Ανθρωπιστικός διάδρομος για 6.000 αμάχους στη Μαριούπολη-Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός

Η Ουκρανία ελπίζει να αποστείλει 90 λεωφορεία στη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, για να απομακρύνει σήμερα περίπου 6.000 αμάχους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση ο δήμαρχος της πόλης.  

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, ο οποίος έχει εγκαταλείψει την Μαριούπολη, εξέφρασε την ελπίδα ότι η προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη με τη Ρωσία για το άνοιγμα σήμερα ανθρωπιστικού διαδρόμου από την πόλη αυτή, θα οριστικοποιηθεί και θα τηρηθεί.

Επίσης σημείωσε ότι περίπου 100.000 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην Μαριούπολη και ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την πολιορκία της πόλης αυτής στην Αζοφική Θάλασσα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Λίγο νωρίτερα σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με τη Ρωσία για το άνοιγμα σήμερα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων από την Μαριούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέχρι και 20.000 Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner κατευθύνονται προς το Ντονμπάς

"Κατορθώσαμε να καταλήξουμε σε προκαταρκτική συμφωνία για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους", αναφέρει η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Facebook.

"Δεδομένης της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μαριούπολη, εκεί είναι που θα επικεντρώσουμε σήμερα τις προσπάθειές μας", σημειώνει η ίδια.

Οι προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη θα αρχίσουν στις 14:00 ώρα Ουκρανίας (και ώρα Ελλάδος) και ο ανθρωπιστικός διάδρομος θα ανοίξει προς την Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με την Βερεστσούκ

"Δεδομένης της πολύ δύσκολης κατάστασης, μπορεί να προκύψουν αλλαγές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του διαδρόμου. Επομένως παρακαλώ να παρακολουθείτε τα σχετικά επίσημα μηνύματα", διευκρινίζει η ίδια στην ανάρτησή της.

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος από το Σάββατο

Από το Σάββατο δεν έχει ανοίξει κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος στην Ουκρανία, ελλείψει συμφωνίας με τους Ρώσους, οι οποίοι έχουν εντείνει τις τελευταίες μέρες τα πλήγματά τους στην ανατολική Ουκρανία.

Συνολικά 300.000 Ουκρανοί έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τότε που άρχισε ο πόλεμος, στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με αριθμό που ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ το ουκρανικό υπουργείο Επανένταξης.

"Από την αρχή του πολέμου, η ουκρανική κυβέρνηση έχει προτείνει περισσότερους από 340 ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Οι (ρωσικές) δυνάμεις κατοχής έχουν αποδεχθεί περίπου 300 και ντε φάκτο 176 έχουν όντως λειτουργήσει", διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, στην οποία κατηγορεί τους Ρώσους ότι παραβίασαν την εκεχειρία ή απέκλεισαν οχήματα απομάκρυνσης πολλές φορές, κάτι το οποίο διαψεύδει η Ρωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίσιμες ώρες για τη Μαριούπολη-«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη»

Αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία

Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας εξακολουθεί να αυξάνεται, σύμφωνα με επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, στην οποία προστίθεται ότι οι μάχες στο Ντονμπάς εντείνονται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να διασπάσουν την ουκρανική άμυνα.

"Η ρωσική αεροπορική δραστηριότητα στη βόρεια Ουκρανία είναι πιθανόν να παραμείνει μικρή μετά την απόσυρσή τους (των ρωσικών δυνάμεων) από τα βόρεια του Κιέβου. Ωστόσο υπάρχει ακόμη κίνδυνος πληγμάτων ακριβείας κατά στόχων που αποτελούν προτεραιότητα σε όλη την Ουκρανία", προστίθεται στην επικαιροποιημένη αναφορά του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, η οποία αναρτήθηκε στο Twitter.

"Οι ρωσικές επιθέσεις σε πόλεις σε όλη την Ουκρανία δείχνουν την πρόθεσή τους (των ρωσικών δυνάμεων) να προσπαθήσουν να διαταράξουν την μετακίνηση ουκρανικών ενισχύσεων και οπλισμού προς στο ανατολικό τμήμα της χώρας", διευκρινίζεται.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τις πληροφορίες αυτές.

Καταλήφθηκε η Κρεμίμνα

Φιλορώσοι αυτονομιστές από την αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν ότι κυρίευσαν την πόλη Κρεμίμνα (ανατολικά).

Η Κρεμίμνα, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, βρίσκεται πλέον "πλήρως" υπό τον έλεγχο μονάδων της "Λαϊκής Δημοκρατίας", ανέφερε η Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Λουγκάνσκ μέσω Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Η ίδια πηγή μεταφόρτωσε βίντεο στο οποίο εικονίζεται η ρωσική σημαία στην είσοδο του δημαρχείου.

Ο ουκρανός περιφερειάρχης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Γκαϊντάι, ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο στην Κρεμίμνα, βόρεια από το Σεβεροντονιέτσκ και βορειοδυτικά της πόλης Λουγκάνσκ.

Στην πόλη φέρονται να απέμεναν κάπου 4.000 από τους 18.000 κατοίκους που μετρούσε προτού ξεσπάσει ο πόλεμος.

Κατά την εκτίμηση του αμερικανικού κέντρου έρευνας Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War, ISW), η προέλαση στην Κρεμίμνα ήταν η μοναδική χερσαία επιχείρηση των ρωσικών δυνάμεων και των συμμάχων τους που σημείωσε "σημαντική πρόοδο" το προηγούμενο 24ωρο.

