Κυνηγούν τον... κανένα για να κερδίσουν τους πολίτες τα κόμματα-Πλήρης η απογοήτευση της κοινωνίας

Την πλήρη δυστοκία των κομμάτων να πείσουν τους πολίτες ότι μπορούν να οδηγήσουν την Κύπρο σε καλύτερες μέρες, καταδεικνύει το πολιτικό βαρόμετρο της IMR και του REPORTER, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη και δείχνει τον... κανένα, ως καλύτερη επιλογή από όλα τα πολιτικά κόμματα σε τομείς όπως η διαφθορά, η ικανότητα διοίκησης του τόπου, η κατανόηση των αναγκών των πολιτών και το Κυπριακό.

Η εν λόγω αντίληψη δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται από τους πολίτες, που δείχνουν την απαρέσκειά τους προς τα πολιτικά κόμματα του τόπου, αφού πανομοιότυπες είναι και οι απαντήσεις που δόθηκαν στην δημοσκόπηση του περασμένου Μαρτίου, με τις αποκλίσεις να είναι σχεδόν σε όλα τα πεδία από ελάχιστες έως μικρές.

Παρότι οι πολίτες στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στα κόμματα, μέσω των δημοσκοπήσεων, εντούτοις οι τελευταίοι δεν φαίνεται να τα λαμβάνουν, όπως αποδεικνύεται μέσα από τα νέα αποτελέσματα κι αυτό διότι η «γραμμή» επικοινωνίας και πειθούς μεταξύ κομμάτων και ψηφοφόρων, έχει τσακιστεί και δύσκολα μπορεί να διορθωθεί χωρίς οι ηγεσίες να αλλάξουν πράγματα και καταστάσεις για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, η οποία θεωρείται δεδομένο ότι χρειάζεται πράξεις κι όχι λόγια.

Η αποστροφή που δείχνει η κοινωνία είναι ιδιαίτερα έντονη στο θέμα της διαφθοράς όπου τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι κανένα από τα κόμματα δεν τηρεί ορθή στάση στα συγκεκριμένα ζητήματα. Σκάνδαλα διαφθοράς, μικρά και μεγάλα, απασχόλησαν εξάλλου όλες τις Κυβερνήσεις που πέρασαν από την Κύπρο, με αποτέλεσμα να έχει φθαρεί εντελώς η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις ηγεσίες, ανεξαρτήτως εάν τα πρόσωπα που βρίσκονται στην ηγετική πυραμίδα είναι διαφορετικά από αυτά που κυβέρνησαν τη χώρα. Το αξιοσημείωτο, βέβαια, είναι πως ακόμα και κόμματα που δεν ανήλθαν στην προεδρία του κράτους, όπως το ΕΛΑΜ, το Κίνημα Οικολόγων, το Volt και το νεοσύστατο «Άλμα» του Οδυσσέα Μιχαηλίδη δεν λαμβάνουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στο συγκεκριμένο ερώτημα, γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί από κάποιους ως ένδειξη χαμηλών προσδοκιών και έλλειψης ελπίδας των πολιτών, απέναντι σε όλα τα πολιτικά κόμματα.

Κι αυτή η απογοήτευση επιβεβαιώνεται από το ποσοστό που λαμβάνει ο... κανένας στην ερώτηση για το ποιος κατανοεί περισσότερο τις ανάγκες των πολιτών, με τρεις στους δέκα να μην δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποιο από τα κόμματα. Σε αντίθεση, ωστόσο, με τους δείκτες για τη διαφθορά, η ψαλίδα στο εν λόγω ερώτημα είναι σχετικά μικρή από το δεύτερο ΑΚΕΛ και το τρίτο ΕΛΑΜ, όμως διαφαίνεται η εξαιρετική δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα κόμματα από το να πείσουν τον μέσο πολίτη.

Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης διαπιστώνεται μια πολύ βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων που ζητούν τη στήριξη του λαού.

Οι πανομοιότυπες απαντήσεις συνεχίζουν και στο θέμα της ικανότητας των στελεχών των κομμάτων, με τους πολίτες να δείχνουν επίσης την πλήρη απαρέσκειά προς όλους, με το 30% να ψηφίζει «κανένα», γεγονός που ενδεχομένως να υποδηλεί τη βαθιά κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό του ΔΗΚΟ, που είναι ίσο (3%) με αυτό του Κινήματος Άλμα, το οποίο ακόμα δεν έχει δείξει τις προθέσεις του για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοί του στις βουλευτικές εκλογές του 2026, αντίθετα με το ΔΗΚΟ που κάποια από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του θεωρούνται δεδομένα για το ψηφοδέλτιο.

