Πέντε οι νεκροί στο Καπιτώλιο-Τα γυρίζει ο Τραμπ, συνεχίζουν οι παραιτήσεις

Αστυνομικός ο οποίος υπηρετούσε στο Καπιτώλιο έχασε τη ζωή του μετά την εισβολή οπαδών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην έδρα του Κογκρέσου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. 

Πρόκειται για τον πέμπτο άνθρωπο που γίνεται γνωστό ότι έχασε τη ζωή του εξαιτίας της εισβολής των οπαδών του Τραμπ με σκοπό να εμποδιστεί το αμερικανικό Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο αστυνομικός Μπράιαν Σίκνικ «τραυματίστηκε» κατά τη διάρκεια συμπλοκής «με διαδηλωτές» την 6η Ιανουαρίου, και αφού επέστρεψε στις εγκαταστάσεις της USCP «κατέρρευσε», αναφέρεται σε ανακοίνωση του σώματος που δόθηκε στη δημοσιότητα. «Διακομίστηκε σε νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του» χθες βράδυ, προστίθεται.

Ο Σίκνικ είχε ενταχθεί στο σώμα το 2008.

Για τον θάνατό του θα διενεργηθεί έρευνα από την αστυνομία της Ουάσινγκτον, την USCP και ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Τα γυρίζει ο Τραμπ-«Θέλω να διασφαλίσω την ομαλή μετάβαση της εξουσίας»

Μια ημέρα μετά την επικύρωση του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών από το Κογκρέσο, στον απόηχο της εισβολής στο Καπιτώλιο ο Ντόναλτ Τραμπ τα... γυρίζει, δηλώνοντας πως επιθυμία του είναι η ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου και η τιμωρία όσων ενεπλάκησαν στα επεισόδια. 

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος στο πρώτο του βίντεο μετά το χάος που προκλήθηκε χθες στην Ουάσινγκτον με ευθύνη του, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Θα ήθελα να ξεκινήσω με την εισβολή στον Καπιτώλιο. Όπως όλοι οι Αμερικανοί είμαι εξοργισμένος από τη βία. Διέταξα την εθνοφρουρά να προστατέψει το Καπιτώλιο και ειδικές δυνάμεις ώστε να αποτρέψουν τους εισβολείς. Οι ΗΠΑ ήταν πάντα κράτος του Νόμου και της Τάξης. Σε αυτούς που προχώρησαν σε πράξεις βίας και καταστροφής, έχω να πω πως δεν εκπροσωπείτε την χώρα μας. Αυτοί που παραβιάσαν τους Νόμους πρέπει να τιμωρηθούν.  Περάσαμε από μια έντονη εκλογική διαδικασία και τα συναισθήματα είναι επίσης έντονα. Όμως τώρα πρέπει να επικρατήσει ηρεμία.
 
Μοναδικός μου στόχος ήταν να διασφαλίσω την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας. Πιστεύω ακόμα ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τους εκλογικούς μας νόμους. Στις 20 Ιανουαρίου θα γίνει η μετάβαση της εξουσίας και οφείλω να διασφαλίσω πως αυτό θα γινεί ομαλά. Είναι καιρός να γιατρέψουμε τις πληγές μας και να συμφιλιωθούμε.
 
Το 2020 ήταν μια χρονιά με προκλήσεις λόγω της πανδημίας που στέρησε χιλιάδες ζωές, περιόρισε εκατομμύρια στα σπίτια τους, κατέστρεψε την οικονομία μας και αφαίρεσε ζωές. Η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο χρειάζεται να εργαστούμε όλοι μαζί για να νικήσουμε την πανδημία.
 
Πρέπει να δώσουμε βάση στις κοινωνικές αξίες, τον πατριωτισμό, τις κοινότητες, την κοινωνία, την οικογένεια. Πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς της αφοσίωσης που μας ενώνει ως μία οικογένεια. Το να σας υπηρετώ ως πρόεδρος ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου. Και σε όλους τους υπέροχους υποστηρικτές μου, ξέρω ότι απογοητευτήκατε, αλλά ξέρω επίσης να ξέρετε ότι εκπληκτικό μας ταξίδι μόλις ξεκίνησε. Σας ευχαριστώ».
 
Στο βίντεο ο Τραμπ δεν προφέρει ούτε μία φορά το όνομα του Τζο Μπάιντεν. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι, σε σύντομη παρέμβασή της, διαβεβαίωσε ότι ο Τραμπ και η κυβέρνησή του «καταδικάζουν με τον πλέον σθεναρό τρόπο» τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

H Μισέλ Ομπάμα καλεί Twitter και Facebook να αποκλείσουν μόνιμα τον Τραμπ

Η Μισέλ Ομπάμα κάλεσε τις εταιρείες της Σίλικον Βάλεϊ, όπως το Twitter και το Facebook, να δείξουν πραγματικό πατριωτισμό και να «αποκλείσουν» μόνιμα τον Ντόναλντ Τραμπ από τις πλατφόρμες τους, προκειμένου να μπει ένα φρένο στην τερατώδη συμπεριφορά του.

