Kατάπαυση πυρός μέχρι 21:00 στη Μαριούπολη, απομακρύνονται οι άμαχοι (vid&pics)
10:29 - 06 Μαρτίου 2022
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Kύπρου) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 12:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
«Η απομάκρυνση των αμάχων θα ξεκινήσει στις 12:00» , ανάφεραν οι δημοτικές αρχές στο Telegram, διευκρινίζοντας ότι θα δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος προς την πόλη Ζαπορίζια, που απέχει οδικώς περίπου τρεις ώρες.
Η Μαριούπολη, η οποία υπό κανονικές συνθήκες έχει περίπου 450.000 κατοίκους και είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις.
Από καταφύγιο προσπαθεί να βοηθήσει τους κατοίκους ο δήμαρχος
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο μέχρι πρότινος εργαζόταν πάνω στα σχέδιά του να εκσυγχρονίσει αυτή την ουκρανική πόλη που βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα, συμμετέχοντας σε συναντήσεις για να συζητήσει για τις νέες επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα, την παιδεία και τη φαρμακοβιομηχανία.
Χθες Σάββατο μιλούσε από ένα υπόγειο μέσω μιας κακής τηλεφωνικής σύνδεσης με όποιον ήταν διατεθειμένος να ακούσει για την πολιορκία της πόλης από τον ρωσικό στρατό.
Φορούσε ένα μπλουζάκι και είχε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια του. Το μεγαλύτερο μέρος της Μαριούπολης έχει καταστραφεί, δήλωσε.
«Μας καταστρέφουν», κατήγγειλε στο Reuters στη διάρκεια βιντεοκλήσης, με τον ήχο των εκρήξεων να ακούγεται στο βάθος. Ο Μποϊτσένκο επεσήμανε ότι βασική του προτεραιότητα τώρα είναι να βοηθήσει πολλούς από τους 400.000 ανθρώπους που επιθυμούν να φύγουν από την πόλη.
#MARIUPOL
— Alerta Podnext (@alerta_podnext) March 6, 2022
Primeiro comboio de refugiados deixa cidade costeira do Mar de Azov. A Rússia está no momento respeitando o cessar-fogo naquele lado da Ucrânia.pic.twitter.com/utBxj1WdqR
Οι περισσότεροι κοιμούνται σε καταφύγια για να γλιτώσουν από τους σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμούς, που μαίνονται εδώ και έξι ημέρες. Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν περικυκλώσει την πόλη, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση, η θέρμανση και να υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
«Εργάζονται μεθοδικά για να αποκλείσουν την πόλη», τόνισε ο 44χρονος δήμαρχος από το υπόγειο το οποίο έχει μετατρέψει σε γραφείο του. «Δεν μας δίνουν καν την ευκαιρία να μετρήσουμε τους τραυματίες και τους νεκρούς, διότι δεν σταματά ο βομβαρδισμός», κατήγγειλε.
Evakuierung von Irpin, außerhalb von Kiew.
— Manju 🇺🇦 (@Manju_2211) March 6, 2022
Das macht mich unglaublich traurig, wütend und man fühlt sich so hilflos, trotz aller Versuche und Beiträge zur Hilfe, sogut es einem möglich ist 😞 pic.twitter.com/hlPFK7elCH
Όπως πολλοί κάτοικοι της Μαριούπολης, ο Μποϊτσένκο δεν έχει επαφή με τους συγγενείς του που βρίσκονται στην πόλη καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα για να φορτίσουν τα κινητά τους. Ο γιος του υπηρετεί κάπου στη γραμμή του μετώπου, όμως η μητέρα του και οι γιαγιάδες του, όπως και η οικογένεια του αδελφού του βρίσκονται στα καταφύγια της Μαριούπολης.
«Δεν μπορώ καν να πάω εκεί να δω αν είναι ζωντανοί, γιατί δεν σταματά ο βομβαρδισμός», εξήγησε.
📌 Savaş 11. günde:
— Yeni Yaşam Gazetesi (@yeniyasamgazete) March 6, 2022
📌 BM'ye göre 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da en hızlı büyüyen mülteci krizi ortaya çıktı#RusyaUkraynaSavaşı #Kiev #İrpin #Mariupol, #Zaporijyahttps://t.co/7G7S34jvF6 pic.twitter.com/iN6cB1rL0F
Ο Μποϊτσένκο επεσήμανε ότι η συμφωνία που επετεύχθη την Πέμπτη για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ώστε να μπορέσουν να φύγουν από τη Μαριούπολη όσοι το επιθυμούν ήταν η πρώτη αχτίδα ελπίδας μετά τη ρωσική εισβολή. Ωστόσο οι ρωσικοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τα μισά από τα λεωφορεία που είχε οργανώσει η ομάδα του για την απομάκρυνση των αμάχων.
«Μας είπαν ψέματα κι επιπλέον την ώρα που οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν για να πάνε σε αυτούς τους διαδρόμους, ξεκίνησε και πάλι ο βομβαρδισμός», κατήγγειλε ο Μποϊτσένκο, περιγράφοντας τον φόβο και την οργή των κατοίκων της Μαριούπολης που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα καταφύγια.
