Το Παρίσι καλεί τις χώρες της ΕΕ να πραγματοποιούν ελέγχους στους κινέζους ταξιδιώτες

Η Γαλλία έκανε σήμερα έκκληση προς τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να υποβάλουν σε τεστ για COVID τους κινέζους ταξιδιώτες μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν εν μέσω ενός νέου ξεσπάσματος της νόσου στην Κίνα.

Μόνο η Ιταλία και η Ισπανία έχουν ζητήσει κάτι ανάλογο ανάμεσα στις 27 χώρες του μπλοκ καθώς αξιωματούχοι υγείας από τις χώρες μέλη απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική.

Περισσότερες συνομιλίες για το θέμα αναμένονται αυτή την εβδομάδα.

Από σήμερα η Γαλλία απαιτεί από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για κόβιντ που να έχει πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, ενώ θα πραγματοποιεί και τυχαίους ελέγχους στις αφίξεις.

"Η Γαλλία θα πιέσει να εφαρμοστεί αυτή η μεθοδολογία σε όλη την ΕΕ", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπρον καθώς μαζί με τον υπουργό Μεταφορών Κλεμάν Μπον έλεγξαν τις νέες διαδικασίες στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι ένας κινέζος ταξιδιώτης με κόβιντ μπορεί προς το παρόν να μεταβεί αεροπορικώς σε μια άλλη χώρα της ΕΕ και στη συνέχεια να ταξιδέψει χωρίς κανέναν έλεγχο στη Γαλλία, ο Μπον απάντησε: "Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συντονιστούμε (σε όλη της ΕΕ), για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί".

Έχοντας κρατήσει τα σύνορά του κλειστά επί μια τριετία με την επιβολή ενός αυστηρού καθεστώτος λοκντάουν και αμείλικτων ελέγχων, το Πεκίνο άλλαξε ξαφνικά πολιτική αποφασίζοντας στις 7 Δεκεμβρίου την άρση μέτρων ώστε να συνυπάρξει με τον ιό με αποτέλεσμα οι μολύνσεις να εκτοξευτούν ξαφνικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Ανοικτή η Ταϊβάν στην παροχή βοήθειας στην Κίνα για την έξαρση της covid

Η πρόεδρος της Ταϊβάν έτεινε κλάδο ελαίας προς το Πεκίνο στις ευχές της για το νέο έτος σήμερα, προσφέροντας στην Κίνα βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση της covid-19.

Η Ταϊβάν, με 24 εκατομμύρια κατοίκους, ζει υπό τη συνεχή απειλή μιας εισβολής από την Κίνα, καθώς το Πεκίνο θεωρεί το νησί μέρος του κινεζικού εδάφους και επιθυμεί να το επανενώσει με την υπόλοιπη χώρα, ακόμη και δια της βίας.

Στο διάγγελμά της για το νέο έτος η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-ουέν δήλωσε ότι οι Ταϊβανέζοι είναι «έτοιμοι να προσφέρουν την απαραίτητη βοήθεια (στο Πεκίνο) στη βάση των ανθρωπιστικών ανησυχιών», «τη στιγμή που θα υπάρξει κάποια ανάγκη».

Η Τσάι πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η βοήθεια της Ταϊβάν θα μπορούσε «να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους να ξεπεράσουν την πανδημία και να περάσουν ένα νέο έτος σώοι και υγιείς».

Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού αφού εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά στις αρχές Δεκεμβρίου την δρακόντεια πολιτική της «μηδενικής covid», τρία χρόνια μετά τον εντοπισμό των πρώτων μολύνσεων στην Ουχάν.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε χθες Σάββατο ότι «το φως της ελπίδας είναι μπροστά μας». Όμως σε άλλη του ομιλία την Παρασκευή είχε δηλώσει ότι το Πεκίνο «αντιμετώπισε αποφασιστικά τις απόπειρες αυτονομιστών που είχαν στόχο να πετύχουν ‘την ανεξαρτησία της Ταϊβάν’ και την παρέμβαση ξένων δυνάμεων προς αυτή την κατεύθυνση».

Οι σχέσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας επιδεινώθηκαν το 2022, με το Πεκίνο να αυξάνει τη στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική πίεση στο αυτόνομο νησί.