Λύνοντας τη σιωπή της σχεδόν ένα 24ωρο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο και τις σκηνές που «έκαναν την καρδιά της να ραγίσει» η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ δημοσίευσε μια δήλωση-καταπέλτη για τον Τραμπ, που σύμφωνα με την ίδια ενθάρρυνε και προκάλεσε αυτήν την «βεβήλωση του κέντρου της αμερικανικής κυβέρνησης».

Όπως επισήμανε η Μισέλ Ομπάμα, ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος φέρεται σαν μωρό και δεν έχει κανένα ίχνος πατριωτισμού μέσα του. Σύμφωνα με την ίδια, πρόκειται για έναν άνδρα που είναι πρόθυμος να κάψει τη δημοκρατία για τους εγωιστικούς του σκοπούς.

«Όπως όλοι σας, παρακολούθησα μια συμμορία (οργανωμένη, βίαιη και οργισμένη μετά την ήττα στις εκλογές) να πολιορκεί το Καπιτώλιο... Έστησαν κρεμάλες. Κυμάτιζαν περήφανα την προδοτική σημαία της Συνομοσπονδίας στις αίθουσες του κτιρίου. Βεβήλωσαν το κέντρο της Αμερικανικής Κυβέρνησης», γράφει μεταξύ άλλων στη δήλωσή της η Μισέλ Ομπάμα.

Το χάος, όπως υπογραμμίζει, ήταν η εκπλήρωση της επιθυμίας ενός προέδρου που δεν μπορεί να αποδεχτεί τις αποτυχίες του, ενώ η ευθύνη βαραίνει και το κόμμα του και τα μέσα που τον επευφημούσαν, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες όπως αυτή.

Η συγγραφέας του «Becoming» συνέκρινε την αδύναμη ανταπόκριση της αστυνομίας ενάντια στους εισβολείς του Καπιτωλίου με την επιθετική και βίαιη καταστολή των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter το περασμένο καλοκαίρι.

Επίσης κάλεσε τους πολιτικούς και την Σίλικον Βάλεϊ να λάβουν επιτέλους μέτρα: «Είναι ώρα οι εταιρείες αυτές να κάνουν ένα βήμα παραπέρα, αποκλείοντας μόνιμα αυτόν τον άνδρα από τις πλατφόρμες τους και θεσπίζοντας πολιτικές που θα αποτρέπουν τη χρήση της τεχνολογίας τους από πολιτικούς ηγέτες με στόχο την πυροδότηση εξεγέρσεων».

Συνεχίζεται η βροχή παραιτήσεων
Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, ο κ. ΜακΚόνελ ανέφερε ότι η υπαρχηγός της υπηρεσίας, η Τζένιφερ Χέμινγουεϊ, θα αναλάβει τον συντονισμό της ασφάλειας της Γερουσίας ώστε να αντιμετωπιστούν τα «σοβαρά» σφάλματα και οι παραλείψεις που καταγράφηκαν, ενόψει της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν την 20ή Ιανουαρίου.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ -θα αναλάβει πρόεδρος του σώματος την 20ή Ιανουαρίου - είχε διαμηνύσει μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι εάν ο κ. ΜακΚόνελ δεν απέπεμπε τον κ. Στένγκερ, θα το έκανε ο ίδιος «την πρώτη ημέρα», κατηγορώντας τον υπεύθυνο για την ασφάλεια της Γερουσίας για παράλειψη καθήκοντος.

Παραιτήθηκε και ο επικεφαλής της αστυνομίας στο Καπιτώλιο

Και ο επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου (US Capitol Police, USCP), ο Στίβεν Σαντ, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του, με ισχύ τη 16η Ιανουαρίου. Την παραίτηση του Σαντ απαίτησε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Ο τρόπος που έγινε η εισβολή στο Καπιτώλιο προκάλεσε σωρεία επικρίσεων στις ΗΠΑ. Για να απωθηθούν οι οπαδοί του Τραμπ από τον χώρο επενέβησαν δυνάμεις της Εθνοφρουράς. Δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Ορισμένοι νοσηλεύονταν χθες σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν παρατήρησε ότι αν στο Καπιτώλιο γινόταν «διαδήλωση (του κινήματος) Black Lives Matter, θα είχε αντιμετωπιστεί πολύ διαφορετικά» από ό,τι οι στην πλειονότητά τους λευκοί οπαδοί του Τραμπ, προσθέτοντας δηκτικά «ξέρουμε όλοι ότι αυτό είναι αλήθεια — και είναι απαράδεκτο».

Παραιτήθηκαν δύο υπουργοί
Η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ Μπέτσι ΝτεΒός έγινε το δεύτερος μέλος της κυβέρνησης Τραμπ που υπέβαλε την παραίτησή της μετά την εισβολή οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο. Την είδηση μετέδωσε η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Η ΝτεΒός, η αδελφή του Έρικ Πρινς, ιδρυτή της εταιρείας μισθοφόρων Blackwater και μέγα υποστηρικτή του Τραμπ, επικαλέστηκε τη «ρητορική» του προέδρου.

