Νέες καταγγελίες για δωροδοκίες στο Ευρωκοινοβούλιο-Η εμπλοκή Ρωσίας και Κατάρ

Σοβαρές καταγγελίες για υποθέσεις δωροδοκιών, μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο -με αφορμή την υπόθεση Καϊλή- εξαπολύει ο Γερμανός Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ντάνιελ Φρόιντ, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτικός σεισμός στην Ευρώπη με το σκάνδαλο διαφθοράς και εμπλοκή της Καϊλή

Ο Φρόιντ καταγγέλλει πως χώρες όπως το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία επιχειρούν να εξαγοράσουν επιρροή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ κάποιοι Ευρωβουλευτές δέχονται δώρα πολυτελείας από ξένες κυβερνήσεις.

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Φρόιντ, μιλώντας στην εφημερίδα Βελτ για την υπόθεση Καϊλή, «έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα, εάν όχι το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο. Έχουμε αυστηρούς κανόνες κατά των λομπιστών, αλλά από τους κανόνες αυτούς εξαιρούνται οι τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα το Κατάρ».

Και ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων τονίζει πως «στο παρελθόν και άλλες χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Ρωσία, χώρες με μεγάλα προβλήματα στα ανθρώπινα δικαιώματα, δικτατορίες, έχουν προσπαθήσει να εξαγοράσουν επιρροή, να δωροδοκήσουν Ευρωβουλευτές με δώρα πολυτελείας. Συγκεκριμένες κυβερνήσεις στο παρελθόν έχουν μοιράσει σε Ευρωβουλευτές δώρα πολυτελείας, όπως ακριβά ξενοδοχεία, ακριβά ταξίδια, γεύματα σε εστιατόρια πολυτελείας. Έχουμε πολλές φορές πει πως δεν πρέπει να δέχονται τέτοια δώρα. Οι λίγοι αυτοί βλάπτουν τη σοβαρή δουλειά της πλειοψηφίας των Ευρωβουλευτών».

Ο ίδιος αποκαλύπτει πως τις επόμενες ημέρες είχε προγραμματισθεί ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για το εάν οι πολίτες του Κατάρ θα απαλλαγούν από την υποχρέωση βίζας, προκειμένου να ταξιδέψουν σε χώρες της ΕΕ.

Όπως λέει ο Φρόιντ «η συζήτηση αυτή μετά και τις τελευταίες εξελίξεις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θρίλερ με την Εύα Καϊλή-Σύλληψη, κράτηση ή ανάκριση;

Εκκλήσεις για αυστηρότερους ελέγχους των ευρωβουλευτών

Η σύλληψη αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων τεσσάρων που συνδέονται με έρευνα για διαφθορά στην οποία εμπλέκεται το Κατάρ που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ενέτεινε τις εκκλήσεις για αυστηρότερους κανόνες για τους ευρωβουλευτές.

«Παρότι συνιστά ενδεχομένως την πιο κατάφωρη περίπτωση φερόμενης διαφθοράς που έχει δει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εδώ και πολλά χρόνια, δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», δήλωσε ο διευθυντής της οργάνωσης κατά της διαφθοράς Transparency International, Michiel van Hulten.

«Επί πολλές δεκαετίες, το Κοινοβούλιο επέτρεψε να αναπτυχθεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας, με ένα συνδυασμό χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων και πλήρους έλλειψης ανεξάρτητης (ή και οποιασδήποτε) εποπτείας δεοντολογίας», πρόσθεσε ο van Hulten, προτρέποντας για μια «ριζική» μεταρρύθμιση.

«Κάθε σοβαρή προσπάθεια για βελτίωση της λογοδοσίας εμποδίζεται από το κυβερνών Προεδρείο του Κοινοβουλίου, με τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών», πρόσθεσε.

Η αστυνομία συνέλαβε την Παρασκευή την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, λίγες ώρες μετά την κράτηση των άλλων τεσσάρων για ανάκριση. Τουλάχιστον τρεις ήταν είτε Ιταλοί πολίτες, είτε προέρχονταν αρχικά από την Ιταλία, δήλωσε στο AFP πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.

