Η κακή εκτίμηση Πούτιν και πόσο αντέχει να επιτίθεται-«Νόμιζε θα κάνει περίπατο»

Πολλές κακές εκτιμήσεις φαίνεται να έκαναν οι Ρώσοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα δεν υπολόγισαν σωστά ούτε την αντίσταση που θα έβρισκαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις της γειτονικής χώρας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να υλοποιήσουν το σχέδιο τους για αστραπιαία επίθεση και κατάληψη της Ουκρανίας σε μερικές ώρες.

Οι Ουκρανοί, στάθηκαν και συνεχίζουν να στέκονται στο ύψος τους, παλεύοντας με νύχια και με δόντια για να κρατήσουν όρθια τη χώρα τους απέναντι στον κατακτητή. Παρότι οι Ρώσοι έστειλαν υπεράριθμη δύναμη για να επιτευχθεί ο στόχος τους, εντούτοις τα οπλικά συστήματα και η διαχείριση των Ουκρανών είναι άριστη αναχαιτίζοντας τις μαζικές επιθέσεις που δέχονται, παρά τις απώλειες που έχουν υποστεί.

Οι σκληρές μάχες και ο περιορισμός της προέλασης των Ρώσων, έβαλαν στην εξίσωση τα πυρηνικά όπλα, τα οποία ο Πούτιν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει για να καταφέρει να λυγίσει τους Ουκρανούς. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση αναμένεται να εντείνει ακόμα περισσότερο το ψυχροπολεμικό κλίμα που άρχισε να δημιουργείται με την εισβολή, ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση.

Κάλυψαν μόνο 80 με 100 χιλιόμετρα

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ανδρέας Πενταράς, μιλώντας στον REPORTER, αναφέρθηκε στα όπλα που χρησιμοποίησαν οι Ουκρανοί για να αναχαιτίσουν τους Ρώσους, το είδος των πυρηνικών που ενδέχεται να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν, ενώ ανέγνωσε και την κίνηση των Γερμανών να εξαγγείλουν ενίσχυση των στρατιωτικών τους εξοπλισμών. Κίνηση την οποία χαρακτήρισε ως κεραυνό εν αιθρία.

Όπως εξήγησε ο κ. Πενταράς, σύμφωνα με τα στρατιωτικά δεδομένα η προέλαση που κάνουν τα επιτιθέμενα στρατεύματα είναι έξι με οκτώ χιλιόμετρα την ώρα. Ωστόσο, πέρασαν εκατό ώρες από την Πέμπτη το πρωί όταν άρχισε ο πόλεμος και έπρεπε να καλύψουν 600 με 650 χιλιόμετρα, ωστόσο κατάφεραν να καλύψουν μόλις 80 με 100 χιλιόμετρα.

«Αυτό σημαίνει ότι συναντούν πολλά προβλήματα και μεγάλη αντίσταση από τους Ουκρανούς. Τις τελευταίες 48 ώρες δεν έκαναν ούτε βήμα, έχουν βαλτώσει. Αυτό οφείλεται στις κακές εκτιμήσεις που έκαναν σε πολλές περιπτώσεις σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στο θέμα των οπλικών συστημάτων που διαθέτουν οι Ουκρανοί. Χθες άκουγα από τη Νέα Υόρκη κάποιο δημοσιογράφο, που επικαλείτο πηγές από το αμερικανικό ΥΠΕΞ και έλεγε ότι ακόμη η Ουκρανία έχει τον έλεγχο του εναέριου χώρου της. Αυτό είναι φοβερό. Μετά από τόσες ημέρες βομβαρδισμών και παρότι μπορεί να κατέστρεψαν τα αεροδρόμια, οι Ουκρανοί έσωσαν τα M-29, τα οποία τα έβγαλαν γρήγορα στους δρόμους. Διέσωσαν ακόμα και Bayraktar».

