Σε κατάσταση μείζονος συναγερμού το Λονδίνο λόγω κορωνοϊού

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν κήρυξε «μείζον συμβάν» στη βρετανική πρωτεύουσα λόγω της διαρκούς αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Καν, τα αυξανόμενα κρούσματα ασκούν τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας NHS, που απειλείται με κατάρρευση. 

Τα νοσοκομεία της πόλης είναι αντιμέτωπα με 35% περισσότερους νοσηλευόμενους ασθενείς Covid σε σχέση με την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας, συγκεκριμένα 7.034 ασθενείς αυτήν τη στιγμή.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών σε αναπνευστήρα αυξήθηκαν κατά 42% σε μία εβδομάδα έως τις 6 Ιανουαρίου, από 640 σε 908.

Οι αρμόδιοι για τη δημόσια υγεία σε μια πόλη ή περιοχή της Βρετανίας έχουν τη δυνατότητα κήρυξης μείζονος συμβάντος όταν θεωρούν ότι υπάρχει αυξημένη απειλή για απώλεια ανθρώπινων ζωών και για δυσκολίες στη διαχείριση της κατάστασης από τις αρμόδιες αρχές.

«Η κατάσταση στο Λονδίνο τώρα είναι κρίσιμη με τη διασπορά του ιού εκτός ελέγχου. Η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι θα ξεμείνουμε από κλίνες για ασθενείς τις επόμενες δύο εβδομάδες αν δεν επιβραδυνθεί δραστικά η εξάπλωση του ιού», δήλωσε ο Δήμαρχος Λονδίνου.

Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Τζόνσον ο κ. Καν ζητά μεγαλύτερη οικονομική στήριξη των Λονδρέζων που υποχρεώνονται σε καραντίνα, καθημερινά στοιχεία για τους εμβολιασμούς, το κλείσιμο των χώρων λατρείας και εντολή χρήσης μάσκας σε όλους τους πολυσύχναστους χώρους και τις περιστάσεις συγκέντρωσης πλήθους εκτός σπιτιού.

Τα πιο πρόσφατα «μείζονα συμβάντα» στο Λονδίνο είχαν κηρυχθεί μετά από τη φονική πυρκαγιά στον Πύργο Γκρένφελ τον Ιούνιο του 2017 και τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Νοεμβρίου 2016 στη Westminster Bridge και στη London Bridge.

Η κίνηση του Σαντίκ Καν συνέπεσε με την ανακοίνωση από την επιστημονική επιτροπή SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση ότι η τιμή αναπαραγωγής (R) του κορωνοϊού έχει αυξηθεί ελαφρώς σε 1-1,4 στο Ην. Βασίλειο από 1,1-1,3 προ δύο εβδομάδων. 

Στο Λονδίνο η τιμή R εκτιμάται σε 1,1-1,4. Στη νοτιοδυτική Αγγλία η μέγιστη τιμή φτάνει το 1,5.

Λίγο νωρίτερα το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής είχε ανακοινώσει πως φορείς του ιού την εβδομάδα έως τις 2 Ιανουαρίου ήταν ένας στους 50 κατοίκους της Αγγλίας, με βάση τους τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Η αναλογία αυτή μεταφράζεται σε 1.122.000 ενεργούς φορείς του κορωνοϊού.

Την περίοδο 12-18 Δεκεμβρίου υπολογιζόταν ότι οι ενεργοί φορείς στην Αγγλία ήταν 645.800 ή ένας στους 85 κατοίκους.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοκτόνησε ο 35χρονος δράστης της επίθεσης με τους 11 νεκρούς-Είχε κρύψει τα όπλα σε θήκη για κιθάρα
Στους 11 οι νεκροί στη χειρότερη επίθεση σε σχολείο στην ιστορία της Σουηδίας-Το προφίλ του δράστη
Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν
Ανακτήθηκαν όλες οι σοροί της αεροπορικής τραγωδίας στην Ουάσινγκτον-Στους 67 οι νεκροί
Παγκόσμια ανησυχία από τις εξαγγελίες Τραμπ-Θέλει να κατακτήσει τη Λωρίδα της Γάζας και να διώξει τους Παλαιστίνιους
Επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο στη Γαλλία-Μάχη για τη ζωή του δίνει 17χρονος
BINTEO: Εκρήγνυται ξανά το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη
Συνομιλία Τραμπ-Σι για τους δασμούς προανήγγειλε ο σύμβουλος εμπορίου του Αμερικανού προέδρου
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από την ένοπλη επίθεση σε σχολείο στη Σουηδία
Η Αυστραλία απαγορεύει την εφαρμογή DeepSeek σε όλες τις κυβερνητικές συσκευές