«Ακούγαμε γύρω μας τον ήχο από τις ρίψεις κρότου λάμψης και κλάματα παιδιών»

Εικόνες έντασης και αμφιλεγόμενες πρακτικές από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας σημειώθηκαν, για ακόμη μία φορά, στη Θεσσαλονίκη και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ), σύμφωνα με μαρτυρίες, καταγγελίες και βίντεο. Τα πλάνα που έχουν έρθει στο «φως» προκαλούν σίγουρα ερωτήματα, ενώ οι περιγραφές ανθρώπων για αστυνομική αυθαιρεσία είναι -ξανά- αρκετές.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου στο ΑΠΘ στην Θεσσαλονίκη και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία -στην οποία δεν παρευρίσκονταν μόνο άτομα που «επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ», αλλά και παρέες, οικογένειες με παιδιά, άτομα με κινητικά προβλήματα- σημειώθηκαν εντάσεις και επεισόδια.

Όπως έχει γίνει γνωστό από τοπικά μέσα, κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου, δυνάμεις των ΜΑΤ φέρονται να έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ερχόμενοι σε αντιπαράθεση με ομάδα ατόμων που φέρεται να συμμετείχαν στη συναυλία. Ειδικότερα, σύμφωνα με το voria.gr, περίπου 20 άτομα που αποσπάστηκαν από τη συναυλία φαίνεται πέταξαν πέτρες σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στη βιβλιοθήκη στη ΣΘΕ.

Λόγω της χρήσης χημικών προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στον χώρο όπου διεξαγόταν η συναυλία και πλήθος κόσμου μετακινήθηκε προς την Εγνατία, καθώς η κατάσταση ήταν αποπνικτική. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας, με τους δρόμους να θυμίζουν πεδίο μάχης, καθώς διαδηλωτές και ΕΛ.ΑΣ. συγκρούονταν για παραπάνω από δύο ώρες στους δρόμους της πόλης.

Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες

Χαρακτηριστικά, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο thesstoday.gr ότι άνθρωποι με κρίσεις πανικού και σε αμαξίδια δεν ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ενώ άλλοι κινδύνεψαν να χάσουν τις αισθήσεις τους.

«Ακούγαμε γύρω μας τον ήχο από τις ρίψεις κρότου λάμψης, κλάματα παιδιών, συναγερμούς αυτοκινήτων και τον Θανάση να τραγουδάει σε ένα σκηνικό γεμάτο δακρυγόνα. Ζήσαμε αδιανόητα πράγματα. Βλέπαμε άλλα παιδιά να σκαρφαλώνουν να βγουν από τα κάγκελα για να μην ποδοπατηθούν», περιγράφουν συγκεκριμένα -όπως μεταδίδει το ίδιο μέσο.

«Για πρώτη φορά είδα να πετάνε δακρυγόνα σε κόσμο που απαρτίζεται από παιδιά, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ»

 

Πολλές είναι και οι μαρτυρίες που δημοσιεύουν χρήστες στο Twitter, με τα βίντεο που ανεβάζουν να «μαρτυρούν» σκληρές σκηνές βίας. «Για πρώτη φορά στη ζωή μου είδα όργανα του (παρα)κράτους να πετάνε δακρυγόνα σε κόσμο που απαρτίζεται από παιδιά, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και τουρίστες» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανάρτηση

«Ρίξανε χημικά στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου χωρίς να προηγηθεί τίποτα», αναφέρεται σε άλλο tweet.

 

«Τα ΜΑΤ εκτόξευσαν δακρυγόνα και χημικά μέσα στην Πανεπιστημιούπολη ανάμεσα σε 5.000 ανθρώπους με ελάχιστες δυνατότητες διαφυγής», γράφει άλλος χρήστης.

«Αυτοί που λένε "μα έριξαν αυγά και μπουκάλια στα ΜΑΤ" να μας πούνε τι δουλειά είχαν τα ΜΑΤ σε μια συναυλία με 5.000 κόσμο», γράφει άλλος.

Οι σφοδρές αντιδράσεις

Ερωτήματα για την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της συναυλίας του Θανάση Παπακωνσταντίνου στα γρασίδια της φιλοσοφικής του ΑΠΘ θέτει και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης.

«Οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται είναι παράλογες ξεκάθαρα. Με όλα όσα συμβαίνουν εδώ και καιρό στο ΑΠΘ -με τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά και με τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το μεσημέρι- κάποιοι αποφάσισαν να δώσουν άδεια να πραγματοποιηθεί μια συναυλία και κάποιοι άλλοι αποφάσισαν να αφήσουν τις διμοιρίες μέσα» ανέφερε στο thesstoday.gr ο κ. Τσαϊρίδης και υποστήριξε ότι «ήταν δεδομένο ότι η εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν αυτή και δυστυχώς τα επεισόδια που ξεκίνησαν από μέσα από το ΑΠΘ επεκτάθηκαν και στο κέντρο της πόλης».

Όπως υπογράμμισε έπειτα ο πρόεδρος της ΕΑΥΘ, «η λογική επιτάσσει: ή να γινόταν η συναυλία και να έφευγαν οι αστυνομικές δυνάμεις, ή να μη γινόταν η συναυλία και να παρέμεναν μέσα στους χώρους του campus, όπως κάνουν εδώ και πόσους μήνες».

Τέλος, είπε ότι «αυτοί που αποφάσισαν πρέπει να μας πουν εν τέλει ποια ήταν τα κριτήριά τους που έλαβαν αυτή την απόφαση -να αφήσουν τη συναυλία με τις αστυνομικές δυνάμεις μέσα- όπου τα αποτελέσματα, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν τους δικαιώνουν».

 

Τι λέει η Ελληνική Αστυνομία

Όσο γνωστοποιούνται οι παραπάνω καταγγελίες, η Ελληνική Αστυνομία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «δεν έγινε χρήση χημικών» στον χώρο της συναυλίας.

Ειδικότερα, αρχικά η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι: «Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, εκμεταλλευόμενη την παρουσία συγκεντρωμένου πλήθους κατά τη διάρκεια μουσικής εκδήλωσης – συναυλίας σε υπαίθριο χώρο του Α.Π.Θ. (γρασίδια Φιλοσοφικής Σχολής), αποσπάστηκε από αυτό και κινήθηκε αιφνιδιαστικά εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες) κατά αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν πλησίον του κτιρίου του Τμήματος Γεωπονίας, για την προστασία της κατασκευής της Βιβλιοθήκης».

Όπως υποστηρίζει έπειτα, «Οι αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση, απώθησαν τους επιτιθέμενους με τη χρήση ενδεδειγμένων μέσων και τακτικών, οι οποίοι, προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψη ενσωματώθηκαν στα άτομα που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Η ανωτέρω απώθηση πραγματοποιήθηκε σε απόσταση από το χώρο της συναυλίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κινήθηκαν εναντίον των ατόμων που την παρακολουθούσαν και δεν έγινε χρήση χημικών από αυτές στον χώρο της συναυλίας».

Σε αυτό το σημείο η ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζεται ότι «στη συνέχεια, και κατά την αποχώρηση του πλήθους έπειτα από διακοπή της συναυλίας, ομάδα ατόμων εκτόξευσε εκ νέου αντικείμενα (πέτρες) σε έτερες αστυνομικές δυνάμεις».

Η αστυνομία έπειτα αναφέρει τα εξής:

«Ακολούθως, περί τα (1.000) άτομα συγκεντρώθηκαν πλησίον της Καμάρας και διέκοψαν την κυκλοφορία στην οδό Εγνατία τοποθετώντας κάδους απορριμμάτων. Έπειτα, κινήθηκαν προς το χώρο του Α.Π.Θ. ρίπτοντας αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (μολότοφ) και τοποθέτησαν εκ νέου κάδους απορριμμάτων στο οδόστρωμα, προκειμένου να παρεμποδίσουν την κίνηση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με το ειδικό όχημα ρίψης νερού τους απώθησαν. Στη συνεχεία, οι προαναφερόμενοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Πλατείας Αρχαίας Αγοράς απ’ όπου και αποχώρησαν προς διάφορες κατευθύνσεις.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν τέσσερις προσαγωγές και μία σύλληψη 27χρονου ημεδαπού (ο οποίος δεν φέρει φοιτητική ιδιότητα) για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε κάδους απορριμμάτων και αστυνομικό εξοπλισμό».

Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, γνωστοποιεί στο τέλος.

