Διοργάνωσε ανοιχτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τα ναρκωτικά ο ΔΗΣΥ-Κάλεσμα για εθνικό διάλογο
11:28 - 09 Ιουλίου 2025

Σε συνέχεια της πρόσφατης δημοσιογραφικής διάσκεψης κατά την οποία κατατέθηκε ένα ολιστικό πλαίσιο 27 προτάσεων για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, ο Δημοκρατικός Συναγερμός προχώρησε με τη διοργάνωση ανοιχτής συζήτησης στρογγυλής τραπέζης (Town Hall Meeting), με τη συμμετοχή της προέδρου του κόμματος, Αννίτας Δημητρίου.
Σε ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ αναφέρει, «''Στήριξη και θεραπεία στον χρήστη, πόλεμος στον έμπορο'': με αυτό το σύνθημα στο επίκεντρο, η συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη να μετασχηματιστεί ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία προσεγγίζει το πρόβλημα των ναρκωτικών. Στόχος είναι η υιοθέτηση μιας ανθρωποκεντρικής και θεραπευτικής προσέγγισης για τους εξαρτημένους, σε συνδυασμό με μια αυστηρή, θεσμικά θωρακισμένη καταστολή απέναντι στα κυκλώματα διακίνησης».
Προστίθεται πως, «την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Μιχάλης Ιωαννίδης, Συντονιστής του Συμβουλίου Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου και στο πρώτο μέρος της συζήτησης δόθηκε έμφαση στη πολιτική, νομική και επιχειρησιακή διάσταση του προβλήματος».
Παράλληλα η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αννίτα Δημητρίου, τόνισε την ανάγκη για εθνική και διακομματική συνεννόηση, υπογραμμίζοντας ότι η αντιμετώπιση των ναρκωτικών αποτελεί υπερκομματική εθνική ευθύνη.
Από την πλευρά της, η κ. Τίνα Παύλου, Υπεύθυνη Χαρτοφυλακίου Πρόνοιας και Διευθύντρια της θεραπευτικής κοινότητας «Αγία Σκέπη», εστίασε στην ανθρώπινη διάσταση της εξάρτησης, προβάλλοντας τη σημασία της θεραπείας και της επανένταξης. Οι Βουλεύτριες κ. Σάβια Ορφανίδου και κ. Ρίτα Σούπερμαν αναφέρθηκαν, αντιστοίχως, στο θεσμικό πλαίσιο αυστηροποίησης της νομοθεσίας και στις προκλήσεις της αστυνομικής δράσης στην πρώτη γραμμή.
Όπως αναφέρει ο ΔΗΣΥ, «το δεύτερο μέρος της συζήτησης εμβάθυνε στην πρακτική εφαρμογή των πολιτικών προτάσεων με διάλογο με το κοινό. Τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της ψυχικής υγείας και την υποστήριξη των περιπτώσεων διπλής διάγνωσης. Με παρεμβάσεις και νομικών αναλύθηκαν οι προτάσεις υπό το φως της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για τη δήμευση ανεξήγητου πλούτου. Παρουσιάστηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χρήστες στην πρόσβαση σε θεραπεία. Ο κ. Γαβριήλ Ευστρατίου, μεταξύ άλλων και λειτουργός της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), ανέδειξε τη σημασία της πρόληψης και της πολιτικής τεκμηρίωσης στα δεδομένα».
«Η δέσμη των προτάσεων του Δημοκρατικού Συναγερμού περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον διορισμό ψυχολόγου σε κάθε σχολείο, τη δημιουργία δικτύου Drop-In Centers χωρίς λίστες αναμονής, την επέκταση του θεσμού της θεραπείας αντί φυλάκισης για εξαρτημένους, τη δυνατότητα διαγραφής ποινικού μητρώου για άτομα που έχουν απεξαρτηθεί, καθώς και τη χρήση του ευρωπαϊκού πλαισίου για τη δήμευση περιουσιών εμπόρων ναρκωτικών», σημειώνει ακόμη.
«Σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή ατόμων που ανήκουν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται ενεργά στους τομείς της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης, οι οποίοι εμπλούτισαν τη συζήτηση με την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την πρόσκληση της κ. Αννίτας Δημητρίου προς όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμμετάσχουν σε έναν εθνικό διάλογο, με κοινό στόχο να καταστεί η Κύπρος η ασφαλέστερη χώρα για τους πολίτες της και η πιο επικίνδυνη για τους εμπόρους ναρκωτικών», καταλήγει η ανακοίνωση.
