Άλλο κεφάλαιο οι ευθύνες για τους χειρισμούς, άλλο τα αίτια-Επικοινωνιακά ατοπήματα, σενάρια και ανάγκη για απαντήσεις

H επόμενη ημέρα της φονικής πυρκαγιάς βρίσκει την Κυβέρνηση στο μάτι του κυκλώνα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλάτη στον τοίχο. Όχι μόνο για τους χειρισμούς που έγιναν ή δεν έγιναν στην διαχείριση της τραγικής κατάστασης, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο συνανθρώπων μας, την καταστροφή περίπου 200 σπιτιών, 120 οχημάτων, 31 άλλων υποστατικών και 125 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, αλλά και για τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν από τους αρμόδιους υπουργούς, ειδικότερα από τον Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη, ο οποίος προσμέτρησε τους δύο νεκρούς σε μια σειρά από άλλες επιτυχίες, αφού ο αριθμός θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερος. Το χαρακτήρισε δε, «ατυχές περιστατικό», ενώ απαίτησε και ευχαριστίες για το αποτέλεσμα, το οποίο έδειξε να τον άφησε ευχαριστημένο - αφού μπορούσαμε και χειρότερα - ενώ η υπουργός Γεωργίας, ανέφερε πως ο «μόνος τρόπος να προλαβαίναμε την πυρκαγιά ήταν να μην ξεσπάσει».

Από όποια οπτική και αν το δει κανείς, η επικοινωνιακή προσέγγιση στην μεγαλύτερη πυρκαγιά στα χρονικά της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον τραγική. Αφενός γιατί και οι δύο υπουργοί που είχαν την ευθύνη - αν και ο Γενικός Διευθυντής του Γεωργίας που ήταν ο συντονιστής αποστάλθηκε σε εκδήλωση στην μακρινή Αυστραλία εν μέσω τέτοιας κρίσιμης περιόδου - θα έπρεπε να εμφανιστούν με σκυμμένα τα κεφάλια, σεβόμενοι τον πόνο των πυρόπληκτων και της οικογένειας των θυμάτων, ωστόσο αντί αυτού, κούνησαν το δάκτυλο σε όσους τους καταλογίζουν ευθύνες, οι οποίοι θα έπρεπε - κατά τον κ. Χαρτσιώτη - να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους. Αφετέρου, επειδή δεν τόλμησαν και απέφυγαν να ζητήσουν μια συγνώμη, έστω για τους τύπους, επιμένοντας, με επιβλητικό ύφος, πως έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος.

Αν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν και αυτό είναι το αποτέλεσμα, τότε η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης που εκπροσωπεί και την θέση της Κυβέρνησης, είναι άκρως προβληματική. Από την άλλη, αν αυτά προνοούσε η ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία όπως δήλωσε ένα μήνα προηγουμένως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι είναι πιο έτοιμη από ποτέ, με ενισχυμένο στόλο τόσο σε πτητικά μέσα όσο και ανθρώπινο δυναμικό, τότε ουδείς μπορεί να νιώθει ασφάλεια σε ότι αφορά τις αποφάσεις και την προετοιμασία των αρμόδιων υπηρεσιών, σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Εν μέσω μιας χαώδους κατάστασης και έντονων αντιδράσεων και επικρίσεων, τα επικοινωνιακά ατοπήματα συνεχίζονται, με αποτέλεσμα το κλίμα να οξύνεται όλο και περισσότερο, την ώρα που υπουργός Γεωργίας και Δικαιοσύνης που είχαν την ευθύνη της πυρκαγιάς, ακροβατούν σε ένα τεντωμένο σχοινί. Ατοπήματα, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια που αποσκοπεί στο να πειστεί η κοινή γνώμη, πως το αποτέλεσμα της φονικής πυρκαγιάς στη Λεμεσό, είναι οι συνέπιες της δράσης οργανωμένων εμπρηστών που θέλουν να κάψουν την Κύπρο και μάλιστα έβαλαν στο στόχαστρο τους και το δάσος του Τροόδους.

Από την μία «κυβερνητικές πηγές» θέλησαν να διαρρεύσουν την ετοιμότητα του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που αντίστοιχη ετοιμότητα (σ.σ πιο έτοιμη από ποτέ) υπήρχε και πριν την φονική πυρκαγιά και από την άλλη, επιχειρήθηκε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, βάζοντας στην εξίσωση οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, τα κίνητρα των οποίων ωστόσο είναι άγνωστα. Λίγο αργότερα, οι εν λόγω πληροφορίες - των «κυβερνητικών πηγών» - ήρθαν να επιβεβαιωθούν και από την Αστυνομία, πολιτικός προϊστάμενος της οποίας είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης στον οποίο υπάγεται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε αυτό το σημείο σημειώνεται πως η Αστυνομία ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί ως προς το γιατί ο δρόμος Πλατρών-Λεμεσού που ακολούθησε το ζεύγος που περικυκλώθηκε από τις φλόγες παρέμεινε ανοιχτός, ενώ σύμφωνα με τον κοινοτάρχη της Συλίκου, Νίκο Αρέστη, για την αντίθετη κατεύθυνση, είχαν ληφθεί μέτρα ώστε να μην υπάρχει διακίνηση οδηγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν μετριούνται έτσι οι ζωές, δεν επιδεικνύεται με αυτό το τρόπο ο σεβασμός...