Το χρονικό των εντάσεων

Από τις 21:00 της Παρασκευής άρχισε να συγκεντρώνεται στο ΑΠΘ αρκετός κόσμος για να παρακολουθήσει τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Εντός του ακαδημαϊκού ιδρύματος υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ. Σύμφωνα με αναφορές των διοργανωτών ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για τη συναυλία ξεπέρασε τις 5.000.

Στις 00:10 μία ομάδα περίπου 40 κουκουλοφόρων βγήκε από τον χώρο της συναυλίας και κινήθηκε εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ που βρισκόταν μπροστά στη Σχολή Γεωπονίας. Οι κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες και απωθήθηκαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Ακολούθησε δεύτερη επίθεση με πέτρες από τα ίδια άτομα κατά της διμοιρίας. Η διμοιρία συνέχισε να απωθεί την ομάδα των κουκουλοφόρων. Κάποια από τα δακρυγόνα έπεσαν κοντά στον χώρο της συναυλίας -με αποτέλεσμα να κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Οι αστυνομικοί προσήγαγαν δύο νεαρούς, όπως μεταδίδει το thestival.gr.

Η συναυλία διακόπηκε. Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου άρχισε να τραγουδά και πάλι. Η σύρραξη μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών δυνάμεων γενικεύθηκε. Ακολούθησε νέα επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τη διμοιρία που βρισκόταν στο κτίριο της Πρυτανείας. Ο κόσμος κινήθηκε προς την οδό Εγνατία, όμως και εκεί ανέπνεες με δυσκολία.

 

 

 

Συμμετέχοντες στην συναυλία, φοιτητές και αντιεξουσιαστές κινήθηκαν προς την Καμάρα. Διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της οδού Εγνατία και έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων. Διμοιρίες των ΜΑΤ βγήκαν από το ΑΠΘ και παρατάχθηκαν στην οδό Αγγελάκη. Τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην Καμάρα ξεκίνησαν πορεία προς το Πανεπιστήμιο. Ήταν περισσότερα από 2.000. Όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε μπροστά στην πύλη εμπορευμάτων της ΔΕΘ άρχισε νέος γύρος επεισοδίων. Στη νέα επίθεση των κουκουλοφόρων οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Επιστρατεύτηκε ο «Αίαντας», το όχημα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. για να απομακρύνει τους κουκουλοφόρους. Καθώς οπισθοχωρούσαν οι ταραξίες πυρπολούσαν κάδους απορριμμάτων. Πετούσαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις πέτρες, γυάλινα μπουκάλια ενώ κάποιος πέταξε μία βόμβα μολότοφ. Σημειώθηκαν νέες προσαγωγές υπόπτων για συμμετοχή στα επεισόδια. Τα ΜΑΤ καταδίωξαν τους κουκουλοφόρους μέχρι την πλατεία αρχαίας αγοράς. Τα επεισόδια διήρκεσαν περίπου μιάμιση ώρα. Για την κατάσβεση της φωτιάς σε ορισμένους κάδους απορριμμάτων κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Δειτε Επισης

Κατασχέθηκαν 80 κιλά κάνναβη και χιλιάδες ευρώ-Χειροπέδες σε 28χρονο (pics)
Έπεσε «μαύρο» στο ΡΙΚ λόγω απεργίας των υπαλλήλων για μη καταβολή συντάξεων
Προ των πυλών η επόμενη φάση του πολέμου-Πληθαίνουν οι πληροφορίες για επικείμενη κλιμάκωση
Πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη
Δεν έβρισκαν το κινητό του «Κομμωτή» στις Φυλακές και τελικά... τους το υπέδειξε ο ίδιος-Τον κάλεσαν σε «συνάντηση»
Βρετανοί βουλευτές έκαναν δωρεάν ταξίδια στα κατεχόμενα και ακολούθως ερωτήματα υπέρ του ψευδοκράτους
Έφθασε στο αεροδρόμιο από τη Βηρυτό με ράβδο χρυσού μισού κιλού
Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τη χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ-Διέρρευσαν οι πρώτες λεπτομέρειες
Δεν πρόλαβε να αναλάβει ο Αρναούτης και έστησαν ήδη ηλεκτρονική απάτη με το όνομά του
Περισσότερες πράξεις για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας ζήτησε ο Πρόεδρος από Αρναούτη και Σταύρου