Θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής η πρόταση του Μητσοτάκη για εμβολιαστικό πιστοποιητικό

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει τη συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη επί της πρότασης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα αμοιβαία αναγνωρίσιμο πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά πριν εφαρμοστεί θα πρέπει να έχουν πολλαπλασιαστεί οι εμβολιασμοί, ώστε να μην δημιουργηθεί απογοήτευση στον κόσμο, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Μιλώντας σε εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης της Ολλανδίας, ο Πρόεδρος Μισέλ κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Κ. Μητσοτάκη για την καθιέρωση ενός ειδικού πιστοποιητικού- διαβατηρίου εμβολιασμού που θα επιφέρει ταξιδιωτικές διευκολύνσεις, είπε ότι, "ναι, νομίζω ότι η συζήτηση είναι πολύ σχετική και πρόκειται να ξεκινήσουμε τη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα".

Όπως σημείωσε, "είχαμε ήδη την ευκαιρία τις τελευταίες εβδομάδες να κάνουμε άτυπες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους ηγέτες και νομίζω ότι υπάρχουν δύο ερωτήματα: επί της αρχής, συμφωνούμε να εισαγάγουμε μια τέτοια πιστοποίηση; Και αν συμφωνούμε σε αυτό, πότε θα το εισαγάγουμε, γιατί είναι σαφές για μένα ότι αν συμφωνούσαμε με αυτήν την αρχή, τότε θα πρέπει να εμβολιαστούν περισσότερα άτομα προτού να εφαρμοστεί. Χωρίς αυτό, εάν εφαρμοστεί πολύ νωρίς, θα προκαλούσε μεγάλη απογοήτευση στην Ευρώπη", ξεκαθαρίζει.

"Πιστεύω επίσης ότι εκτός Ευρώπης, άλλες χώρες, σίγουρα θα το σκεφτούν. Είναι απαραίτητη μια ευρωπαϊκή συνεργασία. Αλλά ένα σημαντικό ερώτημα θα μπορούσε να είναι πότε πρέπει να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πιστοποιητικό", διευκρινίζει ο Σ.Μισέλ.

Ο ίδιος ως προς την υιοθέτηση της ιδέας αναφέρει, "δεν το αποκλείω, αλλά ξέρω επίσης ότι αυτή η συζήτηση, αυτό το θέμα, είναι ευαίσθητο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, επειδή ορισμένες από αυτές θα έχουν την εντύπωση ότι με ένα τέτοιο πιστοποιητικό στην πραγματικότητα έχουμε αποφασίσει ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και πολλές χώρες πιστεύουν ότι είναι καλύτερο ο εμβολιασμός να παραμένει εθελοντικός και να μην αποφασίσουμε να τον καταστήσουμε υποχρεωτικό. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση είναι ευαίσθητη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή μια συζήτηση είναι περίπλοκη ή ευαίσθητη πρέπει να την αποφύγουμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να οικοδομήσουμε μια ευρωπαϊκή ενότητα και για δύσκολες ερωτήσεις".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ψυχανάλυση με... Αλγόριθμο: Μπορεί το ChatGPT να πάρει τη θέση του ψυχολόγου;
Απίθανα πλάσματα από τον βυθό της Ανταρκτικής έφερε στην επιφάνεια παγοθραυστικό
Επιτέθηκαν και μαχαίρωσαν κρατούμενο στις Κεντρικές Φυλακές-Είχε προηγηθεί θέμα με δημοσίευση βίντεο
Κοριτσάκι που δεν μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του ή να χαμογελάσει διαγνώστηκε με σπάνια διαταραχή
Την κλινική σημασία της υπνηλίας σκιαγραφεί Αμερικανίδα γιατρός-Συνδέεται με αυξημένους κινδύνους για την υγεία
Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ-Κίνδυνος από την μεταφορά τουρκικών S-400 στη Συρία
Πώς έγινε το ατύχημα που οδήγησε σε ακρωτηριασμό δύο δακτύλων του χεριού του Άρη Μουγκοπέτρου
Οι δασμοί Τραμπ και οι εμπορικές σχέσεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Βανς στην Ινδία
Τουρκικά ΜΜΕ: Συνεδρία συμβουλίου πρεσβυτέρων ΟΤΚ στα κατεχόμενα τον Μάιο
Τραμπ: Ο Θεός να ευλογεί τον Πάπα Φραγκίσκο και όσους τον αγάπησαν