Άλλο οι ευθύνες για χειρισμούς, άλλο τα αίτια

Σε πρώτο στάδιο, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διαχείριση της πυρκαγιάς, θα έπρεπε να κάνουν τον απολογισμό τους, αφού το αποτέλεσμα δεν θα έπρεπε να αφήνει ικανοποιημένο κανένα. Σε αντίθετη περίπτωση, η αντίληψη αυτή είναι άκρως επικίνδυνη, αφενός γιατί δεν μπορούν να διορθωθούν τα κενά και οι στρεβλώσεις που προέκυψαν σε επιχειρησιακό επίπεδο και αφετέρου, αν επαναληφθούν οι ίδιες ενέργειες, τότε την επόμενη φορά αν για παράδειγμα χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και καούν 100 αντί 300 σπίτια, τότε και πάλι θα υπάρχει ικανοποίηση, αφού υπήρχαν και χειρότερα. Και το ζητούμενο δεν είναι να συγκρίνομαι τα χειρότερα, αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση, διαφορετικά ο πήχης των προσδοκιών χαμηλώνει αντί να ψηλώνει, με τις τραγικές συνέπειες να πληρώνουν οι πολίτες.

Από εκεί και πέρα, τα αίτια της πυρκαγιάς και οι ευθύνες στην διαχείριση της, παρά τις εντυπώσεις που επιχειρούνται να δημιουργηθούν σε επικοινωνιακό επίπεδο, είναι δύο διαφορετικά κεφάλαια.

Μπορεί όντως να επρόκειτο για σχέδιο εμπρηστών, μπορεί όλα να ξεκίνησαν από ένα αποτσίγαρο, μπορεί από γεωργικές εργασίες, μπορεί από μια επιπολαιότητα ενός πολίτη, όπως έγινε στην περίπτωση με τις πυρκαγιές στην Σολέα, το 2016. Και ασφαλώς τα αίτια της πυρκαγιάς είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Ειδικότερα, εάν όντως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, τότε οι ρυθμοί της Αστυνομίας θα πρέπει να επιταχύνουν για σύλληψη των δραστών, σε αντίθετη περίπτωση που απλά όλα αυτά μένουν στην δημόσια σφαίρα ως σενάρια, τότε οι πηγές στο τέλος της ημέρας παραμένουν εκτεθειμένες. Ενδεχομένως επίσης να ήταν αχρείαστη και η ανωνυμία των πηγών, καθώς από την στιγμή που αφορά τέτοιες ενέργειες και για τις οποίες όπως λέχθηκε υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες, τότε θα λαμβάνονταν πιο σοβαρά υπόψη. Και αυτό διότι, οι σοβαρές καταστάσεις, όπως κρίνεται η πυρκαγιά και των όσων ακολουθούν, χρειάζονται σοβαρούς χειρισμούς, ώστε να συνδράμουν οι πολίτες, νοουμένου πως αυτός είναι ο στόχος.

Πέραν όμως από τα αίτια της πυρκαγιάς και τους επίδοξους εμπρηστές, που επαναλαμβάνεται θα πρέπει να διερευνηθούν, υπάρχει το κεφάλαιο των ευθυνών, σε ό,τι αφορά την διαχείριση της πυρκαγιάς, για την οποία υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα. Ένα διαφορετικό κεφάλαιο, το οποίο δεν αναιρείται από τα αίτια της πυρκαγιάς και για το οποίο οι ευθύνες βαραίνουν όλους τους εμπλεκόμενους. Υπήρχε καθυστέρηση στην συνδρομή των πτητικών μέσων; Έγινε λάθος εκτίμηση κινδύνου με αποτέλεσμα να ξεφύγει η φωτιά και να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις; Υπήρξε καθυστέρηση στο να ζητηθεί συνδρομή από το εξωτερικό; Γιατί δεν έκλεισαν οι δρόμοι που ήταν επικίνδυνοι με αποτέλεσμα το ζεύγος να βρεθεί στην μέση της πυρκαγιάς και να βρει φρικτό θάνατο; Δόθηκαν οδηγίες, όπως αναφέρει η πυρόπληκτη, για να αφεθούν τα σπίτια και οι περιουσίες στο έλεος τους ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά σε άλλες κοινότητες; Υπήρξε ασυνεννοησία μεταξύ των υπηρεσιών; Τι τελικά πήγε λάθος;

Τα ερωτήματα που βρίσκονται στο κάδρο είναι αρκετά, με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Γεωργίας, με τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις τους, όχι μόνο να απορρίπτουν τις επικρίσεις και τις κατηγορίες από τους πυρόπληκτους και τους μάρτυρες, αλλά να επιμένουν στην ορθότητα των ενεργειών τους, χωρίς να δείχνουν διάθεση είτε για αυτοκριτική είτε για ανάληψη ευθυνών.

