Το άκομψο timing των ΗΕ, η προσπάθεια του Προέδρου στο Κυπριακό και τα αρνητικά δεδομένα

Η άκομψη απόφαση των ΗΕ να ορίσουν την άτυπη πενταμερή εν μέσω των μαύρων επετείων, στην πιο συναισθηματικά φορτισμένη, δηλαδή, στιγμή του χρόνου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οδήγησε την πολιτική ηγεσία στην απόφαση να μην συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη. Έτσι κι αλλιώς, κοινή είναι η πεποίθηση πως οι συνθήκες που δημιούργησε η τουρκική πλευρά με την κορύφωση της αδιαλλαξίας της, σε συνδυασμό με τις επικείμενες παράνομες «προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα, έχουν κατεβάσει ακόμη χαμηλότερα τον δείκτη των προσδοκιών για ένα θετικό αποτέλεσμα στην συνάντηση.

Ερωτηθείς, πάντως, αν οι χαμηλές προσδοκίες διαδραμάτισαν ρόλο στην απόφαση, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι οι λόγοι το γεγονός πως η αναχώρηση εμπίπτει μέσα στις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους και για πρακτικούς λόγους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς το Εθνικό Συμβούλιο στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος-Θα τους ενημερώσει μέσω τηλεδιάσκεψης

Όσο απαισιόδοξη και αν είναι η εικόνα όμως, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα κάνει την προσπάθειά του, καθώς η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού παραμένει αμετάθετος στόχος, παρά τις δυσκολίες που αναγνωρίζονται από όλους. Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, «προσερχόμαστε σε αυτή την πολυμερή διάσκεψη με γνώμονα να αποτελέσει εφαλτήριο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα είμαστε για ακόμα μια φορά προετοιμασμένοι, τεκμηριωμένοι και αποφασισμένοι για να μπορέσουμε να συμβάλουμε στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».

Πρόσθεσε πως η πλευρά μας είναι αποφασισμένη να συμβάλει στον βαθμό των δυνατοτήτων μας στις προσπάθειες του ΓΓ για να μπορέσει να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος και περαιτέρω κινητικότητα. Υπέδειξε, ταυτόχρονα, πως θα κριθεί η αξιοπιστία και η ειλικρινής πολιτική βούληση ενός εκάστου ενώπιον του κ. Γκουτέρες και της διεθνούς κοινότητας.

Είναι, ωστόσο, εξαιρετικά δύσκολο υπό τις υφιστάμενες συνθήκες να ευοδωθεί ο στόχος των εξελίξεων σε θέματα ουσίας σε αυτή την πολυμερή, δεδομένου ότι δεν υπήρξε καν επαρκής πρόοδος σε ό,τι αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αποφασίστηκαν στη Γενεύη. Ιδιαίτερα στο θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης ο Ερσίν Τατάρ δεν έχει μετακινηθεί ούτε μία σπιθαμή, προβάλλοντας κάθε λογής δικαιολογίες, από τον τουρκικό στρατό μέχρι τις διώξεις σφετεριστών. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή, όχι απλώς δεν είμαστε πιο κοντά στη συζήτηση για την ουσία του Κυπριακού, της οποίας επρόκειτο, υποτίθεται, να προλειάνουν τον δρόμο τα ΜΟΕ, αλλά στην πραγματικότητα ούτε καν σε καλύτερες συνθήκες, σε σχέση με την προηγούμενη φορά, δεδομένης της επιδείνωσης της τουρκικής ρητορικής, ιδιαίτερα γύρω από τις απαράδεκτες απαιτήσεις για τερματισμό των διώξεων σφετεριστών.

