Έτσι θα γίνεται η παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την Ε.Ε. στην Ουκρανία

Ο συντονισμός της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στον Ουκρανικό στρατό, μέσω της παρακολούθησης και της πλήρωσης των αναγκών που μεταφέρονται στην ΕΕ, καθώς και θέματα που αφορούν την μεταφορά αυτής της βοήθειας, απασχόλησαν τους Υπουργούς Άμυνας της ΕΕ κατά τη τηλεδιάσκεψη τους το απόγευμα της Δευτέρας, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως εξήγησε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο συντονισμός θα γίνεται μέσω ενός μηχανισμού διεκπεραίωσης, ο οποίος θα καταγράφει τα αιτήματα για στρατιωτική βοήθεια από την Ουκρανία παράλληλα με τις προσφορές από κράτη μέλη ώστε να διασφαλίζεται πως οι ανάγκες θα καλύπτονται και δεν θα υπάρχουν κενά και επικαλύψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Αυτός ο μηχανισμός, διευκρίνισε, είναι διαφορετικός από τις διαδικασίες φυσικής μεταφοράς και της δημιουργίας κόμβου συντονισμού κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που όπως είπε, θα πρέπει να οργανωθεί σε συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών ιδιαίτερα με τα κράτη μέλη στα σύνορα με την Ουκρανία.

Όπως ωστόσο επεσήμανε, μετά από συζητήσεις που είχε με την ηγεσία του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, θεωρεί καλύτερο να μην αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μεταξύ των αιτημάτων που έχουν φτάσει στην ΕΕ είναι και η αξιοποίηση του δορυφορικού κέντρου στη Μαδρίτη για την παροχή πληροφοριών στον ουκρανικό στρατό για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

Ειδικότερα όσον αφορά τη στρατιωτική βοήθεια, η οποία αποτελείται από τη χρηματοδότηση αγοράς θανάσιμου εξοπλισμού, καυσίμων και ιατρικών προμηθειών για τον Ουκρανικό στρατό (πακέτο 450 εκατ. και 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) καθώς και από στρατιωτικό εξοπλισμό που προσφέρουν τα κράτη μέλη διμερώς, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως μετά τις πολιτικές αποφάσεις, οι ΥΠΑΜ συζήτησαν την εφαρμογή τους.

Όπως είπε, τα κράτη μέλη θα ενισχύσουν τις δεσμεύσεις τους για στρατιωτική βοήθεια, στην οποία θα προστεθεί η χρηματοδότηση της ΕΕ.

Επίσης, οι Υπουργοί Άμυνας προχώρησαν σε ανασκόπηση της στρατιωτικής κατάστασης και ενημερώθηκαν από το Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ. Από την ενημέρωση προκύπτει, όπως είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, πως οι Ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εντατικοποιούνται «και γίνονται πιο ανελέητες» ενώ η Ουκρανία αντιστέκεται διαψεύδοντας όσους προέβλεπαν πως «η ήττα θα ήταν ζήτημα ωρών» καθώς οι Ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν καταλάβει τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, αυξάνονται οι ροές προσφύγων, τους οποίους όπως τόνισε πολλές φορές, «δεν πρέπει να αποκαλούμε μετανάστες».

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες, ο κ. Μπορέλ επεσήμανε πως οι εξαρτήσεις της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας από τη Ρωσία θα έπρεπε να είχαν μειωθεί, και παραδέχθηκε πως θα υπάρχουν αναταράξεις στην αγορά ενέργειας, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν μεταξύ άλλων με πολιτικές προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Τόνισε ωστόσο πως θα πρέπει η ΕΕ να ετοιμαστεί για τις συνέπειες των κυρώσεων, υπογραμμίζοντας πως οι Ουκρανοί ήδη αντιμετωπίζουν επιπτώσεις και υπενθυμίζοντας πως αν η Ευρώπη δεν πληρώσει το κόστος της αντίστασης τώρα, θα πληρώσει μεγαλύτερο κόστος στο μέλλον.

Ο κ. Μπορέλ επανέλαβε ακόμα τις ανησυχίες του για το δημοψήφισμα το οποίο διενεργεί το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία για να δικαιολογήσει την άρση της πυρηνικής ουδετερότητας της χώρας, και προανήγγειλε περαιτέρω ενίσχυση των κυρώσεων κατά του καθεστώτος στο Μινσκ και όσων υποβοηθούν την επίθεση του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος πρόσθεσε ακόμα πως θα πρέπει να ξεχωρίζουμε το ρωσικό καθεστώς από τον ρωσικό λαό και να αντιληφθούμε πως το καλύτερο εργαλείο κατά του Πούτιν και των ολιγαρχών γύρω του είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και η στοχοποίηση των καταθέσεων τους στις τράπεζες της ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο χαιρέτισε την απόφαση της Ελβετίας να συντονιστεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που έχει επιβάλει η ΕΕ.

Επανέλαβε ακόμα τις ανησυχίες του για την κατάσταση στη Μολδαβία και τη Γεωργία, και ειδικά στη Γεωργία όπου, όπως είπε, θα βρίσκεται την Τετάρτη.

Όσον αφορά τα Βαλκάνια, προανήγγειλε την ενίσχυση των δυνάμεων της επιχείρησης Althea στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, σε μια «προνοητική και αναλογική» ένδειξη της βούλησης της ΕΕ να διατηρήσει την σταθερότητα στη χώρα.

Σε ερώτηση για τα γιοτ ολιγαρχών τα οποία βρίσκονται σε λιμάνια της ΕΕ, και ειδικότερα στη Μεσόγειο, και άλλους «κρυφούς πόρους», ο κ. Μπορέλ απάντησε πως η στοχοποίηση τους έχει εγκριθεί και πως θα πρέπει τώρα να εντοπιστούν, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ έχει τα μέσα για να το κάνει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ένας νεκρός από πτώση δέντρου λόγω της καταιγίδας Μπερτ στη Βρετανία-Χάος στις συγκοινωνίες
Ισραηλινή όμηρος σκοτώθηκε από πλήγμα των IDF-Στους 120 οι νεκροί σε 48 ώρες στη Γάζα
Βρέφος έχασε τη ζωή του από λιστερίωση στις ΗΠΑ-Πάνω από 10 κρούσματα από κρέας της ίδιας εταιρείας
Η πόλη των πάρτι που μετατράπηκε σε hotspot θανάτου-Τουρίστες ακυρώνουν τρομοκρατημένοι κρατήσεις
«Οι κυβερνήσεις της ΕΕ υποχρεωμένες να εκτελέσουν τα εντάλματα σύλληψης κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ»
«Θαρραλέα απόφαση η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά Νετανιάχου και Γκάλαντ»
Στο κόκκινο η αγωνία για το Ουκρανικό-Ο Πούτιν ξεκινά μαζική παραγωγή του ασταμάτητου πυραύλου
Νέος συναγερμός στη Βρετανία-Εκκενώθηκε ο σταθμός Γιούστον λόγω ύποπτου αντικειμένου
ΒΙΝΤΕΟ: Οι IDF εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις στη Βηρυτό με στόχο κέντρα διοίκησης της Χεζμπολάχ
ΒΙΝΤΕΟ: Ψάχνουν σημάδια ζωής στα συντρίμμια πολυκατοικίας που βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