Αντιθέτως, οι δηλώσεις τους, προκάλεσαν ακόμη περισσότερο την λαϊκή κατακραυγή, εξού και ο υπουργός Δικαιοσύνης με γραπτή του ανακοίνωση, προσπάθησε - μάταια - να μαζέψει την αναφορά του για το «ατυχές περιστατικό», που αφορούσε τον θάνατο των δύο συνανθρώπων μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δηλαδή «έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν» και από καθαρή ατυχία χάθηκαν ζωές και περιουσίες;

Διαψεύδονται τα περί παραιτήσεων

Οι επικοινωνιακοί χειρισμοί του Μάριου Χαρτσιώτη και της Μαρίας Παναγιώτου, πέραν του ότι ήταν χειρότεροι από τους χειρισμούς της διαχείρισης της πυρκαγιάς, αντί να λύσουν, δημιούργησαν ακόμη περισσότερα προβλήματα στην Κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που ζητούν την παραίτηση τους.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παρά τα όσα τεκταίνονται, από το βράδυ της Πέμπτης οπότε βρέθηκε στο συντονιστικό Κέντρο όπου ανακοίνωσε πως δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα, δεν τοποθετήθηκε εκ νέου, ούτε συγκάλεσε οποιαδήποτε σύσκεψη, ενώ η Κυβέρνηση θέλησε να απαντήσει μόνο στις επικρίσεις του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.

Το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, είναι δεδομένο, ωστόσο άγνωστο με ποιο τρόπο θα καταφέρει να αποσυμπιέσει την κατάσταση, όπως αυτή έχει δημιουργηθεί, τόσο αναφορικά με τους χειρισμούς της πυρκαγιάς, όσο και από τις τοποθετήσεις των υπουργών Γεωργίας και Δικαιοσύνης, με τον τελευταίο να ανεβάζει αντί να χαμηλώνει τους τόνους.

Φήμες θέλουν την Μαρία Παναγιώτου και τον Μάριο Χαρτσιώτη να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, ωστόσο πηγές αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ ούτε ο Πρόεδρος ζήτησε παραιτήσεις. Το αν θα παραμείνουν στις θέσεις τους ή με ποιο τρόπο ο Πρόεδρος θα καταφέρει να διαχειριστεί την επόμενη μέρα, παραμένει άγνωστο. Ωστόσο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, βρίσκεται περικυκλωμένος σε φωτιές που του άναψαν άλλοι και καλείται να καταρτήσει «επιχειρησιακό πλάνο», ώστε να τις κατασβήσει, με οποιοδήποτε τρόπο, σε διαφορετική περίπτωση οι ευθύνες μετατοπίζονται στον ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στάχτη οι ευθύνες, ούτε λόγος για λανθασμένους χειρισμούς-Προσμέτρησαν οι δύο θάνατοι στην επιτυχία, ζητήθηκαν ευχαριστίες

Δειτε Επισης

Απολογήθηκε ο Πρόεδρος, «δεν ανταποκριθήκαμε όπως έπρεπε»-Τα δώδεκα μέτρα που εξήγγειλε στο διάγγελμά του
Φώναζαν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», αλλά όταν τους απάντησαν «Λευτεριά στην Κύπρο» έκοψαν το ρεύμα στην Αμοργό
Ακμάζουν οι απάτες μέσω διαδικτύου-Τρεις καταγγελίες ενώπιον των Αρχών, απέσπασαν 37 χιλιάδες οι επιτήδειοι
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Μεσσηνία και Κύθηρα, νέο «112» στην Εύβοια
Η τραγική ιστορία της οικογένειας Γερολέμου που έχασε το σπίτι της από την πυρκαγιά-«Δουλέψαμε, δεν έμεινε τίποτα»
Από το πορτοκαλί στο κίτρινο η προειδοποίηση της Μετεωρολογικής-Στους 41 βαθμούς ο υδράργυρος
Ανακοινώνει μέτρα για τους πυρόπληκτους ο Πρόεδρος, αποζημιώνονται πλήρως-Τα παράπονα και τι συμφωνήθηκε
Τα πρόσωπα της τραγωδίας έχουν ονοματεπώνυμο... Επαναπατρίστηκαν τα τελευταία χρόνια στον τόπο που γεννήθηκαν οι άτυχοι Δημήτρης και Μάρω
Στην κόλαση της Προύσας... Πάνω από 1.700 εκκενώσεις, νεκρός πυροσβέστης από ανακοπή και 76 ενεργά μέτωπα
Έτοιμο να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού το ΑΚΕΛ-«Ν’ αφήσουμε πίσω μας αυταπάτες»