Στο κενό η προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός το Σάββατο
Υπενθυμίζεται πως και χθες είχε επιχειρηθεί να στηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος και ανακοινώθηκε κατάπαυση πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν. «Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να βομβαρδίζονται καθώς προσπαθούν να φύγουν από την πόλη. Ο αντιδήμαρχος Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο BBC News: «Στην αρχή οι δικοί μας είπαν ότι οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν για λίγο, αλλά μετά συνεχίζονται και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκληρό πυροβολικό και ρουκέτες για να βομβαρδίσουν τη Μαριούπολη. Ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος».
Ο Ορλόφ είπε ότι οι αρχές στην πόλη έλαβαν πληροφορίες ότι διεξάγονται μάχες «στον δρόμο προς τη Ζαπορίζια», καθιστώντας την επικίνδυνη. «Κατανοούμε ότι [η κατάπαυση του πυρός] δεν ήταν αληθινή από τη ρωσική πλευρά και συνεχίζουν να καταστρέφουν τη Μαριούπολη. Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε τους πολίτες μας πίσω γιατί δεν είναι ασφαλές να είσαι στους δρόμους». Είπε ότι ο βομβαρδισμός της πόλης και οι μάχες στο δρόμο προς τη Ζαπορίζια καθιστούν «αδύνατη την εκκένωση των ανθρώπων».
Η ουκρανική κυβέρνηση είχε πει αρχικά ότι το σχέδιο ήταν να απομακρυνθούν περίπου 200.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη και 15.000 από τη Βολνοβάκα, και ο Ερυθρός Σταυρός ήταν ο εγγυητής της κατάπαυσης του πυρός η οποία θα διαρκούσε έως τις 16:00 ώρα Κύπρου.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας σήμερα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Το ουκρανικό ΥΠΕΞ είπε επίσης, ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία παραβίαζε τις απομακρύνσεις αμάχων «είναι ψευδείς και αποτελούν παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ενέργειες του ρωσικού στρατού».
Σε δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, το υπουργείο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά μετά τη δημιουργία των ανθρωπιστικών διαδρόμων, κατά τη διάρκεια μιας μερικής κατάπαυσης του πυρός. «Είτε λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι είτε όχι τις επόμενες ημέρες, τα μέρη πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τόσο για αυτούς που επιλέγουν να φύγουν όσο και για αυτούς που παραμένουν», είπε.
«Οι λεγόμενοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι ή άλλα μέτρα που στοχεύουν στην παροχή ανακούφισης σε άτομα που πλήττονται από τη σύγκρουση πρέπει να σχεδιάζονται καλά και να εφαρμόζονται κατά τη συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών», σημείωσε επίσης.
Η κατάληψη της Μαριούπολης, μιας πόλης περίπου 450.000 κατοίκων που βρίσκεται στην Θάλασσα του Αζόφ, θα αποτελέσει σημείο καμπής στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θα επιτρέψει τη διασταύρωση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας, και των αυτονομιστών και των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς.
Γιατί η Ρωσία θέλει τον έλεγχο της Μαριούπολης
Η Μαριούπολη αντιμετώπισε μέρες «ανελέητων επιθέσεων», με τους κατοίκους να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό μετά από ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν κρίσιμες υποδομές. Είναι κατανοητό ότι η πόλη παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας, αλλά οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι είναι «πολύ πιθανό» η Μαριούπολη να περικυκλώνεται από ρωσικές δυνάμεις.
Όπως μεταδίδει το Sky News, εάν το βασικό λιμάνι της πόλης έπεφτε, θα επέτρεπε στη Μόσχα να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και των περιοχών Λουχάνσκ και Ντόνετσκ που ηγούνται από τους αντάρτες.
Η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, ενώ οι δύο περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από τον Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από την εισβολή τον περασμένο μήνα. Η Βολνόβακα, στα βόρεια της Μαριούπολης, βρίσκεται ανάμεσα στο λιμάνι και την περιοχή του Ντόνετσκ. Η μικρότερη πόλη έχει επίσης αντιμετωπίσει σημαντικές ρωσικές επιθέσεις από τις 24 Φεβρουαρίου.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Πώς ο Πούτιν θα κάνει ρουά ματ στο Κίεβο-Οι δύο πόλεις κλειδιά
- Κρίσιμη συνάντηση Σολτς-Φον Ντερ Λάιεν για το Ουκρανικό
- Δεκάδες χιλιάδες εθελοντές μαζεύονται για υπεράσπιση του Κιέβο
- Γιατί το ΝΑΤΟ λέει «όχι» στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων-Τι θα σήμαινε για το Κίεβο
- Παρτίδα πόκερ για οικονομική αφαίμαξη Ρωσίας-Οι κινήσεις Μπάιντεν και Τζόνσον