Προανήγγειλε εξελίξεις για το φυσικό αέριο ο Ερντογάν-«Θα ανοίξει νέες πόρτες»

Για το θέμα του φυσικού αερίου, τη στάση της Τουρκίας στο Ουκρανικό, αλλά και στο ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρνήθηκε ξανά κυρώσεις σε Πούτιν ο Ερντογάν-Αγκαλιάζει ρωσικές εταιρείες

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους εν πτήση κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στην Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών του ΝΑΤΟ είπε ότι «μία από τις σημαντικότερες επισκέψεις ήταν η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Χέρτζογκ. Σε αυτή τη διαδικασία, γίνεται λόγος και για επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπενέτ».

«Με την άφιξή του, ίσως μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει κυρίως το θέμα του τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για την ανατολική Μεσόγειο».

«Ως ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί στις διμερείς σχέσεις, νομίζω ότι είναι να έρθει ξανά στο προσκήνιο το θέμα του φυσικού αερίου. Για την αξιολόγησή τους, θα στείλουμε πρώτα τον Υπουργό Εξωτερικών, Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, στο Ισραήλ αφού τα μέρη καθορίσουν την ημερομηνία. Θα ξεκινήσουμε αυτές τις συνομιλίες με τις επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών μας και Υπουργού Ενέργειας μας στο Ισραήλ», πρόσθεσε.

Για την ενέργεια ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτό θα ανοίξει νέες πόρτες για εμάς. Δεν θα τις αποκαλύψω αυτή τη στιγμή».

«Ας ελπίσουμε ότι με αυτές τις συνομιλίες που είχαμε, θα ανοίξουν μπροστά μας νέες πόρτες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς ενέργειας, που όταν το ακούσετε, θα πείτε, ‘Από πού προήλθε αυτό;' Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι συνομιλίες θα αποφέρουν ένα αποτέλεσμα. Κάναμε τις πρώτες συναντήσεις, ελπίζω οι φίλοι μας να συνεχίσουν τις συνομιλίες και θα τα εξηγήσουμε όλα στη συνέχεια», ανέφερε.

Ο ρόλος της Τουρκίας έγινε κατανοητός

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης ότι στο περιθώριο της συνάντησης, πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Εσθονίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Σε αυτό το σημείο, είναι προφανές ότι η εξαιρετική θέση της Τουρκίας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ και ο κρίσιμος ρόλος της στην περιοχή είναι καλύτερα κατανοητοί. Έχω δει και πιστεύω ότι τόσο οι σύμμαχοί μας όσο και ο κόσμος το γνωρίζουν περισσότερο αυτό τώρα», ανέφερε.

Για την κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αποκάλυψε δύο ζητήματα. «Το πρώτο από αυτά είναι ότι ο ακρογωνιαίος λίθος και η βασική δομή της ευρωπαϊκής ασφάλειας είναι το ΝΑΤΟ. Το έχουμε δει πολύ καθαρά», είπε.

Δεύτερον, πρόσθεσε, «η Τουρκία είναι ένας απαραίτητος σύμμαχος για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας. Πολλοί από τους ηγέτες το εξέφρασαν αυτό τόσο στις διμερείς συναντήσεις όσο και στη Σύνοδο Κορυφής». 

Ερωτηθείς σχετικά ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «θεωρούμε ασφαλώς τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας«.

Κάνε μια θαρραλέα κίνηση, θα πει σε Ζελένσκι και Πούτιν

Για τη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν 6 σημεία αλλά καμιά πλευρά δεν δέχεται και τα 6 σημεία.

«Υπάρχει μια κατάσταση σαν να υπάρχει συναίνεση για 4 σημεία. Ένα από αυτά αφορά το ΝΑΤΟ. Στην αρχή, η Ουκρανία επέμενε σε αυτό, αλλά αργότερα ο Ζελένσκι άρχισε να δέχεται ότι θα μπορούσε να υποχωρήσει από τη θέση για ένταξη στο ΝΑΤΟ», ανέφερε.

Ένα άλλο ζήτημα, πρόσθεσε, «είναι το ζήτημα της αποδοχής των ρωσικών ως επίσημης γλώσσας. Το παραδέχτηκε και ο Ζελένσκι. Τα Ρωσικά είναι μια γλώσσα που ομιλείται σχεδόν παντού στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει πρόβλημα και σε αυτό το σημείο».

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν «ένα άλλο θέμα είναι ο αφοπλισμός. Φυσικά, η Ουκρανία είναι κράτος, οπότε δεν τίθεται θέμα αποδοχής αφοπλισμού από το Α έως το Ω. Αλλά και αυτό το θέμα δεν είναι που δεν μπορεί να συμφωνηθεί. Με άλλα λόγια, η ουκρανική πλευρά δήλωσε ότι και εκεί θα μπορούσαν να γίνουν ορισμένες υποχωρήσεις».

«Το τέταρτο ζήτημα είναι η συλλογική ασφάλεια. Η Ουκρανία επέδειξε επίσης θετική προσέγγιση ως προς αυτό. Αλλά, φυσικά, η Ουκρανία δεν είναι τόσο άνετη στα θέματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Τελικά έκανε ένα καλό βήμα στο θέμα του Ντονμπάς, κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το ονομάσουμε έξυπνη κίνηση λέγοντας, ‘πρέπει να πάω σε δημοψήφισμα για αυτό το θέμα’. Το θέμα έμεινε εκεί», είπε.

Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία το 2014, η Άγκυρα ήταν πολύ ανοιχτά αντίθετη σε αυτήν την κατοχή και από τότε, σε κάθε συνάντηση το έλεγε στον Πούτιν. Ωστόσο η Δύση δεν κράτησε μια πολύ σαφή, ξεκάθαρη στάση  όπως κάνει σήμερα, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. «Αυτό μας συνέβη σήμερα γιατί δεν υιοθέτησαν αυτή τη στάση», υποστήριξε.

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι τα 4 από τα 6 σημεία μπορεί να γίνουν δεκτά από την Ουκρανία αλλά δεν υπάρχει σύγκλιση στα άλλα 2.

«Τώρα θα έχω τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι σήμερα. Μάλλον θα έχω και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν ξανά το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της εβδομάδας. Σε αυτές τις επαφές, θα πρέπει να τους πούμε ‘τώρα πρέπει να είσαι εσύ αυτός που θα κάνει το βήμα για που χρειάζεται για την ειρήνη στην επόμενη διαδικασία. Κάνε μια θαρραλέα κίνηση’».

Δεν μπορούμε να παραμερίσουμε το Άκκουγιου

Για τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι αξιολογούν ορισμένες θέσεις του ΟΗΕ όσον αφορά τις κυρώσεις, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι δυνατόν να παραμερίσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία κάνοντας όλα αυτά τα βήματα.

«Διότι σήμερα, μόνο το μισό φυσικό αέριο που χρησιμοποιούμε το παίρνουμε από τη Ρωσία.  Εξάλλου, σήμερα κατασκευάζουμε το πυρηνικό εργοστάσιό μας στο Άκκουγιου με τη Ρωσία. Δεν μπορούμε να το παραμερίσουμε αυτό», ανέφερε.

«Όταν το λέω αυτό στον Μακρόν σήμερα, μου λέει ‘έχεις δίκιο΄. Άρα δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε εκεί. Πρέπει να διατηρήσουμε την ευαισθησία μας σε αυτό το θέμα. Καταρχάς, δεν μπορώ να αφήσω τους ανθρώπους μου στην παγωνιά το χειμώνα. Δεύτερον, δεν μπορώ να ακυρώσω τη βιομηχανία μας. Πρέπει να τους προστατεύσουμε», είπε ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Επιμελής ο Μακρόν

Για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ήταν ατυχής η δήλωσή του που είχε κάνει παλαιότερα ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό.

«Ο Μακρόν είναι σήμερα ένας από τους ηγέτες που διαδραματίζουν τον πιο ενεργό ρόλο στο ΝΑΤΟ. Αρκετά επιμελής», ανέφερε.

Ο κ. Ερντογάν είπε ακόμη ότι αποφάσισαν να επανεξετάσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας, ακόμη και να επαναλάβουν τα βήματα που έκαναν ως Τουρκία-Γαλλία-Ιταλία. «Ελπίζω ότι θα ξεκινήσουμε δυναμικά αυτή τη νέα διαδικασία μετά τις εκλογές» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι θα συζητήσουν για το αντιπυραυλικό σύστημα Eurosam, την κοινοπραξία Γαλλίας-Ιταλίας.

«Συζητήσαμε αυτό το θέμα με τον Ντράγκι όπως το συζητήσαμε και με τον Μακρόν. Ο Ντράγκι έθεσε επίσης αυτό το θέμα στη συνάντησή του με τον Μακρόν μετά από μένα», σημείωσε.

Για τον Αμερικανό Πρόεδρο είπε ότι ζήτησε να έχει μια σύντομη συνομιλία μαζί του στη Σύνοδο Κορυφής. «Το επόμενο διάστημα θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε κάποια θέματα μαζί του τηλεφωνικώς. Αλλά φυσικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μου συζήτησε το θέμα των F-16 με τον ομόλογό του», ανέφερε.

Με ειδικούς αντιπροσώπους οι συνομιλίες με Ελλάδα

Για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν είπε ότι «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ποια βήματα θα μπορούσαμε να κάνουμε για την εξάλειψη των γνωστών προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Για την επόμενη διαδικασία, λέμε, «ας κάνουμε τις διαπραγματεύσεις μας απευθείας, όχι διά των μεσολαβητών, ας κάνουμε τις συνομιλίες μας μέσω των ειδικών εκπροσώπων μας και ας το συνεχίσουμε έτσι». 

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναίσθητα στα δωμάτιά τους είχαν βρεθεί θύματα της δηλητηρίασης με αλκοόλ στο Λάος
Συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θα αρχίσει το Ιράν
Τουλάχιστον 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε μία ημέρα από ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο
Η Ουκρανία παρουσίασε συντρίμμια του Oreshnik-«Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Προειδοποιεί ο Μπορέλ-«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης»
Ανησυχία για το νέο υπερηχητικό πυραυλο Oreshnik-Μπορεί να πλήξη τη Βαρσοβία σε 12 λεπτά
Μάχη για τη ζωή δίνει άνδρας μετά από επίθεση με μαχαίρι στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο
Τρεις νεκροί από την καταιγίδα «Μπερτ» στο Ηνωμένο Βασίλειο-Χωρίς ρεύμα χιλιάδες σπίτια
Α. Γκουτέρες: Να χτίσουμε πάνω στα θεμέλια της συμφωνίας στην COP29
Ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο-«Καταρρίψαμε 34 drones στο Κουρσκ»