«Έπεσαν στο πεδίο της τιμής και διάβηκαν ως σύμβολα ανδρείας»-Είκοσι τρία χρόνια μοιραία συντριβή του Bel 206

Το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, Αντιπτεράρχου Στυλιανού Δεμένεγα, Επισμηναγού Πάρη Αθανασιάδη, Πλωτάρχη Νικόλα Γεωργίου και Σμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή, τελέστηκε το Σάββατο, στην εκκλησία Αποστόλου Λουκά στα Κούκλια, Πάφου προϊσταμένου του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσορρογιάτισσας Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρσινόης Παγκρατίου.

Το ελικόπτερο τύπου Bell 206 πραγματοποιούσε πτήση από το αεροδρόμιο Λακατάμιας στην αεροπορική βάση Ανδρέα Παπανδρέου στην Πάφο, για τη παρακολούθηση νυκτερινής εκπαιδευτικής δραστηριότητας και συνετρίβη στην κοιλάδα των Κουκλιών, σε απόσταση δύο  χιλιομέτρων από τον τελικό του προορισμό με αποτέλεσμα τον τραγικό χαμό των πέντε αξιωματικών.

Τον επιμνημόσυνο λόγο του Υπουργού Άμυνας Βασίλη Πάλμα εκφώνησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Γιώργος Τσιτσικώστας.

«Είκοσι τρία χρόνια έχουν περάσει από την τραγική εκείνη ημέρας όπου πέντε αδικοχαμένοι αξιωματικοί έπεσαν στο πεδίο της τιμής και διάβηκαν ως σύμβολα ανδρείας και αυταπάρνησης την πύλη των αθανάτων ηρώων μας», ανέφερε.

Οι μορφές τους ως φωτεινά άστρα θα στολίζουν αένεα τον βραδινό ουρανό της Κύπρου για να καθοδηγούν τόσο εμάς όσο και τις επόμενες γενιές με το παράδειγμα τους, είπε ο κ. Πάλμας.

Ο Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική τους διαδρομή και οι πράξεις τους συνέχισε, θα παραμείνουν βαθιά χαραγμένες στην μνήμη και στις καρδιές μας.

Οι πέντε αετοί, είπε ο Υπουργός Άμυνας, «που κοσμούν το μνημείο στο χώρο της θυσίας τους και αποτελούν σύμβολο δύναμης και ανδρείας θα συνεχίσουν να μας υποδεικνύουν καθημερινά το χρέος που έχουμε έναντι της μοιρασμένης μας πατρίδας».

«Οφείλουμε ως κυπριακός λαός να σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών των πέντε θυσιασθέντων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς αλλά και όλων των ηρωικώς αγωνιζομένων που έδωσαν την ζωή τους υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Κύπρου και τα ιδανικά του ελληνισμού», ανέφερε.

Σε μια εποχή που όλες οι αξίες δοκιμάζονται, πρόσθεσε, «έχουμε ανάγκη να εμπνεύσουμε τους νέους μας με πρότυπα επιφανών συμπατριωτών μας που πορεύτηκαν με ανιδιοτέλεια στον δρόμο του καθήκοντος και της προσφοράς και αγωνίστηκαν για το δίκαιο της πατρίδας μας με γενναιότητα, υπερηφάνεια, αφοσίωση και εντιμότητα».

«Ας αντλήσουμε λοιπόν τα διδάγματα που μας παρέδωσαν με την αξία τους και με σθένος και αποφασιστικότητα να πορευτούμε με ενότητα και ομοψυχία στο δρόμο που θα οδηγήσει την απελευθέρωση της πατρίδας και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του λαού μας», είπε καταληκτικά.

Εξάλλου σε ομιλια του ο Χριστόδουλος Κάιζερ κοινοτάρχης Κουκλιών εξήρε την θυσία των πέντε ηρώων σημειώνοντας πως αποτελεί υποχρέωση μας να αγωνιστούμε για την επανένωση του νησιού μας.  

Ακολούθησαν τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου στον χώρο του μνημείου στην περιοχή Άγιοι Πέντε Μάρτυρες, βόρεια του χωριού Κούκλια. Επίσης δρομείς του Σωματείου Περικλής Δημητρίου Κύπρου  μετέφεραν την φλόγα τιμής ένεκαν 10 χιλιομέτρων εις μνήμη των αξιωματικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται ο πολιτικός απόηχος κατά Αγγελίδη μετά και την ανακοίνωση του-Επιμένουν κόμματα στην παραίτηση του
Με καθυστέρηση η τοποθέτηση ΔΗΣΥ για την καταδίκη του ΕΔΑΔ-Πώς τοποθετείται
«Έπεσαν στο πεδίο της τιμής και διάβηκαν ως σύμβολα ανδρείας»-Είκοσι τρία χρόνια μοιραία συντριβή του Bel 206
Λεωφορείο που μετέφερε εθνοφρουρούς το όχημα που τυλίχθηκε στις φλόγες στον αυτοκινητόδρομο
Ασθενής σε πλοίο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην ακτή-Έστησε επιχείρηση το ΚΣΕΔ
Μαραθώνια δικαστική διαδικασία για βαρυποινίτη και επιχειρηματία-Εκτός κάδρου τα ναρκωτικά, «δεν επιβεβαιώθηκε η παροχή προστασίας»
Όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες στον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισαν οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας (pic)
Παρίστανε τον πελάτη σε φούρνο στη Λευκωσία, έσπρωξε την υπάλληλο και έφυγε με τις εισπράξεις
Οι προεκτάσεις από το χαστούκι του ΕΔΑΔ, το ζήτημα του ανέλεγκτου του Εισαγγελέα και η πολιτική ευθύνη
Υπό πίεση η Δικαιοσύνη... Παρενέργειες λόγω Βαρωσιώτου και ΕΔΑΔ, νομικά σφάλματα με διαφορετικό απόηχο