Ενώνουν δυνάμεις οι γονείς παιδιών με αναπηρίες-Φωνάζουν για διακρίσεις
06:33 - 30 Σεπτεμβρίου 2022
Την ώρα που οι αρμόδιοι καλούν το Υπουργείο Παιδείας να αλλάξει πολιτική, όσον αφορά στο θέμα των σχολικών συνοδών παιδιών με αναπηρίες, αρκετοί γονείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ολοένα και αυξάνονται. Οι καταγγελίες για αποκοπή συνοδών από παιδιά στη δημόσια εκπαίδευση, μέρα με τη μέρα αυξάνονται, ενώ την ίδια ώρα οι πόρτες του Υπουργείου Παιδείας φαίνεται να παραμένουν κλειστές για τους γονείς και τους εκπρόσωπους αυτών των παιδιών, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, κάτι που προκάλεσε την έντονή τους αντίδραση, αφού ετοιμάζουν μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όλοι οι σύνδεσμοι για τα παιδιά με αναπηρίες καταγράφουν τα προβλήματα που προκύπτουν, με τη λίστα όπως φαίνεται να είναι μακρά. Το γεγονός ότι αρκετά παιδιά βρίσκονται στο σπίτι, επειδή τους αποκόπηκε ο σχολικός συνοδός, αποτελεί ένα από τα κύρια προβλήματα, όπως επίσης και η θέληση των αρμοδίων να τα τοποθετεί σε μονάδες, ενώ η απουσία βούλησης από πλευράς αρμόδιου Υπουργείου να βρεθεί στο πλάι τους και να τους ανοίξει τις πόρτες, ώστε να ξεκινήσουν ένα εποικοδομητικό διάλογο, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
Οι σύνδεσμοι γονέων αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πραγματοποιήσουν παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας, κατά την οποία θα παρουσιάσουν σε δημοσιογραφική διάσκεψη, τα όσα έχουν καταγράψει, καθώς επίσης και τα αιτήματά τους. Μία εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα έχει τη στήριξη της ΚΥΣΟΑ, με στόχο να γίνουν γνωστά τα προβλήματα των παιδιών.
«Η απόσταση του Υπουργείου Παιδείας και η διάκριση που κάνει για τα παιδιά της ειδικής εκπαίδευσης, να μην εντάσσει τα παιδιά μας στην ενιαία εκπαίδευση και να τα διαχωρίζει στις ειδικές μονάδες, μας έχει οδηγήσει στα άκρα. Εμείς ζητούμε να υπάρχει ένταξη στην ενιαία εκπαίδευση, με διαμορφωμένο πρόγραμμα της ειδικής, για να στηρίζονται τα παιδιά μας και να μην τοποθετούνται στη μονάδα τουρισμού», ανέφερε στον REPORTER η πρόεδρος της Ομάδας Γονέων Παιδιών με Ιδιαιτερότητες, Στέλλα Κώστα-Μιχαήλ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κουνάει το δάκτυλο σε ΥΠΑΝ η Λοττίδη για συνοδούς-«Αναγκαίο ένα σχέδιο υπηρεσίας»
Οι ομάδες που έχουν ξεκινήσει αυτή την πρωτοβουλία για τη διαμαρτυρία έχουν γίνει δέκτες πολλών παραπόνων παιδιών που τους αρνήθηκαν να ενταχθούν στην ενιαία εκπαίδευση και τα έστειλαν με το «έτσι θέλω», όπως οι ίδιοι αναφέρουν, στην ειδική μονάδα.
«Τις αποφάσεις τις πήρε η αόρατη επιτροπή και εννοώ ότι αυτή την Επιτροπή που “αποφασίζει” για αυτά τα παιδιά, δεν την είδαμε ποτέ μπροστά μας, κάτι που είναι εγκληματικό προς τα παιδιά μας και τους ίδιους τους γονείς. Ποτέ δεν αξιολόγησαν τα παιδιά μας με τις πραγματικές τους ανάγκες, αφού ποτέ δεν τα είδαν. Απλώς βγάζουν κάποιες αποφάσεις και τις αποδίδουν στην Ειδική Επιτροπή και είναι δύο γραμμές, που λέει ότι “το παιδί σας δεν μπορεί να ενταχθεί σε κανονική τάξη”».
Πάντως, οι γονείς παρουσιάζονται έντονα ενοχλημένοι με τη στάση που τηρεί το Υπουργείο Παιδείας, καθώς επίσης και ο πολιτικός προϊστάμενος, αφού εκλαμβάνουν το μήνυμα ότι η ειδική εκπαίδευση και τα παιδιά είναι ανεπιθύμητη στα σχολεία. «Έχουμε καταλάβει, μέσα από εγκυκλίους που αποστέλλονται από το Υπουργείο Παιδείας, είναι να μειωθούν οι σχολικοί συνοδοί, για να υποχρεώνεται ο γονιός να εντάσσει το παιδί του σε ίδρυμα. Η διάκριση και ο ρατσισμός είναι εμφανής».
«Πόλεμος με τους συνοδούς»
Εκτός από τις καταγγελίες για την άρνηση ένταξης των παιδιών με αναπηρίες στην ενιαία εκπαίδευση, υπάρχουν άλλες τόσες για την αποκοπή σχολικών συνοδών, με τους γονείς να κάνουν λόγο για μία κατάσταση που χρονίζει.
