Δημοσκόπηση REPORTER: Ανταγωνίζονται τον κανένα και τη δυσπιστία αντί μεταξύ τους οι πολιτικές δυνάμεις

Για άλλη μία φορά το πολιτικό βαρόμετρο της IMR και του REPORTER αναδεικνύει την τεράστια απογοήτευση που επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες αναφορικά με τα πολιτικά κόμματα. Στα περισσότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που αφορούν την εικόνα και τις θέσεις τους, ο κόσμος απαντά πως δεν ανταποκρίνεται κανένα, με τις πολιτικές δυνάμεις να ανταγωνίζονται τον κανένα παρά η μία την άλλη. Το εύρημα αυτό υποδηλοί αδυναμία ορθής επικοινωνίας των θέσεων, καθώς και ευρύτερη δυσπιστία προς τα κόμματα και το σύστημα.

Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πρόβλημα για τα μικρότερα κόμματα, οι θέσεις των οποίων αναγνωρίζονται από ελάχιστους πολίτες, την ίδια στιγμή που καλό μπάσιμο κάνει το Άλμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για το οποίο καταγράφονται αυτοί οι δείκτες για πρώτη φορά. Αν και ο ΔΗΣΥ με το ΑΚΕΛ εναλλάσσονται στις περισσότερες πρωτιές, η σταθερή εικόνα που έχει το ΕΛΑΜ, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις αναφέρεται από πολλαπλάσιο ποσοστό από εκείνο που κατέγραψε στις προηγούμενες Βουλευτικές Εκλογές, εξηγεί την τρίτη θέση που καταλαμβάνει στην πρόθεση ψήφου. Το ΕΛΑΜ είναι και το κόμμα που θεωρείται αυτή τη στιγμή πως έχει το περισσότερο μέλλον και προοπτική, εύρημα συμβατό με την ανοδική του τάση.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των πολιτικών αρχηγών, η Αννίτα Δημητρίου εξακολουθεί να έχει την καλύτερη, αν και προβληματισμό πρέπει να προκαλέσει η μείωση της δημοφιλίας της ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ. Αντιθέτως, εξαιρετικές είναι οι επιδόσεις που έχουν στο εσωτερικό των δικών τους κομμάτων ο Στέφανος Στεφάνου του ΑΚΕΛ και ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ.

Σε λανθασμένη κατεύθυνση

Στην ερώτηση αν, σε γενικές γραμμές, τα πράγματα στην Κύπρο πηγαίνουν σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι οδεύουν σε λανθασμένη κατεύθυνση. Αντίθετη άποψη έχουν το 26%, ενώ 3% δεν τοποθετούνται.

‎ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ#4_Ιούνιος 2025.‎004

Εικόνα πολιτικών αρχηγών

Η Αννίτα Δημητρίου εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής πολιτική αρχηγός της Κύπρου, καθώς για την πρόεδρο του ΔΗΣΥ έχουν θετική γνώμη το 29% των πολιτών και μάλλον θετική ακόμη 29%. Ωστόσο, παρόλο που στο εσωτερικό του κόμματός της το αντίστοιχο ποσοστό θετικών απόψεων ανέρχεται σε 65%, συνιστά αισθητή μείωση οκτώ μονάδων σε σχέση με το αντίστοιχο 73% στο πολιτικό βαρόμετρο Μαρτίου.

Δεύτερος πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός είναι ο Στέφανος Στεφάνου του ΑΚΕΛ με 21% θετική και 25% μάλλον θετική εικόνα. Ο κ. Στεφάνου έχει εξαιρετικά καλή εικόνα ανάμεσα στους ψηφοφόρους του δικού του κόμματος, καθώς το ποσοστό θετικών απόψεων σκαρφαλώνει στο 87% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, παρόλο που είναι κατά 3% μειωμένο σε σχέση με τον Μάρτιο. Το μέγεθος της αποδοχής του κατέστη, άλλωστε, ξεκάθαρο και στο πρόσφατο εκλογικό συνέδριο, όπου επανεξελέγη ΓΓ χωρίς ανθυποψήφιο.

Στην τρίτη θέση, αφήνοντας πίσω του όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, βρίσκεται ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, για τον οποίο έχουν θετική εικόνα το 18% και το μάλλον θετική το 24%. Μάλλον αρνητική είναι η γνώμη του 11% και αρνητική του 38%.

