Η οργή κατά της Κυβέρνησης, το άτσαλο spin της αδυναμίας και η ανάγκη για ανασχηματισμό

Με τις φήμες να φουντώνουν τις τελευταίες ώρες για επικείμενες παραιτήσεις των Υπουργών Δικαιοσύνης και Γεωργίας στο προσκήνιο, στο παρασκήνιο υπάρχει μία εξίσου έντονη συζήτηση περί επικείμενου ανασχηματισμού. Ενός ανασχηματισμού που έτσι κι αλλιώς αναμενόταν από πολλούς ότι θα γινόταν εντός καλοκαιριού και που πλέον αρκετοί θεωρούν πως κατέστη επιτακτική ανάγκη, στο πλαίσιο της πολιτικής διαχείρισης στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς στην επαρχία Λεμεσού.

Η πραγματικότητα είναι πως το timing για τον ανασχηματισμό θεωρείται κατάλληλο, ακόμη και αν δεν μεσολαβούσαν τα τραγικά γεγονότα που βίωσε η Κύπρος τις τελευταίες ημέρες. Η Βουλή έχει κλείσει, κλείνοντας και διάφορες νομοθετικές εκκρεμότητες που υπήρχαν, με αποτέλεσμα να καθίσταται πιο εύκολη η αλλαγή προσώπων στα χαρτοφυλάκια. Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε πλέον στην αντίστροφη μέτρηση για την Κυπριακή Προεδρία, που σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος στους νέους Υπουργούς ώστε να αποκτήσουν τις βαθιές γνώσεις και τις επαφές που χρειάζονται για να διαχειριστούν αυτό το τεράστιο πρότζεκτ. Την ίδια στιγμή, παρόλο που η Κυβέρνηση διατείνεται ότι αυτό δεν αποτελεί κριτήριο, τα υφιστάμενα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου συμπληρώνουν 18 μήνες στο πόστο τους, άρα δικαιούνται και τα σχετικά ωφελήματα εάν αποχωρήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλο κεφάλαιο οι ευθύνες για τους χειρισμούς, άλλο τα αίτια-Επικοινωνιακά ατοπήματα, σενάρια και ανάγκη για απαντήσεις

Κυρίως, όμως, ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται στο μέσο της θητείας του και είναι η χρονική στιγμή που πρέπει να ανεβάσει στροφές για να μπορέσει να παραδώσει όλα όσα υποσχέθηκε στους πολίτες και τα πρόσωπα που είτε δεν αποδίδουν στο έργο τους, είτε αποτελούν εμπόδιο για μία καλύτερη συνολική κυβερνητική εικόνα θα πρέπει να απομακρυνθούν.

Στα δεδομένα αυτά, που ήδη συνηγορούσαν υπέρ του ανασχηματισμού τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, αναπόφευκτα προστίθενται τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και η οργή που στρέφεται κατά της Κυβέρνησης. Όσο δύσκολες και αν ήταν οι συνθήκες με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες οι διάφορες υπηρεσίες, χάθηκαν δύο άνθρωποι. Καταγράφηκαν τεράστιες ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες, επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Ένα μεγάλο μέρος της επαρχίας Λεμεσού δεν είναι πια το ίδιο σε σχέση με πριν μία εβδομάδα και ο κόσμος, ανάμεσα στα καμένα και την έντονη συναισθηματική φόρτιση, ζητά ανάληψη ευθυνών από την Κυβέρνηση, που με τεράστια αυτοπεποίθηση διαβεβαίωνε για την ετοιμότητά της να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ετοιμότητα που φάνηκε να κάηκε στις πρώτες φλόγες, αφήνοντας πίσω της μαυρίλα και τεράστια ερωτήματα.

