ΟΑΣΕ: Τα δημοψηφίσματα σε κατεχόμενα εδάφη δεν θα έχουν καμία νομική ισχύ

Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε χθες Τρίτη τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με κατεπείγουσες διαδικασίες προκειμένου να ενταχθούν στη Ρωσική Ομοσπονδία, κρίνοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ψηφοφορία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μυστήριο με το διάγγελμα Πούτιν για την Ουκρανία

«Καθώς ο πόλεμος μετά την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, τα οποιαδήποτε λεγόμενα ‘δημοψηφίσματα’ που σχεδιάζονται από τις δυνάμεις που ασκούν de facto τον έλεγχο σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ή με την υποστήριξή τους θα αποτελούσαν παραβίαση των διεθνών κανόνων και υποχρεώσεων δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η ηγεσία του ΟΑΣΕ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Τα αποτελέσματά τους κατά συνέπεια δεν θα είχαν καμία νομική ισχύ», προστίθεται στο κείμενο.

Οι φιλορωσικές αρχές στις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Ντανιέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια ανακοίνωσαν νωρίτερα χθες πως θα οργανώσουν εσπευσμένα από την Παρασκευή 23η Σεπτεμβρίου ως την Τρίτη 27η Σεπτεμβρίου δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία, κράτος-μέλος του ΟΑΣΕ.

Παρόμοια ψηφοφορία διεξήχθη για να αποκτήσει νομιμοποίηση η προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.

Πηγή: AΠΕ

Δειτε Επισης

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ αγνόησε τις ενδείξεις ότι η Χαμάς ετοίμαζε επίθεση στις 7 Οκτωβρίου
Ανατροπή με τα ορυκτά-ΗΠΑ και Ουκρανία ετοιμάζονται να υπογράψουν συμφωνία
Πρόσω ολοταχώς για παύση του ΔΣ της Αγγλικής Σχολής-Βάζει τέλος το Υπουργικό μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν
Τουλάχιστον εννέα νεκροί και δεκαοκτώ τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε στρατόπεδο στο Πακιστάν
Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση του «πυρηνικού προβλήματος» του Ιράν
Απάντησε στις ΗΠΑ ο Τριντό για δασμούς 25% στις εισαγωγές-«Ντόναλντ αυτό που έκανες ήταν ανόητο»
Φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα σχεδιάζει η Τουρκία-Τι ανακοίνωσε ο νομάρχης Αδριανούπολης
Η Ουκρανία θα ξεμείνει από αμερικανικά όπλα μέχρι το καλοκαίρι
Έλαβε την επίσημη πρόσκληση για τη άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη από Γκουτέρες ο ΠτΔ
Νέο σενάριο για Τέμπη-Εξετάζεται η εμπορευματική να μετέφερε ποσότητα αιθυλική αλκοόλη για νοθεία ποτών