Hχηρό μήνυμα Κομισιόν σε Άγκυρα-«Σταματήστε τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας»
11:35 - 16 Ιουνίου 2022
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους» τόνισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνέχιση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας.
Παράλληλα, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».
Επίσης, ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής συμπλήρωσε ότι «όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία, η ΕΕ ήταν και είναι πολύ σαφής: Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».
«Διαφορετικά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα» επισήμανε.
Επιπροσθέτως, ο Πίτερ Στάνο υπογράμμισε ότι «η ΕΕ ήταν πολύ σαφής σε πολλές περιπτώσεις ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να δεσμευτούμε με την Τουρκία – σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους καθορισμένους όρους» αναφέροντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα πρέπει «να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί».
Ο Ερντογάν πάει… γυρεύοντας για επεισόδιο
Την εκτίμηση ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο για να συσπειρώσει τον κόσμο του, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να καταρρέει, εξέφρασε ο τέως στρατηγός και υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.
«Ο Ερντογάν βλέποντας τις δημοσκοπήσεις και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας εναντίον του, εκτιμά ότι αν δημιουργήσει μια τέτοια κατάσταση (σ.σ ένα επεισόδιο), θα πάρει με το μέρος του τους ψηφοφόρους των ακραίων κομμάτων» δήλωσε χαρακτηριστικά (ΣΚΑΙ).
Ωστόσο, σημείωσε ότι επιχειρησιακά δεν συμφέρει τον Τούρκο πρόεδρο να πάει γυρεύοντας για ένα επεισόδιο, γιατί δεν ξέρεις πώς μπορεί να εξελιχθεί. «Κι αυτή τη στιγμή το επιχειρησιακό του αποτύπωμα στο έδαφος, δεν τον ευνοεί για αυτό που πάει να κάνει», επισήμανε.
Ερωτηθείς για το πώς θα μπορούσε να προκαλέσει ένα επεισόδιο, ο κ. Στεφανής ανέφερε ότι αν και κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει, «μπορεί να ξεκινήσει από μια υβριδική κατάσταση που μπορεί να είναι εκ νέου εργαλειοποίηση των μεταναστών και πίεση για προώθηση των μεταναστών τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά, κάποια ενέργεια του να αποκλείσει κάποιο νησί ακατοίκητο, να βγάλει το πλοίο του έξω και να αρχίσει πάλι τις Navtex και τις έρευνες ή παραβιάσεις που τώρα κάνει μεμονωμένα, ή και όλα αυτά μαζί».
Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας εξήγησε ότι το στοιχείο της υβριδικότητας αναλύεται πάντα από τα ελληνικά επιτελεία τονίζοντας ότι καθημερινά βιώνουμε τέτοια περιστατικά. «Το εισπράξαμε και το 2019 και το 2020. Προχθές ακούσαμε για τον φτωχό μετανάστη που βρέθηκε νεκρός στην Τουρκία και κατηγόρησαν την Ελλάδα για αυτό. Επίσης, η προπαγάνδα είναι στοιχείο του υβριδικού πολέμου και ο Ερντογάν αυτό έκανε αναρτώντας tweet στα ελληνικά. Προσπάθησε να νιώσει ο κάθε Έλληνας ότι απειλείται», επισήμανε.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, για κάθε κίνηση η Ελλάδα έχει σχεδιάσει την αντίδρασή της. «Έχουμε ξεφύγει πλέον από τη σημειακή κρίση και τη σημειακή διαχείρισή της. Το δείξαμε αυτό και στον Έβρο και στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν τι περίμενε; Έφερε ένα πλοίο και το συνόδευσε με 2-3 πολεμικά και περίμενε ότι κι εμείς θα κάναμε το ίδιο. Δεν κάναμε το ίδιο. Εμείς ενεργοποιήσαμε το σύνολο του αμυντικού μας συστήματος και ενεργοποιηθήκαμε σε σημεία που ξέραμε πως σαφώς υπερτερούμε. Άρα, δε θα αφήσουμε την αντίπαλη πλευρά να πάρει την πρωτοβουλία σε ένα συγκεκριμένο μέρος, να μας πάει εκεί που θέλει και να διαμορφώσει μια κρίση όπως τη θέλει», πρόσθεσε.
Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Στεφανή, στόχος της Τουρκίας είναι να αναγκάσει την Ελλάδα να πάει σε ένα πλαίσιο συζήτησης έχοντας όλα τα θέματα στο τραπέζι «εκτιμώντας από τα 50,60, 100 θέματα που θα θέσει στο πλαίσιο του ανατολίτικου παζαριού και της διαπραγμάτευσης, θα πάρει 10».