Εκατοντάδες πολίτες σε διαμαρτυρία έξω από τη Νομική-Κατηγόρησε τον Αγγελίδη για αλαζονεία και ζήτησε παραίτηση η ΠΟΓΟ
19:40 - 08 Ιουλίου 2025

Με ισχυρά μηνύματα πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία με αφορμή την καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ΕΔΑΔ για την υπόθεση βιασμού της 18χρονης από πολιτικό πρόσωπο και την αποτυχία διερεύνησης καταγγελίας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν συνολικά 15 οργανώσεις, ανάμεσά τους από το ΑΚΕΛ, το Κίνημα Οικολόγων και της ΕΔΕΚ. Σύνθημα της διαμαρτυρίας είναι «απαιτούμε καταπολέμηση του σεξισμού και κάθαρση στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης».

Την ίδια ώρα υποβλήθηκε υπόμνημα με εννέα συνολικά απαιτήσεις και στο οποίο αναφέρεται πως «η πρόσφατη καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), για την αποτυχία των Αρχών να διερευνήσουν καταγγελία βιασμού, δεν είναι είδηση. Είναι επαναλαμβανόμενη επιβεβαίωση των σοβαρών και δομικών παθογενειών ενός σεξιστικού, ανεπαρκούς και εχθρικού απέναντι στα θύματα συστήματος Δικαιοσύνης».
Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι «η συγκεκριμένη απόφαση του ΕΔΑΔ, αλλά και προηγούμενες –όπως αυτή που αφορά την υπόθεση της νεαρής Βρετανίδας στην Αγία Νάπα– καταδεικνύουν:
- Συστηματική αποτυχία της Ανακριτικής, Δικαστικής και Εισαγγελικής Αρχής να πράξουν τα βασικά
- Αποτυχία των αρμόδιων αρχών να διερευνήσουν την υπόθεση και να προστατεύσουν τα θύματα
- Ενέργειες στη βάση σεξιστικών στερεοτύπων
- Συστηματική επαναθυματοποίηση των γυναικών που τολμούν να καταγγείλουν, διαιώνιση της κουλτούρας του βιασμού και της ατιμωρησίας των δραστών και εν τέλει τιμωρία των θυμάτων που τολμούν να μιλήσουν
- Καίρια ευθύνη του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του οποίου οι χειρισμοί εγείρουν πλέον σοβαρά ερωτήματα σκοπιμότητας και πολιτικής συγκάλυψης

Παράλληλα στο υπόμνημα επισημαίνεται πως «η αναιτιολόγητη άρνηση πρόσβασης στον φάκελο, η αδιαφάνεια και η επαναλαμβανόμενη προβληματική εμπλοκή του συγκεκριμένου προσώπου, δημιουργούν ένα μόνο εύλογο συμπέρασμα: αν υπάρχει ευθιξία, οφείλει να υπάρξει και παραίτηση».

«Ως οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα και έχοντας ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών και ιδιαίτερα των γυναικών, στο σύστημα Δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας του κράτους Δικαίου:
- Στεκόμαστε δημόσια και συλλογικά ενάντια στον σεξισμό της Δικαιοσύνης
- Ζητούμε θεσμική λογοδοσία και κάθαρση
- Απαιτούμε:
- Σεβασμό στα Δικαιώματα των θυμάτων
- Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων που προνοεί η νομοθεσία και εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων λειτουργών
- Εναρμονισμό του ορισμού της συναίνεσης στη νομοθεσία με βάση τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και τις υποδείξεις της GREVIO
- Νομοθετικές και διοικητικές αλλαγές
- Τέλος στην αποσιώπηση και τη συγκάλυψη
- Απόδοση θεσμικών και πολιτικών ευθυνών

