«Υπεύθυνη» για την αναστολή δίωξης του πολιτικού, «υπεύθυνη» για το μέλλον της επανακαταχώρησης της υπόθεσης
Γιώργος Χατζηπαναγή 06:00 - 09 Ιουλίου 2025

Όταν ο Σάββας Αγγελίδης αποφάσιζε να αναστείλει τη δίωξη κατά προσώπου που καταγγέλθηκε για βιασμό, το βάρος της ευθύνης έπεσε στην 28χρονη καταγγέλλουσα, καθώς θεωρήθηκε ότι με την μαρτυρία που παρείχε δεν θα είχε επιτυχία η υπόθεση στο Δικαστήριο. Τώρα που το ΕΔΑΔ έκρινε ότι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματά της, ο Σάββας Αγγελίδης της έριξε εκ νέου το βάρος της ευθύνης, σε ό,τι αφορά το μέλλον της επανακαταχώρησης της υπόθεσης. Ζητείται, δηλαδή, από την ίδια να αποφασίσει κατά πόσον είναι πρόθυμη να αναλάβει το ρίσκο να επαναθυματοποιηθεί από την Νομική Υπηρεσία, η οποία, όπως έκρινε το ΕΔΑΔ, την επαναθυματοποίησε ήδη την πρώτη φορά που επιχείρησε να βρει το δίκαιο της διά της δικαστικής οδού και να αποφασίσει εάν εμπιστεύεται πρόσωπα που δεν πιστεύουν στην αξιοπιστία της μαρτυρίας της, ώστε να προχωρήσει η υπόθεση.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που εξάγεται από τα λεγόμενα του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος έριξε το μπαλάκι για επανάνοιγμα της υπόθεσης στο ίδιο το θύμα, στην οποία απευθύνθηκε την περασμένη Δευτέρα η Νομική Υπηρεσία διά μέσου της δικηγόρου της, ώστε να επανακαταχωρηθεί ενώπιον Δικαστηρίου η υπόθεση, νοουμένου βέβαια ότι θα το αποδεχθεί η ίδια η 28χρονη.
Το ΕΔΑΔ στην απόφασή του ανέφερε πως ορισμένες λέξεις και επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν από τους κατήγορους και εν τέλει από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κατά την αξιολόγηση της υπόθεσης «μεταφέρουν προκαταλήψεις και σεξιστικά στερεότυπα, τα οποία πιθανόν να αποθαρρύνουν την εμπιστοσύνη γυναικών, ως θύματα έμφυλης βίας, στο σύστημα Δικαιοσύνης». Ως εκ τούτου, εύλογα διερωτάται κάποιος γιατί καλείται η γυναίκα να εμπιστευτεί τις ίδιες Αρχές, που την αντιμετώπισαν μέσα από το πρίσμα των σεξιστικών στερεοτύπων, με αποτέλεσμα να παραβιαστούν βασικά δικαιώματά της.
Ταυτόχρονα, αποτελεί ερώτημα πώς το σύστημα Δικαιοσύνης θα την πείσει να βρεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου, όταν ο ίδιος ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας είχε προεξοφλήσει ότι τα στοιχεία δεν επαρκούν για να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση και η μαρτυρία της δεν είναι επαρκώς αξιόπιστη.
Ουσιαστικά, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας πετά στο θύμα το μπαλάκι της ευθύνης να αποφασίσει εάν και κατά πόσον θέλει να επανανοίξει η υπόθεση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή αμφισβητείται κατά πόσον θα θελήσει να το πράξει, δεδομένων των όσων έχει βιώσει μέχρι σήμερα.
Πάντως, ο ίδιος ο Σάββας Αγγελίδης, κληθείς να σχολιάσει εάν ο λόγος που θα επανακαταχωρηθεί η υπόθεση με τη σύμφωνο γνώμη του θύματος είναι για να επιβεβαιωθεί η ορθότητα της απόφασής του, απάντησε πως «η απόφαση για επανακαταχώρηση δεν έχει τέτοια κίνητρα, ου αι και αλίμονο να είχαμε τέτοια κίνητρα. Ήταν μετά από επαναξιολόγηση της απόφασης του ΕΔΑΔ και από κατευθύνσεις που έχουμε λάβει. Δεν είμαστε άτομα με στρατηγική, αλλά ερμηνεύουμε νομικά όλα αυτά τα ζητήματα. Πιστεύω ότι θυματοποιούνται και πρόσωπα χωρίς να υπάρχει λόγος».
Από την άλλη, τυχόν επανακαταχώρηση της υπόθεσης δεν ελλοχεύει κινδύνους μόνο για την ίδια την παραπονούμενη, αλλά δημιουργεί και ένα τεράστιο νομικό έρεισμα για την υπεράσπιση του πολιτικού προσώπου, ώστε να επικαλεστεί κατάχρηση από πλευράς της Νομικής Υπηρεσίας.
Την ίδια ώρα, μέσα από τις αναφορές του Σάββα Αγγελίδη, μπορεί να αναλαμβάνεται στα λόγια η ευθύνη της αποτυχίας στην εν λόγω υπόθεση, αλλά ουσιαστικά τις καταμερίζει σε ολόκληρο το σύστημα και το σύστημα εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο με εκείνο που οδήγησε στην καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ΕΔΑΔ, παρά τις προθέσεις και τις εξαγγελίες για βελτιώσεις. Ο κ. Αγγελίδης, αφού αντέκρουσε τις πολιτικές υπόνοιες ότι η πολιτική δίωξη αναστάλθηκε επειδή το εν λόγω πρόσωπο είναι στέλεχος πολιτικού κόμματος, είπε πως «αν υπήρχε αυτό, δεν θα καταχωρούσαμε την υπόθεση, διότι υπέστη ζημιά ο κατηγορούμενος που απέσυρε την υποψηφιότητά του».
«Πιστεύετε ότι ο μηχανισμός που έχω εξηγήσει για σκοπούς αξιολόγησης της μαρτυρίας και αναστολής της υπόθεσης είναι μηχανισμός που ακολουθήθηκε μόνο γι' αυτή την υπόθεση; Αυτό καταλάβαμε όλοι; Δόθηκε αυτή η εξήγηση, πέρασε από όλο το σύστημα, από ένα λειτουργό, από ομάδα δικηγόρων, από υπεύθυνο του ποινικού τομέα και με τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα», πρόσθεσε.
Από την ουσία των δηλώσεών του σε σχέση με την υπόθεση, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η αναφορά του ότι «η αποτυχία μέσα από μια δικαστική διαδικασία, η οποία είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο υπό τις περιστάσεις, με την κρίση την οποία έχουμε αποφασίσει, ως εξήγησα πιο πάνω σε ένα δισέλιδο της απόφασης που αφορά στην υπόθεση, θα στείλει λανθασμένο μήνυμα για τέτοιες υποθέσεις. Αυτό που εννοώ, είναι ότι από τη στιγμή που γίνεται καθολική προσπάθεια από τους αρμόδιους με μοναδικό σκοπό να αντιμετωπίσουμε τέτοιας φύσεως αδικήματα και να καλέσουμε τα θύματα να καταγγέλλουν τέτοια γεγονότα στις αστυνομικές Αρχές, εάν υπάρχει μια σειρά από απόρριψη τέτοιας φύσεως υποθέσεων από τα Δικαστήρια, τότε δημιουργείται ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Πιθανόν να δοθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι τέτοιες υποθέσεις δεν έχουν τη θετική κατάληξη στο Δικαστήριο».
Ωστόσο, δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψιν τα μηνύματα που στέλνονται στα θύματα, όταν γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι η καταγγελία τους συνεπάγεται το ρίσκο να μην γίνονται πιστευτές, ότι οι ανθρώπινες αδυναμίες τους ως απότοκο του τραύματος μπορεί να εκληφθούν ως έλλειψη αξιοπιστίας και ότι η καταγγελία τους μπορεί να οδηγήσει στην επαναθυματοποίησή τους αντί στην απονομή Δικαιοσύνης και στο τέλος να παραβιάζονται ξανά τα δικαιώματά τους.
Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, πάντως, δήλωσε πως «νομίζω ότι μετά από τέτοια απόφαση του ΕΔΑΔ ενδυναμώνεται η όλη διαδικασία για να ληφθούν μέτρα, όχι μόνο από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και από άλλες υπηρεσίες για προώθηση των υποθέσεων ενώπιον Δικαστηρίων. Είναι ένα από τα ζητήματα. Το ΕΔΑΔ είπε και για την έλλειψη εφαρμογής διαδικασιών. Αυτά που κάνουμε τώρα είναι για να αναβαθμίσουμε αυτά τα μέτρα που θεωρώ ότι είναι προς την κατεύθυνση των θυμάτων ή των παραπονουμένων, ώστε όσο πιο πολλές υποθέσεις να είναι ενώπιον της Δικαιοσύνης».
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιας φύσεως υποθέσεις δεν είναι οι μοναδικές που αναστέλλονται οι ποινικές διώξεις, αφού υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις που συμβαίνει το ίδιο. Τότε, ο κ. Αγγελίδης απάντησε «ξέρετε τον λόγο όμως; Ο λόγος είναι ότι αποσύρονται τα παράπονα. Άρα δεν έχουμε μαρτυρία και αποσύρουμε τέτοιες υποθέσεις. Είναι από τα ζητήματα που πιστεύω ότι με τις ενέργειες και τις εισηγήσεις που θα κάνουμε σε άλλες αρμόδιες Αρχές, θα είναι η συνεχής υποστήριξη των ευάλωτων προσώπων, ώστε να συνεχίσουν μέχρι τέλος, για να έχουμε τη μαρτυρία τους ενώπιον Δικαστηρίου».
Σημειώνεται ότι ο κ. Αγγελίδης φρόντισε να αποποιηθεί της όποιας ευθύνης και για την καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε στις αρχές του έτους για τη 19χρονη Βρετανίδα και συνδέθηκε με την υπόθεση της Ν.Τ. μέσα από τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν, αναφέροντας ότι «στην ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας ήταν διαφορετικά πρόσωπα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις λήφθηκαν επί Κώστα Κληρίδη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Η καλύτερη άμυνα δεν είναι η επίθεση σε αυτή την περίπτωση... Η προστασία του θεσμού το μεγαλύτερο διακύβευμα
- Μπήκε επίθεση ο Αγγελίδης-Έδειξε ενορχηστρωμένη εκστρατεία για παραίτηση του, άφησε αιχμές για κίνητρα
- Σπάει τη σιωπή της η Ν.Τ που δικαιώθηκε στο ΕΔΑΔ-«Σας κατέθεσα ένα βίωμα. Και εσείς τι κάνατε κ. Αγγελίδη; Με μετατρέψατε σε κατηγορούμενη»
