Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Μόσχα επιστρέφει στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις

Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ρωσία Τζο Σάλιβαν επιστρέφει «αυτήν την εβδομάδα» στις Ηνωμένες Πολιτείες για «διαβουλεύσεις», εν μέσω αύξησης της έντασης στις αμερικανορωσικές σχέσεις, ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Μόσχα.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να μιλήσω απευθείας με τους νέους μου συναδέλφους της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον για την παρούσα κατάσταση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία», δήλωσε ο Τζο Σάλιβαν, σύμφωνα με την εκπρόσωπό του Ρεμπέκα Ρος.

Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο προέτρεψε τον αμερικανό διπλωμάτη να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον Ανατόλι Αντόνοφ ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις στην Μόσχα στις 17 Μαρτίου, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν«killer».

Ο Τζέικ Σάλιβαν διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «θα επιστρέψει στην Μόσχα τις προσεχείς εβδομάδες, πριν από ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Πούτιν».

Η συνάντηση αυτή βρίσκεται στην ατζέντα από την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από πρόταση του Τζο Μπάιντεν στην οποία δήλωσε ανοικτή η Μόσχα. Μια τέτοια συνάντηση κορυφής σε ουδέτερο έδαφος είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Η ένταση στις αμερικανορωσικές σχέσεις είναι υψηλή λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, της μεταχείρισης του αντικαθεστωτικού Αλεξέι Ναβάλνι από τις ρωσικές αρχές, και των κατηγοριών για τις ρωσικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες, την ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές και την μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ το 2020.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη δέσμη επιπλέον κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στις οποίες περιλαμβάνεται η απέλαση 10 ρώσων διπλωματών και απαγόρευση αγοράς ρωσικών ομολόγων από τις αμερικανικές τράπεζες

Η Ρωσία απάντησε με την απέλαση δέκα αμερικανών διπλωματών, διατυπώνοντας απειλές κατά μη κυβερνητικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από την Ουάσινγκτον και απαγορεύοντας την είσοδο στο ρωσικό έδαφος μελών της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Πώς έγινε το ατύχημα που οδήγησε σε ακρωτηριασμό δύο δακτύλων του χεριού του Άρη Μουγκοπέτρου
Οι δασμοί Τραμπ και οι εμπορικές σχέσεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Βανς στην Ινδία
Τουρκικά ΜΜΕ: Συνεδρία συμβουλίου πρεσβυτέρων ΟΤΚ στα κατεχόμενα τον Μάιο
Τραμπ: Ο Θεός να ευλογεί τον Πάπα Φραγκίσκο και όσους τον αγάπησαν
Ένοπλη ληστεία στο Μαρκόπουλο-Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη που μπούκαρε σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών
Τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα ο μουσικός Άρης Μουγκοπέτρος-Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα
Αναστολή της αγιοποίησης του πρώτου «millennial» αγίου, λόγω θανάτου του Πάπα
Λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από καιρό η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ-«Αρχή μιας νέας πνευματικής εποχής»
O Αμερικανός καρδινάλιος που ηγείται προσωρινά του Βατικανού
Αποφασισμένη η Ε.Ε να επιβάλει τους ψηφιακούς κανόνες ανεξαρτήτως τοποθεσίας εταιρειών