Κλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία-Οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και η απάντηση της Ρωσίας
10:31 - 13 Φεβρουαρίου 2022

Περισσότερες από δώδεκα χώρες προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία εν μέσω προειδοποιήσεων από τις δυτικές δυνάμεις ότι μπορεί να επίκειται μια εισβολή από τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία είναι μεταξύ εκείνων που είπαν στους υπηκόους τους να φύγουν, όπως μεταδίδει το bbc.
Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, αλλά αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση εισβολής.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ξανά τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν για το κόστος οποιασδήποτε εισβολής.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι προειδοποιήσεις για εισβολή θα μπορούσαν να προκαλέσουν πανικό, τον οποίο αποκάλεσε «τον καλύτερο φίλο των εχθρών μας».
Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι μια εισβολή θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή και θα μπορούσε να ξεκινήσει με βομβαρδισμούς από αέρος. Η Ρωσία χαρακτήρισε τέτοιους ισχυρισμούς ως «προκλητικές εικασίες».
Το μη απαραίτητο προσωπικό έχει διαταχθεί να εγκαταλείψει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο και οι προξενικές υπηρεσίες θα ανασταλούν από την Κυριακή, αν και «μια μικρή προξενική παρουσία» θα παραμείνει στη δυτική πόλη Lviv «για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών».
Ο Καναδάς μεταφέρει επίσης το προσωπικό της πρεσβείας του στο Λβιβ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, ανέφεραν καναδικά μέσα ενημέρωσης. Η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία, Μελίντα Σίμονς, έγραψε στο Twitter ότι η ίδια και μια «βασική ομάδα» μένουν στο Κίεβο.
Η ίδια η Ρωσία κάνει επίσης αλλαγές, λέγοντας ότι θα «βελτιστοποιήσει τη στελέχωση» των διπλωματών της στην Ουκρανία, επικαλούμενη «πιθανές πράξεις πρόκλησης από το καθεστώς του Κιέβου ή τρίτων χωρών».
Οι ΗΠΑ απέσυραν επίσης περίπου 150 στρατιώτες που εκπαίδευαν Ουκρανούς στρατιώτες από τη χώρα. Και η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις πτήσεις προς την Ουκρανία, με ισχύ αμέσως, ανέφεραν ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.
Τι λέει ο Ζελένσκι
Ο κ. Ζελένσκι είπε ότι εάν οι δυτικές δυνάμεις είχαν κάποια σταθερά στοιχεία για επικείμενη εισβολή, δεν το είχε δει ακόμη.
«Νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης για έναν βαθύ, ευρείας κλίμακας πόλεμο», είπε.
«Κατανοούμε όλους τους κινδύνους, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν. Εάν εσείς ή κάποιος άλλος έχει επιπλέον 100% αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία… παρακαλούμε μοιραστείτε τις μαζί μας.»
Πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ολλανδία και η Ιαπωνία, έχουν πει στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία. Ορισμένοι έχουν επίσης εκκενώσει το διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους.
Ο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι οποιαδήποτε εισβολή θα είχε ως αποτέλεσμα «γρήγορο και σοβαρό κόστος για τη Ρωσία», ανέφερε σημειώσεις του Λευκού Οίκου σχετικά με την κλήση.
«Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να συμμετάσχουν στη διπλωματία… είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι για άλλα σενάρια», ανέφερε.
Το Κρεμλίνο περιέγραψε την κλήση ως εν μέσω «υστερίας κορύφωσης» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και είπε ότι ο Πούτιν είπε ξανά στον ομόλογό του ότι δεν είχαν φρονίσει για τις ανησυχίες της Ρωσίας σε σχέση με την ασφάλεια. Αλλά και οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν να συνομιλούν, ανέφερε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε επίσης τηλεφωνικά με τον Πούτιν το Σάββατο, λέγοντάς του ότι «ένας ειλικρινής διάλογος δεν ήταν συμβατός με την κλιμάκωση», σύμφωνα με σημειώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική πρεσβεία.
