Απαντά στην κριτική για την στάση της για Αγγελιδη η Κυβέρνηση-Δείχνει ξανά τη Βουλή για θωράκιση εξουσιών
09:35 - 08 Ιουλίου 2025

Τη θέση της Κυβέρνησης για ανεξαρτησία των θεσμών, επανέλαβε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο οποίος παρέπεμψε εκ νέου στα νομοσχέδια που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής, για το διαχωρισμό εξουσιών, κληθείς να σχολιάσει τις έντονες αντιδράσεις που επικρατούν από τα πλείστα κόμματα, που ζητούν την παραίτηση του Σάββα Αγγελίδη από τη θέση του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ή την ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε στην κριτική λέγοντας ότι «αυτή η Κυβέρνηση αλλά και άλλες όταν τοποθετήθηκε ή όταν υπήρξε πολιτική τοποθέτηση για άλλους ανεξάρτητους θεσμούς, κάποιοι πολλοί εξ' αυτών που σήμερα απευθύνονται προς την Κυβέρνηση έλεγαν για ποδηγέτηση των ανεξάρτητων θεσμών από την Κυβέρνηση».
Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη «νομίζω αυτό που αναμένει η κοινωνία από εμάς που έχουμε σήμερα το δημόσιο βήμα και καλούμαστε να τοποθετηθούμε, είναι πρώτα απ' όλα οι απαντήσεις μας να είναι υπεύθυνες, έχοντας πάντοτε επίγνωση του θεσμικού ρόλου, αλλά και της θεσμικής υπευθυνότητας που θα τοποθετούμαστε. Αυτή η θεσμική υπευθυνότητα θα πρέπει να έχει στο επίκεντρο και στον πυρήνα όλων των τοποθετήσεων μας και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και μια νηφάλια προσέγγιση».
Σημείωσε πως «έχετε πει ως προς τον θεσμό και ως προς την αντίληψη της κοινωνίας. Κατανοούμε πλήρως τις αντιδράσεις, αλλά και το δημόσιο ενδιαφέρον για ένα ζήτημα που απασχόλησε και το ΕΔΑΔ, αλλά και πόσο μάλλον όταν αφορά υποθέσεις πολύ σοβαρών αδικημάτων, είτε αυτές αφορούν στην προκειμένη περίπτωση ενδεχόμενο βιασμό, κακοποίησης γυναικών, παιδικής πορνογραφίας και πολλών άλλων. Θεωρώ ότι αυτό που απασχολεί την κοινωνία είναι απόλυτα κατανοητό».
Την ίδια στιγμή, συνέχισε, «αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε στην Κύπρο, αλλά και όσοι από εμάς καλούμαστε να τοποθετούμαστε, είναι ότι αυτή η σαφήνεια με την οποία με έχετε καλέσει να τοποθετηθώ, αποδεικνύεται στην πράξη. Αποδεικνύεται όχι μέσα από ρητορικές τοποθετήσεις που πολλές φορές εις γνώση κάποιων δεν έχουν καμία νομική ή θεσμική υπόσταση, αλλά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των συνταγματικών εξουσιών, αρμοδιοτήτων, ο καθένας από εμάς τοποθετείται και πράττει. Είναι εδώ ακριβώς που έχουμε πει ότι αυτή η Κυβέρνηση πολύ πριν και χωρίς να συνδέεται με αυτή την υπόθεση, έχει προωθήσει θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ακριβώς για να εκσυγχρονιστούν θεσμοί, για να θωρακιστούν περαιτέρω διαδικασίες».
Υπέδειξε πως «αυτή η Κυβέρνηση, αυτό που έχει πει, σύμφωνα με τις συνταγματικές πρόνοιες, είναι όλες οι συστάσεις και γι' αυτή την υπόθεση, αλλά και ευρύτερα του ΕΔΑΔ να υλοποιηθούν τάχιστα, αλλά και να θεσπιστούν εκείνες οι διαδικασίες που θα μπορέσουν να θωρακίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Νομική Υπηρεσία και η δικαιοσύνη βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε «να αναμένουμε. Υπάρχουν πρόνοιες στα νομοσχέδια. Είναι 38 νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής, όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας και είναι άλλα αυτά που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Υπάρχει και νομοσχέδιο που όπως έχει πει ο υπουργός Δικαιοσύνης, ήδη βρίσκεται σε πολύ προχωρημένη διαβούλευση με το Ανώτατο και θα προωθηθεί για να ενσωματωθεί σε αυτό το πλέγμα των 38 νομοσχεδίων, ως προς τον καθορισμό κριτηρίων και δημοσιοποίησης αυτών σε περίπτωση δίωξης ή αναστολής δίωξης από τον Γενικό Δημόσιο Κατήγορο. Υπάρχουν πρόνοιες που μπορούν να εφαρμοστούν πολύ σύντομα».
Το δεύτερο, είπε «είναι ότι δεν υπάρχει κανείς στη χώρα μας σήμερα, που να θεωρεί ότι αυτή η απόφαση του ΕΔΑΔ περιποιεί τιμή η περιβάλλει με εμπιστοσύνη ή είναι θετική για την Κυπριακή Δημοκρατία, ως προς την κυπριακή δικαιοσύνη και ως προς την ουσία αυτής της υπόθεσης. Εμείς γι' αυτό το λόγο είναι που αυτό που επιθυμούμε, αυτές οι συστάσεις του ΕΔΑΔ να υλοποιηθούν άμεσα κι όχι μόνο γι'΄αυτή την περίπτωση αλλά ευρύτερα».
Τόνισε επίσης πως «η συζήτηση πρέπει να εστιάσει στην ουσία. Πώς μπορούν να κατοχυρωθούν εκείνες οι θεσμικές τομές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι διαδικασίες που ακολουθούνται και στη χώρα μας, γιατί γνωρίζεται ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ αποτελούν τη βάση για θεσμικές τομές σε πολλά κράτη του κόσμου και να γίνει ένας νηφάλιος δημόσιος πολιτικός λόγος, να διεξαχθεί μια πολιτική συζήτηση από την οποία θα εξαχθούν χρήσιμα και πολύ περισσότερο επικοδομητικά συμπεράσματα».
Εξάλλου, ο κ. Λετυμπιώτης ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας να τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου που έπαυσε τον Γενικό Ελεγκτή, λέγοντας πως «για πολλοστή φορά θα το πούμε. Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και υπεύθυνοι. Οι διαδικασίες που προνοούνται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι συγκεκριμένες. Έχετε θέσει κάποια ερωτήματα τα οποία τα αρμόδια όργανα για να τα απαντήσουν, υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να τροχιοδρομηθεί και προνοείται στο Σύνταγμα».
Επισήμανε ακόμα ότι «για πολλές φορές κι αυτή η Κυβέρνηση αλλά και άλλες όταν τοποθετήθηκε ή όταν υπήρξε πολιτική τοποθέτηση για άλλους ανεξάρτητους θεσμούς, κάποιοι πολλοί εξ' αυτών που σήμερα απευθύνονται προς την Κυβέρνηση έλεγαν για ποδηγέτηση των ανεξάρτητων θεσμών από την Κυβέρνηση. Είναι αυτό που πρέπει να διαφυλάξουμε. Οι τοποθετήσεις μας στη δημόσια σφαίρα να αναγνωρίζουν και να ζυγίζουν τις συνταγματικές εξουσίες, τη θεσμική σοβαρότητα και τα όρια τα συνταγματικά και την ανεξαρτησία των θεσμών».
Πέραν τούτου, συνέχισε, «υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και αρμόδια όργανα που μπορούν να τις αναλάβουν κι είναι εδώ που εστιάζεται αυτό που είπα προηγουμένως ότι πρέπει να συζητήσουμε επί της ουσίας. Όταν λέμε για τα αντανακλαστικά του κράτους, πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι. Είναι τα αντανακλαστικά της Πολιτείας, που είναι η δικαστική εξουσία, η νομοθετική εξουσία, η εκτελεστική εξουσία. Είναι εδώ που θα δούμε και στην πράξη από τον Σεπτέμβριο πόσο γρήγορα θα εξεταστούν, θα εγκριθούν και θα ψηφιστούν σε νόμο αυτά τα 38 νομοσχέδια που έχουμε ενώπιον μας, για τον εκσυγχρονισμό ενός θεσμού μετά από 65 χρόνια. Αν μου επιτρέπεται ένα ευρύτερο σχόλιο, είναι εδώ που ζυγίζεται και η πολιτική ευθύνη όλων μας».
