Τέταρτη ημέρα μάχης στη Δαδιά-Αντιπυρικές ζώνες στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου
12:34 - 24 Ιουλίου 2022
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται για τέταρτη ημέρα οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης της δύσκολης πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο μέτωπο στη Λέσβο-Μαίνεται για τέταρτη ημέρα η πυρκαγιά στον Έβρο
Νωρίς το πρωί όταν έφτασε στην περιοχή το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χωριό της Δαδιάς που έχει εκκενωθεί, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του κλιμακίου, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμαρχος Σουφλίου, εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, στελέχη της Αστυνομίας, του Στρατού, αξιωματικοί του ΠΣ, στελέχη Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια και το Δήμο Σουφλίου, μαζί με εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιας.
Κατά τη διάρκεια της σύσσκεψης εμια γρήγορη ενημέρωση για την κατάσταση και ακολούθως οι επιχειρησιακοί μετέβησαν στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος»για να προχωρήσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.
Στον «Όλυμπο» αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες στα Δυτικά και Νοτιοδυτικά με σκοπό να δοθεί πρόσβαση στις επίγειες δυνάμεις. Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη.
Το Βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά. Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.
Σε ότι αφορά τον άνεμο υπάρχει άπνοια προς ώρας, αλλά δυσκολίες για τα εναέρια μέσα υπάρχουν λόγω της θερμοκρασιακής αναστροφής και του έντονου καπνού και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.
Χθες το βράδυ οι κάτοικοι της Δαδιάς Έβρου βίωσαν τον εφιάλτη καθώς οι φλόγες έφτασαν χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην άκρη του οικισμού, με τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας να δίνουν εντολή, μέσω μηνύματος από το 112, για προληπτική εκκένωση προς Γιαννούλη και Σουφλί.
Οι πρώτοι κάτοικοι αναχώρησαν από το χωριό αμέσως μετά τα μεσάνυχτα με λεωφορεία, ενώ μια πύρινη λωρίδα εκτεινόταν κατά μήκος του οδικού δικτύου ανάμεσα στους οικισμούς Λαγυνά και Λυκόφη, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.
Την επιχείρηση εκκένωσης επέβλεπαν δυνάμεις της ΕΛΑΣ, που απομάκρυναν τους κατοίκους περιπολώντας εντός του οικισμού της Δαδιάς, ενώ έξω από το χωριό υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες από το Πρόγραμμα Antinero του ΥΠΕΝ, οι οποίες έχουν διαπλατυνθεί, όπως και παρατεταγμένα πυροσβεστικά, τοποθετημένα στα όρια του χωριού.
Από πλευράς του, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν». Περιγράφοντας, ωστόσο, τη διαμορφωθείσα κατάσταση ανέφερε ότι υπήρχαν πυκνοί καπνοί, η φωτιά είχε μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας, ιδίως τις νυχτερινές ώρες, την όλη κατάσταση.
Υπενθυμίζεται πως η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη και πυκνή βλάστηση, ενώ υπάρχουν σημεία πέριξ του Εθνικού Πάρκου, όπου η πρόσβαση είναι εξαιρετικά δύσκολη ακόμη και για τις επίγειες δυνάμεις. Ήδη, στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 320 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 13 πεζοπόρες ομάδες. Ακόμη, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στη Δαδιά, έχουν κατά πληροφορίες, μετακινηθεί στην περιοχή πάρα πολλά οχήματα του Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων από όλο τον νομό Έβρου.
Νωρίς χθες το βράδυ, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πυρκαγιών ανά την Επικράτεια.
WWF Hellas: «οδυνηρή οικολογική καταστροφή»
Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη έγινε στο πλαίσιο των «τακτικών ενημερώσεων» του για τις φωτιές. Ένας επιπλέον λόγος για τη χθεσινή μετάβασή του Πρωθυπουργού στο ΕΣΚΕΔΙΚ ήταν, για να ενημερωθεί από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη ενόψει της αναχώρησης κυβερνητικού κλιμακίου σήμερα, για τη Δαδιά Έβρου.
Η έκταση της πυρκαγιάς στη Δαδιά έχει προκαλέσει, άλλωστε, πανελλήνια θλίψη, αφού χθες -τρίτη ημέρα από την εκδήλωσή της- είχε επεκταθεί σε πέντε μέτωπα (τρία μεγάλα και δύο μικρότερα), φτάνοντας στο δάσος, το οποίο αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και φιλοξενεί την τελευταία αποικία μαυρόγυπα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η εικόνα από το μέτωπο της Δαδιάς
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά έκαψε ήδη το Παρατηρητήριο και τις ταΐστρες των σπάνιων αρπακτικών. Σχολιάζοντας την εικόνα, η WWF Hellas έκανε λόγο αργά χθες το βράδυ για «οδυνηρή οικολογική καταστροφή στη Δαδιά», καθώς Ομάδα του WWF Ελλάς και της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης βρίσκεται στο μέτωπο από την πρώτη στιγμή, «συνδράμοντας τόσο στο έργο της πυρόσβεσης αλλά και συμβουλευτικά, δίνοντας κάθε δυνατή βοήθεια - όπου τους ζητηθεί - στους αρμόδιους φορείς της περιοχής».
