Παρτίδα πόκερ για οικονομική αφαίμαξη Ρωσίας-Οι κινήσεις Μπάιντεν και Τζόνσον

Πέραν του πολεμικού μετώπου που μαίνεται στην Ουκρανία, με τους Ρώσους να σκορπούν τον όλεθρο στη χώρα, ο πόλεμος παίζεται και στο τραπέζι των κυρώσεων, με τη Δύση να επιχειρεί οικονομική αφαίμαξη της Μόσχας, ώστε να την αναγκάσει να κάνει βήμα προς τα πίσω και να αλλάξει ρώτα στο Ουκρανικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε συνομιλία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συζητήθηκαν  οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και την επιτάχυνση της στρατιωτικής, ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας των ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του, ο Λευκός Οίκος «ο Πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε τις συνεχιζόμενες ενέργειες που αναλαμβάνονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους Συμμάχους και τους εταίρους τους και την προσπάθεια για να αυξήσουν τις κυρώσεις στη Ρωσία για την επιθετικότητά της στην Ουκρανία».

Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση της Visa και της Mastercard να αναστείλουν την υπηρεσία στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν σημείωσε ότι η κυβέρνησή του αυξάνει την ασφάλεια, την ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία και συνεργάζεται στενά με το Κογκρέσο για να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση».

Την ίδια ώρα, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει διεθνές «σχέδιο δράσης» με σκοπό να «αποτύχει» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα πολλαπλασιάσει τις διπλωματικές επαφές του για τον σκοπό αυτό την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του χθες Σάββατο.

Έπειτα από το κύμα κυρώσεων «άνευ προηγουμένου» από πλευράς της Δύσης εναντίον των ρωσικών συμφερόντων σε αντίδραση στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Μπόρις Τζόνσον θα καλέσει τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τη «συντονισμένη προσπάθειά της» εναντίον της Μόσχας με «σχέδιο δράσης έξι σημείων» που σκοπεύει να παρουσιάσει λεπτομερώς σήμερα, διευκρίνισε το γραφείο του στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «πρέπει να αποτύχει και πρέπει να φροντίσουμε να αποτύχει» σε αυτή την επίθεση, ανέφερε ο συντηρητικός πρωθυπουργός σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Λονδίνο.

«Δεν αρκεί να εκφράζουμε την υποστήριξή μας στη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, πρέπει να την προασπίσουμε έναντι μιας διαρκούς προσπάθειες αναθεώρησης των κανόνων μέσω της στρατιωτικής βίας», πρόσθεσε.

Προς τον σκοπό αυτό ο κ. Τζόνσον θα έχει συναντήσεις αύριο Δευτέρα στη Ντάουνινγκ Στριτ, αρχικά χωριστές, κατόπιν τριμερείς, με τους ομολόγους του της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Την Τρίτη θα υποδεχθεί στο Λονδίνο τους ηγέτες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία).

Το σχέδιο δράσης προβλέπει μεταξύ άλλων να δημιουργηθεί διεθνής συνασπισμός για να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, να υποστηριχθεί η ικανότητα της χώρας να αμυνθεί, να «μεγιστοποιηθεί» η οικονομική πίεση στο ρωσικό καθεστώς, να εμποδιστεί το να μετατραπεί σε «κοινοτοπία» αυτό που κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία, να συνεχιστεί η διπλωματική προσπάθεια για την αποκλιμάκωση και να αρχίσει «ταχεία εκστρατεία» για την ενίσχυση της ασφάλειας στην ευρωατλαντική περιοχή, κατά τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/in.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Νέα αεροπορική τραγωδία στις ΗΠΑ-Τέσσερις νεκροί στο Ιλινόις
Δέκα Έλληνες πράκτορες που έγραψαν Ιστορία στην CIA (pics)
Η Πασχαλινή εκεχειρία που δεν έγινε ποτέ-Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την παραβίασή της
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή εν ψυχρώ δολοφονία άνδρα σε καφετέρια της Κωνσταντινούπολης
Περικοπές στο Στέιτ Ντιπάρμεντ σχεδιάζει ο Ρούμπιο-Καταργούνται πρεσβείες, απολύονται διπλωμάτες
Βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στη Βαλτική
Αεροσκάφος της Boeing επέστρεψε από την Κίνα λόγω των δασμών του Τραμπ
Πελώρια κύματα σκορπούν τον θάνατο στην Αυστραλία-Έξι οι νεκροί σε Βικτόρια και Νέα Νότια Ουαλία
Εν μέσω βομβαρδισμών και επιθέσεων γιορτάζουν οι Παλαιστίνιοι το Πάσχα σε Γάζα και Δυτική Όχθη
«Πέθαναν όπως ζούσαν, πιασμένοι απ’ το χέρι»-Μια σπάνια διπλή ευθανασία που συγκινεί