Νέος χορός αντιδράσεων από κόμματα μετά το διάγγελμα του Προέδρου-«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και έπρεπε ήδη να αποδοθούν»

Νέες αντιδράσεις από τα κόμματα, μετά το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τις φονικές πυρκαγιές στην ορεινή Λεμεσό, στο οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης απολογήθηκε και εξήγγειλε 12 μέτρα για όσους έχουν πληγεί.

Ο Πρόεδρος απολογήθηκε εκ μέρους της Πολιτείας, που «σε μια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή, δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε», εξαγγέλλοντας δώδεκα άμεσες ενέργειες της Κυβέρνησης για στήριξη των πληγέντων.

Σημειώνεται πως, είπε πως πρέπει να δούμε τι δεν λειτούργησε, γιατί δεν λειτούργησε και να γίνουν οι όποιες αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, επισημαίνοντας πως έδωσε ήδη οδηγίες μέχρι το τέλος της βδομάδας όλα τα εμπλεκόμενα Τμήματα να υποβάλουν πλήρεις εκθέσεις αξιολόγησης του ρόλου και της εμπλοκής τους στη διαχείριση των πυρκαγιών. Επεσήμανε πως οι εκθέσεις αυτές, μέσα στο πλαίσιο της διαφάνειας, θα δοθούν και στη δημοσιότητα, και πως στη βάση αυτών θα αποφασιστούν και τα μετέπειτα βήματα.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σε ανάρτηση της η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου ανέφερε πως, «αργοπορημένη η αντίδραση του ΠτΔ και επιβαλλόμενη, αν και η απολογία σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι αρκετή. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, οι οποίες θα έπρεπε ήδη να αποδοθούν και να αναληφθούν».

Προσθέτει παράλληλα ότι, «η επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να διαγράψει τα τραγικά λάθη, την ολιγωρία και την έλλειψη συντονισμού για τα οποία απαιτούνται εξηγήσεις».

«Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης, τα οποία σωστά εξαγγέλθηκαν, είμαστε έτοιμοι να τα στηρίξουμε αλλά και να τα ενισχύσουμε εκεί και όπου χρειάζεται. Και πρωτίστως να διασφαλίσουμε ότι θα ληφθούν άμεσα και δεν θα κολλήσουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας», αναφέρει η κα Δημητρίου.

Παράλληλα υπέδειξε ότι, «οι άνθρωποι που δοκιμάστηκαν δεν χρειάζονται λόγια. Χρειάζονται στήριξη, φροντίδα και ασφάλεια αλλά και την εγγύηση ότι δεν θα ξαναζήσουν τέτοιο εφιάλτη».

«Η αργοπορημένη απολογία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν επιβεβλημένη ως ελάχιστη οφειλή στα θύματα της πρωτοφανούς συμφοράς, μετά την προφανή αποτυχία των κυβερνητικών σχεδιασμών», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ.

Παράλληλα σημειώνει πως, «αναγνώρισε λάθη, όπως τα είχαμε υποδείξει, αλλά δεν ανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης την ευθύνη. Αναγκαστικά κράτησε απόσταση από τους υπουργούς του, που τα έβλεπαν όλα να έχουν λειτουργήσει άψογα, αλλά δεν τόλμησε να πάρει αποφάσεις».

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα στηρίξει κάθε μέτρο ανακούφισης των πληγέντων συνανθρώπων μας. Αναμένουμε τη γρήγορη υλοποίησή τους, μακριά από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Αυτό προέχει τώρα, όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή. Χρειάζονται πράξεις και όχι επικοινωνιακό στήσιμο, κάτι που προκαλεί όταν τεκταίνεται στις στάχτες μιας τραγωδίας», προστίθεται.

Επιπλέον ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει ότι, «κρίνουμε απαραίτητη τη σύσταση Συντονιστικού Φορέα για την ανοικοδόμηση και την παρακολούθηση εφαρμογής των μέτρων, κάτι που απουσιάζει από τις εξαγγελίες.

«Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες ευθύνες, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί ότι θα πρέπει να αποδοθούν και να αναληφθούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Παράλληλα είναι επιτακτική η πλήρης διερεύνηση των κενών, λαθών και παραλείψεων, από μια ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, για να εξετάσει όλα όσα πήγαν στραβά. Για να μην ζήσουμε ξανά παρόμοια τραγωδία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του ανέφερε πως «το διάγγελμα του κ. Χριστοδουλίδη επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αναλάβει την παραμικρή ευθύνη για την τεράστια καταστροφή που υπέστη η χώρα. Για την ολιγωρία, για την έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού, για τη διάψευση των δηλώσεων περί ετοιμότητας του κράτους. Για όλες τις ανεπάρκειες που αντανακλούν όχι μόνο στο κράτος γενικά αλλά και συγκεκριμένα στην κυβέρνησή του. Κανένας δεν παραιτείται, κανένας δεν παύεται και κανένας στο Προεδρικό δεν εισακούει την ηχηρή απαίτηση της κοινωνίας».

