Σενάρια για αναβολή των εκλογών στην Τουρκία λόγω του φονικού σεισμού

Με τίτλο «Οι εκλογές στην Τουρκία μπορεί να αναβληθούν μέχρι και για έναν χρόνο», η Αβρούπα γράφει σήμερα ότι την ώρα που στην Τουρκία καταβάλλονται προσπάθειες να επουλωθούν οι πληγές του πρόσφατου σεισμού, διεξάγονται και συζητήσεις για το κατά πόσον οι εκλογές θα διεξαχθούν στην ώρα τους.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Αβρούπα επικαλείται σενάρια που δημοσιεύτηκαν στο Halk TV  από τον δημοσιογράφο Μεχμέτ Τεζκάν, κι αναφέρονται σε πιθανότητα να αναβληθούν για τον Σεπτέμβριο οι εκλογές.

Τα τέσσερα σενάρια στα οποία αναφέρεται ο Τεζκάν είναι πρώτον, ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν δεν θα αλλάξει γνώμη και οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Η δεύτερη πιθανότητα που επικρατεί είναι οι εκλογές να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου όπως προνοεί το Σύνταγμα, διότι για να γίνουν στις 14 Μαΐου, ο Έρντογαν πρέπει να λάβει την σχετική απόφαση την 1η Μαρτίου, κάτι που φαίνεται δύσκολο.

Ως τρίτο σενάριο, αναφέρεται ότι ο σεισμός επηρέασε 13 εκατομμύρια ανθρώπους και αλλάζουν τόπο διαμονής γύρω στα 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Για τον λόγο αυτό το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) μπορεί να αποφασίσει να μεταθέσει τις εκλογές για τον Σεπτέμβριο λέγοντας ότι δεν μπορεί να αφήσει εκτός ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων και ότι χρειάζεται να ανανεώσει τα εκλογικά μητρώα επειδή καταστράφηκαν.

Ένα τέταρτο ενδεχόμενο που συζητείται είναι να αναβληθούν για έναν χρόνο οι εκλογές και να διεξαχθούν εντός του 2024 μαζί με τις δημοτικές.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι εκλογές δεν μπορούν να αναβληθούν εκτός από την περίπτωση πολέμου, όμως ο Έρντογαν μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την χώρα με την δικαιολογία ότι ο μεγάλος σεισμός θα επηρεάσει περισσότερο την οικονομία.

Σε αυτή την περίπτωση, προστίθεται, η Βουλή μπορεί να εγκρίνει το διάταγμα αμέσως και να δημοσιευτεί προεδρική απόφαση σε σχέση με την αναβολή των εκλογών για έναν χρόνο. Μετά από αυτό μπορεί να υπάρξει προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά της αναβολής, όμως θα είναι δεμένα τα χέρια του Δικαστηρίου, διότι δεν μπορεί να εξετάσει προεδρικές αποφάσεις σε περίοδο κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να υπάρξει προσφυγή στο YSK, το οποίο όμως θα παραπέμψει το θέμα στο Συνταγματικό Δικαστήριο και έτσι μέχρι να γίνουν οι εκλογές θα έρθει το 2024 σημειώνει το δημοσίευμα.

Δειτε Επισης

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των Γερμανικών Εκλογών
Έκτακτη σύνοδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για άμυνα και Ουκρανία αρχές Μαρτίου
Σχηματισμό Κυβέρνησης το συντομότερο δυνατό ζητά ο Φρίντριχ Μερτς-Η πρώτη τοποθέτηση Σολτς
Οι κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία και οι προσδοκίες των αγορών για περισσότερες δαπάνες
Προβάδισμα Μερτς και CDU δείχνει το πρώτο Exit Poll στη Γερμανία-Αρχίζει η καταμέτρηση ψήφων
«Βαρόνους του χάους» χαρακτήρισε τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων ο Ερντογάν
«Το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία»-Τρόμος στους Τούρκους για την άνοδο του ακροδεξιού AfD
Ντυμένοι αποκριάτικα αλλά και… γυμνοί προσήλθαν οι Γερμανοί στις κάλπες
Μητέρα και γιος δολοφονήθηκαν πριν 45 χρόνια-Η υπόθεση εξιχνιάστηκε τώρα
Ο Ισραέλ Κατζ καλεί τους IDF να προετοιμαστούν για «παρατεταμένη» παραμονή στη Δυτική Όχθη