Το ρωσικό σχέδιο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς
Προς το παρόν η κατάσταση αναφορικά με την ουκρανική κρίση, συνοψίζεται ως εξής: οι ΗΠΑ προειδοποιούν για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πιθανόν στις 16 Φεβρουαρίου, οι Γάλλοι ανακοινώνουν ότι δεν φαίνεται να έχει τέτοια πρόθεση ο Πούτιν, αλλά παραμένουμε σε επιφυλακή και οι Ρώσοι συνιστούν στη Δύση να σταματήσει ψέματα και προβοκάτσιες και να ξαναδιαβάσει τις Συμφωνίες του Μινσκ, εάν… ξέρει ανάγνωση.
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ δημοσιοποιούν το «ρωσικό σχέδιο» εισβολής, για να ακυρώσουν τα σχέδια Πούτιν
Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, αρματα μάχης από τη Λευκορωσία, αεροσκάφη και ελικόπτερα από την Κριμαία, στρατός μέσω του Ντονμπάς, είναι οι βασικές κινήσεις που εκτιμάται ότι θα κάνουν οι Ρώσοι στην επιχείρηση εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ΗΠΑ.
«Το βράδυ κάτι άλλαξε ριζικά. Έγινε μια συνάντηση στην αίθουσα επιχειρήσεων στο Λευκό Οίκο, όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε για το μέγεθος των ενισχύσεων των ρωσικών στρατευμάτων. Για τον αριθμό των στρατευμάτων και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τα σύνορα με την Ουκρανία», μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ITV, Έμα Μέρφι.
Το σχέδιο αποκαλύπτει το NBC, που κάνει λόγο για συντονισμένη επίθεση από πολλές πλευρές. Στόχος των Ρώσων είναι να δημιουργηθεί ένας κλοιός γύρω από το Κίεβο, με επιθέσεις από δύο σημεία στο βορρά, έξι στα νοτιοανατολικά, με αιχμή του δόρατος το Ντονμπάς και την Κριμαία, καθώς και μία ακόμη στα νότια, έτσι ώστε να έχουν τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας.
«Η εισβολή αυτή πιθανότατα να αρχίσει με κυβερνοεπιθέσεις, κυβερνοπόλεμο που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και θα συνεχίσει με αεροπορικές επιθέσεις, μπαράζ αεροπορικών βομβαρδισμών και μετά με πυροβολικό», αναφέρει ο αναλυτής του ABC News, Μικ Μαλρόι.
Η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει, σύμφωνα με το NBC, τις έξι από τις επτά μονάδες ειδικών δυνάμεων, τις επονομαζόμενες «Σπέτσναζ» και εκατοντάδες άλλες μονάδες με χιλιάδες στρατιώτες. Πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται ήδη στη Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις και έξι υποβρύχια σε ετοιμότητα.
Η ανάπτυξη των S-400 στη Λευκορωσία θα δημιουργήσει, σύμφωνα με το σχέδιο, μια ασπίδα στον αέρα, έτσι ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε πυραυλική απάντηση υπάρξει.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δημοσιεύοντας τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, αλλά και λεπτομέρειες για τη στρατηγική της Μόσχας, αναγκάζουν τον Πούτιν να αναθεωρεί συνεχώς τα σχέδιά του.
Από την άλλη πλευρά, πάντως, ασκείται κριτική και στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών προς την αμερικανική κυβέρνηση, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιεύσει αποδείξεις που να στηρίζουν αυτές τις αποκαλύψεις.
Ανοιχτή με λιγότερο προσωπικό θα παραμείνει η γερμανική πρεσβεία στο Κίεβο
Η Γερμανία δεν σκοπεύει για την ώρα να κλείσει την πρεσβεία της στο Κίεβο, αλλά θα μειώσει σημαντικά το προσωπικό της, διευκρίνισε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Το ίδιο ισχύει και για αντιπροσωπείες του γερμανικού δημόσιου τομέα, όπως η κρατική Τράπεζα Επενδύσεων KfW, η Εταιρία Διεθνούς Συνεργασίας (GIZ) και για Γερμανούς δασκάλους που εργάζονται στη χώρα.
«Θα κρατήσουμε την πρεσβεία μας ανοιχτή», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ από την Αίγυπτο και επισήμανε ότι οι οικογένειες των εργαζομένων στην πρεσβεία θα πρέπει ωστόσο να αποχωρήσουν το συντομότερο από τη χώρα.
«Η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες λόγω της μαζικής παρουσίας και των κινήσεων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Μια στρατιωτική σύγκρουση δεν μπορεί να αποκλειστεί», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ακόμη ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους του με όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να εξευρεθεί διπλωματική λύση. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, τη Δευτέρα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί το Κίεβο και την Τρίτη τη Μόσχα. «Το μήνυμα είναι, είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για όλα τα πιθανά σενάρια», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών.
Ανάλογες οδηγίες στο προσωπικό των πρεσβειών τους και στους πολίτες τους έδωσαν σήμερα η Πολωνία και η Τσεχία, ενώ και η Ρωσία περιορίζει τον αριθμό των μελών της διπλωματικής αποστολής της στην Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα αιτιολόγησε την απόφαση σημειώνοντας ότι «πρέπει να αποτραπούν προσπάθειες προβοκάτσιας από το Κίεβο ή τρίτες χώρες».
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό της Σαμίχ Σούκρι, η κυρία Μπέρμποκ, με το βλέμμα σε πολλούς αποδέκτες, επανέλαβε ότι η γερμανική πολιτική στις πωλήσεις όπλων θα παραμείνει περιοριστική, ενώ στο εξής θα λαμβάνεται υπ' όψιν όχι μόνο εάν η ενδιαφερόμενη περιοχή βρίσκεται σε κρίση, αλλά και ποια είναι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο ουκρανικός στρατός έχει παρατάξει περί τις 150 χιλιάδες πολεμιστές κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής στο μέτωπο του ουκρανικού εμφυλίου.
Αυτό ανέφερε ο Ντενίς Πουσίλιν, επικεφαλής της τοπικής διοίκησης του Ντονιέτσκ, που αντιμετωπίζεται από το Κίεβο ως αποσχιστική και ελεγχόμενη από τη Ρωσία.
«Δεν σταματά η μεταφορά εξοπλισμού στο ελεγχόμενο από το Κίεβο έδαφος και η κατάσταση καθημερινά οξύνεται. Από τη ρητορική της Δύσης και τις πραγματικές ενέργειες του Κιέβου βλέπουμε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις, σε στρατιωτική λύση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ντ.Πουσίλιν στο δίκτυο «Σολοβιόφ-live», που παρουσιάζει ο γνωστότερος ίσως δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.
Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ», «η κλιμακούμενη στη Δύση υστερία μπορεί να μαρτυρά ότι η Ουκρανία ετοιμάζει νέες προβοκάτσιες κατά της Ρωσίας» και «έτσι ακριβώς μπορούν μάλλον να αποτιμηθούν αυτές οι ακριβείς προβλέψεις (σ.σ. της υποτιθέμενης ρωσικής επίθεσης), που εκθέτουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δηλώνονται από κάθε είδους πολιτικούς», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι». Ο Πουσίλιν παρατήρησε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε υπάρξει πλήρης διακοπή των πτήσεων πάνω από την Ουκρανία ή εκκένωση με τέτοιους ρυθμούς και μετακίνηση διπλωματικών υπαλλήλων προς την πόλη του Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.
Ο ενεργός από το 2014 στο κίνημα καταλήψεων των τοπικών διοικήσεων στην ανατολική Ουκρανία από ρωσόφωνους κατοίκους της Πουσίλιν επιβεβαίωσε ότι νωρίτερα σήμερα σημειώθηκε έκρηξη σε απόσταση 1-1,5 χλμ. από τη διαχωριστική γραμμή και από την ουκρανική πλευρά, κοντά στο χωριό «Όπιτναγια». «Τι εξερράγη κατά την έκρηξη, που ακούστηκε σε πολλές γειτονιές του Ντονιέτσκ, είναι ακατανόητο. Από την πλευρά μας δεν αποκλείουμε ότι πιθανόν να πρόκειται για κάποιου είδους προβοκάτσια, που γυρίστηκε από δημοσιογράφους ή κάτι παρόμοιο», ισχυρίστηκε ο Πουσίλιν, ο οποίος στο παρελθόν έχει καταγγείλει μαζί με συνεργάτες του ότι ετοιμάζονται από την ουκρανική πλευρά «σκηνοθετημένες χημικές επιθέσεις κατά τα πρότυπα αυτών της Συρίας».
Πηγή: Πρώτο Θέμα, ifemerida, in.gr
