Δεν κοπάζουν οι πολιτικές αντιδράσεις στον απόηχο των δηλώσεων Αγγελίδη-Έντονη κριτική και πυρά από βουλευτές
14:00 - 09 Ιουλίου 2025

Συνεχίζεται για άλλη μία μέρα ο απόηχος από την καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση βιασμού 18χρονης από πολιτικό πρόσωπο και αναφορά σε αυτή στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος προχώρησε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τα γεγονότα αλλά και να επισημάνει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως από την πρώτη στιγμή, αναφέρθηκε από το κόμμα του η ανάγκη για ριζικές αλλαγές, ενώ σημείωσε πως επί του συγκεκριμένου θέματος, τοποθετήθηκε και η Αννίτα Δημητρίου.
Ο κ. Κάρουλλας υπενθύμισε πως η πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε σε λάθος να δοθεί αναστολή ποινικής δίωξης στον κατηγορούμενου, τονίζοντας πως δεν υπάρχει πρόθεση το κόμμα του να καλύπτει οποιοδήποτε.
«Αν αλλάξουμε τις διαδικασίες και ο επόμενος που θα μπει κάνει το ίδιο λάθος, ποια η ουσία;», διερωτήθηκε ο κ. Κάρουλλας, προσθέτοντας πως «ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε στο πρόβλημα από τις διαδικασίες. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνη».
Επίσης, ανέφερε πως θα πρέπει «να είμαστε προσεκτικοί και να μην λαϊκίζουμε και να πολιτικοποιούμε το ζήτημα».
Από πλευράς της μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πολίτη, η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε πως, παρά την εναρμόνιση της Κύπρου με τις οδηγίες για την ισότητα, την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, το κράτος αδυνατεί να τις εφαρμόσει στην πράξη.
«Σαν κράτος, θα έλεγα ότι είμαστε παράδειγμα για την γκάμα των νομοθεσιών μας. Ωστόσο, αδυνατούμε να τις εφαρμόσουμε», σημείωσε. Κατήγγειλε επίσης ότι παρά τις συνεχείς εκστρατείες και τις δημόσιες εκκλήσεις προς τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους, ο κρατικός μηχανισμός παραμένει δέσμιος στερεοτύπων και προκαταλήψεων, ιδίως εντός της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας, οι οποίες έχουν τον κύριο ρόλο στη διαχείριση τέτοιων υποθέσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σ. Αγγελίδης: «Δεν χρειάζεται να θέσω την παραίτηση μου σε κανένα. Αν αποφασίσω να αποχωρήσω, θα αποχωρήσω»
Επιπρόσθετα η κ. Σούπερμαν επιβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της μακράς επαγγελματικής εμπειρίας της έχουν διαπιστωθεί συμπεριφορές εμποτισμένες από προκαταλήψεις, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. «Θύματα που βιάζονταν όχι μία, αλλά πολλές φορές την ημέρα», ανέφερε και υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση των αρμόδιων αρχών να αποδείξουν πως κάθε υπόθεση αντιμετωπίζεται με τη σοβαρότητα και τη διαφάνεια που απαιτείται, ώστε να μην επαναληφθούν οι χειρισμοί που οδήγησαν στην καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ. Σημείωσε ότι «η απόφαση έχει αμφισβητήσει την κρίση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως κάποιοι κάποτε ήταν υπερευαίσθητοι αλλά τα τελευταία χρόνια δεν ιδρώνει το αφτί τους, σημειώνοντας πως «τώρα αντίστοιχη είναι η εικόνα με τον Γενικό και Βοηθό Γενικό εισαγγελέα, όπου άφησαν εκτεθειμένη την Κύπρο».
Όπως είπε, το ΕΔΑΔ έκανε προσωπικές επιπλήξεις στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και του άσκησε κριτική, λέγοντας πως «για να αλλάξουν τα πράγματα, θα πρέπει να αλλάζουν και τα πρόσωπα». ειδικότερα όταν τα πρόσωπα αυτά είναι συνδεδεμένα με φαινόμενα, αφού προηγήθηκαν και άλλα περιστατικά.
Διερωτήθηκε επίσης αν έχει σχέση πως το πολιτικό πρόσωπο που κατηγορείτο προερχόταν από το ΔΗΣΥ και γιατί δεν του επιτρέψαν να δικαστεί για να αποδείξει και την αθωότητα του, παρά την εισήγηση της Αστυνομίας, όπως ανέφερε. Αναφερόμενος στην συνέντευξη τύπου του Σάββα Αγγελίδη, ο κ. Λουκαΐδης είπε πως «ζητούν και τα ρέστα», λέγοντας πως «είναι απειλή για την δικαιοσύνη και κατηγορούν για λαϊκισμό ολόκληρη την κοινωνία επειδή ζητά την παραίτηση του».
Επίσης, έστρεψε τα βέλη του και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας πως ναι μεν δεν μπορεί να παρέμβει λόγω του Συντάγματος, ωστόσο όπως είπε, «θέλουμε την άποψη του».
