Και επίσημα καθαιρέθηκε από την αντιπροεδρία της Ευρωβουλής η Εύα Καϊλή

Καθαιρέθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής η Εύα Καϊλή, με την πρόεδρο του σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα, να ανακοινώνει ότι η απόφαση τίθεται άμεσα σε ισχύ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθαιρέθηκε από την αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου η Καϊλή-Ομόφωνη απόφαση

Η Ολομέλεια της Ευρωβουλής υπερψήφισε την πρόταση που έγινε το πρωί της Τρίτης (13/12) από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

«Δεδομένων των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε πως η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον μια εκ των αντιπροέδρων της. Η απόφαση τίθεται άμεσα σε ισχύ» έγραψε στο Twitter η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με 625 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές, να τερματιστεί πρόωρα η θητεία της. Η πλειοψηφία των δύο τρίτων ήταν προαπαιτούμενο για την παύση της από τη θέση της αντιπροέδρου.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα, μετά το τέλος της ψηφοφορίας, έγραψε στο twitter: «Λόγω των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον αντιπρόεδρός. Η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρμόδιες εθνικές αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές».

Την Τετάρτη στον ανακριτή η Καϊλή

Η Εύα Καϊλή και οι άλλοι τρεις προσωρινά κρατούμενοι για το σκάνδαλο που συνταρράσει τους ευρωπαϊκούς κόλπους,  θα παρουσιαστούν αύριο, Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο σκάνδαλο θεωρείται μεγάλο στοίχημα για την ακεραιότητα του Ευρωκοινοβουλίου και ιδιαίτερα για τους ευρωβουλευτές της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι ευρωβουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι που επαίνεσαν το Κατάρ για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις αντί να καταδικάσουν την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο εμιράτο του Κόλπου και τις επικίνδυνες συνθήκες κατά την κατασκευή των σταδίων.

Μια σειρά από εφόδους της ομοσπονδιακής αστυνομίας του Βελγίου μεταξύ της Παρασκευής και της Δευτέρας έχουν αποφέρει έξι συλλήψεις - με τέσσερα άτομα να παραμένουν υπό κράτηση. Κατά τις έρευνες οι αρχές συγκέντρωσαν περίπου 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά, καθώς και τηλέφωνα και υπολογιστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ραγδαίες εξελίξεις-Ερευνάται πιθανή εμπλοκή Σχοινά στο σκάνδαλο διαφθοράς

H κορυφή του παγόβουνου

Όπως μετέδωσε το Politico, υπάρχουν υποψίες ότι οι αρχικές ανακαλύψεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τις εκστρατείες παράνομης επιρροής ξένων χωρών εντός της ΕΕ. Προς το παρόν, οι χώρες δεν χρειάζεται να εγγραφούν στη βάση δεδομένων της ΕΕ για τη διαφάνεια των ομάδων συμφερόντων και οι ευρωβουλευτές δεν χρειάζεται να αναφέρουν αυτές τις επαφές.

Δηλώσεις επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων ΕΚ 

Τη Δευτέρα, οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων, σε παρεμβάσεις τους κατά την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας, ζήτησαν να διερευνηθεί η υπόθεση και κάλεσαν σε συνεργασία για να παταχθεί το φαινόμενο της διαφθοράς στο σώμα.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) είπε σε δηλώσεις του ότι αισθάνονται σοκαρισμένοι από αυτή την υπόθεση, η οποία, όπως είπε, έχει μειώσει σημαντικά το κύρος του ΕΚ, σημειώνοντας ότι η εμπιστοσύνη, ενώ αποκτάται δύσκολα, μπορεί να εξαφανιστεί σε λίγες στιγμές. Είπε ότι η μάχη κατά της διαφθοράς είναι μερος της ευθύνης που έχουν οι Ευρωβουλευτές και ότι  το Σώμα αυτό θα συνεργαστεί με τις αρχές για διερεύνηση αυτής της υπόθεσης.

Ως «μαύρη μέρα» για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και «οδυνηρή» για τη σοσιαλιστική ομάδα του ΕΚ, χαρακτήρισε την υπόθεση η Ιράτσε Γκαρθία Πέρες, Πρόεδρος της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, της ομάδας στην οποία ανήκε και η κ. Καϊλή.