Επίσης, ανέφερε πως «οι φραστικές παραδοχές και η απολογία του κ. Χριστοδουλίδη θα μείνουν μόνο επικοινωνιακές κινήσεις ενόσω παραμένουν στη θέση τους οι Υπουργοί οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες όχι μόνο διαβεβαίωναν ότι όλα δουλεύουν ρολόι αλλά προκαλούσαν και την κοινωνία με τις δηλώσεις τους. Αλήθεια, θεωρεί ο κ. Χριστοδουλίδης ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί μπορούν να παραμένουν στη θέση τους;»

Επιπρόσθετα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνους σε ανάρτηση του έγραψε πως, «οι ευθύνες έμειναν αιωρούμενες. Η ευθιξία στα αζήτητα».

Στη συνέχει ανέφερε πως, «ανίκανοι να αντιληφθούν το μέγεθος των ευθυνών τους για την καταστροφή. Αρνήθηκαν να ανταποκριθούν στην απαίτηση της κοινωνίας για παραίτηση ή παύση των αρμόδιων υπουργών».

«Για τις ευθύνες θα μιλήσουμε συγκεκριμένα στη Βουλή. Εκεί δεν θα έχει επικοινωνιακό μονόλογο η κυβέρνηση», προσθέτει.

Παράλληλα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρει πως, «Θα παρακολουθούμε στενά και συνεχώς την αποκατάσταση των καταστροφών και την υλοποίηση των εξαγγελιών.

ΥΓ: ο Πρόεδρος ζητά να τον κρίνουμε αυστηρά. Μέχρι τώρα αυτός και η κυβέρνησή του έχουν αποδείξει ότι δεν θέλουν αλλά και δεν αντέχουν την κριτική».

Σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι, «θεωρούμε ότι τα μέτρα, που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ορεινή Λεμεσό, ικανοποιούν αυτό που η ΕΔΕΚ ζήτησε από την πρώτη στιγμή, αλλά και χθες, δηλαδή την κρατική στήριξη προς τους πυρόπληκτους. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι πολλά από τα μέτρα αποτελούν υιοθέτηση εισηγήσεων, που η ΕΔΕΚ έκανε από την πρώτη στιγμή δημόσια, όπως:

Σε πρώτη φάση, την ικανοποίηση των αναγκών των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας σε στέγαση με την επιδότηση ενοικίων και μέριμνα για προσωρινή στέγαση, για σίτιση και μια πρώτη οικονομική ενίσχυση, για κάλυψη της απουσίας εισοδήματος

Σε δεύτερη φάση, την ουσιαστική, σύντομη, άμεση και χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας, σε ότι αφορά την οικοδόμηση νέων οικιών που κάηκαν ολοσχερώς ή την πλήρη αποκατάσταση των οικιών που έπαθαν ζημιές

Την ουσιαστική οικονομική στήριξη για αποκατάσταση της δυνατότητας για επαγγελματική επαναδραστηριοποίηση γεωργών, κτηνοτρόφων, ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων, με αποζημιώσεις για απώλεια εισοδήματος και σχέδια επαναδραστηριοποίησης

Μέτρα ανακούφισης για τους εργαζόμενους και τους αυτοεργοδοτούμενους που πλήγηκαν επαγγελματικά

Την ψυχολογική στήριξη για τους πληγέντες, ειδικά γι’ αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους

Η ΕΔΕΚ, θέτει ως επιπρόσθετη, αλλά όχι υποδεέστερη, την ανάγκη για περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής. Είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τις κρατικές ενέργειες και με δικές μας πρωτοβουλίες, ώστε να δούμε ξανά τα όμορφα κρασοχώρια μας πράσινα.

Η ΕΔΕΚ τονίζει ότι:

Η διαχείριση τέτοιων κρίσεων απαιτεί συνεχή εγρήγορση, αναβάθμιση υποδομών και εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης, κάτι το οποίο η ΕΔΕΚ έχει θέσει με συγκεκριμένες προτάσεις

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει με πλήρη διαφάνεια στην αξιολόγηση της διαχείρισης της κρίσης και να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα

Πρέπει να ληφθούν μόνιμα διορθωτικά μέτρα και να ενισχυθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας, ώστε παρόμοια φαινόμενα να αντιμετωπίζονται με ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα».

«Η λογοδοσία για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Λεμεσό δεν κλείνει με μια δημόσια απολογία», τονίζει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων.

Προσθέτοντας παράλληλα πως, «σε σχέση με το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνουμε με σαφήνεια ότι η δημόσια απολογία, όσο αναγκαία κι αν είναι, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εκληφθεί ως το τέλος του κεφαλαίου της λογοδοσίας για την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τη Λεμεσό.