Ερωτηθείς εάν πίσω θεωρεί πως πίσω από την απόφαση για αναστολή της δίωξης του πολιτικού υπάρχουν αλλότρια κίνητρα, απάντησε «πέστε μου ποιος πείθετε στην κοινωνία, ότι δεν είχε να κάνει το γεγονός ότι το πρόσωπο που του αναστάλθηκε η δίωξη είναι στέλεχος του ΔΗΣΥ, μέλος του πολιτικού γραφείου. Αν ήταν στέλεχος άλλου κόμματος θα προχωρούσαν; Ρωτάτε τον μέσο Κύπριο. Προφανής η απάντηση».
Από πλευρά της η αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σε δηλώσεις της στον Alpha ανέφερε πως «αυτό που ζει η κοινωνία τις τελευταίες μέρες είναι πρωτόγνωρο. Έχω διαβάσει την απόφαση. Με απογοήτευσαν πολύ χθες οι δηλώσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία απόφαση του ΕΔΑΔ το οποίο εμείς και ως χώρα και ως κοινωνία, επικαλούμαστε το ορθό, το έγκυρο, το θέσφατο των αποφάσεων του και καλά κάνουμε. Ιδιαίτερα δε όταν για αυτές τις περιπτώσεις αυτών των θυμάτων είναι τρομακτικό για μία κοινωνία, για μία πολιτεία, να σου υποδεικνύει το ΕΔΑΔ ότι πέραν του ισχυριζόμενου Γολγοθά που το θύμα λέει ότι πέρασε, η ίδια η πολιτεία έχει θυματοποιήσει εκ νέου αυτή την κοπέλα που ισχυρίζεται ότι πέρασε τα πάνδεινα».
Χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα οι οποίες μαζί με το περιεχόμενο της απόφαση του ΕΔΑΔ, είπε , έχουν εντείνει το αίσθημα εκδίκησης που δικαίως νιώθει ο κόσμος. Εγώ θέλω δικαιοσύνη, λογοδοσία, θέλω αυτή η κοπέλα και όλες οι κοπέλες να βρουν το δίκιο τους».
Κατανοεί, όπως είπε το ενδιαφέρον για παραίτηση ή μη παραίτηση και τόνισε πως «εγώ αν ήμουν στην θέση τους μπορεί να παραιτούμουν. Αν υποθέσουμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε παραίτηση και μπαίνει κάποιος άλλος και τα πράγματα συνεχίζουν ως έχουν, θα νιώθουμε εντάξει με τη συνείδηση μας ότι κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε; Μιλάω για τον κάθε ένα από εμάς, είτε είναι πολιτικός, είτε είναι πολίτης, είτε έχει οποιανδήποτε άλλη ιδιότητα».
Αναφερόμενη στον νομικό, Αχιλλέα Δημητριάδη η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε πως «είναι αναμενόμενο και κατανοητό απόλυτα να ζητά εκδίκηση ο κόσμος. Μπορεί και εγώ να το νιώθω. Εγώ ζητώ δικαιοσύνη για όλα τα θύματα και όχι μόνο για αυτή την κοπέλα. Έχουμε μία μάνα που αναζητά τον λόγο που τις επέστρεψαν το παιδί της μέσα σε ένα κασόνι, μετά που πήγε να κάνει τη θητεία του. Θέλω να έχουμε δικαιοσύνη σε αυτό τον τόπο. Πρέπει να έχουμε θεσμούς δικαιοσύνης. Εδώ και χρόνια λέγαμε ότι αλλού στρέφουμε την προσοχή μας για τα θέματα της δικαιοσύνης και αλλού είναι οι ανάγκες».
«Αν σήμερα είχαμε τον διαχωρισμό εξουσιών και τον δημόσιο κατήγορο, πάλι θα έχει το ανέλεγκτο ένας από τους δύο. Αυτό που κατά την άποψη μου που μία νούσιμη και ψύχραιμη πολιτεία, πολιτική, θεσμοί, πολίτες, πρέπει να κάτσει να δει πως επικαιροποιούμε και εξυγχρονίζουμε το ανελαστικό του Συντάγματός μας ώστε αυτή η πρόνοια του ανέλεγκτου που όντος ισχύει από το 1960, να μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να λειτουργεί με όρους του 2025, διαφορετικά δεν θα είναι το τελευταίο περιστατικό που θα δούμε. Ξέρουμε όλοι την ευθύνη που έχουμε», σημείωσε.
Παράλληλα η κ. Ερωτοκρίτου επισήμανε πως «ας αναλάβουμε με ψυχραιμία, σοβαρότητα, αξιοπρέπεια, ευθιξία και αγάπη για τον τόπο μας και για τον λαό μας πραγματικά τις ευθύνες μας και όταν το κάνουμε να βγάλουμε πολιτικά τα μάτια μας. Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι δικαιοσύνη».