Στην αντίπερα όχθη, ο λιγότερο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός είναι ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, καθώς επτά στους δέκα πολίτες φαίνεται να έχουν αρνητική εικόνα για τον Μάριο Καρογιάν. Θετική έχουν το 7% και μάλλον θετική το 13%. Ο κ. Καρογιάν δεν πιάνει τη βάση ούτε μέσα στο δικό του κόμμα, καθώς συγκεντρώνει θετικές γνώμες ύψους 45%, όπως και την προηγούμενη φορά.

Δεύτερος στις αρνητικές γνώμες είναι ο Νικόλας Παπαδόπουλος του ΔΗΚΟ, για τον οποίο δηλώνουν ότι έχουν θετική άποψη το 9% και μάλλον θετική το 20%, ενώ 24% έχουν μάλλον αρνητική και 43% αρνητική γνώμη. Εντός του ΔΗΚΟ θετικό πρόσημο δίνουν το 53%, 1% λιγότερο σε σχέση με τον Μάρτιο.

Καλύτερη και από τους δύο προαναφερόμενους αρχηγούς είναι η εικόνα του προέδρου του ΕΛΑΜ. Ο Χρίστος Χρίστου συγκεντρώνει 20% θετικές και 19% μάλλον θετικές γνώμες, οι οποίες πολλαπλασιάζονται σε 85% εντός του ΕΛΑΜ, τρεις μονάδες λιγότερες από την προηγούμενη έρευνα. Το 15% έχουν μάλλον αρνητική και το 39% αρνητική εικόνα για αυτόν.

Στον πίνακα εμφανίζονται δύο πολιτικοί αρχηγοί για πρώτη φορά, καθώς μεσολάβησαν από τον Μάρτιο οι εκλογικές διαδικασίες στην ΕΔΕΚ και στο Κίνημα Οικολόγων. Για τους δύο νέους προέδρους η εικόνα δεν είναι σαφής, καθώς πολύ μεγάλο ποσοστό απάντησαν «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ», 61% για τον αρχηγό της ΕΔΕΚ και 41% για τον αρχηγό των Οικολόγων.

Στην περίπτωση του Νίκου Αναστασίου οι θετικές απαντήσεις είναι συνολικά 15% και οι αρνητικές συνολικά 24%, ενώ ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ το ποσοστό ανέρχεται σε 24%. Παρόλο που αντίστοιχα χαμηλό ήταν το ποσοστό της θετικής εικόνας και για τον προκάτοχό του, είναι αξιοσημείωτο πως τον Μαρίνο Σιζόπουλο δεν γνώριζαν μόλις το 7% και η συνολική αρνητική του εικόνα ανερχόταν στο 78%. Ως εκ τούτου, χρειάζεται χρόνος για να φανεί η πραγματική δημοφιλία του νέου προέδρου της ΕΔΕΚ.

Ο Σταύρος Παπαδούρης, όντας εν ενεργεία βουλευτής, είναι πιο γνωστός από τον Νίκο Αναστασίου, ωστόσο όχι στον βαθμό που ήταν ο προκάτοχός του, Γιώργος Περδίκης, για τον οποίο δηλωνόταν άγνοια από το 6%. Συγκεντρώνει 12% θετικές γνώμες και 20% μάλλον θετικές, καθώς και το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό αρνητικής εικόνας, μετά τον κ. Αναστασίου, στο 27% συνολικά. Εντός των Οικολόγων οι θετικές απόψεις για τον πρόεδρο είναι 66%, χαμηλότερες από το 71% του Γιώργου Περδίκη, ο οποίος ήταν όμως εκ των ιδρυτικών στελεχών και μόνιμη παρουσία στο κόμμα.

‎ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ#4_Ιούνιος 2025.‎005

6

Χαρακτηριστικά κομμάτων

Τρεις στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι κανένα κόμμα δεν έχει ικανά στελέχη. Ωστόσο ο ΔΗΣΥ είναι το κόμμα με τα πιο ικανά στελέχη κατά την άποψη του 27%. Πρόκειται για ποσοστό μειωμένο κατά 4% σε σχέση με τον Μάρτιο. Δεύτερο έρχεται το ΑΚΕΛ με 15% και τρίτο το ΕΛΑΜ με 8%. Στην εξίσωση μπαίνει και το Άλμα με 5%, όσο και το ΔΗΚΟ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν χαμηλότερα ποσοστά.

7

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα ποιο κόμμα έχει μέλλον και προοπτική, πρώτο έρχεται και πάλι το ΕΛΑΜ με 22%, δύο μονάδες πιο κάτω από τον Μάρτιο. Δεύτερος είναι ο ΔΗΣΥ με 19%, τρίτο το ΑΚΕΛ με 12%, ενώ το Άλμα κάνει αρκετά καλή πρεμιέρα με 10%. Σε αυτό το ερώτημα το Volt συγκεντρώνει 5% και χαμηλότερα ποσοστά τα πιο παλιά κόμματα. Ωστόσο για δύο στους δέκα πολίτες κανένα κόμμα δεν έχει μέλλον και προοπτική.

‎ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ#4_Ιούνιος 2025.‎008

Τρεις στους δέκα ερωτηθέντες θεωρούν ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα τη χώρα. Από τα υπαρκτά κόμματα, ωστόσο, τις περισσότερες θετικές απαντήσεις συγκεντρώνει ο ΔΗΣΥ με 24%, το οποίο συνιστά αύξηση 4% σε σχέση με το προηγούμενο πολιτικό βαρόμετρο. Ακολουθούν το ΑΚΕΛ με 15% και το ΕΛΑΜ με 11%, ενώ το Άλμα με 6% ξεπερνά το ΔΗΚΟ κατά δύο μονάδες. Ελάχιστα είναι τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων.

‎ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ#4_Ιούνιος 2025.‎009

Κανένα κόμμα δεν κατανοεί τις ανάγκες των πολιτών, σύμφωνα με το 31%. Ωστόσο το ΑΚΕΛ, όπως και τον Μάρτιο, έρχεται πρώτο σε αυτή την ερώτηση, με ποσοστό 25%, 1% χαμηλότερο. Ακολουθεί το ΕΛΑΜ με 16% και ο ΔΗΣΥ με 10%, ενώ εξαιρετικά κακή είναι η επίδοση όλων των υπόλοιπων κομμάτων.

‎ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ#4_Ιούνιος 2025.‎010

Ακόμη και για το πιο διαχρονικό ζήτημα στη χώρα μας, το Κυπριακό, τα κόμματα δεν πείθουν ότι τηρούν την καλύτερη στάση, με τον κανένα να έρχεται πρώτος με 28%. Το 22% θεωρούν ότι το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα με την καλύτερη στάση στο Κυπριακό, που συνιστά άνοδο 3% σε σχέση με τον Μάρτιο. Στη δεύτερη θέση ισοψηφούν το ΕΛΑΜ με τον ΔΗΣΥ στο 15%, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το ΔΗΚΟ με 6%. Τα υπόλοιπα κόμματα κινούνται μεταξύ 1-2%.

‎ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ#4_Ιούνιος 2025.‎011

Ο ΔΗΣΥ εξακολουθεί να κυριαρχεί στις απόψεις των πολιτών για την Οικονομία, κερδίζοντας μάλιστα τον κανέναν που βρίσκεται στο 27%. Το 34% θεωρούν ότι έχει την καλύτερη στάση στον τομέα αυτό, 3% περισσότεροι από τον Μάρτιο. Ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 12%, το ΔΗΚΟ με 8% και το ΕΛΑΜ με 7%. Το Άλμα με 3% τα πάει ελαφρώς καλύτερα από τα υπόλοιπα κόμματα που πατώνουν σε αυτή την ερώτηση.

‎ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ#4_Ιούνιος 2025.‎012

Αντίστροφη είναι η εικόνα στα θέματα κοινωνικής πολιτικής, καθώς την πρωτιά έχει το ΑΚΕΛ με 34%, 1% λιγότερο σε σχέση με το προηγούμενο βαρόμετρο. Ακολουθεί ο «γνωστός» κανένας με 18%, ξεπερνώντας το 15% του ΔΗΣΥ. Το ΕΛΑΜ θεωρείται ότι έχει την καλύτερη στάση σε θέματα κοινωνικής πολιτικής από το 10% και το ΔΗΚΟ από το 7%. Οικολόγοι και Άλμα ισοψηφούν στο 3%, ενώ μικρότερα είναι τα ποσοστά των άλλων κομμάτων.