Τραγικά ποσοστά λαμβάνουν τόσο στις πιο πάνω ερωτήσεις, όσο και γενικότερα σε όλη τη δημοσκόπηση η ΕΔΕΚ και η ΔΗΠΑ, αφού λαμβάνουν το ποσοστό του 1%, με εξαίρεση στην ερώτηση για τη στάση των κομμάτων στον Κυπριακό, όπου το σοσιαλιστικό κίνημα λαμβάνει 2%. Είναι γεγονός ότι η ΕΔΕΚ επιχειρεί μια αναγέννηση με την ανάληψη της ηγεσίας από τον Νίκο Αναστασίου, με επίκληση στην ιστορία του κόμματος, που όπως φαίνεται, δεν θα είναι αρκετή για να βελτιώσει την πολιτική φθορά του. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μια στροφή στην νέα γενιά ψηφοφόρων, κάτι το οποίο επίσης επιδιώκει η νέα ηγεσία του κόμματος, αλλά θα χρειαστεί χρόνο μέχρι να το πετύχει, αλλά και μέχρι να μπορεί να αξιολογηθεί με μεγαλύτερη αυστηρότητα η προσπάθειά της.

Από την άλλη, το έταιρο κόμμα της συμπολίτευσης, η ΔΗΠΑ, βρίσκεται στο ίδιο ακριβώς σημείο με την ΕΔΕΚ, αφού παρότι δεν αντιμετώπισε κρίση στην ηγεσία της, φαίνεται ότι χρειάζεται να βρει τα εργαλεία ώστε να διαμορφώσει τις θέσεις της, αλλά και να ενισχύσει τη βάση της, για να πείσει για το ρόλο της στο πολιτικό σκηνικό, δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετά νεοφερμένα κόμματα που θα επιχειρήσουν να αποκτήσουν ψηφοφόρους από τη δεξαμενή του 6% που κατέγραψε το κόμμα στις προηγούμενες βουλευτικές.

Ακόμα και το ΕΛΑΜ που βρίσκεται στην καλύτερη, ίσως, περίοδο από ιδρύσεώς του, θα πρέπει να προβληματιστεί για τα χαμηλά ποσοστά που λαμβάνει σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση την κάρτα «έχει μέλλον και προοπτική». Διότι μπορεί αυτή τη στιγμή να θεωρείται ότι έχει τις δυνατότητες για να λάβει ακόμα πιο ψηλά, όμως όπως διαπιστώνεται από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, δεν έχει ευρεία αποδοχή σε ζητήματα όπως είναι η στάση στην οικονομία και στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, που παραδοσιακά είναι στις υψηλές προτεραιότητες των πολιτών.

Τα παραδοσιακά δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, μπορεί να παρουσιάζουν σε ορισμένες κάρτες υψηλότερα ποσοστά από τον «κανένα» ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εφησυχάζουν από τα αποτελέσματα που προκύπτουν.

Σε ό,τι αφορά στο ΑΚΕΛ, η χαμηλή εμπιστοσύνη των πολιτών σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η οικονομία και η ικανότητα να κυβερνήσει, ενδεχομένως να δείχνει ότι δεν έπεισε μεγάλο μέρος της κοινωνίας ότι έχει μπει σε μια νέα εποχή και πώς μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη επιλογή για τους ψηφοφόρους, τουλάχιστον προς το παρόν.

Από την άλλη, ο ΔΗΣΥ βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση και θα έλεγε κάποιος ότι θα πρέπει να χτίσει από τη βάση του τα θεμέλια για να επαναφέρει την εμπιστοσύνη και την ψήφο στήριξης που του έδινε τα προηγούμενα χρόνια ο λαός, αφού πέραν της οικονομίας, σε καμία από τις υπόλοιπες κάρτες δεν ξεπερνά τον «κανένα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κόλαση πυρός στην Εύβοια-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά (vids&pics)
Κυνηγούν τον... κανένα για να κερδίσουν τους πολίτες τα κόμματα-Πλήρης η απογοήτευση της κοινωνίας
Οι προεκτάσεις από το χαστούκι του ΕΔΑΔ, το ζήτημα του ανέλεγκτου του Εισαγγελέα και η πολιτική ευθύνη
Με ίσες αποστάσεις και αόριστες συστάσεις τα προσχέδια των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο
Υπό πίεση η Δικαιοσύνη... Παρενέργειες λόγω Βαρωσιώτου και ΕΔΑΔ, νομικά σφάλματα με διαφορετικό απόηχο
Η Χαμάς απάντησε θετικά στην πρόταση ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός 60 ημερών, με ανταλλαγή ομήρων
Επιμένει ο Τατάρ-Απηύθυνε έκκληση σε Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας για άρση της «απομόνωσης» Τ/κ
Σε αστυνομικούς σταθμούς οι έξι ανήλικοι για τα επεισόδια σε δομή-Αναζητούν χώρους διαμονής οι ΥΚΕ
Αναλαμβάνει την ευθύνη ο Αγγελίδης για το χαστούκι του ΕΔΑΔ αλλά... «Η έμπρακτη ανάληψη ευθύνης δεν συνάδει με την αποχώρησή μου»
Nordic Monitor: Η Τουρκία έστησε δίκτυο κατασκοπείας στην Ευρώπη με κονδύλια της ΕΕ