Συγκλονίζει ο αδελφότεκνος των θυμάτων-«Ο ένας ήταν γερμένος πάνω στον άλλο, φαινόταν μία μάζα... Είχαν χάσει το γιό τους»
15:30 - 29 Ιουλίου 2025

Είχαν καλέσει την γειτόνισσά τους για να την ενημερώσουν πως θα επέστρεφαν στο σπίτι τους και στη συνέχεια πήραν άρον άρον το δρόμο της επιστροφής, αλλά δυστυχώς δεν έφτασαν ποτέ. Η φονική πυρκαγιά τους περικύκλωσε στο δρόμο Άλασσας-Μοναγριού. Κι έφυγαν μαζί, αγκαλιασμένοι και αγαπημένοι, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια και τους οικείους τους.
Ο Δημήτρης Φιλιππίδης Παστού (Παμπουλή), 85 ετών από την κατεχόμενη Γύψου και η Μάρω Αβραάμ Φιλιππίδου, 77 ετών από την κατεχόμενη Μόρφου, έφυγαν από το εξοχικό τους στη Συλίκου, αφού το χωριό εκκενώθηκε, για να γλυτώσουν από τις αδηφάγες φλόγες, αλλά τελικά έπεσαν σε μια παγίδα θανάτου, αφού ο δρόμος που ακολούθησαν αφέθηκε ανοιχτός από τους αρμόδιους, για λόγους που ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διερευνά αφύσικο θάνατο η Αστυνομία για το ζεύγος ηλικιωμένων-Δεν λειτούργησε η αλυσίδα για αποκοπή του δρόμου
Μιλώντας στον REPORTER, ο αδελφότεκνός τους, Κρίστης Φιλιππίδης, ανέφερε «δυστυχώς έφυγαν ο θείος και η θεία. Έκανε δηλώσεις ο κοινοτάρχης ότι χτύπησε τις καμπάνες, αλλά τους δρόμους δεν τους έκλεισε. Μετά, σε ανάρτησή του (σ.σ. ο κοινοτάρχης), ήρθε να διερωτηθεί γιατί η Αστυνομία δεν έκλεισε το δρόμο, που την ευθύνη κανονικά είχε ο κοινοτάρχης. Αν τους είπε, δεν ξέρω, γιατί δεν ζουν να μας το πουν, αλλά έστω ότι δέχομαι πως τους είπε, αφού δεν έκλεισε ο δρόμος δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Μπήκαν κι άλλοι άνθρωποι στο συγκεκριμένο δρόμο, που δεν είχαν ενημέρωση».
Σημείωσε μάλιστα πως «τον έκλεισαν μόνο προς τα πάνω, προς τα κάτω ήταν ανοιχτός. Το σενάριο που μας είπε η Αστυνομία είναι πως μπήκαν στο δρόμο και σε κάποια στιγμή δεν είχαν ορατότητα και προσπάθησαν να σταματήσουν, γι' αυτό βρέθηκε το αυτοκίνητο στο παγκέτο, πρέπει να τους χτύπησε κύμα θερμοκρασίας».
Όπως είπε, «αν προσέξετε τη φωτογραφία, υπάρχει μαύρο εκεί στο αυτοκίνητο, αλλά στον περίγυρο δεν υπάρχουν καμένα. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς. Η μηχανή έλιωσε. Φανταστείτε τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν. Βρέθηκαν ο ένας γερμένος πάνω στον άλλο. Στην αρχή μας είπαν ότι ο θείος μου βγήκε έξω, ότι οδηγούσε η θεία, ωστόσο το τελικό πόρισμα της Αστυνομίας, όπως ενημέρωσαν την ξαδέλφη μου, ήταν ότι οδηγούσε ο θείος και βρέθηκε γερμένος στη θεία. Γι' αυτό στην αρχή έλεγαν πως ένα άτομο βρισκόταν στο αυτοκίνητο. Φαινόταν μία μάζα».
Η μόνιμη τους κατοικία, όπως εξήγησε ο κ. Φιλιππίδης, ήταν στη Λεμεσό, «αλλά για λόγους υγείας τον περισσότερο καιρό έμεναν στη Συλίκου. Είχαν και το περιβόλι τους και έμεναν τον περισσότερο καιρό στο εξοχικό τους. Εκείνη τη νύχτα, κατά τις 20:30 αποφάσισαν να έρθουν κάτω και τηλεφώνησαν στη γειτόνισσά τους και της είπαν πως ξεκινούν. Στις 22:38 τους κάλεσα εγώ γιατί άκουσα στο ράδιο για τη Συλίκου και είπα να δω τι κάνει ο θείος. Όταν τους καλούσα, έμπαινε στο φωνοκιβώτιο. Ήταν ήδη νεκροί... Η γετιόνισσα ανησύχησε όταν πέρασαν δύο ώρες και τους δήλωσε ελλείποντες».
Ο Δημήτρης και η Μάρω Φιλιππίδου, είχαν επιστρέψει πριν από περίπου είκοσι χρόνια από την Αγγλία, για να ζήσουν στη γη που τους γέννησε. «Τα τελευταία είκοσι χρόνια ήταν στην Κύπρο, ο θείος είχε φύγει από το 1964 και ήρθε μετά το 2000. Είναι εν ζωή η κόρη του που ήρθε στην Κύπρο μετά το συμβάν, ενώ είχε και ακόμα ένα γιο που έχασε τη ζωή του πριν κάποια χρόνια από την καρδία του».
Σημειώνεται ότι η Αστυνομία διερευνά υπόθεση αφύσικου θανάτου για τους δύο άτυχους συνανθρώπους μας, με την έρευνα να επικεντρώνεται στους λόγους που δεν έκλεισε ο δρόμος και είχαν αυτή την κατάληξη.
Το απόγευμα της Τρίτης, οι Αρχές έλαβαν τα αποτελέσματα από το τεστ DNA, επιβεβαιώνοντας την ταυτότητα των θυμάτων. Οι νενομισμένες νεκροτομές επί των δύο σορών, έγιναν την Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025, όπου κατέδειξαν ως αιτία θανάτου, την απανθράκωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Τα πρόσωπα της τραγωδίας έχουν ονοματεπώνυμο... Επαναπατρίστηκαν τα τελευταία χρόνια στον τόπο που γεννήθηκαν οι άτυχοι Δημήτρης και Μάρω
- Ήταν στο εξοχικό τους στην Συλίκου το ζεύγος, έφυγαν μετά την εκκένωση-Εγκλωβίστηκαν στις πύρινες γλώσσες
- Άλλο κεφάλαιο οι ευθύνες για τους χειρισμούς, άλλο τα αίτια-Επικοινωνιακά ατοπήματα, σενάρια και ανάγκη για απαντήσεις