Παραλύουν τα ΤΑΕΠ οι κυβερνητικοί γιατροί, διαμαρτύρονται για την ασφάλισή τους
06:24 - 11 Νοεμβρίου 2022
Παραλύουν τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών οι κυβερνητικοί γιατροί, αφού φαίνεται ότι η σχέση τους με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), για ακόμη μία φορά βρίσκονται σε δύσκολη περίοδο, με τους πρώτους να φωνάζουν για απουσία ασφαλιστικών δικλίδων, όσον αφορά στις υπηρεσίες που παρέχουν. Από την άλλη πλευρά, ο ΟΚΥπΥ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα, όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, αφού έχει σταλεί επιστολή προς τη συντεχνία των ιατρών, στην οποία υπάρχουν όλες οι απαντήσεις.
Την ερχόμενη Πέμπτη, η ΠΑΣΥΚΙ έχει καλέσει όλα τα μέλη της να βγουν έξω από τα δημόσια νοσηλευτήρια, στα οποία εργάζονται, ώστε να διαμαρτυρηθούν, για το γεγονός ότι δεν τηρούνται οι κανονισμοί του συμβολαίου τους, όσον αφορά στο θέμα της ασφάλισής τους, κατά την εκτέλεση των ιατρικών τους καθηκόντων. Όπως φαίνεται, η κατάσταση παραμένει θολή, με την ΠΑΣΥΚΙ να καταγγέλλει ότι δεν έχουν στα χέρια τους αυτή τη στιγμή οποιοδήποτε έγγραφο, που να καθορίζει απόλυτα, στοχευμένα και με λεπτομέρεια ποιο είναι το είδος της επαγγελματικής τους ασφάλισης.
«Στα δημόσια νοσηλευτήρια, που τυγχάνουν διαχείρισης από τον ΟΚΥπΥ υπάρχουν δύο κατηγορίες, μπορεί να πούμε και τρείς κατηγορίες γιατρών. Η πρώτη κατηγορία είναι οι μόνιμοι δημόσιοι και οι άλλοι είναι οι αορίστου εκτάκτου που είναι πάλι του δημοσίου και έχουν μεταφερθεί στον ΟΚΥπΥ. Υπάρχει ένα καθεστώς. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι, που θα γίνουν σε λίγο η πλειοψηφία, είναι αυτοί που εργοδοτούνται από τον ΟΚΥπΥ, με συμβόλαιο και σε αυτό θα καταγράφεται ότι παρέχεται επαγγελματική ασφαλιστική κάλυψη», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας.
Οι κυβερνητικοί ιατροί παρουσιάζονται έντονα ενοχλημένοι, καθώς όχι μόνο στο συμβόλαιό τους γίνεται λόγος για την επαγγελματική τους ασφάλιση, πρόνοια για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει και στη νομοθεσία του ΓεΣΥ, με τους ίδιους να έχουν εγείρει το ζήτημα, πριν ακόμη τεθεί σε εφαρμογή η πρώτη φάση του Σχεδίου.
«Για να επιτραπεί στον οποιοδήποτε ιατρό είτε είναι συμβεβλημένος άμεσα με τον ΟΑΥ, είτε είναι εγγεγραμμένος και παρέχει υπηρεσίες άλλου παρόχου, πρέπει να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία, ότι υπάρχει επαγγελματική κάλυψη, για συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Ο νόμος το καταγράφει εκεί πέρα. Εμείς το συγκεκριμένο θέμα το υποβάλλουμε από πριν την έναρξη της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ. Για τους συναδέλφους που υπογράφουν συμβόλαια, κανένας δεν γνωρίζει τίποτα, ούτε οι ίδιοι οι συνάδελφοι. Εμείς το τρέχουμε με συνεχείς επιστολές. Έχουμε στείλει επιστολές στον ΟΚΥπΥ, παρακαλούμε να μας ενημερώσει τι γίνεται. Αδυνατούν».
Η στάση που κρατά ο ΟΚΥπΥ, ως προς το συγκεκριμένο θέμα, φαίνεται να έχει προκαλέσει διάφορους προβληματισμούς και απορίες στους κυβερνητικούς ιατρούς, οι οποίοι θεωρούν ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάτι να κρύψουν, θα έπρεπε ανά πάσα στιγμή να είναι σε θέση να παρουσιάσουν τα έγγραφα που τους ζητούνται, ώστε να κατευνάσουν τις αντιδράσεις.
«Παρ’ όλες τις επιστολές που έχουμε στείλει, που είναι αυξημένος αριθμός, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση, από τον ΟΚΥπΥ και αναγκαστήκαμε 11/10 να στείλουμε την τελευταία επιστολή μας. Στην συγκεκριμένη επιστολή καταγράφεται σαφέστατα ότι υπάρχουν οι κατηγορίες γιατρών, μέχρι 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να μας απαντήσετε με κάθε λεπτομέρεια, περί τίνος πρόκειται. Μέχρι τότε δεν μας απάντησαν, 1 Νοεμβρίου είχα επικοινωνία με τον γενικό εκτελεστικό και μου είπε εντάξει θα έχουμε απάντηση. Την επόμενη είχαμε μία απάντηση δύο παραγράφων που έλεγε ότι για τους γιατρούς του δημοσίου την ευθύνη έχει η Κυπριακή Δημοκρατία».
Η απάντηση του ΟΚΥπΥ, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έπεισε την ΠΑΣΥΚΙ, η οποία θεωρεί πως η εν λόγω αναφορά δεν ξεκαθαρίζει τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί και θολώνουν την εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή, γύρω από αυτό το θέμα. Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Κούμας, στην επιστολή υπήρχε και μία δεύτερη παράγραφος, στην οποία γίνεται αναφορά, για το θέμα της ασφάλισης των γιατρών, που έχουν συμβόλαιο με τον ΟΚΥπΥ.
«Εδώ είναι και η απόδειξη ότι είμαστε εκτός νομοθεσίας. Γίνεται παραδοχή ότι δεν υπάρχει συμφωνία με ασφαλιστική εταιρεία, όπως θα έπρεπε, είμαστε στη διαδικασία της συναρμολόγησης μίας τέτοιας συμφωνίας, αλλά μην ανησυχείτε επειδή εμείς έχουμε το κεφάλαιο να σας καλύψουμε. Αυτές οι απαντήσεις δεν μας ικανοποιούν καθόλου. Μετά από τρία χρόνια ύπαρξης του ΓεΣΥ, δεν πρέπει να θεωρούν ότι δεν αντιλαμβανόμαστε. Ο νόμος λέει ότι πρέπει να υπάρχουν συμφωνίες με ασφαλιστικές. Τι είναι η επαγγλεματική ασφάλιση, το αντιλαμβανόμαστε όλοι νομίζω. Επειδή δεν μας ικανοποίησε η απάντηση και επειδή δεν μπορούμε εμείς συνεχώς να πιέζουμε για να παίρνουμε απαντήσεις».
Η τρίωρη στάση εργασίας των κυβερνητικών ιατρών, την ερχόμενη Πέμπτη, χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως προειδοποιητική, αφού θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι αν δεν ικανοποιηθούν με τις απαντήσεις που θα λάβουν από τον Οργανισμό, τότε δεν θα συνεχίσουν να είναι συμμέτοχοι στην παραβίαση της νομοθεσίας.
«Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να συμβαίνουν, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Έχουμε μπουχτίσει με τις δικαιολογίες του ΟΚΥπΥ, με τα θα και να. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές. Το νομικό πρόσωπο είναι ο ΟΚΥπΥ, δημιουργεί ένα ερώτημα, στο τέλος της ημέρας ο οποιοσδήποτε θεωρεί ότι έπαθε κακό, από τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, θα κινηθεί εναντίον ποιου; Δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας, αλλά ο καθένας να αναλάβει τις δικές του».
«Δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα»
Από την άλλη πλευρά, ο ΟΚΥπΥ θεωρεί ότι ο λόγος της απεργίας είναι αχρείαστος, με τον εκπρόσωπό του να παραπέμπει στην επιστολή που έχει σταλεί από τις 2 Νοεμβρίου και τονίζει πως εκεί αναγράφονται όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι κυβερνητικοί γιατροί, για το συγκεκριμένο θέμα.
«Δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα. Είναι αχρείαστη η απεργία, επειδή θα προκαλέσει αρκετή ταλαιπωρία στους ασθενείς. Οι γιατροί έχουν όλη τη ασφαλιστική κάλυψη για τις ιατρικές πράξεις που κάνουν εντός των νοσηλευτηρίων και θα έχουν νομική κάλυψη σε περίπτωση που χρειαστεί», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Η δικαστική διαμάχη για γιατρούς εκτός ΓεΣΥ, οι αντιδράσεις και το... διπλοπόρτι
- Ζητούν παράταση εγκυκλίου οι γιατροί εκτός ΓεΣΥ-«Μας πέταξαν στον κάδο αχρήστων»