Επί τάπητος πόλεμος, σιτηρά, Ζαπορίζια στην τριμερή Ερντογάν, Ζελένσκι, Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε την Πέμπτη, στην ουκρανική πόλη Λβιβ με τον Ουκρανό ομόλογο του, Βολόντιμιρ Ζελένσκι. Η συνάντηση έγινε στο ιστορικό παλάτι Ποτόσκι. 

Μετά τη συνάντηση, οι Πρόεδροι της Ουκρανίας και Τουρκίας πραγματοποίησαν, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μια τριμερή συνάντηση.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Ιχλάς», «στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκαν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την αύξηση των δραστηριοτήτων του μηχανισμού που έχει δημιουργηθεί για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές, για τον τερματισμό του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας με διπλωματικά μέσα και τις εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας».

Σημειώνεται ότι οι κ. Ερντογάν και κ. Ζελένσκι συναντήθηκαν τελευταία φορά στις 3 Φεβρουαρίου στο Κίεβο, λίγο πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες είχαν πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες από την αρχή του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, παράλληλα με τις επαφές του Τούρκου Προέδρου στην Ουκρανία, το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα φορτία σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

«Από την 1η Αυγούστου, συνολικά 43 πλοία έχουν αποπλεύσει με φορτία σιτηρών, εκ των οποίων τα 25 αναχώρησαν από ουκρανικά λιμάνια. Τα 18 πλοία πήγαν σε ουκρανικά λιμάνια για την αποστολή σιτηρών. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 622 χιλιάδες τόνοι σιτηρών έχουν μεταφερθεί από τα ουκρανικά λιμάνια», αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τριάντα νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα
«Θα πεθάνω» στη φυλακή, έγραφε ο Αλεξέι Ναβάλνι στα απομνημονεύματά του
Τρεις νεκροί σε επίθεση ενόπλων στην Ινγκουσετία
Αμερικανός στρατιώτης καταδικάστηκε σε 14ετή κάθειρξη για απόπειρα συνεργασίας με τον ISIS
Τουλάχιστον 60 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει να πλήττει τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ
Η θέση των IDF για τον τραυματισμό Κυανόκρανων στον Λίβανο-«Πυροβολήσαμε κατά απειλής, το φυλάκιό τους ήταν κοντά»
Σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ για «80 βλήματα» μέσα σε 3 λεπτά από τον Λίβανο
Επί μήνες ένοπλος Ισραηλινός παρίστανε τον στρατιώτη–Έχει φωτογραφεί και με τον Νετανιάχου στη Γάζα
Εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Φλόριντα-Τουλάχιστον 16 οι νεκροί