Από πολεμοχαρής, η φωνή της λογικής-Πώς εκμεταλλεύεται τον πόλεμο ο Ερντογάν
06:52 - 10 Μαρτίου 2022
Να επισφραγίσει τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου που διαχρονικά διεκδικεί, επιχειρεί σήμερα με τον πιο επίσημο τρόπο η Τουρκία, η οποία φιλοξενεί την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, στο περιθώριο του φόρουμ της Αττάλειας. Ο Ερντογάν είχε και έχει καλές σχέσεις με αμφότερες τις πρωταγωνίστριες χώρες του πολέμου. Με το Βλαντιμίρ Πούτιν τους συνδέει φιλία, που ενδεχομένως να έχει τις ρίζες της και στον κοινό χαρακτήρα και κοινές πολιτικές που και οι δύο κατά καιρούς υιοθέτησαν.
Και οι δύο τα προηγούμενα χρόνια μετατράπηκαν σε κόκκινο πανί για τον καταπιεσμένο κουρδικό λαό, ο οποίος αφού προδόθηκε από Ρώσους και Αμερικάνους, έγινε βορρά στα χέρια του αδίστακτού και πολεμοχαρή Τούρκου Προέδρου, ο οποίος σκόρπισε με τις λεγόμενες ειρηνευτικές επιχειρήσεις του τον θάνατο στο Αφρίν και σε άλλες αυτόνομες κουρδικές περιοχές.
Πούτιν και Ερντογάν συνεργάστηκαν και σε επίπεδο εξοπλισμών. Τι κι αν η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος ξέγραψε κάθε αρχή και συνεργάστηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο για τη συμφωνία μαμούθ για αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Μπορεί αυτό να δημιούργησε πονοκεφάλους στη Δύση, ωστόσο δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να συνεχίσει να είναι ο Ταγίπ Ερντογάν το χαϊδεμένο παιδί, τόσο της Γερμανίας όσο και μιας σειράς άλλων ευρωπαϊκών χωρών που δεν ήθελαν να πληγούν τα συμφέροντα τους. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι και οικονομικές, αφού η Ρωσία αποτλεεί τον κύριο προμηθευτή σιταριού και άλλων βασικών αγαθών για την Τουρκία, ενώ η Τουρκία έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρονια, σε βασικό προορισμό για τους Ρώσους τουρίστες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ουκρανία, όπως Κύπρος-Η εισβολή, οι κυρώσεις και η στάση των Ευρωπαίων
Από την άλλη ο Ερντογάν διατηρεί καλές σχέσεις και με την Ουκρανία. Οι Ουκρανοί ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στο όραμα του γαμπρού του Τούρκου Προέδρου και αγόρασαν τα TB-2, τα τουρκικά drone, που παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τα μέτωπα του πολέμου, αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο άμυνας των ουκρανικών στρατευμάτων εναντίον των Ρώσων. Οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας που διατηρεί και με τις δυο χώρες ο Ερντογάν, του δίνει σήμερα το δικαίωμα να φιλοξενεί στην Τουρκία, αντιπροσωπείες, σε υψηλό επίπεδο σε μια πρώτη προσπάθεια από την ημέρα έναρξης της εισβολής για να υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση για κατάπαυση του πυρός.
Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν βλέπει τον πόλεμο ως κρίση, αλλά ως ευκαιρία, τόσο για τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του όσο και για την ικανοποίηση του εσωτερικού ακροατηρίου, ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2023. Αν μάλιστα καταφέρει κατά τη διάρκεια των σημερινών συναντήσεων, η τουρκική διπλωματία να φέρει απτά αποτελέσματα και να δώσει το έναυσμα για τερματισμό των εχθροπραξιών, τα οφέλη θα είναι τεράστια για τον ίδιο. Σε διεθνές επίπεδο η Τουρκία θα είναι μια χώρα που προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια, στο εσωτερικό ο Ερντογάν θα μετατραπεί σε ένα ηγέτη παγκόσμιου βεληνεκούς και θα μπορεί να ελπίζει πως θα κερδίσει ξανά τις εκλογές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Oι τομείς που κτυπούν οι νέες κυρώσεις-Προστίθενται κι άλλοι ολιγάρχες στη λίστα
Τι κι αν τα δικαιώματα εκατομμυρίων Κούρδων καταπατώνται καθημερινά, τι κι αν οι ελευθερίες στη χώρα έχουν περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, τι κι αν στην Κύπρο συνεχίζεται η εισβολή και η κατοχή, με την Τουρκία να δημιουργεί νέα τετελεσμένα και τι κι αν με κάθε ευκαιρία ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος και οι συνεργάτες του απειλούν την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Κύπρο με τις πειρατικές ενέργειες τους στη θάλασσα.
Όλα αυτά φαίνεται να περνάνε σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην πρωτοβουλία της τουρκικής διπλωματίας για να εξευρεθεί μια λύση στο ουκρανικό.
Και μάλιστα την ώρα που τόσο οι χώρες του ΝΑΤΟ, όσο και τα κράτη μέλη της ΕΕ ανακοίνωσαν μια σειρά από σκληρές κυρώσεις που έχουν ως στόχο να προκαλέσουν ζημιά στην ρωσική οικονομία, η Τουρκία, η οποία δεν έλαβε κανένα απολύτως μέτρο, προσπαθεί να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στις δύο πλευρές. Θέλει αφενός να εμφανίζεται ως μια χώρα που προωθεί την ειρήνη, αλλά την ίδια ώρα δεν κάνει απολύτως τίποτα για να προκαλέσει κόστος σε αυτούς που προκαλούν τον πόλεμο.
Οι πειρατικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, η αδιαλλαξία στο Κυπριακό, οι εισβολές στη Συρία, οι διώξεις των Κούρδων, η εμπλοκή στον εμφύλιο της Λιβύης, αλλά και η φίμωση κάθε αντίθετης άποψης στο εσωτερικό, μετέτρεψαν την Τουρκία τα τελευταία χρόνια σε ένα κράτος παρία και ένα καθεστώς που λειτουργεί αντιδημοκρατικά. Αυτή τη στιγμή όμως, ο Τούρκος Πρόεδρος, φαίνεται να έχει πάρει από τα μαλλιά την ευκαιρία που του δόθηκε για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να λειτουργήσει ως η φωνή της λογικής.
Η φωνή της λογικής, ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εάν οι Ευρωπαίοι έκαναν όσα έπρεπε τα τελευταία χρόνια θα έπρεπε ήδη να έχει στην πλάτη του κυρώσεις και μέτρα ανάλογα με αυτά που είχαν ληφθεί στο παρελθόν κατά της Ρωσίας και του Πούτιν. Εξάλλου πολλοί αναλυτές σημειώνουν τον τελευταίο καιρό, πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν είναι τίποτε άλλο από το επιστέγασμα της λανθασμένης στάσης των Ευρωπαίων, που όταν έπρεπε δίστασαν να λάβουν μέτρα που θα προκαλέσουν πραγματικό κόστος στον Πούτιν και δεν θα του επέτρεπαν να φτάσει στη σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση.
Αυτό όμως που δεν δείχνουν πολλοί να αντιλαμβάνονται, είναι πως ανάλογος είναι και ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει να επιδείξει ένα πλούσιο βιογραφικό με συμπεριφορές ανάλογες αυτές του Ρώσου Προέδρου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Οι τρόποι που επηρεάζεται η Κύπρος από τον πόλεμο-Οι εκτιμήσεις για τις κυρώσεις
- «Εφαρμόστε ίδιες κυρώσεις και στην Τουρκία που εισέβαλε στην Κύπρο»
- Με επιφύλαξη για τον εναέριο χώρο, στηρίζει τα μέτρα της ΕΕ η Λευκωσία