Εξαντλούνται οι αντοχές των κατοίκων της Μαριούπολης-Συγκλονίζουν τα ηχητικά ντοκουμέντα

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις σήμερα το πρωί γύρω από το Κίεβο και έχουν «αποκλείσει» τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, όπου χιλιάδες άνθρωποι υφίστανται μια καταστροφική πολιορκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν σήμερα το πρωί ότι ήχησαν σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή σε όλη την ουκρανική επικράτεια, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις Κίεβο, Οδησσό, Ντνίπρο και Χάρκοβο.

Έπειτα από δώδεκα ημέρες πολιορκίας, η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, βρίσκεται χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς επικοινωνίες και τις τελευταίες ημέρες βλέπει κανείς εκεί ανθρώπους να τσακώνονται για τρόφιμα. Η κατάσταση είναι «απελπιστική», προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Ο εχθρός εξακολουθεί να αποκλείει τη Μαριούπολη», δήλωσε χθες, Παρσκευή, το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Τα ρωσικά στρατεύματα δεν άφησαν να μπει η βοήθειά μας στην πόλη», πρόσθεσε υποσχόμενος να προσπαθήσει άλλη μια φορά να μεταφερθούν εκεί «αύριο», δηλαδή σήμερα, Σάββατο, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Πολιορκημένη Μαριούπολη

«Οι πολιορκίες είναι μια μεσαιωνική πρακτική» που απαγορεύεται από τους σύγχρονους νόμους του πολέμου, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στίβεν Κόρνις, ο επικεφαλής της MSF Ελβετίας και ένας από τους συντονιστές της δράσης αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Ουκρανία.

«Η πολιορκημένη Μαριούπολη είναι αυτή τη στιγμή η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη. 1.582 άμαχοι σκοτωμένοι σε 12 ημέρες, θαμμένοι μέσα σε κοινούς τάφους όπως αυτός», κατήγγειλε από την πλευρά του χθες, Παρασκευή, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα με μήνυμά του στο Twitter που συνοδευόταν από την φωτογραφία μιας τάφρου.

Η μητέρα των μαχών στο Κίεβο

Η Ιουλία και ο σύζυγός της είναι από τους λίγους που κατάφεραν να διαφύγουν από τη Μαριούπολη από την αρχή της πολιορκίας, αφού πέρασαν κατατρομαγμένοι από ρωσικά σημεία ελέγχου. «Στο δρόμο, είδαμε πολιτικά οχήματα καμένα, μερικές φορές αναποδογυρισμένα. Καταλάβαμε πως οι Ρώσοι είχαν πυροβολήσει εναντίον τους», αφηγείται.

Εκτός από τη Μαριούπολη, οι Ρώσοι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις πόλεις Κρίβι Ριγκ, Κρεμεντσούκ, Νικόπολη και Ζαπορίζια, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Όμως κύριος στόχος τους παραμένει το Κίεβο, το οποίο επιχειρούν να περικυκλώσουν. Είναι παρόντες στα προάστια της πόλης και προσπαθούν να εξαλείψουν την άμυνά της σε τοποθεσίες δυτικά και βόρεια της πόλης για να την «αποκλείσουν», δήλωσε το ουκρανικό επιτελείο.

«Το Κίεβο είναι σύμβολο της αντίστασης» και προετοιμάζεται για «λυσσαλέα αντίσταση», λέει σ’ ένα βίντεο ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Συγκλονίζουν τα ηχητικά ντοκουμέντα

Σύμφωνα με μαρτυρίες, βασικά είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα είναι σε έλλειψη καθώς πολλά παντοπωλεία έχουν καταστραφεί, δεν υπάρχει ρεύμα, νερό, θέρμανση και σύνδεση για κινητά τηλέφωνα, ενώ τα φαρμακεία έχουν ξεμείνει από φάρμακα.

Οι μαρτυρίες μελών του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στη Μαριούπολη με τις οικογένειές τους, είναι ενδεικτικές της κατάστασης που έχουν περιέλθει από την πολιορκία..