Ερωτηθείς αν προβληματίζει την Κυβέρνηση ότι ενόψει της παράνομης «εκλογικής διαδικασίας» στα κατεχόμενα, δεν φαίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε θετική ένδειξη για αλλαγή της στάσης του Τατάρ, ο κ. Λετυμπιώτης απάντησε πως «ο συγκεκριμένος χρονισμός ήταν γνωστός από την πρώτη στιγμή. Βεβαίως και βλέπουμε, και νομίζω το παρακολουθούμε όλοι, μια εντατικοποίηση, μια περισσότερη ένταση στη ρητορική του κ. Τατάρ όσο οδεύουμε προς τον Οκτώβριο. Παρόλα αυτά, οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Τατάρ και της Τουρκίας ουδέποτε επέτρεπαν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Είμαστε, όμως, σε μια θέση να πούμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει επιτευχθεί κινητικότητα, παρά αυτές τις δημόσιες δηλώσεις».

Ο Πρόεδρος εξακολουθεί να επενδύει πολλά στα Ευρωτουρκικά για την αλλαγή της τουρκικής στάσης, για αυτό και αξιολογούνται ως πολύ θετικές οι επαφές της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στις Βρυξέλλες, καθώς και η απόφασή της να μεταβεί στο Παρίσι πριν έρθει στην Κύπρο. Με την επιστροφή της θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο θα υπάρχει ρόλος για την ΕΕ στη διευρυμένη της Νέας Υόρκης αλλά ευρύτερα για τις σκέψεις της για αξιοποίηση της αποστολής του Γιοχάνες Χαν. Η παρουσία του στο Κυπριακό θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση με την ευρωτουρκική ατζέντα, αλλά η τουρκική πλευρά την απορρίπτει, ενώ ο Ερσίν Τατάρ δεν δέχθηκε καν να τον συναντήσει.

Η έλευση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ αναμένεται να αποτελέσει μια τελευταία ευκαιρία να σπρώξει τα πράγματα λίγες ημέρες πριν από την πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς, παρόλο που προφανώς και η ίδια αντιλαμβάνεται πως οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές και η τουρκική πλευρά δεν δείχνει πρόθυμη να μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές με τις οποίες χάραξε ο Τατάρ το «προεκλογικό» του γήπεδο.

Με ένα Τατάρ να επιμένει να απομακρύνει το Κυπριακό από την τροχιά λύσης και να παρουσιάζει ως προαπαιτούμενη για διάλογο την αναγνώριση του ψευδοκράτους, ακόμη και η συντήρηση της κινητικότητας στην πολυμερή ίσως να θεωρηθεί κάποιου είδους αποτέλεσμα.

Δειτε Επισης

Ζητήματα που απασχολούν τους παθόντες και ανάπηρους πολέμου συζήτησε με την οργάνωσή τους ο Πρόεδρος
Συνελήφθη 42χρονος για τη ληστεία σε περίπτερο στη Λεμεσό
Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα που εντοπίστηκαν στην κατοχή τους 19 κιλά κάνναβης και χρηματικό ποσό
Παίρνει θέση για τις καταδίκες από ΕΔΑΔ η Επίτροπος Ισότητας-«Αποτελούν, τουλάχιστον, αφορμή για σοβαρή αυτοκριτική»
Λεπτομέρειες νομοσχεδίου για έλεγχο άμεσων ξένων επενδύσεων ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών
Πυρά Οικολόγων κατά Εισαγγελίας μετά την καταδίκη από ΕΔΑΔ-«Ποιος θα πληρώσει τη λανθασμένη απόφαση του κ. Αγγελίδη;»
Ζήτησαν από την Βαρωσιώτου να αλλάξει σε «ανοικτό» το πόρισμα του Θανάση-Τι ανέφερε στην απάντησή της στο Ανώτατο
Στην Κύπρο την Κυριακή η Ολγκίν, τη Δευτέρα η συνάντηση με τον Πρόεδρο
ΒΙΝΤΕΟ: Ισχυρή έκρηξη σε βενζινάδικο στη Ρώμη-Αναφορές για δεκάδες τραυματίες
Στα 2,3 εκατομμύρια οι εισφορές στα κόμματα-Πάνω από ένα εκατομμύριο στο ΑΚΕΛ, ακολουθεί ο ΔΗΣΥ