«Κάθε χρόνο περνάμε ένα Γολγοθά, για να διεκδικήσουμε το συνοδό που αρμόζει στο παιδί μας. Έχουμε καταγράψει αμέτρητα προβλήματα, αν και οι επίσημες καταγγελίες είναι λίγες, περίπου 16-17 αν και υπάρχουν πάρα πολλοί που είναι φοβισμένοι. Το Υπουργείο δεν βγαίνει ποτέ να μας απαντήσει σε αυτές τις καταγγελίες».
«Διαχρονική παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών»
Εκτός από ρατσισμό και διάκριση, οι γονείς βλέπουν και παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών τους, από το Υπουργείο Παιδείας, κάτι που γίνεται εδώ και χρόνια και όχι μόνο το τελευταίο διάστημα.
«Πρέπει να καταλάβει το Υπουργείο Παιδείας ότι η ενιαία συμπεριληπτική εκπαίδευση είναι μονόδρομος, δεν είμαστε μόνο δύο-τρεις γονείς όπως αναφέρει ο υπουργός, είμαστε πολλοί. Θέλουμε συνοδούς για τα παιδιά που το έχουν ανάγκη, θέλουμε διαφοροποιημένα εξεταστικά δοκίμια, διαφοροποιημένη διδασκαλία και υλικό για τα παιδιά που χρειάζεται, να υπάρχουν εύλογες προσαρμογές, όπως δικαιούνται, βάσει των Συμβάσεων του ΟΗΕ», σημείωσε η Μαρίνα Γεωργίου, πρόεδρος τους Συνδέσμου Στήριξης Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με/χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ) Κύπρου.
Εκτός αυτού, μέσα από τη διαμαρτυρία, οι σύνδεσμοι που θα συμμετέχουν ζητούν επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για όλες τις μορφές αναπηρίας, ώστε να αντιμετωπίζουν τα παιδιά όπως πρέπει και να γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά της αναπηρίας τους και να είναι σεβαστά. Η διαμαρτυρία αναμένεται να είναι παγκύπρια, με τη μεγάλη ομάδα να συγκεντρώνεται στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στη δημοσιογραφική εστία, όπου θα γίνει και η διάσκεψη, ενώ την ίδια ώρα, θα υπάρχουν και σε επαρχιακά γραφεία του Υπουργείου Παιδείας διαμαρτυρία για όσους δεν τα καταφέρουν να μεταβούν στη Λευκωσία.
«Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχουμε καταγράψει φέτος είναι ο αποκλεισμός των παιδιών με αναπηρίες, με μαθησιακές δυσκολίες, από γενικές τάξεις, επειδή θεωρούν ότι πρέπει να μπουν σε μονάδα. Γίνεται αποκλεισμός των παιδιών μας από το εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι ξεκάθαρο. Ο υπουργός τον Αύγουστο μας είπε, εν ολίγοις, ότι δεν θα υπάρξει ενιαία εκπαίδευση. Εμείς αυτό δεν θα το δεχτούμε».
Στο πλευρό τους βουλευτές
Στο μεταξύ, στο πλευρό των γονιών και των παιδιών αναμένεται να σταθούν και βουλευτές, οι οποίοι έχουν ήδη ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα. Ένας εξ αυτών και ο Ανδρέας Αποστόλου της ΕΔΕΚ, μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, που διατηρείται ενεργός για τα συγκεκριμένα θέματα, αφού έχει ήδη εγγράψει στην Επιτροπή θέμα για την ενιαία εκπαίδευση και εντός των επόμενων εβδομάδων ενδεχομένως να τεθεί προς συζήτηση.
«Η νομοθεσία του 1999 έχει κλείσει τον κύκλο της, μπορεί να ήταν πρωτοποριακή στην εποχή της, αλλά οι κοινωνίες προχωρούν. Πλέον είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή μίας νέας νομοθεσίας, στα πλαίσια της ενιαίας εκπαίδευσης. Τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση καλούν τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές και ο ορισμός μίας ενιαίας εκπαίδευσης προνοεί όλα τα παιδιά στις γενικές τάξεις και να λαμβάνουν εύλογες προσαρμογές που χρειάζονται», ανέφερε στον REPORTER.
Ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε πως τα προβλήματα, όπως και ο ίδιος καταγράφει, είναι πολλά και μία νέα νομοθεσία θα επέλυε το πρόβλημα, ωστόσο ο βουλευτής της ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η προώθηση ενός τέτοιου νομοσχεδίου πιθανό να γίνει μετά τις Προεδρικές Εκλογές. «Μέχρι τότε, πρέπει να επιλυθεί το θέμα των συνοδών. Ξεκίνησε μία νέα σχολική χρονιά, με τα ίδια ή μπορεί και περισσότερα προβλήματα από ό,τι στην περσινή, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις που έγιναν από το Υπουργείο Παιδείας. Είναι πολλές οι καταγγελίες που έχουμε δεχτεί για συνοδούς που ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί, για συνοδούς που έχουν την ευθύνη αρκετών παιδιών».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Εξάχρονο παιδί χωρίς συνοδό, σε απόγνωση η οικογένεια-«Δεν θέλω να είναι βάρος»
- Έκοψαν τη συνοδό σε εννιάχρονο παιδί-Στο σπίτι εδώ και μία εβδομάδα
- Κατακεραύνωσαν Πρόδρομο οι φορείς για τα σχολεία-Τα κλιματιστικά το μείζον θέμα
- «Προσωπικά, ακόμα αντέχω να παραμείνω υπουργός… Αν κληθώ, θα είμαι παρών»
- Φωνές γονιών παιδιών με αναπηρίες για συνοδούς-«Κάθε χρόνο, το ίδιο πρόβλημα»
- Ο Νικόλας τους διέψευσε όλους και εξασφάλισε θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου