Στη Σύνοδο Κορυφής η «κρατική αεροπειρατεία» από τη Λευκορωσίας-Αντιδράσεις από ΝΑΤΟ και ΟΗΕ
22:47 - 23 Μαΐου 2021
Στη Σύνοδο Κορυφής θα τεθεί το ζήτημα της αναγκαστικής πτήσης προσγείωσης της Ryanair που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους, από τη Λευκορωσία, που συνέλαβε αντιφρονούντα δημοσιογράφο.
Εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσει το ζήτημα στους ηγέτες των «27», ενώ «οι συνέπειες και οι πιθανές κυρώσεις θα συζητηθούν με την ευκαιρία αυτή».
Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ κάλεσε τη Λευκορωσία να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς. «Καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021 και την αναφερόμενη κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς. Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον κρατούμενο επιβάτη και να εγγυηθούν πλήρως τα δικαιώματά του».
«Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο αυτό το άνευ προηγουμένου περιστατικό κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» πρόσθεσε διαμηνύοντας ότι «το περιστατικό δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες», κάτι για το οποίο προειδοποίησε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, καθώς όπως είπε, πρόκειται για
«Σοβαρή παραβίαση της ευρωπαϊκής πολιτικής αεροπορίας».
«Το γεγονός ότι το αεροπλάνο που ταξίδευε μεταξύ δύο χωρών της ΕΕ αναγκάστηκε να κάνει ενδιάμεση στάση, με το πρόσχημα ότι υπήρχε απειλή για βόμβα είναι μια σοβαρή παραβίαση των κανόνων πολιτικής αεροπορίας στην Ευρώπη. Ανησυχούμε πολύ για τις πληροφορίες ότι ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς συνελήφθη με αυτόν τον τρόπο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Η Λιθουανία ζητά απαγόρευση πτήσεων στο FIR της Λευκορωσίας
Η Λιθουανία κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν από κοινού ώστε να αποφεύγονται οι αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
Η πρόταση για την κοινή διακήρυξη θα συζητηθεί στην αυριανή σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, θα ζητηθεί επίσης να αναγνωριστεί το επεισόδιο αυτό ως παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
Παράλληλα η Λιθουανία ζήτησε από τα κράτη μέλη να καλέσουν τους πρεσβευτές της Λευκορωσίας και να διαμαρτυρηθούν, αφού χρησιμοποιήθηκε μαχητικό αεροσκάφος για να εκτραπεί μια πολιτική πτήση. «Πρόκειται για βάναυση προσβολή απέναντι σε όλη την ΕΕ», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.
Καταδικάζει και ο ΟΗΕ
Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για την κατά τα φαινόμενα εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροπλάνου της εταιρείας Ryanair στη Λευκορωσία.
Σε ανάρτηση στο Twitter ο ICAO αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή ενδέχεται να παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγο για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, του 1944, με την εφαρμογή της οποίας είναι επιφορτισμένη αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στο Μόντρεαλ.
Διεθνή έρευνα ζητά το ΝΑΤΟ
Παρέμβαση πραγματοποίησε και το ΝΑΤΟ που ζήτησε διεθνή έρευνα για το περιστατικό.
Η Συμμαχία χαρακτήρισε «σοβαρό και επικίνδυνο συμβάν» την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, τονίζοντας ότι απαιτείται διεθνής έρευνα για το επεισόδιο αυτό.
«Οι λευκορωσικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή του πληρώματος και όλων των επιβατών στο Βίλνιους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Συμμαχίας.
«Παρακολουθούμε στενά την εξαναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία του αεροπλάνου της Ryanair που πετούσε από την Αθήνα για το Βίλνιιους και την καταγγελλόμενη κράτηση του αντιπολιτευόμενου Ρομάν Προτασέβιτς», πρόσθεσε.
Πηγή: Πρώτο Θέμα