Στον χαιρετισμό της η Γενικής Γραμματέα ΠΟΓΟ, Σκεύης Κουκουμά, ανέφερε πως «στεκόμαστε ξανά εδώ, έξω από τη Νομική Υπηρεσία και τη Γενική Εισαγγελία. Όχι από συνήθεια – από αγανάκτηση. Όχι γιατί περιμέναμε κάτι διαφορετικό αλλά γιατί αρνούμαστε να συνηθίσουμε. Αρνούμαστε να δεχτούμε το σεξισμό, τη συγκάλυψη, την αλαζονεία».
Επιπρόσθετα η κ. Κουκουμα σημείωσε πως «είμαστε εδώ όχι γιατί έχουμε «αλλότρια κίνητρα» όπως είπε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας σήμερα! Είμαστε εδώ με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε κάθε γυναίκα και κάθε θύμα. Είμαστε εδώ κε Αγγελίδη, γιατί ντρεπόμαστε κάθε φορά που ακούμε τι δημιουργούν οι αποφάσεις και οι πράξεις σας! Γιατί νιώθουμε οργή κάθε φορά που δίνετε προβάδισμα στους θύτες έναντι των θυμάτων», ενώ τόνισε πως «το πρόβλημα δεν είναι η καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ΕΔΑΔ. Το πρόβλημα είναι η αποτυχία, ο σεξισμός και η συγκάλυψη. Πρόβλημα είναι η αποτυχία ολόκληρου του συστήματος απονομής δικαιοσύνης».

«Κύριε Βοηθέ Γενικέ Εισαγγελέα, η αλαζονεία με την οποία απευθυνθήκατε σήμερα στον κυπριακό λαό δεν είναι άγνωστη σε εμάς. Είναι η ίδια αλαζονεία που αντιμετωπίζουν οι κακοποιημένες γυναίκες σε όλα τα επίπεδα: στις Ανακριτικές, στις Δικαστικές και Εισαγγελικές Αρχές. Είναι πολλά τα παραδείγματα που έχουμε να δώσουμε! Σήμερα δεν γνωρίζατε πόσες υποθέσεις έμφυλης βίας έχετε μπροστά σας! Ούτε πόσες έχουν αποσυρθεί! Σταθήκατε μόνο στο να μας πείτε ότι οι υποθέσεις αποσύρονται επειδή αποσύρουν τα θύματα! Αλήθεια κύριε Αγγελίδη, ποια μέτρα λάβατε για να μην αποσύρουν τα θύματα; Ποιες προτάσεις και μέτρα καταθέσατε ενώπιον των αρμόδιων αρχών για να προστατεύσουν και να στηρίξουν αυτές τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν ένα σωρό εμπόδια;», σημείωσε.
Παράλληλα η κ. Κουκουμά ανέφερε πως «ζητάμε να μας πείτε τους αριθμούς κύριε Αγγελίδη. Αλλά πάνω από όλα ζητάμε να δείτε τους ανθρώπους πίσω από τους αριθμούς! Τις ανάγκες, τη ψυχολογική τους κατάσταση, το φόβο μέσα στον οποίο ζουν! Απαιτούμε άμεση διεξαγωγή έρευνας για να μας πείτε για όλες τις υποθέσεις που “έκοψαν ή κουκούλωσαν” και αφορούσαν σεξουαλική βία κατά των γυναικών. Όχι σιωπή. Όχι συγκάλυψη. Όχι άλλη αναβολή στην απονομή δικαιοσύνης».

