Σκηνές αλλοφροσύνης στη Σανγκάη-«Κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο»

Τις συνθήκες που επικρατούν στη Σανγκάη μετά το αυστηρό  lockdown  περιέγραψε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Σανγκάη, Βασίλης Κονιάκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πόλη φάντασμα η Σανγκάη-Ελλείψεις τροφίμων, βία και φόβος για το μέλλον

Μιλώντας στην τηλεόραση  του ΣΚΑΪ, o κ. Κονιάκος τόνισε  ότι «κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο», ενώ μίλησε για τη μεταφορά ακόμα και των ασυμπτωματικών ασθενών σε κέντρα απομόνωσης, αλλά και τον βίαιο αποχωρισμό παιδιών από τους γονείς τους.

Περιγράφοντας την καθημερινότητα στην πόλη, ο κ. Κονιάκος εξηγεί ότι τα τεστ, είτε σελφ είτε PCR, είναι γίνονται υποχρεωτικά κάθε μέρα και τα οργανώνουν οι επιιτροπές στις συνοικίες.

«Αν κάποιος έχει συμπτώματα, διακομίζεται σε νοσοκομείο. Οι ασυμπτωματικοί μεταφέρονται στα πρόχειρα κέντρα υγειονομικού αποκλεισμού. Στα κέντρα αυτά μένεις τουλάχιστον 14 μέρες ή μέχρι να βγάλεις δύο αρνητικά συνεχόμενα τεστ», επισημαίνει. 

Ωστόσο, ιδιαίτερα αυστηρό είναι το πρωτόκολλο για τις στενές επαφές των κρουσμάτων, οι οποίες επίσης μεταφέρονται για 14 μέρες σε κέντρα απομόνωσης και στη συνέχεια μπαίνουν για επτά ακόμα ημέρες σε κατ' οίκον περιορισμούς.

Όπως εξηγεί, η Κίνα έχει διαλέξει μια δυναμική πολιτική μηδενικών κρουσμάτων και η νομιμοποίηση αυτής της πολιτικής είναι ότι έχει πολύ μικρούς αριθμούς θανάτων από Covid. «Με τα 300.000 κρούσματα στα 26 εκατ. πληθυσμού δεν έχει καταγραφεί ούτε ένας θάνατος», τονίζει. 

Σχετικά με τις περιπτώσεις παιδιών που αναγκάζονται να αποχωριστούν τα παιδιά τους, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Σανγκάη υπογραμμίζει ότι «όταν τα παιδιά είναι θετικά και οι γονείς είναι αρνητικοί, οι αρχές επιτρέπουν σε έναν από τους δυο να συνοδεύει το ανήλικο υπό την προϋπόθεση ότι δέχεται όλες τις συνέπειες της επιλογής αυτής». Όμως, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα όταν οι γονείς είναι θετικοί και τα παιδιά αρνητικά γιατί θα πρέπει να ορίσουν κάποιον να ασκήσει την προσωρινή επιμέλεια και είναι δύσκολο. 

Σε ό,τι αφορά στις καθημερινές ανάγκες των πολιτών, δεδομένου ότι κανείς δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί έξω, αναφέρει ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα, καθώς οι βασικές ανάγκες αγορών εξυπηρετούνται από ομαδικές παραγγελίες σε επίπεδο συγκροτήματος κατοικίας. «Αυτό δεν είναι εύκολο σε 26 εκατ. να παίρνουν κάθε μέρα μια σακούλα με τρόφιμα και να τη βλέπουν έξω από την πόρτα τους».

Ερωτηθείς για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Σανγκάη, τονίζει ότι «υπάρχουν επιχειρήσεις κομβικής σημασίας που συνεχίζουν να δουλεύουν, αλλά είναι λίγες. Σε αυτές, οι εργαζόμενοι ζουν, εργάζονται και κοιμούνται στον χώρο εργασίας τους». 

Τέλος, ο κ. Κονιάκος βάζει τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούν και θέλουν κάτι άλλο να συμβαίνει στη χώρα σημειώνοντας ότι όλα αυτά ανήκουν στη «σφαίρα της συνωμοσιολογίας». 

Τι συμβαίνει στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων στη Σανγκάη;

Μετά από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έκαναν λόγο για ενδείξεις εκτεταμένων λοιμώξεων μεταξύ εκατοντάδων ασθενών σε οίκους ευγηρίας ή και νοσοκομεία για ηλικιωμένους, το BBC επιχείρησε να επικοινωνήσει με άτομα που εργάζονται σε κάποια από αυτά. Συνομίλησε με μια νοσοκόμα και έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας στο Donghai Elderly Care Hospital, οι οποίοι περιέγραψαν απεγνωσμένες προσπάθειες να βοηθήσουν δεκάδες ηλικιωμένους ασθενείς, ορισμένοι από τους οποίους έχουν πεθάνει.