Στην ομιλία της για το νέο έτος η Τσάι εκτίμησε ότι «ο πόλεμος δεν ήταν ποτέ επιλογή για την επίλυση των προβλημάτων. Μόνο ο διάλογος, η συνεργασία και ο κοινός στόχος της προώθησης της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην περιοχή μπορούν να επιτρέψουν σε περισσότερους ανθρώπους να αισθανθούν ασφαλείς και ευτυχισμένοι», υπογράμμισε.

Η κοινή αποστολή της Ταϊβάν και της Κίνας για το 2023 θα είναι «να αποκαταστήσουν τις υγείες και βιώσιμες ανταλλαγές μετά την πανδημία μεταξύ των λαών στις δύο πλευρές» των στενών της Ταϊβάν, σημείωσε η πρόεδρος.

«Επίσης έχουμε κοινή αποστολή να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και την περιοχή», κατέληξε.

«Αδικαιολόγητοι» οι έλεγχοι σε επιβάτες από την Κίνα σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης

Το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) αποδοκίμασε σήμερα τους «αδικαιολόγητους από επιστημονικής απόψεως» και «ασυντόνιστους» ελέγχους που επιβάλλονται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα.

Μετά την απότομη εγκατάλειψη της λεγόμενης «πολιτικής μηδενικής Covid» στην Κίνα, που οδήγησε σε έκρηξη μολύνσεων στη χώρα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, ακόμα και τη Νότια Κορέα, αποφάσισαν αυτή την εβδομάδα να επιβάλουν τη διενέργεια τεστ Covid σε ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα.

«Αυτές οι μονομερείς ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με όλη την εμπειρία και τα κεκτημένα των τελευταίων τριών ετών (...) (αυτοί οι έλεγχοι) δεν δικαιολογούνται επιστημονικά ούτε βασίζονται σε ένα «πραγματικό κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ACI Europe.

Η ισχυρή ομοσπονδία, η οποία εκπροσωπεί περισσότερα από 500 αεροδρόμια σε 55 ευρωπαϊκές χώρες, είχε καταγγείλει έντονα το 2020, στην αρχή της πανδημίας, τη «χαοτική» αντιπαράθεση διαφορετικών περιορισμών υγείας ανάλογα με τη χώρα και στη συνέχεια την άρση τους με με ανοργάνωτο τρόπο. «Βυθιζόμαστε ξανά σε ένα συνονθύλευμα αδικαιολόγητων και ασυντόνιστων ταξιδιωτικών περιορισμών (...). Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δεν λειτουργούν και οι ρυθμίσεις συντονισμού της ΕΕ αποτυγχάνουν για άλλη μια φορά», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ACI Europe, Ολιβιέ Γιάνκοβιτς.

 Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλά κράτη είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφοριών που παρέχει το Πεκίνο, εκτίμησε ωστόσο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Πηγή: Πρώτο Θέμα 

Δειτε Επισης

Τέλος τα κέρματα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι-Οι τουρίστες δεν θα μπορούν να τα ρίχνουν στο συντριβάνι
Iron Dome: Πώς ορισμένοι ιρανικοί πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν το πιο εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας του πλανήτη
Ανάλυση Reuters: Πώς η σύγκρουση με το Ιράν μπορεί να αποτελέσει δρόμο πολιτικής λύτρωσης για τον Νετανιάχου
LIVE: Ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε τον διοικητή του αρχηγείου της Χεζμπολάχ
Νεκρός γέροντας-σύμβολο της ειρηνικής συμβίωσης στη Δυτική Όχθη
Νέο παραλήρημα Τραμπ-«Οι μετανάστες «έχουν τον φόνο στα γονίδια τους»
Νέα διαρροή από το State Department-Κάνει λόγο για επίθεση του Ισραήλ στα ιρανικά εδάφη τις επόμενες ώρες
Από «Σιδερένια Σπαθιά» σε «Πόλεμος της Αναγέννησης»-Ο Νετανιάχου ζητά να μετονομαστούν οι επιχειρήσεις των IDF
Αποκεφάλισαν δήμαρχο πόλης του Μεξικού έξι μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του
Πώς έχει αλλάξει τους Ισραηλινούς η σφαγή της 7η Οκτωβρίου-Μία κοινωνία σε απόλυτο σοκ