Η 44χρονη ευρωβουλευτής είναι σύντροφος ενός από τους τέσσερις, του Φραντσέσκο Τζιόρτζι, κοινοβουλευτικού βοηθού της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέφερε η ίδια πηγή.

Ο πρώην ευρωβουλευτής της Ιταλίας Πιερ-Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος υπηρέτησε στο κοινοβούλιο μεταξύ 2004 και 2019, φέρεται επίσης να έχει συλληφθεί. Και οι πέντε εξακολουθούσαν να ανακρίνονται το Σάββατο, δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας του Βελγίου.

Ο φερόμενος εγκέφαλος στην υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στο Βέλγιο η έρευνα για τη φερόμενη υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Κατάρ, με τις Αρχές της χώρας να βάζουν στο στόχαστρο τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι (S&D) ως αρχηγός του κυκλώματος.

Αυτό αναφέρουν τα βελγικά Μέσα Knack και Le Soir, τα οποία επικαλούνται καλά πληροφορημένες πηγές οι Βέλγοι ερευνητές, ο Παντζέρι είναι ο «μαέστρος της ορχήστρας» και ελέγχεται αν ήταν αυτός που έδινε οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών για το τι να κάνουν.

Υπενθυμίζεται πως ο Παντζέρι είναι ένα από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής. Ανάλογη τύχη είχε τόσο η σύζυγός του, όσο και η κόρη του, για τις οποίες εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκτελέστηκε στην επαρχία του Μπέργκαμο. Ανάλογη τύχη είχαν τόσο η σύζυγός του, όσο και η κόρη του, για τις οποίες εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκτελέστηκε στην επαρχία του Μπέργκαμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανδρουλάκης για Καϊλή-«Το ποτήρι ξεχείλισε με τις δηλώσεις της για το Κατάρ»

Ποιος είναι ο Πιερ Αντόνιο Παντζέρι;

Ο Παντζέρι είναι μέλος του ιταλικού πολιτικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό Κόμμα το 2017. Από το 2004 έως το 2019, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Οπως γράφει η Knack το 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου επέβαλε στον Παντζέρι να επιστρέψει 83.764 ευρώ σε έξοδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή των εξόδων των βουλευτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπό ανάκριση ο πατέρας της Καϊλή που κουβαλούσε βαλίτσα με μετρητά

Οι δηλώσεις του υπέρ του Κατάρ

Από το 2014, ο Παντζέρι υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν μάλιστα και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Ως πρόεδρος δήλωσε το 2019 στη Ντόχα ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.

Η ΜΚΟ για την καταπολέμηση της ατιμωρησίας

Το 2019, ο Παντζέρι συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Fight Impunity στις Βρυξέλλες (επίσημη ονομασία: Association pour la Lutte contre l'Impunité et pout la Justice Transitionnelle ), της οποίας είναι πρόεδρος. Σκοπός της ΜΚΟ είναι να προωθήσει τον «αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Πηγή: ΚΥΠΕ / iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Τι είναι οι βόμβες «bunker buster» με τις οποίες σκοτώθηκε ο Νασράλα στη Βηρυτό
Αποκαλύψεις για το ξεδόντιασμα της Χεσμπολάχ-Από το 2006 διείσδυσαν Ισραηλινοί πράκτορες στην οργάνωση
Νέες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ-Ορατή μια χερσαία επίθεση εκτιμούν οι ΗΠΑ
Πάνω από 100 νεκροί και 60 αγνοούμενοι από κατολισθήσεις και πλημμύρες στο Νεπάλ
Επίθεση Βόρειας Κορέας σε ΗΠΑ για την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Συγκλονιστικά βίντεο από τις επιθέσεις με στόχο τον Νασράλα-Έπεσαν 80 βόμβες μέσα σε λίγα λεπτά
Νέο ισραηλινό χτύπημα κοντά στο αεροδρόμιο της Βηρυτού
Μπάιντεν: Ο θάνατος Νασράλα ήταν μέτρο δικαιοσύνης για τα πολλά θύματά του
Πυροβολισμοί στον αέρα και κλάματα στη Βηρυτό για θάνατο Νασράλα-Παρουσιάστρια δάκρυσε on air
Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Χασάν Νασράλα στο Ιράν