Άδειασε το αφήγημα των υπουργών του ο Πρόεδρος-Διαφορετική στάση, παραδοχή παραλείψεων και εκτεθειμένοι Χαρτσιώτης-Παναγιώτου

«Την ίδια στιγμή, εκ του αποτελέσματος, απαιτείται βελτίωση αδυναμιών του συστήματος και των σχετικών μηχανισμών για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε τέτοια κρίσιμα περιστατικά. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι, ανάμεσα σε άλλα, προχωρήσαμε με αύξηση προσωπικού Πυροσβεστών και Δασοπυροσβεστών, εξασφαλίσαμε το μέγιστο αριθμό πτητικών μέσων, αυστηροποιήσαμε τις ποινές και μεταφέραμε τα πτητικά μέσα στην Εθνική Φρουρά. Άρα, πρέπει να δούμε τι δεν λειτούργησε, γιατί δεν λειτούργησε και να γίνουν οι όποιες αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις. Ως Πολιτεία, οφείλουμε να εντοπίσουμε όλα τα κενά, παραλείψεις και να αναγνωρίσουμε ότι, σε μια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή, δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε. Εκ μέρους της Πολιτείας απολογούμαι».

Τα πιο πάνω ανέφερε μεταξύ άλλων στο διάγγελμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ανέτρεψε το αφήγημα των προηγούμενων ημερών, όπως αυτό προωθείτο από την υπουργό Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χάρτσιωτη. Ότι δηλαδή, «έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν», όπως είπε ο κ. Χαρτσιώτης, ο οποίος μάλιστα ανέφερε πως «πέραν από το ατυχές περιστατικό των δύο συνανθρώπων μας, ενώ εκκενώθηκαν 16 ολόκληρα χωριά, δεν είχαμε καμία απολύτως απώλεια ζωής», και ότι ο «μόνος τρόπος να προλαβαίναμε την πυρκαγιά ήταν να μην ξεσπάσει», όπως είπε από την πλευρά της η κ. Παναγιώτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν μετριούνται έτσι οι ζωές, δεν επιδεικνύεται με αυτό το τρόπο ο σεβασμός...

Οι τοποθετήσεις των δύο υπουργών του κ. Χριστοδουλίδη, προκάλεσαν τεράστια κατακραυγή, κάτι που ενδεχομένως να ανάγκασε τον ίδιο τον Πρόεδρο, μέσω του διαγγέλματος του, να μαζέψει τα σπασμένα, αφού εμφανίστηκε απολογητικός, σε αντίθεση με τον κ. Χαρτσιώτη και την κ. Παναγιώτου, κάτι που έπρεπε να πράξουν από την πρώτη στιγμή, ωστόσο θέλησαν να κρατήσουν στάση άμυνας, απορρίπτοντας τα όσα τους καταλογίζονται περί ολιγωρίας, ασυνεννοησίας και λανθασμένους χειρισμούς.

Το ότι όλα τα μέλη πυρόσβεσης υπερέβαλαν εαυτόν, είναι δεδομένο και το έχουμε αναφέρει ξανά. Όπως έχουμε αναφέρει πως οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, στο τέλος της ημέρας, εκτελούν οδηγίες ανωτέρων. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της φονικής πυρκαγιάς, δεν θα έπρεπε να αφήνει κανένα ικανοποιημένο, λαμβάνοντας υπόψη πως δύο άνθρωπο έχασαν την ζωή τους, καταστράφηκαν δεκάδες περιουσίες και οικογένειες έχασαν τους κόπους μιας ζωής. Τόσο η υπουργός Γεωργίας, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης, με τις τοποθετήσεις τους, έδειχναν να ήταν οι μόνοι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, με τον τελευταίο μάλιστα να ζητά και ευχαριστίες.

Δεδομένης της δήλωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου πριν από ένα μήνα, πως η φετινή περίοδος βρίσκει την Κυπριακή Δημοκρατία πιο έτοιμη από ποτέ, είχαμε αναφέρει πως όταν δηλώνεις τέτοια ετοιμότητα, με ενισχυμένο στόλο και ανθρώπινο δυναμικό, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό για το οποίο έχεις προετοιμαστεί, τότε συνεπάγεται πως υπάρχει ζήτημα σε επιχειρησιακό επίπεδο. Την θέση αυτή επιβεβαιώνει λίγο πολύ και στο διάγγελμα του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ενίσχυση του προσωπικού και των πτητικών μέσων, ωστόσο κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, έρχεται να παραδεχθεί πως θα πρέπει να δούμε «τι δεν λειτούργησε, γιατί δεν λειτούργησε και να γίνουν οι όποιες αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις». Επίσης, είπε πως «οφείλουμε να εντοπίσουμε όλα τα κενά, παραλείψεις και να αναγνωρίσουμε ότι, σε μια κρίσιμη στιγμή όπως αυτή, δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε».

Με λίγα λόγια, ο κ. Χριστοδουλίδης, πέραν του ότι εμφανίζεται απολογητικός, παραδέχεται πως υπήρξαν κενά και παραλήψεις και πως οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ανταποκρίθηκαν όπως έπρεπε. Δηλαδή, αδειάζει πλήρως την τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης που ανέφερε πως «έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν», ενώ εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται επιχειρησιακά λάθη, αφού οι κρίκοι στην αλυσίδα δεν ενήργησαν όπως έπρεπε να ενεργήσουν. Παράλληλα με την τοποθέτηση του, αδειάζει και την αναφορά της υπουργού Γεωργίας, πως ο μόνος τρόπος να προλαβαίναμε την πυρκαγιά ήταν να μην ξεσπάσει, αφού σε καμία περίπτωση η προσέγγιση του διαγγέλματος του δεν ήταν προς αυτή την κατεύθυνση, αντιθέτως δεν επιρρίπτει ευθύνες «στην φύση», αλλά μιλά για παραλήψεις και για μη ανταπόκριση των υπηρεσιών, παρά τον στόλο που υπήρχε, ενώ Νίκος Χριστοδουλίδης αναγνώρισε πως «πρέπει να δούμε ακριβώς τι πρέπει να αλλάξουμε για να είμαστε πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί διότι, δυστυχώς, αυτά τα φαινόμενα, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, δεν θα εκλείψουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δηλαδή «έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν» και από καθαρή ατυχία χάθηκαν ζωές και περιουσίες;

Το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο έρχεται σε μια χρονική περίοδο που η λαϊκή κατακραυγή είναι πιο έντονη από ποτέ, τόσο για τους χειρισμούς όσο και για τις τοποθετήσεις των υπουργών που ακολούθησαν, αφήνουν ακόμη περισσότερο εκτεθειμένους την Μαρία Παναγιώτου και τον Μάριο Χαρτσιώτη. Και αυτό διότι, σε καμία περίπτωση δεν εμφανίστηκαν απολογητικοί, ενώ κράτησαν στάση άμυνας αλλά ταυτόχρονα και επίθεσης, απορρίπτοντας με έντονο ύφος οποιεσδήποτε αδυναμίες ή αστοχίες, που κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ήταν δεδομένο πως υπήρχαν. Ωστόσο, δεν έδειξαν διάθεση αυτοκριτικής και υπεραμύνθηκαν των ενεργειών τους και κατ΄ επέκταση των Τμημάτων τους, τα οποία θα ετοιμάσουν εκθέσεις και σύμφωνα με τον Πρόεδρο θα δοθούν στην δημοσιότητα.

Και σε αυτό το σημείο είναι που προκύπτει οξύμωρη κατάσταση, αφού από την στιγμή που οι πολιτικοί προϊστάμενοι και οι διευθυντές των Τμημάτων θεωρούν πως όλα κύλισαν βάσει πρωτοκόλλου και δεν προέκυψαν οποιασδήποτε αδυναμίες, τότε οι εκθέσεις θεωρητικά θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι εξάλλου για αυτό το λόγο που κατατέθηκε η άποψη πως εάν πραγματικά το κράτος θέλει να δει τι πήγε λάθος, θα έπρεπε να διοριστούν ανεξάρτητα πρόσωπα για ευρεία έρευνα και όχι στην ουσία οι προϊστάμενοι να καλούνται να γράψουν εκθέσεις και συμπεράσματα για τους εαυτούς του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμα του, αναμφίβολα, μίλησε όπως έπρεπε να μιλήσουν όλοι οι αρμόδιοι από την πρώτη στιγμή στους πολίτες και ειδικότερα στους πυρόπληκτους. Σε πρώτο στάδιο θα έπρεπε να απολογηθούν, χωρίς να αποφεύγουν να ζητήσουν συγνώμη, εξάλλου δεν πρόκειται για πράξη αδυναμίας αλλά σεβασμού, ενώ από εκεί και πέρα, θα έπρεπε να δείξουν διατεθειμένοι να δουν τι πήγε λάθος. Ωστόσο, κανένα από τα δύο δεν έπραξαν, αντιθέτως απέρριψαν κάθε κατηγορία και επέμειναν πως όλα έγιναν βάση σχεδίου. Ενός σχεδίου, που με βάση τις τοποθετήσεις τους, θα έπρεπε να αφήσει ικανοποιημένο τον κυπριακό λαό, επειδή οι νεκροί ήταν μόνο δύο και επειδή καταστράφηκαν 230 σπίτια και υποστατικά ενώ θα μπορούσαν να ήταν 1000.

