Τα συνεχόμενα λάθη του Φειδία και οι συνέπειες της ψήφου-«Τολμηρή η κίνηση της συνέντευξη Τατάρ αλλά...»
Άντρια Δημητρίου 06:00 - 06 Ιουλίου 2025

Το… θαύμα του έκανε για άλλη μία φορά ο ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου, μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας που τον δείχνει να προχωρά σε συνέντευξη με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στο λεγόμενο «προεδρικό» στα κατεχόμενα. Κυβέρνηση και κόμματα, όπως ήταν αναμενόμενο, έσπευσαν να προχωρήσουν σε άμεση καταδίκη και σφοδρή κριτική της πράξης του, ειδικότερα λίγες μόλις ημέρες πριν από την πολυμερή συνάντηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.
Η ενέργεια αυτή του ευρωβουλευτή επικρίθηκε έντονα και από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, καθώς την ώρα που επέλεξε να πραγματοποιήσει τη συνέντευξη με τον κ. Τατάρ, απουσίαζε παντελώς από την πρώτη τοποθέτηση της Χαρίτας Μάντολες στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά την οποία μίλησε στην Επιτροπή LIBE για το ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο κ. Παναγιώτου υποπίπτει σε σοβαρά επικοινωνιακά ή πολιτικά σφάλματα. Ας μην ξεχνάμε ότι, πέρσι, ανήμερα της επετείου της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, δημοσίευσε βίντεο με Τουρκοκύπριο influencer, επισημαίνοντας ότι «μας μαθαίνουν τη μισή αλήθεια».
Αναλύοντας τη νέα αυτή πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή, ο κοινωνιολόγος Νίκος Περιστιάνης ανέφερε στον REPORTER πως «ο Φειδίας εμφανίστηκε από την αρχή σαν ένας ανορθόδοξος πολιτικός, ή μάλλον μη-πολιτικός. Ήταν ένας πολίτης που ουδέποτε είχε εμπλακεί ενεργά με την πολιτική, κάτι που τόνιζε και ο ίδιος, και η βασική του υπόσχεση ήταν ότι θα ενεργούσε πολύ διαφορετικά από τους υπόλοιπους πολιτικούς. Κατά τη γνώμη μου, η μετέπειτα πορεία του υπήρξε συνεπής με αυτό που εξήγγειλε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γιατί σε χουμίζει και σε παρακαλεί ο Τατάρ, Φειδία;
Όπως εξηγεί, «το να αναμένουμε τώρα να συμπεριφέρεται όπως ένας παραδοσιακός πολιτικός σημαίνει ότι δεν είχαμε κατανοήσει εξαρχής τις θέσεις και τις προθέσεις του, οι οποίες ήταν εμφανώς απολίτικες, χωρίς καμία ουσιαστική πολιτική προπαίδεια. Η μόνη του δέσμευση ήταν ότι θα προσεγγίζει τα πράγματα διαφορετικά από τους υπόλοιπους. Άρα, να τον περιμένουμε να λειτουργεί εντός των πλαισίων γενικά αποδεκτών πολιτικών κανόνων, είναι αντίφαση, δεδομένου ότι ο ίδιος εξ αρχής αυτοπροσδιορίστηκε εντελώς διαφορετικά».
Ο κ. Περιστιάνης χαρακτήρισε τολμηρή την κίνηση του ευρωβουλευτή να προχωρήσει σε συνέντευξη με τον κ. Τατάρ, τονίζοντας πως «είναι σαφές ότι έχει εκφράσει φιλικές διαθέσεις απέναντι στους Τουρκοκύπριους, δηλώνοντας ότι για εκείνον προέχει η φιλία, η ευκαιρία να γνωρίσει τον “άλλο” και να αναγνωρίσει ότι και οι δύο πλευρές πιθανόν να έχουν διαπράξει σφάλματα στο παρελθόν». Συνέχισε λέγοντας πως «οι παραδοσιακοί πολιτικοί επιλέγουν ενέργειες που θα τους φέρουν περισσότερους υποστηρικτές, αποφεύγοντας κινήσεις που ενδέχεται να αποξενώσουν κοινό. Το γεγονός ότι ο Φειδίας έλαβε μία τόσο τολμηρή και αντισυμβατική θέση, δείχνει πως συνεχίζει να διακατέχεται από μια διάθεση διαφοροποίησης. Δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, αλλά αυτό που ο ίδιος θεωρεί σωστό, ανεξαρτήτως του αντίκτυπου».
Ο κοινωνιολόγος επεσήμανε πως η συγκεκριμένη ενέργεια του Φειδία δεν διαφέρει από τις προηγούμενές του, χαρακτηρίζοντάς την «ανορθόδοξη και εικονοπλαστική, με την έννοια ότι δεν τον ενδιαφέρει ο σεβασμός στα καθιερωμένα, αλλά τον ενδιαφέρει να διεισδύσει ο ίδιος σε έναν χώρο και να τον αποδώσει μέσα από τη δική του οπτική. Δίνει σε όσους ενδιαφέρονται μια εναλλακτική ματιά στο τι εξερευνά και πώς το προσεγγίζει».