Όσο καλά και αν θεωρούν κάποιοι ότι χειρίστηκαν την κατάσταση υπό τα δεδομένα, στα μάτια του απλού πολίτη αυτό που μένει ήταν η αδυναμία να κάνει το κράτος αρκετά, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της πυρκαγιάς. Ακόμη και την προτεραιότητα που έθεσε ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης, δηλαδή να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές, δεν κατάφερε ο κρατικός μηχανισμός να υλοποιήσει και φτάσαμε στο σημείο να αφήνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης να νοηθεί ότι στην Κυβέρνηση θεωρούν επιτυχία πως πέθαναν μόνο δύο άνθρωποι. Μερικές φορές δεν μετρά η προσπάθεια, μετρά μόνο το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα είναι πολύ κακό αυτή τη στιγμή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν έφτανε η αδυναμία που επέδειξε το κράτος, για την οποία τουλάχιστον μπορεί να υπάρχουν ελαφρυντικά, η Κυβέρνηση είναι πλέον αντιμέτωπη και από την κάκιστη επικοινωνιακή διαχείριση που ακολούθησε, για την οποία δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ο Μάριος Χαρτσιώτης υπαινίχθηκε ότι πρέπει να κοιτάμε τα θετικά, που είναι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν ακόμη χειρότερα, και η Μαρία Παναγιώτου υπαινίχθηκε ότι ήμασταν πραγματικά έτοιμοι μόνο για πυρκαγιές που δεν θα ξεσπάσουν και με αυτές που είναι όντως υπαρκτές έχουμε πρόβλημα. Έστειλαν, δηλαδή, το μήνυμα ότι δεν κατανοούν την οργή των πολιτών και ότι δεν υπάρχει πραγματική πρόθεση για αυτοκριτική και διόρθωση λαθών, γεγονός που τροφοδότησε ακόμη περισσότερο την ανασφάλεια που αναπόφευκτα αισθάνεται ο κόσμος και που εκθέτει ακόμη περισσότερο την Κυβέρνηση.

Την εικόνα αυτή προσπάθησε να ανατρέψει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος, στο διάγγελμά του, αφενός εξέφρασε βαθύτατη θλίψη για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν και συλλυπητήρια στους οικείους τους, και αφετέρου αναγνώρισε πως, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή, «εκ του αποτελέσματος απαιτείται βελτίωση αδυναμιών του συστήματος και των σχετικών μηχανισμών για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε τέτοια κρίσιμα περιστατικά». Πρόσθεσε πως, «πρέπει να δούμε τι δεν λειτούργησε, γιατί δεν λειτούργησε και να γίνουν οι όποιες αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις», τονίζοντας ότι «ως πολιτεία οφείλουμε να εντοπίσουμε όλα τα κενά, παραλείψεις και να αναγνωρίσουμε ότι, σε μία κρίσιμη στιγμή όπως αυτήν, δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε. Εκ μέρους της πολιτείας απολογούμαι». Έκανε, δηλαδή, αυτό που δεν έκανε τόσες μέρες η Κυβέρνηση και που ήταν το μίνιμουμ που απαιτούσε ο κόσμος: Έδειξε ότι αναγνωρίζει τις αδυναμίες και την ανάγκη σημαντικής βελτίωσης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει να διορθώσει την εικόνα πως η Κυβέρνησή του όχι απλώς δυσκολεύεται να διαχειριστεί σοβαρές κρίσεις στον μέγιστο δυνατό βαθμό επάρκειας αλλά ακόμη και να κατανοήσει και να επεξεργαστεί σωστά τις αντιδράσεις και να προβεί στις ανάλογες ενέργειες. Έκανε το πρώτο βήμα στο διάγγελμά του με την παραδοχή, αλλά προφανώς αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να κάνει και πράξεις που να δείχνουν πρόθεση αλλαγών, σε όλα τα επίπεδα, από το επιχειρησιακό μέχρι το πολιτικό.

Οφείλει να αποκαταστήσει εμπράκτως το αίσθημα ασφάλειας και την εμπιστοσύνη των πολιτών και να μην ανέχεται να δημιουργείται εικόνα περιφρόνησης του συλλογικού μας θρήνου. Αυτός είχε θέσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο προεκλογικά και αυτός έχει την ευθύνη ο άνθρωπος και όχι οι δικαιολογίες, οι ωραιοποιήσεις και οι άτσαλες προσπάθειες θετικού spin επί ερείπιων να είναι η πυξίδα για τον τρόπο που πολιτεύονται οι εκλεκτοί του.