Σημείωσε πως «πολλοί έτρεξαν να ρίξουν το θέμα στα μαλακά. Να πουν ότι φταίνε «οι παραλείψεις», πως φταίει το σύστημα. Το σύστημα όμως δεν είναι κάτι άυλο και αόρατο. Το σύστημα είναι οι άνθρωποι που το αποτελούν και δυστυχώς, κύριε Βοηθέ Γενικέ Εισαγγελέα, το ΕΔΑΔ ήταν ξεκάθαρο για τις σεξιστικές και πατριαρχικές αντιλήψεις με τις οποίες αντιμετωπίσατε το θύμα, κλείσατε την υπόθεση και επαναθυματοποιήσατε μία γυναίκα που βρήκε το θάρρος να μιλήσει».
«Δυστυχώς θα το πούμε ξανά! Για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών δεν αρκούν οι εκστρατείες που καλούν τα θύματα να μιλήσουν! Χρειάζονται νομοθεσίες, πολιτικές και πρακτικές που να μπορούν να εμπιστευτούν, που να μπορούν να τις κάνουν να νιώσουν ασφαλείς. Δυστυχώς όποια τολμήσει, στις περισσότερες φορές θα αντιμετωπίσει βουνό τις αναχρονιστικές διαδικασίες, τις σεξιστικές αντιλήψεις και στο τέλος την επαναθυματοποίηση της», σημείωσε.
Επιπρόσθετα η κ. Κουκουμά σημείωσε πως «ως Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ, δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουμε μπροστά, να εκπροσωπήσουμε θύματα, να συμπαρασταθούμε σε γυναίκες, να καταγγείλουμε διαιώνιση της κουλτούρας του βιασμού και της ατιμωρησίας των δραστών και τώρα να καταγγείλουμε τις σκοπιμότητες για πολιτικές συγκάλυψης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, του οποίου οι χειρισμοί εγείρουν πλέον σοβαρά ερωτήματα».
Απευθυνόμενη στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, ανέφερε πως «αναρωτιόμαστε, γιατί αρνηθήκατε να δώσετε το φάκελο της υπόθεσης στο ΕΔΑΔ; Γιατί αν αυτό δεν εγείρει υποψίες συγκάλυψης τότε τι άλλο μπορεί να συμβαίνει; Όχι, δεν είστε υπεράνω κριτικής, ούτε εσείς ούτε η νομική υπηρεσία, ούτε αποτελεί άβατο από το οποίο οι πολίτες αυτής της χώρας απαγορεύεται να έχουν απαιτήσεις. Ναι, έχουμε απαιτήσεις κύριε Βοηθέ Γενικέ Εισαγγελέα και αφού αναλαμβάνετε όπως λέτε τις ευθύνες σας, πρέπει να παραιτηθείτε! Δεν βρεθήκατε ξαφνικά σήμερα στη θέση σας για να λέτε πως θα λάβετε σήμερα διορθωτικά μέτρα! Οφείλατε να συμμορφωθείτε στις συστάσεις της GREVIO, όχι να περιμένετε δύο αποφάσεις καταπέλτη από το ΕΔΑΔ. Οφείλατε εδώ και καιρό να πάρετε ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα τα οποία απαιτούμε και σας ξαναθυμίζουμε».
«Απαιτούμε άμεσες αλλαγές. Εναρμονισμό του ορισμού της συναίνεσης στη νομοθεσία με όσα προτάσσει η Grevio και οι πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Απαιτούμε ουσιαστική εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων που αφορούν το χειρισμό των υποθέσεων έμφυλης βίας. Απαιτούμε εκπαίδευση όλων των εμπλεκομένων, περιλαμβανομένων των Αστυνομικών, των Ανακριτών, των Εισαγγελέων, των δικαστών. Αν σε αυτή τη χώρα υπάρχει κράτος Δικαίου, ας το αποδείξει με δράση: λογοδοσία, εκπαίδευση, αλλαγές στη νομοθεσία, τιμωρία όσων συγκάλυψαν».
Καταλήγοντας σημείωσε πως «η καταγγέλουσα στην περίπτωση της καταδικαστικής απόφασης του ΕΔΑΔ πρέπει να θεωρείται παράδειγμα από όλες και όλους εμάς. Παράδειγμα θάρρους και επιμονής και για αυτό την συγχαίρουμε! Σήμερα στέλνουμε το μήνυμα: η Δικαιοσύνη δεν είναι υπεράνω κριτικής. Είναι υπεύθυνη απέναντι στις γυναίκες και στους πολίτες που έχει προδώσει. Με συλλογικό αγώνα, άντρες και γυναίκες, θα συνεχίσουμε να ρίχνουμε φως εκεί που άλλοι προσπαθούν να κρατήσουν σκοτάδι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Με τον διαχωρισμό εξουσιών απαντά ο ΠτΔ στις επικρίσεις Αγγελίδη-«Αντίθετες απόψεις και από κάποιους στην Νομική Υπηρεσία»
- Σ. Αγγελίδης: «Δεν χρειάζεται να θέσω την παραίτηση μου σε κανένα. Αν αποφασίσω να αποχωρήσω, θα αποχωρήσω»
- Χ. Κληρίδης: Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε λειτουργός της δικαιοσύνης να συνταυτίζει τον εαυτόν του με τη δικαιοσύνη
- Η καλύτερη άμυνα δεν είναι η επίθεση σε αυτή την περίπτωση... Η προστασία του θεσμού το μεγαλύτερο διακύβευμα