Τι προσέφερε η πορεία του μέχρι σήμερα
Αναλύοντας τη γενικότερη συμβολή του κ. Παναγιώτου, ο κ. Περιστιάνης σημείωσε πως, προσωπικά, πιστεύει στην οργανωμένη πολιτική, στα θεσμικά όργανα, στα πολιτικά κόμματα, στο Κοινοβούλιο και στο αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό σύστημα, μέσα από το οποίο ο λαός επιλέγει τους εκπροσώπους του. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «θεωρώ το “πείραμα Φειδία” ενδιαφέρον. Αντιλαμβάνομαι ότι πολλές από τις τοποθετήσεις του ενοχλούν, όμως από τη στιγμή που μία μερίδα του λαού τον ψήφισε ακριβώς επειδή ήταν αντιπολιτικός, έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει όσα εξήγγειλε και να δούμε το αποτέλεσμά τους. Άλλωστε θα υπάρξουν εκλογές και τότε ο κόσμος θα κρίνει αν πέτυχε ή απέτυχε στην αποστολή του».
Μέχρι τότε, συνέχισε, «έχουμε κάθε δικαίωμα να συζητούμε και να κρίνουμε αν ξεφεύγει από τα όρια ή αν η στάση του δημιουργεί πρόβλημα στην Κύπρο και στην κοινότητά μας. Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι προκαλεί πρόβλημα το γεγονός ότι ένας πολίτης επιλέγει μια διαφορετική πολιτική στάση. Το ότι είδε τον ηγέτη της άλλης κοινότητας εξαρτάται από το πώς έγινε και πώς θα το παρουσιάσει. Η πραγματικότητα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι δεν είναι τα άτομα που αναγνωρίζουν κυβερνήσεις. Άρα, ό,τι κι αν κάνει ο Φειδίας, η αναγνώριση ενός μη αναγνωρισμένου κράτους μπορεί να γίνει μόνο από άλλα κράτη, όχι από πρόσωπα. Οι πράξεις του δεν έχουν ουσιαστικό διπλωματικό βάρος».
Αναλύοντας τις πτυχές της απόφασης για τη συνέντευξη με τον κ. Τατάρ, ο κ. Περιστιάνης τόνισε πως «ο Φειδίας ζει σε μια πραγματικότητα, την οποία ταυτόχρονα αμφισβητεί και προσπαθεί να κατανοήσει μέσα από ανορθόδοξες και εικονοπλαστικές μεθόδους. Επιχειρεί να φέρει στο φως πτυχές που συχνά παραβλέπονται όταν μια κοινωνία αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με έναν ομοιογενή και ενιαίο τρόπο».
Προέβλεψε ότι, εφόσον η συνέντευξη δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, ο κ. Παναγιώτου πιθανόν να ήθελε «να ακούσει από κοντά την άποψη του Τατάρ, να του θέσει ερωτήματα που ο ίδιος δεν έχει ακόμα απαντήσει στο μυαλό του, να κατανοήσει καλύτερα τους Τουρκοκύπριους και τις εμμονές τους. Δεν τον ενδιαφέρει τόσο ο τρόπος, όσο το αποτέλεσμα: να βγάλει στην επιφάνεια τις “αλήθειες” που εκείνος θεωρεί σημαντικές».
«Ανώριμος, απολίτικος, αλλά με δικαίωμα στον πειραματισμό»
Χαρακτηρίζοντας τον ως ένα «νεαρός πολιτικός ανώριμο, απολίτικος» σημείωσε πως αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά οδήγησαν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να τον ψηφίσει και σημείωσε πως «αφού είναι εκεί έχει το δικαίωμα να πειραματίζεται, ωστόσο οι απόψεις κάποιου ατόμου ουδόλως επηρεάζουν την γενική αποδοχή της διεθνούς νομιμότητας ενός κράτους ή ότι θα δώσει ξαφνικά αναγνώριση σε ένα μη αναγνωρισμένο κράτος. Αυτά είναι μικρότητες, στενότητα σκέψεως και το μόνο στο οποίο ωφελεί είναι στο να παρουσιάσει τους φορείς αυτής της διάθεσης ελέγχου, ως πατριώτες και όλους τους υπόλοιπους ως μη πατριώτες, κάτι εντελώς απαράδεκτο για μία κοινωνία».
