Η κοινή δήλωση των «27» για Ουκρανικό-Υποσχέθηκαν εξέταση αιτήματος για ένταξη

Εξέταση του αιτήματος της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλη ενίσχυση των σχέσεων με τη χώρα και εμβάθυνση της εταιρικής σχέσης, υποσχέθηκαν οι ηγέτες των 27 κρατών μελών στην κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν μετά την πρώτη ημέρα της άτυπης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βερσαλλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ευρωπαϊκή διαχείριση, το «όχι» σε πρόωρη ένταξη και η άλλη χώρα θύμα εισβολής

Το κείμενο της κοινής δήλωσης δεν παραπέμπει σε επίσπευση της εξέτασης του αιτήματος ή μελλοντικής ενταξιακής πορείας, αλλά αναφέρει πως το Συμβούλιο, αφού έλαβε την αίτηση ένταξης, την προώθησε στην Κομισιόν την οποία και καλεί να καταθέσει τη γνώμη της «σύμφωνα με τα όσα σχετικά προβλέπονται στις Συνθήκες». Ταυτόχρονα, οι 27 ζητούν από την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σε σχέση με τις αιτήσεις της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Στο κείμενο της δήλωσης οι 27 καταδικάζουν εκ νέου τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και χαιρετίζουν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα τονίζουν την ανάγκη διασφάλισης των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία και ζητούν εκ νέου την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα.

Οι 27 ζητούν επίσης την χωρίς καθυστέρηση αποδέσμευση κονδυλίων μέσω της πρότασης για τη Δράση της Συνοχής για τους Πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) και μέσω του ReactEU και τονίζει πως τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική, ιατρική και οικονομική στήριξη σε όλους τους πρόσφυγες και στις χώρες που τους φιλοξενούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναστασιάδης: Κατανοούμε πλήρως τη δεινή θέση της Ουκρανίας, και η Κύπρος θύμα εισβολής

Βέλγιο και Σλοβενία τάσσονται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας

Η Ουκρανία θα πρέπει να σεβαστεί όλα τα απαραίτητα βήματα προτού μπορέσει να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά θα ήταν λάθος το μπλοκ να κλείσει την πόρτα στη χώρα, δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα των συναντήσεων των Ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλλίες.

«Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ απαιτεί πολλές μεταρρυθμίσεις και είναι λογικό να πάμε βήμα βήμα, διαφορετικά θα έχουμε χώρες που θα γίνουν μέλη της ΕΕ χωρίς να είναι έτοιμες», πρόσθεσε.

«Όμως από την άλλη πλευρά, θα ήταν μεγάλο λάθος να κλείσουμε την πόρτα σε χώρες, όπως η Ουκρανία, που νιώθουν ότι απειλούνται. Θα πρέπει να εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε εντατικά μαζί τους», υπογράμμισε ο Ντε Κρο.

«Θα μπορούσαμε να τους καλούμε στις συνόδους, χωρίς να έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις (…) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να βρει δημιουργικούς τρόπους προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, για να γίνει κάποιος μέλος, πρέπει να σεβαστεί τη διαδικασία», τόνισε

Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και του Σλοβένου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα, ο οποίος δήλωσε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών στηρίζουν την πρόταση να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Ουκρανία ότι κάποια στιγμή θα ενταχθεί στην ΕΕ.

«Όχι αύριο, φυσικά, αύριο μπορούν να αποκτήσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας», σχολίασε.

Ωστόσο ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να δώσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία στη διάρκεια αυτής της συνόδου, ενώ εξέφρασε και την απογοήτευσή του που η κοινή τους ανακοίνωση δεν έφτασε ως εκεί.

«Θα ήθελα η Ουκρανία να λάβει τώρα καθεστώς υποψήφιας χώρας (…) αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό σήμερα, όμως θα επιστρέψουμε σε αυτό το θέμα», επεσήμανε ο Ναουσέντας.

Το κείμενο της κοινής δήλωσης των Βερσαλιών

Όπως αναφέρεται στην Κοινή Δήλωση, πριν από δύο εβδομάδες η Ρωσία έφερε ξανά τον πόλεμο στην Ευρώπη. Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα και προκαλεί απερίγραπτο πόνο στον πληθυσμό της Ουκρανίας, προστίθεται.

«Η Ρωσία, όπως και η συνεργός της Λευκορωσία φέρουν την πλήρη ευθύνη για αυτόν τον επιθετικό πόλεμο και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους, που περιλαμβάνουν την αδιάκριτη στοχοποίηση αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών. Από αυτή την άποψη χαιρετίζουμε την απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνα» σημειώνεται.

Οι 27 ζητούν τη χωρίς καθυστέρηση διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας με τη συνδρομή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. «Απαιτούμε από τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας αμέσως και άνευ όρων, και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» σημειώνουν.

