Καταδικάζουν οι ΗΠΑ τις εκτοξεύσεις πυραύλων γύρω από την Ταϊβάν

Η αμερικανική Κυβέρνηση καταδίκασε την απόφαση της Κίνας να προβεί σε 11 εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων γύρω από την Ταϊβάν, σε ένδειξη αντίδρασης του Πεκίνου για την επίσκεψη της Προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.

“Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες, οι οποίες είναι ανεύθυνες και έρχονται σε αντίθεση με τον μακροχρόνιο στόχο μας για διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν και στην περιοχή. Το περιμέναμε ότι η Κίνα θα μπορούσε να λάβει μέτρα όπως αυτό. Αναμένουμε ότι αυτές οι ενέργειες θα συνεχιστούν και ότι οι Κινέζοι θα συνεχίσουν να αντιδρούν τις επόμενες ημέρες” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κέρμπι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως “οι προκλητικές ενέργειες του Πεκίνου αποτελούν μια σημαντική κλιμάκωση στη μακροχρόνια προσπάθειά για αλλαγή του status quo. Ως ένα μόνο παράδειγμα, τα τελευταία δύο χρόνια η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των αεροσκαφών που έχουν πετάξει πάνω από την κεντρική γραμμή μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν σε σύγκριση με το FIR στη χρονική περίοδο μεταξύ 2016-2020”.

Ο Κέρμπι τόνισε ακόμη πως οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για τις επόμενες κινήσεις του Πεκίνου.

“Δεν θα επιδιώξουμε, ούτε θέλουμε, μια κρίση. Ταυτόχρονα, δεν θα αποθαρρυνθούμε να δράσουμε στις θάλασσες και τους ουρανούς του Δυτικού Ειρηνικού, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως κάναμε εδώ και δεκαετίες, υποστηρίζοντας την Ταϊβάν και υπερασπίζοντας έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να αναβάλουν μια δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου που είχε προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, το αεροπλανοφόρο USS Reagan, που βρίσκεται στη Θάλασσα των Φιλιππίνων, "θα παρακολουθεί" τις εξελίξεις στην περιοχή της Ταϊβάν, ανέφερε ο Κέρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Το σχόλιο του Έλον Μασκ για τις εκλογές στην Ουκρανία-«Ο Ζελένσκι θα ηττηθεί με συντριπτική διαφορά»
Ποινές κάθειρξης σε ομάδα ακροδεξιών στη Γερμανία-Σχεδίαζαν την απαγωγή του υπουργού Υγείας
Παραμένει σταθερή η κατάσταση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου-Δεν παρουσίασε αναπνευστικές κρίσεις
Βίασε την πρώην σύντροφό του και σκότωσε τη μητέρα και την αδερφή της-Ένοχος στο Δικαστήριο 26χρονος
Η κόρη της Ζιζέλ Πελικό μηνύει τον πατέρα της-Ισχυρίζεται ότι τη νάρκωσε και τη βίασε
Νέους όρους θέτει ο Τραμπ στο Ζελένσκι για τη συμφωνία με τα ορυκτά-Το παρασκήνιο της νέας συνάντησης
Φρίκη στη Γαλλία-Ζευγάρι αποκεφάλισε με αλυσοπρίονο τον σκύλο του ως «αντίποινα» για τον θάνατο της γάτας του
Η Βρετανία θα παραδώσει νέα παρτίδα επιθετικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία
Τουλάχιστον 16 νεκροί σε συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας με υποστηρικτές του Άσαντ
Ένα νεκρός και δέκα τραυματίες μετά από έκρηξη σε στρατιωτική βάση της Τεχεράνης