Ερωτηθείσα τι ανέμενε η ίδια από την δημοσιογραφική διάσκεψη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, σημείωσε πως «ανέμενα να ακούσω την πλήρη συμφωνία με τις διαπιστώσεις που καταθέτει το ΕΔΑΔ. Η απόφαση εκδόθηκε την Παρασκευή και κάποιος που αναλαμβάνει πραγματικά την ευθύνη χρησιμοποιεί τις επόμενες 72 ώρες για να καταλήξει και να παρουσιάσει το τι θα γίνει για να αλλάξουν α πράγματα, ώστε τουλάχιστον από σήμερα να υπάρχει δικαιοσύνη. Δεν είναι καμία δυσνόητη απόφαση. Ο σωστός χειρισμός πρέπει να είναι η ανάληψη της ευθύνης να μετουσιωθεί άμεσα σε τουλάχιστον μία απολογία και άμεση διόρθωση».
Παράλληλα ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, σε δήλωσή του στο Sigma ανέφερε πως «αν πρέπει να υπάρχει απαξίωση ή αποδοκιμασία, θα πρέπει να υπάρχει απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Και λέω, για παράδειγμα, ότι η απαξίωση και η οργή απέναντι στο πρόσωπο που αυτή τη στιγμή υπηρετεί ως Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είναι δικαιολογημένη. Και από την στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη των πράξεων για τις οποίες έχει καταδικαστεί, θα πρέπει να παραιτηθεί».
Επισήμανε πως «δεν στρέφεται κανείς εναντίον του θεσμού του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Κρίνουμε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο πρέπει να παραιτηθεί. Ομοίως, επιτρέψτε μου να πω ότι, θα πρέπει - και αυτό είναι και εισήγηση προς την κοινωνία - να φερόμαστε, ως πολίτες, απέναντι στα πρόσωπα, όχι απέναντι στους θεσμούς. Υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι εκθέτουν και αμαυρώνουν το θεσμό του βουλευτή, υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι είναι και σοβαροί και εργατικοί και υπεύθυνοι και ενεργούν με τον τρόπο που ενεργούν, με βάση πάντα τις απόψεις τους, εννοείται».
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΠΑ από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ανέφερε πως «αναμφίβολα η θεσμική κρίση που έχει δημιουργηθεί στη δικαιοσύνη, είναι σε υψηλά επίπεδα. Έγινε ένα σοβαρότατο λάθος, μια αξιολόγηση η οποία κρίθηκε από το ΕΔΑΔ με σοβαρότατες αναφορές στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτές οι αναφορές αγγίζουν ριζικά την Νομική Υπηρεσία και επιβάλλουν συμμόρφωση της Νομικής Υπηρεσίας και των θεσμών προς τις αποφάσεις».
Σε σχέση με την συνέντευξη τύπου του κ. Αγγελίδη, ο Αλέκος Τρυφωνίδης, ανέφερε πως αυτή «θα μπορούσε να περιοριστεί στην αναγνώριση του λάθους, του σοβαρότατου, που έκανε στην πρώτη του δήλωση και να μας αναγγείλει μέτρα, τα οποία θα συμμορφωνόμασταν προς τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Σίγουρα η παραίτηση δεν διορθώνει τα πράγματα, είναι προσωπικό του θέμα τι θα αποφασίσει».
Περαιτέρω ανέφερε πως «ουσία για μας είναι πώς αποτρέπουμε και πώς συμμορφωνόμαστε, ώστε να κάνουμε όλες εκείνες τις θεσμικές αλλαγές για να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία και δεν δέχομαι πως κανένας θα έχει το ανέλεγκτο. Εδώ παρουσιάζεται ένα μεγάλο κενό. Όταν λαμβάνονται αποφάσεις για να αναστείλεις μια ποινική δίωξη, θα πρέπει να δημοσιοποιείται ο λόγος για να γνωρίζει η κοινωνία. Όχι σε όλες τις υποθέσεις αλλά σε αυτά τα σοβαρά θέματα».
Καταληκτικά, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «εφόσον ο κ. Αγγελίδης δεν παραιτείται, αυτές οι αλλαγές τις θέλω να έρθουν από τους ίδιους. Με όλο το σεβασμό, κάποιες είναι καλές προτάσεις αλλά αυτή η συμμόρφωση πρέπει να είναι πλήρης οριζόντια και κάθετη, ώστε μαζί, εργαζόμενοι όλοι, Βουλή, Κυβέρνηση, Εισαγγελία, Δικαστήρια, να επανακτήσουμε την αξιοπιστία των θεσμών και να μας εμπιστεύονται οι πολίτες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης σε Εισαγγελία η Αστυνομία για την αναστολή δίωξης-«Γνώριζαν πριν την καταχώρηση» είπε το ΕΔΑΔ
- Σκληρή επίθεση ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ για την απόφαση Αγγελίδη-«Ανίερη παρέα με Ειρήνη και Οδυσσέα, στρατηγική διάλυσης»
- «Υπεύθυνη» για την αναστολή δίωξης του πολιτικού, «υπεύθυνη» για το μέλλον της επανακαταχώρησης της υπόθεσης
- Το «όχι» συνεπάγεται με «όχι», οτιδήποτε άλλο είναι βιασμός... Από θύματα θύτες λόγω στερεοτυπικών αντιλήψεων