Τόνισε επίσης ότι όπως φαίνεται, οι Ουκρανοί με τα Javelin, που είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και τα οποία έχουν τεχνητή νοημοσύνη χτυπούν τεθωρακισμένα. «Επίσης με κάποια άλλα αντιαεροπορικά, κατέρριψαν 27 αεροσκάφη μέχρι σήμερα. Για να αναλογιστείτε τη διαφορά, οι Αμερικανοί σε έξι πολέμους έχασαν ένα αεροσκάφος και οι Ρώσοι σε τρεις μέρες έχασαν 27 αεροσκάφη και 26 ελικόπτερα. Πέραν τούτων, είναι και η αντίσταση των Ουκρανών, που δείχνουν την αγάπη τους για την πατρίδα τους. Αυτό δεν το περίμεναν οι Ρώσοι. Περίμεναν να κάνουν περίπατο σε μια χώρα φιλική, δεδομένων των σχέσεων που έχουν οι Ουκρανοί με τους Ρώσους, του γεγονότος ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό Ρώσων στην Ουκρανία, έχουν παρόμοια γλώσσα και θρησκεία. Γι’ αυτό έχουν βαλτώσει».

Εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι ο Πούτιν δεν φεύγει με ήττα από την Ουκρανία κι αν βαλτώσει με τα συμβατικά όπλα, πιθανότατα να χρησιμοποιήσει και τακτικά πυρηνικά όπλα.

Τι είναι τα τακτικά πυρηνικά όπλα

Ο αντιστράτηγος, εξήγησε ότι τα πυρηνικά χωρίζονται σε δύο είδη, στα τακτικά και στα στρατηγικά. Τα τακτικά είναι βόμβες αεροσκαφών, δύο, τριών τεσσάρων ή και πέντε κιλοτόνων. «Όταν λέμε κιλοτόνων, εννοούμε ότι η ισχύς τους είναι 1000 τόνοι εκρηκτικών. Για να καταλάβετε τη σύγκριση, η βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι ήταν είκοσι κιλοτόνων. Αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης, εναντίον στρατιωτικών στόχων, όπως για παράδειγμα εκεί που υπάρχει μεγάλη αντίσταση. Ρίχνει ένα πυρηνικό όπλο και περνούν απ’ εκεί τα στρατεύματα».

Όσον αφορά τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα, είναι από 50 μέχρι 200 κιλοτόνους και μπορούν να καταστρέψουν μια χώρα. Στην προκειμένη περίπτωση, σημείωσε ο κ. Πενταράς εάν ο Πούτιν διαπιστώσει ότι δεν μπορεί με τις συμβατικές του δυνάμεις να πετύχει το στόχο του, δεν αποκλείεται να τα χρησιμοποιήσει.

«Ήδη τον βλέπουμε να ρίχνει στη μάχη δέκα χιλιάδες Τσετσένους, ενώ βάζει στρατεύματα και από τη Λευκορωσία. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπολόγισε καλά και αφού εξάντλησε τις εφεδρείες του, βάζει στο παιχνίδι κι άλλες δυνάμεις. Είναι σε πολύ δύσκολη θέση ο Πούτιν αυτή τη στιγμή».

«Πρέπει σε δέκα με δεκαπέντε ημέρες να ξεκαθαρίσει»

Πάντως, η δύναμη της ρωσικής μηχανής δεν είναι ανεξάντλητη, καθότι ο πόλεμος κοστίζει στη Ρωσία περίπου 15 δισεκατομμύρια την ημέρα, ένα τεράστιο ποσό, το οποίο θα δημιουργήσει μια τεράστια οικονομική τρύπα στη χώρα, εάν δεν μπορέσει να βάλει ένα τέλος σ’ αυτόν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

«Η Ρωσία δεν μπορεί να πάει μακριά. Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας είχε πει ότι κάθε μέρα κοστίζει 15 δισεκατομμύρια στον Πούτιν. Πρέπει σε δέκα με δεκαπέντε ημέρες να ξεκαθαρίσει. Όταν λέω να ξεκαθαρίσει, εννοώ να καταλάβει την Ουκρανία και να αλλάξει την Κυβέρνηση. Αυτή, θα είναι η πρώτη φάση, γιατί μετά θα ξεκινήσουν άλλα. Για παράδειγμα οι Αμερικανοί κατέλαβαν το Ιράκ σε 13 μέρες και έφυγαν μετά από δώδεκα χρόνια, το ίδιο και οι Ρώσοι στο Αφγανιστάν. Έκαναν περίπατο, αλλά έμειναν δέκα χρόνια εκεί με το αντάρτικο που έγινε».

