Σ. Καδής: Θα θεωρηθεί προδοσία εάν κάποιος δοκιμάσει να αποσύρει το ΓεΣΥ

Πρόκειται για ένα πρόσωπο που υπήρξε από τους πρωτεργάτες των επίπονων και σκληρών διαπραγματεύσεων με τον ΟΑΥ για ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, στη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ, τον Ιούνιο του 2020.

Ο τέως Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), μέλος πλέον της Κεντρικής του Επιτροπής, Σάββας Καδής σε συνέντευξή του στον REPORTER, προέβη σε αποτίμηση της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την έναρξη της ενδονοσοκομειακής φροντίδας, βάζοντας θετικό πρόσημο, παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν.

Στάθηκε δε στην ανάγκη για διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού εντός ΓεΣΥ, αναφέροντας πως «θα θεωρηθεί προδοσία εάν κάποιος δοκιμάσει να αποδομήσει ή να αποσύρει το Γενικό Σύστημα Υγείας».

Αυτούσια η συνέντευξη του Σάββα Καδή

Ποια είναι η αποτίμηση από τον ένα χρόνο της ένταξης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ;

Η συμφωνία που έγινε μεταξύ του ΠΑΣΙΝ και του ΟΑΥ για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, ήταν σημαντική επειδή όπως αντιλαμβάνεστε, χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η δεύτερη φάση. Ήταν ένα σημαντικό συμπλήρωμα στη σύντομη ιστορία του ΓεΣΥ. Έχουν ενταχθεί πολλά ιδιωτικά νοσηλευτήρια, υπάρχουν προβλήματα, αλλά γενικά η αποτίμηση της πρώτης χρονιάς από την αρχή της ενδονοσοκομειακής κάλυψης, έχει θετικό πρόσημο.Έχουν γίνει πάρα πολλές επεμβάσεις και ο κόσμος εξυπηρετείται στα νοσηλευτήρια που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ.

Στόχος από όλες τις πλευρές θα πρέπει να είναι μελλοντικά να βελτιωθεί το σύστημα, τόσο στις παροχές προς τους δικαιούχους, όσο και στον υγιή ανταγωνισμό και τη στελέχωση των νοσηλευτηρίων με έμψυχο προσωπικό αλλά και με εξοπλισμό, που θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής που ζούμε. Δεν θα πρέπει δηλαδή το ΓεΣΥ, να αποτελέσει τροχοπέδη στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη. Διότι από τη στιγμή που τα νοσηλευτήρια έχουν πάρα πολλή δουλειά και ήδη βλέπουμε ότι υπάρχουν λίστες αναμονής, ίσως εκλείψει η ανάγκη, κάτι που δεν εύχομαι, για να γίνει ανανέωση εξοπλισμού.

Είναι κάτι που πρέπει να δει ο ΟΑΥ, διότι είναι μία από τις ανησυχίες όσων ασχολούμαστε με τα θέματα του ΓεΣΥ. Πρέπει να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον κύπριο ασθενή, το πολύ υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών.

Μετά την ένταξη στο σύστημα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, είδαμε μία στροφή των πολιτών προς αυτά, σε σχέση με τα δημόσια. Συνεχίζεται αυτή τη τάση;

Αυτό ήταν αναμενόμενο και εμείς είχαμε «προειδοποιήσει» γι’ αυτό. Η πανδημία έκανε αυτό το πρόβλημα χειρότερο, διότι τα δημόσια νοσηλευτήρια έδιναν τη δική τους μάχη με τον κορωνοϊό. Αυτό είχε συνέπειες στην καθημερινή λειτουργία των νοσηλευτηρίων, με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να πάρουν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογούσε. Άρα και οι συνθήκες, χειροτέρεψαν αυτή τη μετατόπιση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν λίστες αναμονής στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Σίγουρα θα πρέπει να στηριχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια, από την άλλη όμως, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να γίνουν ανταγωνιστικά, με την καλή σημασία της λέξης και το λέω αυτό πολύ καλοπροαίρετα. Τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να μπορούν να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά, διότι σε κάποια φάση θα πρέπει να σταματήσει ο διαχωρισμός, μέσα στο σύστημα, μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιο τομέα. Τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα οικονομικά, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στον υγιή ανταγωνισμό. Αυτό το συζητούσαμε και πριν την έλευση του ΓεΣΥ, με την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

Εάν πάρουμε παραδείγματα από άλλες χώρες, δεν υπάρχει αυτή η διαφορά μεταξύ ιδιωτικών και δημοσίων νοσηλευτηρίων. Θα πρέπει η συνεχιζόμενη στήριξη των νοσηλευτηρίων από την Κυβέρνηση να σταματήσει, για να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός.

Πόσο συνέβαλε η εισαγωγή του ΓεΣΥ στη διαχείριση της πανδημίας;

Το ΓεΣΥ είναι μία μεγάλη κατάκτηση του λαού, ήρθε για να μείνει και δεν νομίζω πως πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Θεωρώ ότι η επιτυχής διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, έγινε γενικά μέσα από ένα ευρύτερο σχεδιασμό της πολιτείας και του Υπουργείου Υγείας. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν, και δεν υπονοώ τίποτα, ότι και το ΓεΣΥ να μην υπήρχε με τον ίδιο τρόπο, θα διαχειριζόμασταν την πανδημία.

Δεν λέω ότι δεν συνέβαλε το ΓεΣΥ, απλώς θεωρώ ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε, δηλαδή οι κλίνες που δόθηκαν μέσω των δημοσίων νοσηλευτηρίων για την COVID-19 και η ανάληψη περισσότερων πρωτοβουλιών και ασθενών από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, θα γινόταν έτσι κι αλλιώς. Το γεγονός, όμως ότι υπήρχε η δομή του ΓεΣΥ, ήταν βοηθητικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η προσφορά του ΓεΣΥ στους πολίτες

Τι είναι εκείνο που πρόσφερε το Γενικό Σύστημα Υγείας στους πολίτες;

Πιστεύω ότι το ΓεΣΥ έδωσε την ευκαιρία στους ασθενείς, να έχουν μια πιο διευρυμένη επιλογή σ’ ότι αφορά στον τομέα της υγείας. Αυτή η επιλογή βοηθά τα μέγιστα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας, των πολιτών. Αυτός, άλλωστε είναι ο στόχος του ΓεΣΥ, να δώσει στον ασθενή την επιλογή ιατρού και νοσηλευτηρίου.

Να μου επιτρέψετε να επιστρέψω στο θέμα του ανταγωνισμού. Εάν η πολιτεία καταφέρει να λύσει το πρόβλημα με τον ανταγωνισμό, τότε το ΓεΣΥ θα μπορέσει να ανταποκριθεί πολύ καλύτερα στο ρόλο του.

Συνεχίζουμε να έχουμε το στόχο της καλύτερης παροχής υπηρεσιών στον κύπριο ασθενή με διευρυμένες επιλογές ιατρών, νοσηλευτηρίων και άλλων επαγγελματιών υγείας, με βάση για το μέλλον τον υγιή ανταγωνισμό και την επένδυση στον τομέα της υγείας.

Ήσασταν ως πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ τότε, ένας από τους πρωτεργάτες στις διαπραγματεύσεις και τις διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ. Ένα χρόνο μετά τι είναι εκείνο που κρατάτε;

Οι διαπραγματεύσεις ήταν πολύ σκληρές. Υπήρχαν μέρες που μπορεί να ήμασταν σε μία σύσκεψη, πέραν των δέκα ωρών. Δεν μετανιώνω για τίποτα από αυτά που έχουν γίνει. Στην αρχή υπήρχε ψυχρό κλίμα, τουλάχιστον όταν είχα αναλάβει την Προεδρία του ΠΑΣΙΝ, το 2019. Σύντομα αυτό το ψυχρό κλίμα όμως, το διαδέχθηκε ένας αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ της τότε ηγεσίας του ΠΑΣΙΝ και του ΟΑΥ. Το αποτέλεσμα ήταν στο τέλος των διαπραγματεύσεων, αυτός ο αλληλοσεβασμός, να γίνει το κλειδί που έφερε την τελική συμφωνία. Και η τελική συμφωνία είναι πολύ σημαντική…

Η οικονομική επιβίωση, που είναι κάτι πολύ σημαντικό για να μπορέσουν να προσφέρουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια τις ποιοτικές υπηρεσίες στον κύπριο ασθενή, είναι εγγυημένη μέχρι το τέλος του 2022. Μετά θα έχουμε μεταβατική περίοδο ενός χρόνου και ακολούθως, θα μπούμε στην τελική φάση, την τελική συμφωνία. Ακριβώς αυτό το διάστημα μέχρι το 2022, θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν όλες οι πλευρές ώστε μέχρι το 2024 να φτάσουμε στην τελική μορφή του σχεδίου υγείας στην ενδονοσοκομειακή κάλυψη .

Κάποιοι λένε ότι το ΓεΣΥ θα καταρρεύσει ή ακόμα και ότι θα αλλάξει μορφή. Ποια είναι  η δική σας εκτίμηση;

Το ΓεΣΥ είναι τόσο μεγάλη κατάκτηση, που θα θεωρηθεί προδοσία εάν κάποιος δοκιμάσει να αποδομήσει ή να αποσύρει το Γενικό Σύστημα Υγείας. Αυτό είναι δεδομένο. Το δεύτερο σκέλος της ερώτησης ωστόσο που αφορά στην αλλαγή του, θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα είναι προς το καλύτερο.

Να μην ξεχνάμε ότι και η νομοθεσία λέει ότι στα τρία χρόνια από την εισδοχή του ΓεΣΥ, που αυτό θα είναι τον Ιούνιο του 2022, θα υπάρξει μια γενική αποτίμηση του συστήματος από την πολιτεία και εκεί και όπου χρειάζεται, θα γίνουν αλλαγές με σκοπό την καλυτέρευση του συστήματος. Όλες οι πλευρές, αναγνωρίζουν ότι ναι μεν η κατάκτηση είναι σπουδαία, υπάρχουν όμως αδυναμίες στο σύστημα, υπάρχουν καταχρήσεις, λίστες αναμονής κλπ. Όλα αυτά θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα από στοχοποιημένες αλλαγές ή μετεξελίξεις στο σύστημα να αλλάξουν, ώστε να το κάνουμε πιο δυνατό πιο προσιτό και πιο ποιοτικό. Αυτή είναι η όλη φιλοσοφία του ΓεΣΥ. Δεν πρέπει να είμαστε καθόλου αρνητικοί σε αλλαγές, νοουμένου ότι αυτές γίνονται μελετημένα και στοχοθετημένα για τη διατήρηση των υπηρεσιών υγείας σε υψηλό επίπεδο.

Δειτε Επισης

Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε
Νέα κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-Πότε θα τεθεί σε ισχύ
Διακόσιες οικογένειες θα στηριχθούν με δωροκουπόνια και τρόφιμα ενόψει εορτών στην Πάφο
Εκδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία
Συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια τη Δευτέρα για αναπομπή νόμου για όριο συναλλαγών σε μετρητά
Άννα Αριστοτέλους: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