Αντίστροφη μέτρηση για την κοινή συνάντηση-Ξεκαθαρίζει το σκηνικό στο Κυπριακό
Μικαέλλα Λοΐζου 20:00 - 15 Οκτωβρίου 2024
Η αντίστροφη μέτρηση για την κοινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ, υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει ξεκινήσει. Στις 2:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (7:00 το βράδυ της Τρίτης, τοπική ώρα Νέας Υόρκης), θα παρακαθίσουν σε άτυπο δείπνο, στον 38ο όροφο του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο να καθοριστούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.
Το πλάνο του ΓΓ δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά είναι ξεκάθαρο πως κάτι έχει στο μυαλό του και η συνάντηση αυτή δεν γίνεται για κοινωνικούς λόγους, όπως υπαινισσόταν κάποια στιγμή ο Τατάρ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να υποβαθμίσει τη σημασία της. Φαίνεται πως η τριμερής έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως μία γέφυρα, μεταξύ του τέλματος που υπάρχει σήμερα στο Κυπριακό και μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά δεν είναι σαφές ποια και πόσα θα είναι τα ενδιάμεσα στάδια και κυρίως ποια μορφή θα προσλάβουν. Ενδεχομένως αυτό θα εξαρτηθεί και από την στάση που θα τηρήσουν οι δύο πλευρές και την αντίδρασή τους στις διάφορες προτάσεις που θα τεθούν ενώπιον τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ίδιο τραπέζι αλλά σε μεγάλη απόσταση ο Πρόεδρος και ο Τατάρ-Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό
Παρά τον στόχο του θετικού αποτελέσματος, οι προσδοκίες παραμένουν χαμηλές, λόγω των μηνυμάτων που στέλνει η τουρκική πλευρά. Υπενθυμίζεται ότι η τριμερής συνάντηση βρισκόταν στα σκαριά εδώ και πολύ καιρό, καθώς γνωρίζουμε πως η αρχική βολιδοσκόπηση αφορούσε τα μέσα Αυγούστου. Μετά από αυτό το ναυάγιο ακολούθησαν και άλλες επαφές, που μας έφεραν στο σήμερα, μετά την αναδίπλωση του Τατάρ, που αρνείτο πεισματικά για πολύ καιρό να συμμετέχει σε ένα τέτοιο σχήμα. Η αλλαγή αυτή από μέρους του εγκάθετου της κατοχής δεν θεωρείται άσχετη με τις βλέψεις που έχει η Τουρκία για αποκόμιση οφελών από την ΕΕ, καθώς η Άγκυρα φαίνεται να επιθυμεί να δείχνει πως αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποια κινητικότητα, για να μην της χρεώνεται η απουσία εξελίξεων στο Κυπριακό. Ωστόσο αυτή η αποδοχή δεν σημαίνει και πρόθεση του Τατάρ να παίξει με τους κανόνες.
Αντιθέτως, μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο Τ/κ συνδαιτημόνας του Προέδρου φρόντισε να στείλει μηνύματα πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω σε θέματα ουσίας, καθώς επέμενε στα περί «κυριαρχικής ισότητας» και στα «τρία άλφα» του, ως βασικά αντικείμενα τα οποία προτίθεται να συζητήσει στην τριμερή. Πρόκειται για ζητήματα που εκφεύγουν από το συμφωνημένο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και τα οποία ούτε ο Πρόεδρος μπορεί να αποδεχθεί, ούτε και ο ΓΓ, που δεσμεύεται από τα ψηφίσματα του ΣΑ.
Θα φανεί στην πορεία, βέβαια, κατά πόσον ο Τατάρ θα προσπαθήσει να χωρέσει την «κυριαρχική ισότητα» στην ερμηνεία της «πολιτικής ισότητας» για να είναι πολιτικά καλυμμένος ή θα επιχειρήσει με κάποιο άλλο τρόπο να εξισορροπήσει μεταξύ των δημόσιων τοποθετήσεων και της πραγματικότητας του Κυπριακού, αν και είναι αρκετά πιθανόν να επιμείνει σε αυτήν μέχρι τέλους, θέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σοβαρά εμπόδια σε μία διαδικασία που δείχνει να μην επιθυμεί να ξεκινήσει.
Τα πάντα είναι, άλλωστε, πιθανά, από την στιγμή που δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ως προς το ποια θα είναι η πρόταση του Αντόνιο Γκουτέρες. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι έχει μελετήσει το concept paper της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και έχει καταλήξει σε συμπεράσματα, αλλά δεδομένου ότι κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, δεν μπορεί να προβλεφθεί προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί. Τα σενάρια πάνε και έρχονται, με κυρίαρχα αυτά της συζήτησης επί ενός εγγράφου συγκεκριμένων προβληματικών σημείων που θα ετοιμάσει ο ΓΓ, τη διεξαγωγή πενταμερούς διάσκεψης και κάποια διαδικασία μεταφοράς ιδεών από την κ. Ολγκίν. Προφανώς θα αξιολογηθούν οι πραγματικές δυνατότητες από τα όσα θα ειπωθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου, με την εξίσωση να θεωρείται αρκετά δύσκολη υπό τα δεδομένα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα σενάρια Γκουτέρες, το concept paper της Ολγκίν και τα επόμενα βήματα επί τάπητος
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με τον απαραίτητο ρεαλισμό, γνωρίζοντας ότι το φάσμα των πιθανών αποτελεσμάτων είναι πολύ μεγάλο και θεωρητικά εκτείνεται από την επανέναρξη των συνομιλιών, που είναι και ο στόχος, μέχρι την κήρυξη ναυαγίου, που είναι το πλέον απευκταίο σενάριο. Αναμένεται, πάντως, να καταλήξουν σε κάποιο ενδιάμεσο στάδιο, αναλόγως της βούλησης που θα επιδειχθεί.
Παρά τη θέληση της Κυβέρνησης για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο, οι δημόσιες τοποθετήσεις του Ερσίν Τατάρ δείχνουν πως οι συνθήκες δεν είναι αυτή τη στιγμή ώριμες για κάτι τέτοιο. Προφανώς και δεν θα αναγνωρίσει η Κυπριακή Δημοκρατία το ψευδοκράτος για να συζητήσει «συνεταιρισμό» μαζί του, ούτε θα επιτρέψει επί μέρους στοιχεία αναγνώρισης για να δεχθεί ο Τατάρ να επιστρέψει στις συνομιλίες. Άρα είτε θα παρουσιάσει κάποια αλλαγή προσέγγισης όταν βρεθεί ενώπιον του Προέδρου και του κ. Γκουτέρες, όπως έγινε και στο θέμα της διεξαγωγής της τριμερούς, είτε το πρώτο βήμα προς τις διαπραγματεύσεις θα είναι μικρότερο από αυτό που ενδεχομένως θα θέλαμε. Απομένουν λίγες ώρες για να διαφανεί ποιο σενάριο τελικά θα κυριαρχήσει και ποια θα είναι η επόμενη μέρα του Κυπριακού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προσπαθεί να επιβάλει την ατζέντα του στην τριμερή ο Τατάρ-«Ας λένε ότι θέλουν στην νότια Κύπρο»