Κάτι ανάλογο εκτιμά ότι θα συμβεί και στην Ουκρανία, αφού η κατάληψη της χώρας δεν θα σημάνει και το τέλος του πολέμου. Προβλέπει μάλιστα, ότι θα αλλάξει ο κόσμος. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, σημείωσε είναι ότι με αυτή την κρίση γεννήθηκε το ουκρανικό έθνος, που προηγουμένως δεν υπήρχε. Ένα έθνος με εθνική συνείδηση, γεγονός που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας και της Ευρώπης, υπέδειξε ο κ. Πενταράς.

«Κεραυνός εν αιθρία από Σολτς»

Την ίδια ώρα, δεν εκπλήσσει μόνο ο Πούτιν με τις ενέργειές της, αλλά και η Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε την ενίσχυση του στρατιωτικού της εξοπλισμού με χρηματοδότηση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Μια απόφαση, την οποία ο αντιστράτηγος χαρακτηρίζει ως κεραυνό εν αιθρία, που κανένας δεν περίμενε. «Η Γερμανία με τη συνθήκη του Βορτσλαβ το 1945, έπρεπε να ήταν αποστρατικοποιημένη. Μετά την ίδρυση του ΟΗΕ που παρείχε το δικαίωμα της αυτοάμυνας, εξοπλίστηκε η Γερμανία, αλλά ήταν η ολιγότερη εξοπλισμένη χώρα της Ευρώπης. Ναι μεν έχει ισχυρή πολεμική βιομηχανία, παράγοντας υποβρύχια, αεροπλάνα, πλοία, αλλά η ίδια δεν είχε εξοπλισμό. Η δύναμη της, ήταν η οικονομία της. Τώρα, με αυτή την κρίση στην Ουκρανία και αφού είδε τις προθέσεις του Πούτιν, δεν είχε φαντάζομαι άλλη επιλογή».

Τόσο η Γερμανία, όσο και οι Ευρωπαίοι, συνέχισε, αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει διπλωματία στις υποθέσεις, χωρίς ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, γι’ αυτό και η Ευρώπη ήταν απούσα από όλες τις κρίσεις. «Στην Λιβύη τι έκανε η Ε.Ε., στη Συρία τι έκανε; Στο Αφγανιστάν και στην κυπριακή ΑΟΖ τι έκανε; Τίποτα. Ο λόγος είναι ότι δεν είχε στρατό και δεν ξέρω αν επανέρχεται τώρα το θέμα της ανάγκης δημιουργίας Ευρωπαϊκού στρατού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Προεδρική διακήρυξη για ένταξη της Κύπρου σε τρία αμυντικά προγράμματα υπέγραψε ο Μπάιντεν
Ο ΓΓ ΟΗΕ καλωσόρισε τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα-Τόνισε τη σημασία της πλήρους εφαρμογής
Την Κυριακή τίθεται σε εφαρμογή η εκεχειρία-Διαπραγματεύσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια
Χαμάς: «Μεγάλο κέρδος» η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία
Η ΕΕ χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας-Απομένουν κάποια ζητήματα, σύμφωνα με το Ισραήλ
Ο άνθρωπος του Τραμπ, που άσκησε πίεση στον Νετανιάχου, και θεωρείται «κλειδί» για τη συμφωνία
Συναντήθηκε ξανά με τον Σύρο ομόλογό του ο Φιντάν-«Συρία και Τουρκία γράφουν μια νέα ιστορία»
Η πρωθυπουργός της Δανίας είπε στον Τραμπ ότι επαφίεται στη Γροιλανδία να αποφασίσει για την ανεξαρτησία της
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι πανηγυρίζουν στο άκουσμα της εκεχειρίας