Εκρήξεις στο Μικολάγιφ

Νέοι ρωσικοί βομβαρδισμοί πλήττουν την ουκρανική πόλη Μικολάγιφ (νότια), σύμφωνα με τον δήμαρχό της.

"Εκρήξεις στη Μικολάγιφ ξανά", ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Σιενκέβιτς μέσω της πλατφόρμας Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο αιρετός κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να καλυφθούν και να μείνουν μακριά από παράθυρα.

Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε από την πλευρά του ότι σε τομείς της πόλης ξέσπασαν πυρκαγιές.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή για το εύρος των υλικών ζημιών ως αυτό το στάδιο.

Η Νορβηγία στέλνει 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral

Η Νορβηγία έστειλε στην Ουκρανία 100 αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, ανακοίνωσε το νορβηγικό υπουργείο Άμυνας.

Το Όσλο ενημέρωσε πρόσφατα πως δώρισε ιδίως 2.000 αντιαρματικά όπλα στον ουκρανικό στρατό.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το Όσλο να στείλει περισσότερα όπλα στη χώρα του, ανάμεσά τους πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Harpoon και φορητούς πυραύλους NASAMS. Επιπλέον, τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός χρειάζεται αντιαρματικά και βαριά πυροβόλα.

Βαριά όπλα στέλνει ο Καναδάς

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι η Οτάβα θα στείλει κι άλλα βαριά πυροβόλα στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

"Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τον πρόεδρο Ζελένσκι από την αρχή (σ.σ. της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου) και ανταποκρινόμαστε σε ό,τι χρειάζονται πολύ συγκεκριμένα", διαβεβαίωσε ο κ. Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νιου Μπράνσγουικ.

"Το πιο πρόσφατο ουκρανικό αίτημα στον Καναδά είναι να τους στείλουμε βαρύ πυροβολικό, εξαιτίας της φάσης στην οποία εισέρχεται ο πόλεμος αυτή τη στιγμή" και η καναδική κυβέρνηση θα το ικανοποιήσει, συνέχισε.

Ο καναδός πρωθυπουργός είπε πως θα δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι 18 βαριά πυροβόλα θα παραδοθούν στην Ουκρανία, "πάρα πολύ σύντομα", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, τον Τζον Κέρμπι.

Ο κ. Τριντό ανακοίνωσε επίσης την επιβολή νέων κυρώσεων οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο ακόμη 14 πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στο περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας, του Βλαντίμιρ Πούτιν, συμπεριλαμβανομένων δυο κορών του. Τυχόν πόροι τους στην καναδική δικαιοδοσία θα παγώσουν και δεν θα μπορούν να έχουν οποιαδήποτε οικονομική δοσοληψία στη χώρα. ΗΠΑ και Βρετανία ανακοίνωσαν πανομοιότυπα τιμωρητικά μέτρα προ ημερών.

Βέλγιο και Ολλανδία θα στείλουν βαριά όπλα

Το Βέλγιο και η Ολλανδία σχεδιάζουν να παραδώσουν περισσότερα βαριά όπλα στην Ουκρανία ενόψει της επίθεσης της Ρωσίας στο Ντονμπάς, ανακοίνωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο κρατών-μελών της ΕΕ, ο Αλεξάντερ Ντε Κρο και ο Μαρκ Ρούτε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν με άλλους εταίρους για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσαν χωρίς να διευκρινίσουν με ποιους.

Ο κ. Ντε Κρο χαρακτήρισε την κλιμάκωση της βίας στο Ντονμπάς "απόλυτο ναδίρ" για την Ευρώπη, διαμηνύοντας ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα καταστούν ακόμη πιο αυστηρές και ότι θα έχουν αντίκτυπο. "Αλλά αυτό θα πάρει κι άλλο χρόνο", πρόσθεσε.

Πάντως τόσο ο κ. Ντε Κρο όσο και ο κ. Ρούτε φάνηκαν να είναι επιφυλακτικοί ως προς την ταχεία εισδοχή της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσαν ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει ανοικοδόμηση της χώρας, ενώ έκριναν πως η ΕΕ πρέπει να προσφέρει εκτενή βοήθεια γι’ αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει να πλήττει τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ
Η θέση των IDF για τον τραυματισμό Κυανόκρανων στον Λίβανο-«Πυροβολήσαμε κατά απειλής, το φυλάκιό τους ήταν κοντά»
Σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ για «80 βλήματα» μέσα σε 3 λεπτά από τον Λίβανο
Επί μήνες ένοπλος Ισραηλινός παρίστανε τον στρατιώτη–Έχει φωτογραφεί και με τον Νετανιάχου στη Γάζα
Εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Φλόριντα-Τουλάχιστον 16 οι νεκροί
Η Κομισιόν καλεί την Τουρκία να κάνει «ενδελεχείς έρευνες» για φερόμενες κακοποιήσεις μεταναστών
Ζελένσκι για συνάντηση με Πάπα-Κεντρικό θέμα η επιστροφή συμπατριωτών μας που βρίσκονται σε αιχμαλωσία
Ελληνίδα επιστήμονας στις ΗΠΑ μιλά για τις απειλές συνωμοσιολόγων μετά τον τυφώνα Milton
Σαράντα νέες καταγγελίες κατά του Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, μεταξύ άλλων για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς
Νεαρή γέννησε την ώρα του τυφώνα Μίλτον-«Είναι ένα μωρό θαύμα»