«Οι προσπάθειες αυτή τη στιγμή (σ.σ. μεσημέρι 23ης Ιουλίου) επικεντρώνονται στο να σωθούν οι φωλιές του μαυρόγυπα, οι οποίες βρίσκονται σε ώριμα μεγάλα πεύκα κυρίως μέσα στον πυρήνα του Πάρκου. Με σκαπτικά μηχανήματα ανοίγονται δρόμοι και ζώνες ώστε να αναχαιτιστεί η φωτιά, ενώ ομάδες πυρόσβεσης ενεργούν σε στοχευμένα σημεία για να μην περάσει η πυρκαγιά πιο βαθιά στον πυρήνα» ανέφερε ακόμη η WWF Hellas, υπενθυμίζοντας πως τo Εθνικό Πάρκο Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου «είναι από τις παλαιότερες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα και φιλοξενεί 3 από τα συνολικά 4 είδη γύπα της Ευρώπης. Επιπλέον φιλοξενεί και τον μοναδικό αναπαραγόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο!».
Το σπάνιο, αυτό, δάσος «αποτελεί επίσης ένα από τα λίγα καταφύγια και άλλων σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο θαλασσαετός, ο βασιλαετός και ο κραυγαετός που αναπαράγονται στα δάση της περιοχής, ενώ στο Πάρκο συναντάμε ακόμα 205 είδη πουλιών, μια εξαιρετικά υψηλή ποικιλία ειδών αμφιβίων και ερπετών, καθώς και μια τεράστια πληθώρα μικρών και μεγάλων θηλαστικών: από λύκους και ζαρκάδια, μέχρι σκίουρους και 24 είδη νυχτερίδων», καταλήγει η οργάνωση.
«Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δήλωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα.
Καταφύγιο στις κολώνες των Φερών
Σύμφωνα με τον Νίκο Γκότση, Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, «η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς συνεχίζεται. Η αναταραχή στα αρπακτικά πτηνά που φωλιάζουν εκεί τεράστια. βράδυ χθες πολλά από αυτά ξενύχτησαν στις κολώνες φωτισμού στις Φέρες. Οι καταγραφές από τους ορθινολόγους αργότερα θα καταδείξουν την πραγματική διάσταση της καταστροφής», σε μια προσπάθεια να προστατευθεί ο σπάνιος αυτός πληθυσμός.
Το δάσος της Δαδιάς είναι ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με εξαιρετική σημασία για την οικολογία ολόκληρης της Ευρώπης, όπου εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα, σε δύο ζώνες αυστηρής προστασίας, περίπου στο μέσο του νομού Έβρου. Ξεκινάει από τις ανατολικές απολήξεις της οροσειράς της Ροδόπης και φτάνει ανατολικά μέχρι το χωριό της Δαδιάς. Η περιοχή είναι προστατευόμενη από το 1980 και έχει κλίμα μεσογειακό, με στοιχεία ηπειρωτικού, που καθορίζουν οι βόρειοι άνεμοι.
Πρόκειται για έναν πανέμορφο τόπο αναψυχής, όπου μπορεί κανείς να περπατήσει στη φύση και να παρατηρήσει μεγάλο πλήθος ζώων και φυτών. Είναι κυρίως πεδινό, με ημιορεινές μόνο περιοχές που δεν ξεπερνούν τα 600 μέτρα υψόμετρο. Πολλά ρυάκια και ρέματα το διασχίζουν και δίνουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο τοπίο, με τις ρεματιές να αυλακώνουν την εικόνα των ομαλών λόφων και των δασών.
Η ορνιθοπανίδα του δάσους της Δαδιάς, και ειδικότερα ο πληθυσμός των αρπακτικών πτηνών, είναι που το κάνουν παγκοσμίως σημαντικό καθώς υπάρχουν 36 από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης, ανάμεσά τους και ο μαυρόγυπας, που ζει πια μόνο εδώ και στην κεντρική Ισπανία. Τα 30 από τα 36 είδη αρπακτικών πτηνών ζουν εδώ μόνιμα και τα υπόλοιπα έρχονται κατά την μετανάστευση. Η αποικία του μαυρόγυπα αριθμεί 90-100 μέλη, μεταξύ των οποίων 20-22 ζευγάρια που αναπαράγονται εδώ. Στο δάσος συγκεντρώνονται και τα τέσσερα είδη γυπών της Ευρώπης, ο μαυρόγυπας, το όρνιο, ο γυπαετός και ο ασπροπάρης – κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού. Επίσης αποτελεί καταφύγιο για άγρια ζώα όπως ο λύκος, το τσακάλι και το ζαρκάδι, που μαζί με καφέ αρκούδες, βίδρες, σκίουρους, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβούς, είναι μερικά από τα 48 είδη θηλαστικών που ζουν εδώ. Έχουν καταγραφεί ακόμη περίπου 40 είδη ερπετών, που αποτελούν την κύρια τροφή των αρπακτικών πτηνών.
Με αυτά τα δεδομένα, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε χθες την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Copernicus Emergency Management Service - Mapping τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή «Δαδιά» της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.
Πηγή: Πρώτο Θέμα