Υπέδειξε εξάλλου ότι «αυτή η Κυβέρνηση σε μόλις δύο χρόνια προχώρησε σε κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχω γνώση να έχει προχωρήσει οποιαδήποτε άλλη Κυβέρνηση και βρίσκεται ήδη ενώπιον της Βουλής. Αυτό μας ενδιαφέρει είναι να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τους ανεξάρτητους θεσμούς. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν από τη Βουλή να το εγκρίνει το συντομότερο δυνατό».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος τοποθετήθηκε στην υπόθεση της Ντόριας Βαρωσιώτου και ζήτησε από το Ανώτατο να τεκμηριώσει τους λόγους παύσης της, αλλά στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση. Όπως είπε, «ο Πρόεδρος δεν πήρε θέση εάν ορθώς ή εσφαλμένα λήφθηκε η απόφαση. Είπε ότι θα ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση να δημοσιοποιηθούν οι λόγοι και τα κριτήρια για λήψη αυτής της απόφασης. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, θα το πω για τέταρτη φορά, η Κυβέρνηση λέει ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν πλήρως οι συστάσεις του ΕΔΑΔ».
Επίσης, σε σχέση με το ποιες θα είναι οι συνέπειες για αυτόν που έκανε τους χειρισμούς στην υπόθεση της Ν.Τ., ο κ. Λετυμπιώτης υπέδειξε πως «μου απευθύνεται ένα ερώτημα που για να απαντήσω, πρέπει να ενημερωθώ ποιο είναι το αρμόδιο όργανο που θα εξετάσει. Οι διαδικασίες είναι πολύ συγκεκριμένες. Βλέπω στο δημόσιο λόγο ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στο πως προσεγγίζουν κάποια πρόσωπα στο δημόσιο λόγο την αντιμετώπιση που θα πρέπει να έχει η εκτελεστική εξουσία στους ανεξάρτητους θεσμούς. Κάποτε πρέπει αυτή η ανεξαρτησία να διαφυλάττεται ως κόρη οφαλμού. Κάποτε η Κυβέρνηση εγκαλείται γιατί δεν υπερβαίνει αυτή την εξουσία των θεσμών και να τοποθετείται κατά τρόπο που να θεωρείται ότι είναι οι ενδεδειγμένη. Η εκάστοτε Κυβέρνηση ή εκτελεστική εξουσία, εάν θέλει να είναι θεσμικά υπεύθυνη, θα πρέπει να διαφυλάττει και τις πρόνοιες του Συντάγματος και τις συνταγματικές εξουσίες και τις ανεξαρτησίες των θεσμών, αλλά κυρίως να εστιάσει σε αυτά που θα θωρακιστούν. Ο πυρήνας είναι η υλοποιήση των συστάσεων του ΕΔΑΔ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Σείεται η Νομική Υπηρεσία μετά την καταδίκη του ΕΔΑΔ-Επιμένουν κόμματα και βουλευτές για παραίτηση Αγγελίδη
- Πώς απαντά η Κυβέρνηση στο εάν θα ζητηθεί η παραίτηση Αγγελίδη-«Για χρόνια ακούμε τον σεβασμό στην ανεξαρτησία των θεσμών»
- Επανήλθε το Άλμα, ζητά από Πρόεδρο να καλέσει σε παραίτηση Σαββίδη και Αγγελίδη-Παραπέμπει στην απόφαση Ρίκκου
- Μαζική η διαμαρτυρία έξω από τη Νομική Υπηρεσία για την απόφαση του ΕΔΑΔ-Συμμετέχουν 16 οργανώσεις
- Στο μικροσκόπιο της Βουλής η απόφαση του ΕΔΑΔ-«Η Νομική Υπηρεσία δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της απόφασης»
- Ζητά αναδιαμόρφωση διαδικασιών μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ ο Δικηγορικός Σύλλογος-Εκφράζει έντονο προβληματισμό