Σημείωσε ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αμαυρώσει αυτή την οργάνωση και ότι πρέπει να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο ποτέ ξανά. Κάλεσε επίσης, για «ενωτική θέση» και για συνεργασία μεταξύ των υπεύθυνων των πολιτικών ομάδων για διαλεύκανση των περιστατικών και για δικαιοσύνη.  Η κ. Μέτσολα σημείωσε κατά τη συνεδρία ότι η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, την ενημέρωσε ότι η κ. Καϊλή δεν είναι πλέον μέλος της ομάδας, από τις 9 Δεκεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της ομάδας Renew Europe, Ντατσιάν Τσιόλος, είπε ότι θα προτείνουν κάποιες θέσεις με την ελπίδα ότι θα τύχουν υποστήριξης και από άλλες ομάδες, όπως να αφαιρεθεί το αξίωμα της Αντιπροέδρου από την κ. Καϊλή, την οποία δεν κατονόμασε, και να παραιτηθεί αν επιβεβαιωθούν τα γεγονότα. Είπε ακόμη ότι θα υποστηρίξουν την ενδυνάμωση των μητρώων διαφάνειας και να υπάρχουν συγκεκριμένοι πολιτικοί κανόνες.

Η Τέρι Ράιντκε, Πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων, είπε ότι κλονίστηκε η εικόνα του ΕΚ αλλά ότι οι περισσότεροι Ευρωβουλευτές είναι έντιμοι και κάλεσε να γίνει ενδελεχής έρευνα για την υπόθεση και για σφαιρικά μέτρα που να διασφαλίζουν τη διαφάνεια.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας, Μάρκο Ζάννι, είπε ότι η θέση που θα πρέπει να εκφράσει το ΕΚ να είναι αποφασιστική και ισχυρή.  Πρόσθεσε ότι πέρα από τις δράσεις που θα αναλάβουν για να ανακτηθεί η χαμένη αίγλη του ΕΚ, πρέπει στο μέλλον να διερευνηθεί εις βάθος αν υπάρχει πολιτική ευθύνη σε όλα αυτά.

Τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον θα αποκαλυφθούν περισσότερα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, Ρισάρντ Λεγκούντκο, σημειώνοντας ότι το ΕΚ ήταν στόχος κάποιων «κακών παραγόντων» και που θεωρήσαν ότι το ΕΚ είναι ένας θεσμός που παρουσιάζει πολλές αδυναμίες, και κατάφεραν σε ένα βαθμό να επιτύχουν τον στόχο τους.

Αναρωτήθηκε αν αυτό είναι ένα πρόβλημα προσωπικής αδυναμίας κάποιων ή αν είναι συστημικό και πρότεινε να γίνει μια κριτική ανάλυση για το πως θα πρέπει να λειτουργεί ένας τέτοιος θεσμός, τι έχει γίνει λάθος για να αποφευχθούν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Η Μανόν Όμπρι, Πρόεδρος της Ομάδας της Αριστεράς, σημείωσε ότι το ΕΚ βρίσκεται μπλεγμένο στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς της ιστορίας του, και κάλεσε για τη δημιουργία ερευνητικής επιτροπής για να διαπιστωθεί πόσο προστατευμένα είναι τα ευρωπαϊκά όργανα από τη σύγκρουση συμφερόντων.

Πηγή: Πρώτο Θέμα / cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αποκαλύψεις για το ξεδόντιασμα της Χεσμπολάχ-Από το 2006 διείσδυσαν Ισραηλινοί πράκτορες στην οργάνωση
Πάνω από 100 νεκροί και 60 αγνοούμενοι από κατολισθήσεις και πλημμύρες στο Νεπάλ
Επίθεση Βόρειας Κορέας σε ΗΠΑ για την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Συγκλονιστικά βίντεο από τις επιθέσεις με στόχο τον Νασράλα-Έπεσαν 80 βόμβες μέσα σε λίγα λεπτά
Νέο ισραηλινό χτύπημα κοντά στο αεροδρόμιο της Βηρυτού
Μπάιντεν: Ο θάνατος Νασράλα ήταν μέτρο δικαιοσύνης για τα πολλά θύματά του
Πυροβολισμοί στον αέρα και κλάματα στη Βηρυτό για θάνατο Νασράλα-Παρουσιάστρια δάκρυσε on air
Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα στο Ιράν
Επιστήμονες ανακάλυψαν πόσο ζυγίζει… το Διαδίκτυο
ΗΠΑ σε Ιράν μετά τις απειλές-«Είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε την επέκταση της σύγκρουσης»