Επαινούν τον λαό της Ουκρανίας για το θάρρος του στην υπεράσπιση της χώρας του και των κοινών αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. «Δεν θα τους αφήσουμε μόνους. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να παρέχουν συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική στήριξη» λένε και δεσμεύονται να παρέχουν στήριξη για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας όταν σταματήσει η ρωσική επέλαση. «Είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την πίεση που ασκούμε στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Έχουμε υιοθετήσει σημαντικές κυρώσεις και παραμένουμε έτοιμοι να κινηθούμε γρήγορα με περαιτέρω κυρώσεις» προστίθεται στην Κοινή Δήλωση.

Ακόμη αναφέρεται ότι αμέτρητοι άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τους 27 να σημειώνουν ότι προσφέρουν προσωρινή προστασία σε όλους τους πρόσφυγες πολέμου από την Ουκρανία. «Επικροτούμε τις ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στα σύνορα με την Ουκρανία, που επέδειξαν τεράστια αλληλεγγύη φιλοξενώντας Ουκρανούς πρόσφυγες από τον πόλεμο. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν αλληλεγγύη και να παρέχουν ανθρωπιστική, ιατρική και οικονομική στήριξη σε όλους τους πρόσφυγες και στις χώρες που τους φιλοξενούν» λένε.

Ζητούν να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση κονδύλια μέσω της ταχείας έγκρισης της πρότασης για τη Δράση της Συνοχής για τους Πρόσφυγες στην Ευρώπη (CARE) και μέσω του ReactEU. Καλούν ακόμη τη Ρωσία να τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Πρέπει, λένε, να διασφαλίσει την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στα θύματα και τους εσωτερικά εκτοπισμένους στην Ουκρανία και να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση όσων αμάχων θέλουν να φύγουν.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προστίθεται, αναγνώρισε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στη Συμφωνία Σύνδεσης. «Στις 28 Φεβρουαρίου 2022, ασκώντας το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει το πεπρωμένο της, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας υπέβαλε την αίτηση της Ουκρανίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο κινήθηκε άμεσα και κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σχετικά με την αίτηση αυτή, σύμφωνα με τα όσα σχετικά προβλέπονται στις Συνθήκες» σημειώνεται. Εν αναμονή αυτού και χωρίς καθυστέρηση, οι 27 λένε ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς τους και θα εμβαθύνουν την εταιρική τους σχέση για να στηρίξουν την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή της πορεία. Η Ουκρανία ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια, σημειώνουν.

Καταληκτικά, αναφέρεται ότι το Συμβούλιο κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει τη γνώμη της σχετικά με τις αιτήσεις της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απομακρύνεται η ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ-Τα όχι Γερμανίας και οι αντιδράσεις

Πρότεινε επιπλέον στρατιωτική βοήθεια ο Μπορέλ

Στο μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ πρότεινε να δοθούν επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για όπλα στην Ουκρανία.

«Πρότεινα στους ευρωπαίους ηγέτες να διπλασιάσουμε το ποσό για την προμήθεια στρατιωτικού υλικού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ και παράλληλα να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε για νέες κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας και των ρώσων ολιγαρχών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εγκρίνουν αυτό το ποσό και μάλιστα πολύ γρήγορα. «Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να πειστούν», ανέφερε.

Ο Μπορέλ σημείωσε επίσης ότι «τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνούν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε στρατιωτικά την Ουκρανία και να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία».

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Νεαροί έριξαν κροτίδες κατά Αστυνομικών στην Πάφο-Χειροπέδες σε 16χρονο
Οργίλη αντίδραση πατήρ Νεκτάριου για την επαναλειτουργία της Μονής-«Έχουμε μια οργανωμένη συγκάλυψη»
Δεύτερη γκάφα από τον αμερικανό ΥΠΑΜ-Μοιράστηκε ξανά απόρρητες πληροφορίες
Από εφημερία 36 ωρών επέστρεφε η γιατρός που συγκρούστηκε με τον προαστιακό-Το βίντεο ντοκουμέντο
Τραγωδία στην Κένυα-Λιοντάρι κατασπάραξε κορίτσι 14 ετών
Το Ισραήλ ακύρωσε τις βίζες Γάλλων βουλευτών και ζητούν παρέμβαση του Μακρόν
Ιερέας έριξε πρώτος κροτίδες στην Κεφαλονιά-Λίγο πριν ακουστεί το πρώτο «Χριστός ανέστη»
Οι Χούθι κατηγορούν τις ΗΠΑ για 12 νεκρούς σε βομβαρδισμούς στη Σανάα
Εμπορικός πόλεμος: Η Κίνα μέμφεται χώρες που επιλέγουν τον «κατευνασμό» έναντι των ΗΠΑ
«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ: Οι περικοπές της βοήθειας των ΗΠΑ θα έχουν σοβαρές συνέπειες σε εμπόλεμες ζώνες