Μια συγγενής ασθενή σε άλλο οίκο φροντίδας στη Σανγκάη, δήλωσε στο BBC πως οι γιατροί και οι φροντιστές εκεί, την είχαν ενημερώσει πως όλοι στην εγκατάσταση είχαν βγει θετικοί. Έχει χωρητικότητα περίπου 300 ασθενών.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ένας διευθυντής στο νοσοκομείο Donghai είπε στο βρετανικό δίκτυο: «Φυσικά θα υπήρχαν θανόντες με κορωνοϊό. Στη Σανγκάη η κατάσταση είναι κάπως έτσι. Πώς θα μπορούσε να μην υπάρξουν θάνατοι χωρίς κορωνοϊό;».

Την ίδια ώρα, σε επιστολή που εστάλη σε συγγενείς ασθενών που πέθαναν, η διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησε συγνώμη και παραδέχθηκε «έλλειψη επαγγελματισμού». Εξέφρασαν επίσης, τη «βαθύτατη ενοχή» τους.

Η πολιτική της Κίνας για την επιβεβαίωση των κρουσμάτων

Τα επίσημα όμως, στοιχεία λένε ότι δεν υπήρξε κανένας θάνατος κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας σε ολόκληρη την πόλη – κανένας απολύτως.

Η Κίνα έχει αυστηρά κριτήρια για την επιβεβαίωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία περιλαμβάνουν ενδείξεις στους ασθενείς για βλάβη των πνευμόνων που προκαλείται από τον ιό. Κι αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί με ακτινογραφία. Οποιαδήποτε υποκείμενο νόσημα λαμβάνεται επίσης υπόψη πριν οι θάνατοι επιβεβαιωθούν επίσημα στον κορωνοϊό.

Συγγενείς νεκρών προσπαθούν να μάθουν την αιτία θανάτου των δικών τους προσώπων

Ένας άνδρας του οποίου η 72χρονη αδερφή πέθανε στο Donghai νωρίτερα αυτό το μήνα, είπε στο BBC πως δυσκολεύτηκε να πάρει μια πλήρη εξήγηση από τους αξιωματούχους σχετικά με την αιτία θανάτου. Όπως είπε, είχε βρεθεί αρνητικό στον ιό κάποιες εβδομάδες πριν τελικά πεθάνει στις 3 Απριλίου. Όμως, δεν ήταν σε θέση να λάβει αρχείο με τα αποτελέσματα των εξετάσεών της τις τελευταίες ημέρες πριν από τον θάνατό της. Ο άνδρας είπε επίσης ότι η αδερφή του ήταν μία από τους έξι ασθενείς σε ένα δωμάτιο, πέντε από τους οποίους πέθαναν και τόνισε πως «η επιδημία είναι πολύ άσχημη σε αυτό το ίδρυμα φροντίδας». Από όσο μπορούσε ο ίδιος να καταλάβει, το επίσημο αρχείο έλεγε ότι «πέθανε αρνητική στον κορωνοϊό». Ωστόσο, επειδή θέλει να μάθει την αιτία θανάτου της αδερφή του, δε θα προχωρήσει άμεσα στην αποτέφρωσή της.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση μιας 99χρονης γυναίκας που πέθανε την 1η Απριλίου, με τους συγγενείς της να εκφράζουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την αιτία θανάτου, δεδομένου ότι το τεστ της ήταν θετικό την τελευταία εβδομάδα της ζωής της. Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είδε το BBC, με συνοδευτικά ηχητικά αρχεία, η εγγονή της ανέφερε πως η γυναίκα είχε μεταφερθεί στο Κλινικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας Jinshan στη Σαγκάη στις 27 Μαρτίου, όπου βρέθηκε θετική μια μέρα αργότερα.

Της χορηγήθηκε θεραπεία για υποκείμενα προβλήματα υγείας. Τρεις ημέρες αργότερα η εξέταση για τον κορωνοϊό ήταν αρνητική. Μια ημέρα αργότερα πέθανε. Η γυναίκα περιέγραψε τον θάνατό της γιαγιάς της ως οφειλόμενο σε «επιδείνωση υποκείμενης νόσου λόγω του Covid».

Πηγή: Πρώτο Θέμα / iefimerida.gr

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που αστυνομικός πυροβόλησε 33χρονη μπασκετμπολίστρια που του επιτέθηκε με μαχαίρι στις ΗΠΑ
Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον προαστίου του Τελ Αβίβ και κατέρριψε drone
Τουλάχιστον 40 νεκροί μετά από νέα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα-Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Τζαμπάλια
Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες από πυροβολισμούς στο Ισραήλ-Έρευνα αν είναι τρομοκρατική επίθεση
Tη σημασία εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για μεταναστευτικό υπογράμμισε η Πρόεδρος Κομισιόν
Έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν το Ισραήλ-«Δεν θα χτυπήσουμε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις»
Απαντούν στις κινεζικές ασκήσεις στη Ταϊβάν οι ΗΠΑ–Κοινά γυμνάσια με τις Φιλιππίνες στη περιοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Ρώσος διασώθηκε μετά από 67 μέρες στα νερά του Ειρηνικού
ΒΙΝΤΕΟ: Το έριξε στον χορό ο Τράμπ σε συγκέντρωση στην Φιλαδέλφεια
Το Κίεβο διαψεύδει πως προμηθεύει με drones τους αντάρτες στο Μαλί