Εκατοντάδες τραυματίες από τη φωτιά στη Μασσαλία-Φόβοι ότι ο Μιστράλ θα τη θέσει ξανά εκτός ελέγχου
07:23 - 09 Ιουλίου 2025

«Δεν έχει τελειώσει ακόμα», μονολογεί ένας κάτοικος της συνοικίας Εστάκ Μασσαλίας, καθώς οι φλόγες έχουν τυλίξει αρκετά σπίτια. Σε ένα τοπίο που μοιάζει με Αποκάλυψη, ο δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας προειδοποιεί ότι η πυρκαγιά την οποία οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό μερικό έλεγχο, βρίσκεται «προ των πυλών» της Μασσαλίας και το γαλλικό «112» οδηγεί εκατοντάδες κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους.
Προς το παρόν, η θηριώδης φωτιά οι καπνοί της οποίας χθες κυριολεκτικά σκοτείνιασαν την πόλη, έχει προκαλέσει 110 τραυματισμούς, ενώ οι οιωνοί για τους πυροσβέστες και τους κατοίκους της Μασσαλίας που δίνουν μάχη με τις φλόγες δεν δείχνουν καλοί: Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία αναφέρει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι με ριπές θα συνεχιστούν- είναι άλλωστε η εποχή του Μιστράλ, του διάσημου ανέμου που αυτή τη φορά λειτουργεί ως παράγοντας που μετατρέπει μικρές εστίες σε megafires.
Στο αεροδρόμιο της Μασσαλίας, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 11 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα άρχισαν να εκτελούνται κάποιες πτήσεις, ενώ οι αρχές του αεροδρομίου συμβουλεύουν τους ταξιδιώτες να συμβουλεύονται τις αεροπορικές τους εταιρείες πριν μεταβούν στο αεροδρόμιο, για να ενημερωθούν εάν η πτήση τους θα πραγματοποιηθεί. Ο Γάλλος πρόεδρος -ο οποίος βρισκόταν χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη, δήλωσε τη στήριξή του «στους πυροσβέστες μας και τις δυνάμεις που έχουν εμπλακεί ενάντια στις πυρκαγιές στα νοτιοανατολικά, όπως στη Μασσαλία, τη Ναρβόν και το Λε Πενς-Μιραμπό». Σήμερα η Γαλλία παραμένει σε συναγερμό.
Ο Μιστράλ σημαίνει συναγερμό
Στη Γαλλία, η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση «ακραίου κινδύνου» για πυρκαγιές, καθώς οι μετεωρολόγοι βλέπουν ότι οι συνθήκες αυτές τις μέρες μοιάζουν με εκείνες του 2017, όταν τουλάχιστον 12.500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους σε μαζικές εκκενώσεις περιοχών λόγω των πυρκαγιών.
Είναι η εποχή του Μιστράλ, του μεσογειακού, έντονου, ξηρού και κρύου βορειοδυτικού ανέμου ο οποίος μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 90 χιλιόμετρα την ώρα σε ριπές, όπως αναμενόταν για χθες (τελικά έφτασε μέχρι 70 χ.α.ω.) με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου. Καθώς σήμερα οι θερμοκρασίες αυτές αναμένεται να ξεπεράσουν τους 33, οι μετεωρολόγοι λένε ότι εάν ο Μιστράλ ξαναφυσήξει, το ρίσκο να «φουντώσει» η πυρκαγιά της Μασσαλίας είναι τεράστιο. Άλλωστε ο Μιστράλ είναι ένας από τους ισχυρότερους ανέμους της Ευρώπης.
Ο υπουργός Εσωτερικών Bruno Retailleau δήλωσε ότι η πυρκαγιά γύρω από τη Μασσαλία θα περιοριζόταν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας, εάν οι θυελλώδεις άνεμοι που υποδαυλίζουν τις φλόγες εξασθενήσουν, όπως αναμένεται. Μέχρι στιγμής, 400 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί, περίπου δώδεκα σπίτια καταστράφηκαν και άλλα 63 υπέστησαν ζημιές, είπε. Πρόσθεσε ότι περίπου 100 άνθρωποι είχαν επίσης υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς, μεταξύ των οποίων και από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Τη στιγμή που σας μιλάω δεν υπάρχουν νεκροί, κάτι που είναι αξιοσημείωτο δεδομένης της έκτασης των πυρκαγιών», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης, καθώς επισκέφθηκε πυροσβέστες στην περιοχή. «Αλλά υπάρχουν όλοι οι λόγοι να πιστεύουμε ότι οδεύουμε προς ένα καλοκαίρι υψηλού κινδύνου».
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αιτία φαίνεται να ήταν ένα όχημα που έπιασε φωτιά στον αυτοκινητόδρομο A552. Η κλιματική κρίση δημιουργεί συνθήκες που επιτρέπουν σε τέτοιες πυρκαγιές να καίνε ταχύτερα, πιο έντονα και σε μεγαλύτερες εκτάσεις.
Η πυρκαγιά έχει σταματήσει πολλές από τις υπηρεσίες της πόλης. Εκτός από το αεροδρόμιο της Μασσαλίας, τα σιδηροδρομικά δρομολόγια από και προς το βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα της πόλης διακόπηκαν, δύο αυτοκινητόδρομοι, κεντρικοί δρόμοι και αρκετές οδικές σήραγγες στην πόλη έκλεισαν, ενώ πολλά δρομολόγια λεωφορείων ακυρώθηκαν, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