Και αφού η Πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε όπως έπρεπε, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, τα σπασμένα της ανεπάρκειας πληρώνουν με το χειρότερο τίμημα οι πυρόπληκτοι και κατ΄ επέκταση όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες, που από την πρώτη στιγμή έδειξαν την αλληλεγγύη τους προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν έδειξαν να αποδέχονται να πληρώσουν τα σπασμένα των αρμοδίων, οι οποίοι αναμφίβολα δεν μπορούν να βγουν αλώβητοι από όλη αυτή την κατάσταση, σε διαφορετική περίπτωση για άλλη μια φορά κυριαρχεί η ατιμωρησία και η μη ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης.

Από την στιγμή που πλέον ο ίδιος ο Πρόεδρος, ακόμα και αναγκαστικά, να παραδέχεται πως υπήρχαν κενά και παραλήψεις και πως η Πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε ως έπρεπε, τότε η τοποθέτηση του συνεπάγεται με ευθύνες, συμπεριλαμβανομένου και πολιτικών, δεδομένου πως η στάση του ιδίου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με των υπουργών του που είναι πολιτικοί προϊστάμενοι των τμημάτων που δεν ανταποκρίθηκαν ως έπρεπε, οι οποίοι δέχονται σφοδρή κριτική. Κριτική που δεν φαίνεται να αποδέχονται, εξού και η αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης που ανέφερε: «Και επαναλαμβάνω, με βλέπετε και μιλώ με λίγη ευαισθησία γιατί έζησα αυτά τα γεγονότα από πρώτο χέρι, έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και πιστεύω ότι εκ του αποτελέσματος αυτό πρέπει να δοθεί, τουλάχιστον, μία ευχαριστία και από εσάς και από τα Μέσα Ενημέρωσης για το γεγονός αυτό».

Από την άλλη ο Πρόεδρος, με διαφορετική επικοινωνιακή προσέγγιση, ανέφερε «σας ζητώ να μας κρίνετε αυστηρά, όπως αρμόζει σε μια Δημοκρατία που θέλει και μπορεί να γίνεται καλύτερη». Το ζητούμενο όμως δεν είναι η κριτική, που εξάλλου ο κάθε ένας έχει το δικαίωμα να εκφράσει την άποψη του. Το ζητούμενο είναι εάν για αυτά τα λάθη και ως προς το γεγονός πως η Πολιτεία απέτυχε να ανταποκριθεί, θα αναληφθούν ή θα αποδοθούν ευθύνες. Και πριν από την φονική πυρκαγιά, στην εξίσωση είχε προστεθεί και το πόρισμα για τους φονικούς αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ, όπου εξαιτίας της αδράνειας του κράτους, δύο νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη ένας τραυματίστηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλο κεφάλαιο οι ευθύνες για τους χειρισμούς, άλλο τα αίτια-Επικοινωνιακά ατοπήματα, σενάρια και ανάγκη για απαντήσεις

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε ότι ΗΠΑ και ΕΕ κατέληξαν σε εμπορική συμφωνία ο Τράμπ
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 16,2 εκατ. ευρώ
Άδειασε το αφήγημα των υπουργών του ο Πρόεδρος-Διαφορετική στάση, παραδοχή παραλείψεων και εκτεθειμένοι Χαρτσιώτης-Παναγιώτου
Απολογήθηκε ο Πρόεδρος, «δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε»-Τα δώδεκα μέτρα που εξήγγειλε στο διάγγελμά του
Φώναζαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», αλλά όταν τους απάντησαν «Λευτεριά στην Κύπρο» έκοψαν το ρεύμα στην Αμοργό
Ακμάζουν οι απάτες μέσω διαδικτύου-Τρεις καταγγελίες ενώπιον των Αρχών, απέσπασαν 37 χιλιάδες οι επιτήδειοι
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μεσσηνία και Κύθηρα, νέο «112» στην Εύβοια
Η τραγική ιστορία της οικογένειας Γερολέμου που έχασε το σπίτι της από την πυρκαγιά-«Δουλέψαμε, δεν έμεινε τίποτα»
Από το πορτοκαλί στο κίτρινο η προειδοποίηση της Μετεωρολογικής-Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Ανακοινώνει μέτρα για τους πυρόπληκτους ο Πρόεδρος, αποζημιώνονται πλήρως-Τα παράπονα και τι συμφωνήθηκε