«Ο Φιντάν ανακοίνωσε ότι Τουρκία και Συρία ξεκίνησαν συνομιλίες για Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας»

«Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε ότι Συρία και Τουρκία ξεκίνησαν συνομιλίες για Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας», γράφει η τουρκική αντιπολιτευτική εφημερίδα Σοζτζού, αναφέροντας ότι η είδηση αυτή θα αναστατώσει την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Σοζτζού, ο Χακάν Φιντάν απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση, αναφέρει ότι «οι ισχυρισμοί περί του ότι στις 12 Ιανουαρίου 2025, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάγια Κάλας  ‘υπήρξε δέσμευση ότι η Τουρκία δεν θα υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με τη Συρία’ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε αυτό το θέμα θα ήταν χρήσιμο να λαμβάνονται υπόψη οι επίσημες δηλώσεις και οι ανακοινώσεις του Υπουργείου μας».

«Τα θαλάσσια όρια δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας πέραν των πλευρικών θαλάσσιων συνόρων και των χωρικών υδάτων δεν έχουν καθοριστεί ακόμη. Με την ανατροπή του μπααθικού καθεστώτος και την ανάληψη της διοίκησης από τη μεταβατική κυβέρνηση, συνεχίζουν να διεξάγονται εργασίες σε συντονισμό με τους αρμόδιους θεσμούς μας για τον καθορισμό των θαλάσσιων πλευρικών συνόρων με τη Συρία και την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία η Τουρκία κοινοποίησε στον ΟΗΕ το 2020, με τρόπο που να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, καθώς και τα δικαιώματα και τασυμφέροντα της 'τδβκ' στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Προσθέτει ακόμη ότι «από την άλλη πλευρά, η ΕΕ δεν έχει το δικαίωμα να έχει λόγο σε έναν πιθανό συμβιβασμό που θα επιτευχθεί από δύο κυρίαρχες χώρες σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας τους».

Η εφημερίδα Σοζτζού σχολιάζει ότι «αυτό σημαίνει ότι η Συρία και η Τουρκία εργάζονται πάνω σε άρθρα Συμφωνίας Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας και πως η υπογραφή αυτής της συμφωνίας είναι ‘πιθανή’. Η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ελληνικός Τύπος έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ανησυχούν ακριβώς για μια τέτοια κατάσταση. Η Ελλάδα έχει ορίσει ως ‘υπαρκτό πρόβλημα εθνικής ασφάλεια» το γεγονός ότι η Τουρκίασυνάπτει συμφωνίες με τη Λιβύη και τη Συρία, διαθέτει χωρικά ύδατα που περιβάλλουν την Κύπρο και έχει λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο ελληνικός στρατός ξεκίνησε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ανακοίνωσε ότι «στοχεύει στην ανάπτυξη του ναυτικού κατά της Τουρκίας» τα επόμενα 10 χρόνια.

Προσθέτει ότι η Ελλάδα πιστεύει ότι, εάν δεν αναλάβει δράση, η δύναμή της στην ανατολική Μεσόγειο και στην ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου’ θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά. Γι' αυτό η γειτονική χώρα έχει αναλάβει δράση κατά της Τουρκίας με διπλωματικές προσπάθειες και επενδύσεις στην αμυντική της βιομηχανία. Δεν είναι ακόμη γνωστό πού θα οδηγήσουν αυτές οι ενέργειες. Ωστόσο, η Ελλάδα σίγουρα δεν διστάζει να πει ότι βλέπει την Τουρκία ως τον βασικό αντίπαλό της στην περιοχή, αναφέρει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Είδε θετικά βήματα ο Γκουτέρες, ζητά «ουσιαστικό διάλογο πέραν από ΜΟΕ»-Αναφορά σε «μονομερείς ενέργειες» των δύο πλευρών στη Νεκρή Ζώνη
Σε ύφεση η φωτιά στη Ραφήνα, καλύτερη η εικόνα στην Ιεράπετρα-Συνεχίζεται η μάχη σε διάσπαρτες εστίες
Αγελάδες διέφυγαν από φορτηγό που ανατράπηκε και κινούνται στον αυτοκινητόδρομο
«Αναγκαίο βήμα το άνοιγμα τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης»-Το προσχέδιο της έκθεσης Γκουτέρες
Δύο νεκροί από τις πυρκαγιές στην Τουρκία-Άγνωστη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για δεκάδες εμπρησμούς
Χειροπέδες σε 35χρονο που έριξε δύο μολότφ στην αυλή 70χρονου
Μπούκαρε σε περίπτερο, επιτέθηκε στον υπάλληλο και έφυγε με την ταμειακή μηχανή
Συνελήφθη 18χρονος για την άγρια επίθεση σε 17χρονο στην Αγία Νάπα
Παραδόθηκε στις φλόγες όχημα 41χρονου στους Άγιους Ομολογητές
Εντοπίστηκε ο οπερατέρ του βίντεο με τις ερωτικές περιπτύξεις αστυνομικών-Κατάσχεσαν το περιπολικό για... DNA