«Είδαμε πολλές εκρήξεις σε όλη την πόλη σε διαφορετικές συνοικίες της Μαριούπολης. Υπάρχουν ορισμένες περιοχές που έχουν υποστεί πιο έντονους βομβαρδισμούς και είναι ερειπωμένες. Δεν υπάρχουν μέρη όπου μπορείς να βρεις νερό. Οι άνθρωποι αναζητούν άλλες λύσεις . Για παράδειγμα, είδαμε σε μια πολυκατοικία όπου οι άνθρωποι έπαιρναν νερό από το σύστημα θέρμανσης για να πλύνουν τα χέρια, ή για κάποιες πολύ, πολύ βασικές ανάγκες» λέει μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται στην Μαριούπολη.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μιλούν για μια ανθρωπιστική καταστροφή που συμβαίνει ήδη στη βομβαρδισμένη Μαριούπολη.

«Άνθρωποι μαζεύουν ξύλα για να μαγειρέψουν το φαγητό τους. Οι εκρήξεις συνεχίζονται. Είναι πολύ πολύ άσχημη κατάσταση ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρίες ή τους μοναχικούς ανθρώπους» αναφέρει άλλο ηχητικό ντοκουμέντο που έχει δώσει στη δημοσιότητα η οργάνωση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες, Πολωνία, Μολδαβία, Ουγγαρία, και Σλοβακία, ενώ βρίσκονται σε συνεχή επαφή και με τις ομάδες τους στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Επικοινωνούν συνεχώς με νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας για τις ανάγκες που προκύπτουν. Πολλές από τις δομές αυτές χρειάζονται απεγνωσμένα προμήθειες για τη φροντίδα τραυματιών πολέμου και την παροχή συνεχούς περίθαλψης σε ασθενείς με χρόνιες ασθένειες και άλλες παθήσεις. Ήδη οι πρώτες διεθνείς προμήθειες έχουν φτάσει στη χώρα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κιτ χειρουργικής επέμβασης, κιτ τραύματος, είδη πρώτης ανάγκης για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αίθουσες Επειγόντων Περιστατικών και χειρουργικές αίθουσες, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών εργαλείων, εξοπλισμού, φαρμάκων και άλλου υλικού. Παράλληλα, έχουν φτάσει στην Ουκρανία δύο ιατρικές κινητές μονάδες από τη Σάμο και συνεχώς αποστέλλονται ιατροφαρμακευτικές προμήθειες ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Ανθρωπιστική κρίση

Η ανθρωπιστική κρίση επεκτείνεται, με περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν διαφύγει από την Ουκρανία, από τους οποίους 116.000 είναι πολίτες τρίτων χωρών, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους αριθμούς που δόθηκαν χθες, Παρασκευή, στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Έθνη. Σ’ αυτούς προστίθενται περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι που είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

Οι πρόσφυγες κατευθύνονται οι περισσότεροι προς την Πολωνία , η οποία υπολογίζει, σύμφωνα με τους συνοριοφύλακές της, ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα από τις 24 Φεβρουαρίου.

Οι πρόσφυγες αυτοί «δεν αισθάνονται σαν επισκέπτες. Τους υποδεχθήκατε στις οικογένειές σας με τρυφερότητα, με αδελφική ευγένεια», ευχαρίστησε ο Ζελένσκι σε μακροσκελές βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο οποίο πλέκει το εγκώμιο των Πολωνών.

Πηγή: in.gr / news247.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Το μυστικό που κάνει την Σιγκαπούρη παράδεισο μακροζωίας
Τραγωδία στη Μάγχη-Γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν έπεσε από κρουαζιερόπλοιο
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Συρία-Στόχος στρατόπεδα του ISIS
Θα δημοσιοποιήσει τον ιατρικό της φάκελο η Καμάλα Χάρις και θα εγείρει ερωτήματα για τον Τραμπ
Προειδοποιούν για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου οι νικητές Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης
Γερμανοτουρκικές διαπραγματεύσεις ενόψει της επίσκεψης Σολτς στην Τουρκία
Επίθεση με δεκάδες ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ
Δεκαεννέα νεκροί από ολονύχτιους βομβαρδισμούς στη Γάζα