Μπορεί η συζήτηση αυτές τις μέρες να επικεντρώνεται στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Γεωργίας, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν και άλλοι Υπουργοί που είτε διαχρονικά δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, είτε έχουν διαπράξει σοβαρά λάθη στη διαχείριση διαφόρων ζητημάτων. Κάποιοι, μάλιστα, από αυτούς είχαν τεράστια πίστωση χρόνου, καθώς βρίσκονταν στο Υπουργικό Συμβούλιο από την αρχή. Για αυτό και πολλοί διακρίνουν την ανάγκη ο ανασχηματισμός να είναι ευρύτερος και να αντιμετωπίζει την κατάσταση συνολικά και ολιστικά και να μην αποτελεί μόνο αντίδραση στην πυρκαγιά. Αυτό, άλλωστε, θα έδειχνε και αποφασιστικότητα από πλευράς του Προέδρου να μην επιτρέψει η Κυβέρνησή του να περνά κάτω από τον πήχη που ο ίδιος έβαλε στο συγκεκριμένο ύψος, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά. Θα τον βοηθούσε να στείλει το μήνυμα ότι εξακολουθεί να προσπαθεί για όλα όσα υποσχέθηκε και ότι οι άνθρωποι που τον περιβάλλουν έχουν και τη βούληση και την ικανότητα να τον βγάλουν ασπροπρόσωπο, αλλιώς δεν έχουν θέση στην Κυβέρνησή του.

Και αφού η Κυβέρνηση αρέσκεται να αναζητεί τα θετικά ακόμη και μέσα στην καταστροφή, το φρεσκάρισμα της εικόνας της θα μπορούσε να λειτουργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ως μια νέα αρχή, με νέους στόχους και νέα βούληση για δουλειά. Ως ανανέωση της υπόσχεσης προς τον λαό για μια Κύπρο καλύτερη, χωρίς «αλλά», αστερίσκους και ανασκευές, χωρίς αναζήτηση δικαιολογιών εκεί που θα έπρεπε να υπάρχουν πράξεις, χωρίς να δίνεται η αίσθηση απουσίας αναγνώρισης των παραλείψεων και περιφρόνησης του λαϊκού αισθήματος.

Κανένας Υπουργός δεν είναι αλάνθαστος και κανένας δεν τα κάνει όλα τέλεια. Ούτε είναι θαυματοποιοί σε ένα κράτος με χρόνιες παθογένειες. Όμως ο στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι όλοι να αποδίδουν όσο καλά αποδίδουν οι καλύτεροι του Υπουργοί και όχι ο συμβιβασμός με την μετριότητα ή ακόμη χειρότερα η ανοχή στα απανωτά λάθη. Και, ανάμεσα στα καμένα και την οργή, καλείται να πείσει περί τούτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία από τους ιδιοκτήτες skip με 57 φορτηγά-Από το Υπουργείο Γεωργίας πάνε έξω από το Προεδρικό
Αποκαρδιωτική η κατάσταση στα φράγματα, μειώθηκαν τα αποθέματα νερού-Μόλις στο 17,4% η πληρότητα
Καταθέτει απόψεις και συμπεράσματα για το συντονισμό της φονικής πυρκαγιάς το Τμήμα Δασών
Ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές
Πώς απαντά στα περί παραίτησης υπουργών η Κυβέρνηση-«Εκ του αποτελέσματος κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος»
Έκαναν περιπολίες για εμπρηστές και συνέλαβαν τέσσερις για ναρκωτικά, αεροβόλο και διαρρηκτικά εργαλεία
Φρίκη στο Πακιστάν με έγκλημα τιμής που παρακολούθησαν σε βίντεο 200 εκατ.-«Περπάτα μαζί μου, μετά με πυροβολείς»
Καταγγελίες Αλεξάνδρου για το ρόλο ΓΔ Υπ. Γεωργίας στις πυρκαγιές-Η εκτίμηση Τράγκολα για την απόφαση
Απολογείται ο 40χρονος για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα-Αναμένεται η πρόταση της Εισαγγελέας
«Όταν ακούστηκε ''Λευτεριά και στην Κύπρο'' πέταξαν μπουκάλι και ξεκίνησε συμπλοκή»-Μαρτυρία για το επεισοδιακό πανηγύρι