‎ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ#4_Ιούνιος 2025.‎013

Δύο στους πέντε πολίτες πιστεύουν ότι κανένα κόμμα δεν έχει σωστή στάση στα θέματα διαφθοράς. Το ΑΚΕΛ, ωστόσο, προηγείται των υπολοίπων με 17%, 2% χαμηλότερες από τον Μάρτιο. Μέρος αυτού του ποσοστού φαίνεται να διοχετεύεται στο Άλμα, που καταγράφει ποσοστό 9% στο θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής του δράσης. Μεταξύ τους εμφανίζεται το ΕΛΑΜ με 15%. Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν πολύ χαμηλές επιδόσεις, με τον ΔΗΣΥ να βρίσκεται στο 4%, το ΔΗΚΟ στο 3% και οι άλλοι ακόμη χαμηλότερα.

‎ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ#4_Ιούνιος 2025.‎014

Βαθμός εμπιστοσύνης

Πολύ χαμηλός είναι και ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τα τρία παραδοσιακά μεγαλύτερα κόμματα, όσον αφορά την ικανότητά τους να κυβερνήσουν τη χώρα. Σε κλίμακα όπου το 1 σημαίνει καθόλου και το 10 πολύ, ο ΔΗΣΥ συγκεντρώνει 4,72%, το ΑΚΕΛ 4,02% και το ΔΗΚΟ 3,73%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στο προηγούμενο πολιτικό βαρόμετρο ήταν 4,54%, 4,14% και 3,9%.

Η εμπιστοσύνη ανεβαίνει, πάντως, μεταξύ των ψηφοφόρων των τριών κομμάτων και ιδιαίτερα στην περίπτωση του ΑΚΕΛ, όπου το ποσοστό αυξάνεται στο 7,21%. Στον ΔΗΣΥ βρίσκεται το 6,43% και στο ΔΗΚΟ στο 5,63%.

‎ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ#4_Ιούνιος 2025.‎015

Ταυτότητα έρευνας

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την IMR, με ανάθεση από τον REPORTER, μεταξύ 24 και 28 Ιουνίου του 2025. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, και το δείγμα αποτελείτο από άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18+ με δικαίωμα ψήφου. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 1000 άτομα, που επιλέχθηκαν με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Η συλλογή στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα είναι +/-3.1 και ο βαθμός βεβαιότητας 95%. Λόγω στρογγυλοποίησης των ποσοστών, σε κάποιες περιπτώσεις το άθροισμα μπορεί να έχει απόκλιση από το 100% κατά μία μονάδα.

‎ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ#4_Ιούνιος 2025.‎002

Το 12% του δείγματος προέρχεται από την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 36% από την ομάδα 25-44, το 35% από την ομάδα 45-64 και το 16 από τους άνω των 65. Το 39% κατοικούν στην επαρχία Λευκωσίας, το 29% στη Λεμεσό, το 16% στη Λάρνακα, το 10% στην Πάφο και το 6% στην επαρχία Αμμοχώστου. Το σύνολο του δείγματος ήταν 1000 άτομα, 50% άντρες και 50% γυναίκες.

‎ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ#4_Ιούνιος 2025.‎003

Δειτε Επισης

Φρουρός της εταιρείας εντόπισε τον βομβιστή εν δράση-Άφησε στη σκηνή κλεμμένη μοτοσικλέτα
Μάχη για τη ζωή δίνει 17χρονος-Δέχθηκε επίθεση από ομάδα προσώπων στην Αγία Νάπα, του έσπασαν τη γνάθο
Βρέθηκαν άλλες 230 χιλιάδες σε θυρίδα της 37χρονης επιχειρηματία-Γνώριζαν για έσοδα από πρακτορείο και πρατήριο καυσίμων είπαν οι γονείς της
Γιατί σε χουμίζει και σε παρακαλεί ο Τατάρ, Φειδία;
Σε τρία μέτωπα η μάχη με τη φωτιά στην Ιεράπετρα-Έφτασαν στο νησί ενισχύσεις από την Αθήνα
«Φειδία μην υποκύψεις στις απειλές»-Κάλεσμα Τατάρ για δημοσιοποίηση της συνέντευξης
Καταθέσεις από τα ανήλικα αδέλφια του βρέφους λαμβάνει η Αστυνομία-Δεν είχε απασχολήσει ξανά η οικογένεια
Καταχωρήθηκαν στο Επαρχιακό οι δύο υποθέσεις εναντίον του Ησαΐα-Το Σεπτέμβριο αρχίζει η δίκη
Κλείνει το κεφάλαιο πολλαπλές συντάξεις αξιωματούχων-Στην Ολομέλεια νομοσχέδιο και προτάσεις νόμου
Ενημερώνει το Εθνικό Συμβούλιο ενόψει πολυμερούς για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος