Νέο γεωτρύπανο από Τουρκία για έρευνες στη Λιβύη

Δύο νέα γεωτρύπανα αγόρασε η Τουρκία για έρευνες στη Λιβύη και τη Μερσίνη, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στα ίδια δημοσιεύματα υποστηρίζεται ότι η κίνηση της Τουρκίας έχει σημασία την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, με έδρα το Τομπρούκ, σχεδιάζει να επικυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπεγράφη με την Τουρκία το 2019 μετά από ένα κενό έξι ετών. Αναφέρουν ότι η χρήση των νέων πλοίων σε δραστηριότητες εξερεύνησης φυσικού αερίου στη Λιβύη θεωρείται ως ένα βήμα που θα ενισχύσει την ενεργειακή διπλωματία της Τουρκίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για το West Draco και West Dorado που αγόρασε από τη Νορβηγία η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) και όπως αναφέρουν επεκτείνοντας τον στόλο της με στόχο την ενεργειακή ανεξαρτησία, η TPAO σχεδιάζει να επιταχύνει την έρευνα υδρογονανθράκων στα βαθιά νερά με τα νέα πλοία.

Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το West Draco και το γεωτρύπανο West Dorado, τα οποία ανήκουν στον στόλο της Norwegian Eldorado Drilling, θα υπηρετήσουν μαζί με τέσσερα άλλα πλοία του στόλου της TPAO. 

Προσθέτουν ότι το West Draco, που κατασκευάστηκε το 2014, και το West Dorado, που κατασκευάστηκε το 2015, θα χρησιμοποιηθούν στη Λιβύη και στην Μερσίνη. Και τα δύο πλοία έχουν δυνατότητα γεώτρησης σε βάθος 12.192 μέτρων ενώ 200 άτομα προσωπικό μπορούν να εργαστούν στα πλοία.

Αναφέρεται ότι η TPAO πλήρωσε 245 εκατομμύρια δολάρια ανά πλοίο. Αφού τα πλοία μεταφερθούν στην Τουρκία, θα υποβληθούν πρώτα σε συντήρηση και στη συνέχεια θα αποσταλούν στους τόπους υπηρεσίας τους. 

Η Τουρκία έχει ήδη στον στόλο της άλλα 4 γεωτρύπανα: Φατίχ, Γιαβούζ, Κανουνί και Αμπντουλχαμίντ Χαν. Ανακοινώθηκε ότι το Φατίχ ανακάλυψε 540 δισεκατομμυρία κυβικά μέτρα φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα. Το Αμπντουλχαμίντ Χαν ανακοινώθηκε ότι βρήκε 75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο κοίτασμα Göktepe-3, με τρέχουσα αξία 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Να μην έχουμε καμία άλλη Κυριακή»-Συγκλονίζουν οι γονείς της Γρίβα μετά την καταδίκη του 40χρονου
Συνελήφθη μητέρα για παιδική πορνογραφία στην Ελλάδα-Πωλούσε φωτογραφίες και βίντεο της 12χρονης κόρης της
Στο εδώλιο ο «Άλλος Άνθρωπος» και οι συγγενείς του-Παραπομπή Πολυχρονόπουλου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Συγκινεί η μητέρα της Κυριακής Γρίβα-«Δικαιώθηκε η ψυχή της, θα βγαίνω μπροστά για όσες γυναίκες με χρειάζονται»
Ομόφωνα ένοχος ο 40χρονος για ανθρωποκτονία από πρόθεση της Κυριακής Γρίβα-Επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Επεισόδια με μπουκάλια και χημικά στη διαμαρτυρία για το ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο στην Κρήτη
Ένοχοι επτά κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Επεισοδιακή καταδίωξη στα Άνω Λιόσια με οδηγό ένα οκτάχρονο παιδί
«Παρακάλεσέ με, ζήτα συγγνώμη»-Η μαρτυρία ασθενή που κατήγγειλε γιατρό για φακελάκι
Δύο κόσμοι στη Ρόδο για τους Ισραηλινούς τουρίστες-Συγκέντρωση και συλλήψεις, υποδοχή με γλυκά και κεράσματα