«Γιατί να θέλουμε να σιγήσει μία φωνή η οποία, μπορεί να είναι ανώριμη, αλλά προσπαθεί να ψάξει με το δικό της τρόπο. Υπάρχει δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, έστω και αν δεν μας αρέσει όπως και το δικαίωμα στην κριτική. Η συνέντευξη του Τατάρ στο Φειδία δεν θα αλλάξει κάτι, απλώς θα δώσει την ευκαιρία στον Τατάρ να πει τις εντελώς αδικαιολόγητες μπούρδες του και ελπίζει κανείς ότι ο ίδιος ο Φειδίας είχε τις ελάχιστες γνώσεις να μπορεί να θέσει τα σωστά ερωτήματα», επισήμανε.
Από την άλλη ο κ. Περιστιάνης σημείωσε πως «συνήθως δεν λέει κάτι σημαντικό, όμως επειδή έχει μία διάθεση να διερευνά πράγματα με διαφορετικό τρόπο, προσωπικά δεν θα τον καταδίκαζα για αυτή του τη στάση αλλά για την αμορφωσιά του και για το γεγονός ότι δεν καταλαβαίνει αρκετά περί πολιτικής για να μπορεί η σκέψη του να είναι γόνιμη και να φέρει πραγματικές εισηγήσεις και προτάσεις για οποιανδήποτε αλλαγή. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι ψάχνετε και αφού κάποιοι τον ψήφισαν, ας τον αφήσουμε και εμείς απλά θα κάνουμε την κριτική μας».
Ερωτηθείς εάν θα χάσει την εύνοια του κόσμου, εάν συνεχίζει με τις ίδιες θέσεις και απόψεις, ο κ. Περιστιάνης ανέφερε πως «ληδη θεωρώ ότι έχει χάσει μία μεγάλη μερίδα ακροδεξιών που τον είχαν ψηφίσει. Άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην οργανωμένη πολιτική, που πιστεύουν στην ατομική προσπάθεια και όχι στη συλλογική. Προηγουμένως όμως δεν ήξεραν τίποτα για το τι συμβολίζει. Τώρα σιγά σιγά κάποιοι θα φύγουν γιατί νιώθουν ότι δεν τους εκφράζει με τον τρόπο που θα ήθελαν».
Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι influencers καταφέρνουν να κερδίσουν την εύνοια του κόσμου και να κερδίσουν θέσεις κλειδιά αποτελεί ένα χαστούκι στο παραδοσιακό πολιτικό σκηνικό ο κ. Περιστιάνης τόνισε πως «είναι ένα χαστούκι στο δικό μας πρόσωπο διότι σημαίνει πως υπάρχουν προβλήματα και τρύπες στο σύστημά μας και επιτρέψαμε σε άτομα που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική».
«Έχουμε μία ευκαιρία να τους ξανακρίνουμε στο μέλλον, αλλά μέχρι τότε θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο που λειτουργούν και πολιτεύονται τα κόμματα για να μην έχουμε ξανά ένα τέτοιο συμβάν, πράγμα όμως που δεν αποκλείεται παρόλο που μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει συνταρακτικές αλλαγές εντός των κομμάτων για να μην αποτραπούν νέα παρατράγουδα τύπου Φειδία. Δεν φαίνεται να γίνονται οι απαραίτητες τομές που θα ξαναδημιουργούσαν εμπιστοσύνη των πολιτών στα κόμματα. Μπορεί να μην υπάρξουν άτομα με τόσο μεγάλο εκτόπισμα όπως του Φειδία στις ευρωεκλογές, αλλά θα παρόμοια φαινόμενα τα οποία μπορούν να κάνουν ζημιά σε κόμματα πιο συγκροτημένα» σημείωσε.
Καταλήγοντας ο κ Περιστιάνης σημείωσε πως «η δημοκρατία πρέπει συνεχώς να ελίσσεται σύμφωνα με τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο, κατά κάποιο τρόπο αυτές οι εξελίξεις αρχής είναι αν θέλετε μία προειδοποίηση στα κόμματα ότι έχουμε μπει σε μία νέα εποχή που πρέπει να αλλάξουν και τα ίδια με τρόπο που θα τα βοηθήσει να επιβιώσουν».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Φειδία μην υποκύψεις στις απειλές»-Κάλεσμα Τατάρ για δημοσιοποίηση της συνέντευξης
- Η επικίνδυνη αμάθεια που πλήττει την Κυπριακή Δημοκρατία και ο Φειδίας που παθαίνει αλλά δε μαθαίνει
- Εξοργισμένη η Κυβέρνηση με το podcast Φειδία με Τατάρ-«Προσπάθεια εργαλειοποίησης από το ψευδοκράτος»
- Έντονη αντίδραση ΔΗΚΟ για τη συνέντευξη Φειδία από Τατάρ-«Πιόνι της τουρκικής διπλωματίας και των ΜΜΕ»
- Στη λεγόμενη «προεδρία» στα κατεχόμενα ο Φειδίας-Έλαβε συνέντευξη από τον Τατάρ
