Η Βουλή ψήφισε νόμο που κατοχυρώνει το επάγγελμα του διασώστη-Τι προβλέπει

Η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την Πέμπτη τον «Περί Διασωστών Νόμο του 2025», που κατοχυρώνει νομοθετικά το επάγγελμα του διασώστη στην Κύπρο.

Παράλληλα, ψηφίστηκε τροπολογία του Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρύσανθου Σαββίδη, που προβλέπει ότι θα κατοχυρωθούν επαγγελματικά και οι διασώστες που αποφοίτησαν μέχρι και το 2024 από προγράμματα διετούς φοίτησης, πριν δηλαδή καταστεί υποχρεωτική η τριετής εκπαίδευση από το 2025.

Ο νόμος προβλέπει την ίδρυση Συμβουλίου Εγγραφής Διασωστών, το οποίο θα διαχειρίζεται το μητρώο εγγεγραμμένων διασωστών και θα χορηγεί τις άδειες άσκησης επαγγέλματος. Επιπλέον, θεσπίζει τη δημιουργία Συλλόγου Εγγεγραμμένων Διασωστών για την προώθηση του επαγγέλματος και τη διαχείριση θεμάτων δεοντολογίας, καθώς και Πειθαρχικού Συμβουλίου για την εξέταση παραπτωμάτων.

Ο νόμος καθορίζει τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα που απαιτούνται για τους διασώστες και περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις για την ένταξη στο μητρώο οδηγών ασθενοφόρων που ήδη εργάζονται ως διασώστες, με την υποχρέωση συμπληρωματικής εκπαίδευσης. Τέλος, προβλέπει ότι η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας θα αξιολογείται μέσω προφορικής συνέντευξης, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματική επικοινωνία και η ορθή άσκηση των καθηκόντων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο Βουλευτής Χρύσανθος Σαββίδης χαρακτήρισε το επάγγελμα ως ένα από τα σημαντικότερα, καθώς, όπως είπε, ο διασώστης είναι ο πρώτος που φτάνει σε ένα τροχαίο ή μια έκτακτη ανάγκη και δίνει καθημερινά μάχη για τη ζωή. Τόνισε την ανάγκη αναγνώρισης όλων όσοι έχουν υπηρετήσει στο ρόλο αυτό, υπογραμμίζοντας ότι το δίπλωμα διασώστη μέχρι το 2024 ήταν διετούς φοίτησης, ενώ από το 2025 καθίσταται τριετούς, και κάλεσε, μέσω της τροπολογίας που κατέθεσε, να διασφαλιστεί ότι δεν θα αποκλειστούν από την κατοχύρωση όσοι αποφοίτησαν πριν την αλλαγή. Παράλληλα, χαιρέτισε την αγαστή συνεργασία του νυν Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Δαμιανού, με την Επιτροπή Υγείας ώστε να προχωρήσουν πολλά νομοσχέδια που εκκρεμούσαν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, καλωσόρισε την ψήφιση του νόμου, σημειώνοντας ότι επιτέλους ήρθε η ώρα να αναγνωριστούν επαγγελματικά οι διασώστες, μια κρίσιμη ομάδα εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Τόνισε τη σημασία της προνοσοκομειακής φροντίδας, επισημαίνοντας ότι σώζει ζωές, και ανέφερε πως το νομοσχέδιο κατατέθηκε κατόπιν πίεσης της Βουλής προς την Κυβέρνηση που δεν έφερνε νομοθεσία. Πρόσθεσε ότι η θεσμική κατοχύρωση του επαγγέλματος ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω διεκδικήσεις, όπως η ένταξή του στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ ζήτησε επιπλέον τη δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας ασθενοφόρων και τη θέσπιση νομοθεσίας για τον ενιαίο συντονισμό των περιστατικών, ώστε – όπως είπε – να μην παραχωρηθούν στον ιδιωτικό τομέα τα λεγόμενα «ψυχρά περιστατικά».

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, σημείωσε ότι η κοινοβουλευτική πίεση για την κατοχύρωση του επαγγέλματος του διασώστη ήταν συνεχής και έντονη, με πρωτοβουλία του Δημοκρατικού Συναγερμού και τη συναίνεση όλης της Επιτροπής Υγείας, λόγω καθυστέρησης από την πλευρά της Κυβέρνησης. Τόνισε πως πρόκειται για ένα επάγγελμα που σώζει ζωές και η ψήφιση του σχετικού νόμου τιμά το Κοινοβούλιο. Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία ότι η εκτελεστική εξουσία θα προχωρήσει τώρα και στην αναβάθμιση της μισθολογικής κατάστασης των διασωστών, ενώ αναμένει και την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση Εθνικής Αρχής για τα ασθενοφόρα.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την κατοχύρωση ενός κρίσιμου επαγγέλματος, επισημαίνοντας ότι οι διασώστες χρειάζονται διαρκή επαγγελματική εκπαίδευση. Υποστήριξε την τροπολογία που κατατέθηκε ώστε να καλυφθούν και όσοι αποφοίτησαν με δίπλωμα διετούς φοίτησης πριν από την αλλαγή του προγράμματος σε τριετές από το 2025, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η νέα απαίτηση δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ. Παράλληλα, προειδοποίησε πως η διαφοροποίηση στις μισθολογικές κλίμακες μεταξύ διασωστών διετούς και τριετούς εκπαίδευσης ενδέχεται να οδηγήσει σε ανισότητες και διχασμούς, και κάλεσε την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσουν σε άμεση ρύθμιση του θέματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζητούν εδώ και χρόνια Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και πυροσβεστικό σταθμό στον Δήμο Κουρίου
Ξεκινούν οι αιτήσεις για δηλώσεις ζημιών στις πληγείσες περιοχές από το Τμήμα Γεωργίας
Ταξιδιωτικές οδηγίες για Καμπότζη και Ταϊλάνδη εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών
Δεν ξεκολλάει από τα ύψη ο υδράργυρος, φτάνει τους 44 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο-Νέα πορτοκαλί προειδοποίηση
Αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, στο περιβάλλον και στα τρόφιμα από την φονική πυρκαγιά
Συνεχίζεται το δράμα των πληγέντων-Τρίτη νύχτα σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας
Φτάνουν μέχρι τα 1000 ευρώ τα πρόστιμα για μη διακοπή εργασίας-Στα έντεκα τα εξώδικα
Αποκαταστάθηκαν οι βλάβες ρεύματος στις πληγείσες κοινότητες-Ξεκίνησαν οι επισκευές σε Δωρό και Άγιο Γεώργιο
Τουλάχιστον πενήντα νεκρά ζώα φάρμας από τις πυρκαγιές στη Λεμεσό-Συνεχίζεται η καταμέτρηση
Επ. Περιβάλλοντος: Θα προχωρήσουν με καύση νεκρών ζώων που εγκλωβίστηκαν σε σπίτια ή ήταν στην περιοχή των πυρκαγιών