«Είναι αναντίρρητο ότι η ρητορική σας είχε επίπτωση στην κατάσταση» κι αυτό οδήγησε τη ΝτεΒός να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, στηλιτεύει σε δεύτερο πρόσωπο η παραιτηθείσα υπουργός στην επιστολή που απηύθυνε στον Τραμπ, αντίτυπα της οποίας περιήλθαν στην κατοχή αμερικανικών ΜΜΕ.

Πριν από την ΝτεΒός, η Ελέιν Τσάο, υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Τραμπ και σύζυγος του απερχόμενου προέδρου της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ, υπέβαλε επίσης την παραίτησή της, εξαιτίας της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο την Τετάρτη.

Ο ίδιος ΜακΚόνελ χαρακτήρισε «στάση» την εισβολή στο εμβληματικό κτίριο της αμερικανικής πρωτεύουσας όπου εδρεύει το Κογκρέσο, κρίνοντας ότι «απέτυχε» και παίρνοντας αποστάσεις από τον Τραμπ.

Πομπέο: Οι ΗΠΑ δεν είναι μπανανία

«Αυτή η συκοφαντία αποκαλύπτει τη λαθεμένη κατανόηση του τι είναι μπανανία και της δημοκρατίας στην Αμερική», έκρινε ο Πομπέο, ο οποίος δημόσια εμφανίζεται πάντα πιστός στον Τραμπ, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Σε μια μπανανία, η βία του όχλου ορίζει την άσκηση της εξουσίας. Στις ΗΠΑ, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης σταματούν τη βία του όχλου, ώστε οι αντιπρόσωποι του λαού να μπορέσουν να ασκήσουν την εξουσία τους», έγραψε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η ολοκλήρωση της πιστοποίησης των ψήφων του εκλεκτορικού σώματος -αφού η τάξη αποκαταστάθηκε από τις ηρωικές δυνάμεις επιβολής της τάξης στο Καπιτώλιο- στις 03:40 σήμερα δείχνει τη δύναμη των αμερικανικών πολιτικών θεσμών», πρόσθεσε.

Ο Μπους χαρακτήρισε «μπανανία» την χώρα
Τα βίντεο και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα των οπαδών του Τραμπ που κυκλοφορούσαν ανεμπόδιστοι στους διαδρόμους του Κογκρέσου αφού εισέβαλαν για να διαμαρτυρηθούν κατά του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών συγκλόνισαν και προκάλεσαν αγανάκτηση διεθνώς. Η εικόνα των ΗΠΑ, χώρας που αυτοπροβάλλεται ως υπόδειγμα δημοκρατίας, δέχθηκε πλήγμα.

«Έτσι αμφισβητούνται εκλογικά αποτελέσματα σε μια μπανανία - όχι στη δημοκρατία μας», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος Μπους προχθές, δηλώνοντας «συγκλονισμένος».

Παρά το ότι δημόσια ο Πομπέο εμφανίζεται πάντα πιστός στον Τραμπ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ήταν ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης του απερχόμενου προέδρου, όπως και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, που συζήτησαν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος για να παυθεί ο Τραμπ. Ωστόσο το σενάριο αυτό μοιάζει απίθανο να γίνει πραγματικότητα, δεδομένης της εναντίωσης του αντιπροέδρου Μάικ Πενς που κατέστησε σαφές το περιβάλλον του τελευταίου.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Ιαχές πολέμου από το Ιράν-Έτοιμο να στείλει στρατό σε Λίβανο και Συρία
Σύσταση της ΕΕ στις αεροπορικές εταιρίες να αποφύγουν τον εναέριο χώρο Λιβάνου και Ισραήλ
H επιβεβαίωση της Χεζμπολάχ για το θάνατο του Νασράλα-Διαβουλεύσεις για τα επόμενα βήματα
Τραγωδία στη Ρωσία-13 νεκροί από έκρηξη σε βενζινάδικο, ανάμεσά τους 2 παιδιά
Η πρώτη αντίδραση από τον ηγέτη του Ιράν με τη δολοφονία Νασράλα-«Το Ισραήλ δεν μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στη Χεζμπολάχ»
Οργή για την εκτέλεση θανατοποινίτη στην Αλαμπάμα - «Ασφυκτιούσε επί οκτώ λεπτά»
Σε ασφαλές σημείο ο Χαμενεΐ μετά τη δολοφονία Νασράλα-Διαβουλεύσεις Ιράν και Χεζμπολάχ
Βίντεο από το αρχηγείο των IDF την ώρα που εκτελείται το σχέδιο δολοφονίας του Νασράλα
Έξι τουλάχιστον νεκροί σε ρωσικό πλήγμα σε νοσοκομείο στην περιφέρεια Σούμι
Ανακοίνωσαν επίσημα το θάνατο Νασράλα-«Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο»