Ο Ελπιδοφόρος και η Δώρα παραδίδουν μαθήματα ανθρωπιάς, κάνοντας το γύρο του κόσμου

Μια τρελή ιδέα στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά κινήματα εθελοντισμού στην Ελλάδα. Ξεκίνησαν με ποδήλατα από την Αφρική και για έξι μήνες γύρισαν όλη την ήπειρο και γνώρισαν υπέροχους ανθρώπους, βοήθησαν όπου υπήρχε ανάγκη.
 
Ο Ελπιδοφόρος και η Δώρα, έχοντας μαζί τους μονάχα σκηνή και backpack, διέσχισαν τις δύο ηπείρους, προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια σε κοινότητες που είχαν ανάγκη. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα του Wheeling2Help.

Μιλώντας στον REPORTER, ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για την εθελοντική ομάδα Wheeling2Help και πώς τα δύο μεγάλα ταξίδια τους βοήθησαν να εκτιμήσουν τα απλά πράγματα στη ζωή.

«Το Wheeling2Help είναι μια εθελοντική ομάδα και μέσα από διάφορες δράσεις που κάνουμε σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχουμε ως στόχο να μυήσει νέους ανθρώπους στον εθελοντισμό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κάνουμε διάφορες περιβαλλοντικές και αθλητικές δράσεις στην Ελλάδα, καθώς επίσης και διαλέξεις σε σχολεία, επειδή πιστεύουμε πως, αν σπείρουμε από τώρα τον σπόρο, η επόμενη γενιά θα είναι πιο ευαισθητοποιημένη. Έτσι, καθαρίζουμε παραλίες, καθαρίζουμε δήμους, κάνουμε διάφορες κομποστοποιήσεις και γενικά πολλά πράγματα για το περιβάλλον», σημείωσε ο κ. Χρυσοβέργης.
Η δράση τους επεκτείνεται και στο εξωτερικό, καθώς τα τελευταία χρόνια επισκέπτονται συχνά Αφρική και Ασία, έχουν βοηθήσει σε διάφορα projects και βλέπουν τις αλλαγές που έκαναν στις περιοχές και πώς έχουν επηρεάσει τους κατοίκους.

«Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνεις σε διάφορες κοινότητες και να βλέπεις αλλαγές. Μας χαροποιεί πολύ να πηγαίνουμε στις ίδιες περιοχές και να βλέπουμε πως υπάρχουν αλλαγές. Έχουμε φτιάξει ιατρείο, έχουμε βοηθήσει περιβαλλοντικά, έχουμε φτιάξει σχολική αίθουσα, έχουμε βοηθήσει γυναίκες. Βλέπουμε πως αυτό που κάνουμε έχει μια συνέπεια και αντίκτυπο».

Τα δύο μεγάλα ταξίδια που τους άλλαξαν τον τρόπο σκέψης
Ο κ. Χρυσοβέργης επεξηγεί πώς αποφάσισαν να κάνουν το ταξίδι Αφρική-Ελλάδα, με δίκυκλα, τρίκυκλα και ωτοστόπ. Όπως ανέφερε, όλα ξεκίνησαν όταν βρήκαν δουλειά στο Cape Town.

«Μείναμε εκεί δύο χρόνια και όταν θελήσαμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα, είπαμε να μην το κάνουμε με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά με δίκυκλα, τρίκυκλα και ωτοστόπ. Οπόταν, ξεκίνησε ένα πολύ μεγάλο ταξίδι, για να επιστρέψουμε από την Αφρική στην Ελλάδα και είχαμε μαζί μας μόνο τη σκηνή και τα κουζινικά μας. Ήταν ένα ταξίδι αρκετά low budget και διασχίσαμε όλη την Αφρική στην ουσία, κάναμε έξι μήνες να επιστρέψουμε. Από την άλλη ήταν ένα πολύ ξεχωριστό ταξίδι, γνωρίσαμε υπέροχους ανθρώπους, κάναμε αρκετά ανθρωπιστικά projects σε διάφορες περιοχές εκεί, ήταν μια όμορφη περιπέτεια».
Η διαδρομή Αθήνα-Κωνσταντινούπολη για συλλογή χρημάτων για αναπηρικά καροτσάκια
Ο ιδρυτής του Wheeling2Help αναφέρθηκε και στα δύο μεγάλα ποδηλατικά ταξίδια, που έγιναν με στόχο να βοηθήσουν τα άτομα με αναπηρία και τα παιδιά με καρκίνο.

«Έχω μια τρέλα με το ποδήλατο και κάναμε δύο μεγάλες διαδρομές με τα ποδήλατα. Η πρώτη ήταν η διαδρομή Λονδίνο-Αθήνα και έγινε για τα παιδιά με καρκίνο και η δεύτερη μεγάλη διαδρομή ήταν Κωνσταντινούπολη-Αθήνα-Κρήτη. Διασχίσαμε όλη την Ελλάδα για τα άτομα με αναπηρία και πήραμε εκατό αναπηρικά αμαξίδια».
Το «Καλοσύνη Project»
Το τελευταίο project που έκαναν, το «Καλοσύνη project», είχε ως στόχο να δείξει στους εθελοντές πως, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν.

«Έκανα ένα ταξίδι από τη Βουδαπέστη μέχρι τη Λαμία, με μηδέν ευρώ, βασισμένος στην καλοσύνη του κόσμου. Ήταν πραγματικά όμορφη εμπειρία επειδή γνώρισα την καλοσύνη του κόσμου. Έτσι ήταν ένας τρόπος να αποδείξω πως σε μέρη που δεν έχεις κάποιο άνθρωπο, υπάρχουν άνθρωποι που θα σε φιλοξενήσουν, θα σου δώσουν ένα πιάτο φαγητό. Για είκοσι μέρες δεν έχεις καθόλου χρήματα και νιώθεις πιο ελεύθερος».
Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν στον κόσμο
Το μήνυμα που στέλνουν στους πολίτες είναι να σταματήσουν να βλέπουν το «εγώ» τους και να προσφέρουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη.

«Μέσα από όλα αυτά τα ταξίδια που έχουμε κάνει, είδα πως στις δυτικές χώρες υπερισχύει το “εγώ”, ενώ σε αυτές τις χώρες είναι το “εμείς”. Τα ταξίδια μας έμαθαν να αγαπάμε και να ακούμε και να βοηθούμε. Αυτό θέλουμε να το περάσουμε και στους άλλους. Οι εθελοντές που έρχονται μαζί μας, όταν επιστρέφουν το μεταδίδουν στους άλλους και αυτό γίνεται επί χίλια», κατέληξε ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Το ελάχιστο που μπορεί να δώσει κάποιος, είναι μεγάλο για αυτόν που μπορεί να το πάρει»

Δειτε Επισης

«Ακλόνητη υποστήριξη» σε Ισραήλ υποσχέθηκε ο Ρούμπιο σε Νετανιάχου
Πυρκαγιά σε παλιές κατοικίες στη Λευκωσία-Επηρεάστηκαν και διπλανά υποστατικά
Παρανάλωμα του πυρός όχημα στην Αραδίππου-Διερευνώνται τα αίτια της φωτιάς
Ανησυχία Δημάρχου Λεμεσού για το «Πληρώνω όσο Πετώ»-«Αναγκαία η στήριξη του κράτους»
Εντοπίστηκε και κατηγορήθηκε 54χρονος για επίθεση και κλοπή από διανομέα στη Λεμεσό
Πυρκαγιά σε όχημα 30χρονου στη Λεμεσό-Διερευνά εμπρησμό η Αστυνομία
Ο Τραμπ ονομάζει πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ πρώην επικεφαλής αλυσίδας φαστ-φουντ
Στο Νοσοκομείο δυο πρόσωπα μετά από πυρκαγιά σε διαμέρισμα στη Λάρνακα-Εισέπνευσαν καπνό
Οι κολομβιανές αρχές κατάσχεσαν πάνω από 8 τόνους κοκαΐνη που είχαν προορισμό την Ισπανία
Βροχές και τοπικές καταιγίδες στο καιρικό μενού-Η πρόγνωση μέχρι την Κυριακή