Το αντίθετο: το κεφάλαιο της λογοδοσίας ανοίγει τώρα, με την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή την 5η Αυγούστου, και αναμένεται από όλους να συνοδευτεί με πλήρη διαφάνεια, τεκμηριωμένες απαντήσεις και ανάληψη ευθυνών — θεσμικών, πολιτικών και επιχειρησιακών.

Σε αυτό το πλαίσιο, τίθενται αμείλικτα ερωτήματα που απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις:

  • Πού στηρίχθηκαν οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το φετινό καλοκαίρι μάς βρίσκει στην "υψηλότερη επιχειρησιακή ετοιμότητα των τελευταίων ετών"; Πώς συμβιβάζεται αυτή η δήλωση με την τραγική πραγματικότητα που εκτυλίχθηκε στη Λεμεσό;
  • Ποιοι αξιολόγησαν το επιχειρησιακό σχέδιο και ποιοι το ενέκριναν; Θα υπάρξει έλεγχος για τυχόν παραλείψεις ή λανθασμένες εκτιμήσεις;
  • Γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο προέβη στο διορισμό του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας ως γενικό συντονιστή για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και αν ήταν λάθος ο διορισμός,, γιατί δεν τον ανακάλεσε;
  • Αν όντως ο ρόλος που ανατέθηκε στον κ. Γρηγορίου ήταν του συντονιστή για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, γιατί επιλέγηκε να εκπροσωπήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε επετειακή εκδήλωση στην Αυστραλία μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου με θερμοκρασίες καύσωνα; Γιατί δεν διορίστηκε τότε κάποιος αναπληρωτής;
  • Υπάρχει κάποιο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ανάγκης στέγασης των πληγέντων μέχρι να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των κατοικιών τους; Ποιος είναι ο φορέας υλοποίησής του και τι έκανε μέχρι σήμερα;
  • Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί η αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων εκκένωσης στους κατοίκους απειλούμενων περιοχών από φυσικές καταστροφές μέσω της υπηρεσίας 112 που λειτουργεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Η κοινωνία δεν ζητά εξιλαστήρια θύματα — ζητά αλήθεια, ευθύνη και θεσμική σοβαρότητα».

Σε ανακοίνωση του το Βολτ ανέφερε ότι, «εκ του αποτελέσματος: μια χώρα καίγεται, κι ένας πρόεδρος ποζάρει.

Εκ του αποτελέσματος, δεν είδαμε σχέδιο. Είδαμε επικοινωνιακή διαχείριση.

Εκ του αποτελέσματος, οι κοινοτάρχες έγιναν σκηνικό στο διάγγελμα.

Εκ του αποτελέσματος, εργαλειοποιήθηκαν για να στηθεί η εικόνα του «προέδρου κοντά στον λαό».

Εκ του αποτελέσματος, οι αποζημιώσεις είναι σωστές, αλλά έρχονται μόνο αφού έχει χαθεί το παν.

Εκ του αποτελέσματος, τα μέτρα είναι πάντα πυροσβεστικά , ποτέ προληπτικά.

Εκ του αποτελέσματος, η περιβαλλοντική αποκατάσταση γίνεται όταν όλα έχουν καεί. Ως ομολογία αποτυχίας.

Εκ του αποτελέσματος, οι πολίτες πληρώνουν με τον μόχθο και το βιος τους.

Εκ του αποτελέσματος κ. Πρόεδρε: ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ!».

Δειτε Επισης

Πώς απαντά στα περί παραίτησης υπουργών η Κυβέρνηση-«Εκ του αποτελέσματος κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος»
Νέος χορός αντιδράσεων από κόμματα μετά το διάγγελμα του Προέδρου-«Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και έπρεπε ήδη να αποδοθούν»
Η οργή κατά της Κυβέρνησης, το άτσαλο spin της αδυναμίας και η ανάγκη για ανασχηματισμό
Απολογήθηκε ο Πρόεδρος, «δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε»-Τα δώδεκα μέτρα που εξήγγειλε στο διάγγελμά του
Έτοιμο να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού το ΑΚΕΛ-«Ν’ αφήσουμε πίσω μας αυταπάτες»
Δέηση για ανεύρεση των οστών του ανθυπολοχαγού Μελιφρονίδη-Κατέθεσε στεφάνι ο ΥΠΑΜ
Νέα πυρά ΑΚΕΛ στην Κυβέρνηση-Ζητά ξανά παραιτήσεις για τη φονική πυρκαγιά
Μ. Δαμιανός: Η Ακανθού πλήρωσε βαρύ τίμημα κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή
«Πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανατρέψουμε επιδιώξεις Τουρκίας»
Στόχος ο εντοπισμός όλων των αγνοουμένων-«Καμία άλλη μάνα να μην χαθεί με τον καημό του παιδιού της»